detector.media
06.06.2014 15:32
Янукович, Захарченко і Пшонка очолили рейтинг порушників прав журналістів за версією НМПУ
Янукович, Захарченко і Пшонка очолили рейтинг порушників прав журналістів за версією НМПУ

Сьогодні, 6 червня, у День журналіста Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) підбила підсумки анонімного опитування 13 експертів у сфері медіа щодо осіб, які відповідальні за порушення прав журналістів в Україні у червні 2013 - червні 2014 років. Про це йдеться в повідомленні НМПУ.

 

Перелік імовірних порушників було складено робочою групою НМПУ за результатами моніторингу порушень прав журналістів в Україні. Експерти також мали змогу додавати у цей перелік інших осіб, яких вони вважають причетними до нападів, побиття, залякування, тиску на працівників ЗМІ, тощо. Остаточний перелік налічував 29 позицій.

 

Експерти оцінювали кожну особу за 10-бальною шкалою, де 1 бал - людина не порушувала прав журналістів, 10 - грубо порушувала права журналістів.

 

Перше місце із середнім балом 9,6 зайняв колишній президент України Віктор Янукович. «Відповідальний за фантастичне зростання порушень прав журналістів протягом 2013-2014 року, за злочинні дії міліції та місцевої влади по відношенню до журналістів», - аргументують його першість в НМПУ.

 

На другому місці екс-голова МВС Віталій Захарченко з 9,5 балами. «Він не реагував на численні злочини проти журналістів. У 2013 році журналісти встановлювали намет біля будівлі МВС, щоб звернути увагу на бездіяльність міліції. Рада Незалежної медіа-профспілки та Національна спілка журналістів України 19 липня 2013 року спільно зверталися до Президента України Віктора Януковича з вимогою звільнити Захарченка. Не забуваймо й про дії міліції щодо журналістів під час масових протестів у Києві», - пояснюють організатори рейтингу порушників прав журналістів.

 

Третя позиція - колишній Генпрокурор України Віктор Пшонка - 9,3 бали. За даними НМПУ, за головування Пшонки ГПУ ігнорувала скарги журналістів щодо бездіяльності міліції. Також не було відчутного прогресу по справах щодо побиття журналістів.

 

Номер чотири - самопроголошений голова Слов'янська В'ячеслав Пономарьов з 9,1 балами. НМПУ нагадує, що навесні 2014 року у Слов'янську була припинена трансляція українських телеканалів. Журналісти, які намагалися повідомляти чесні новини з цього міста, потрапляли у полон, їх катували та грабували. Серед постраждалих: Юрій Лелявський (ZIK), Павло Канигін («Новая газета»), Сергій Лефтер («Відкритий діалог»), Артем Дейнега (фрілансер), Майк Джигліо (Buzzfeed), Саймон Островський (Vice News) та інші.

 

На п'ятому місці водночас два прізвища з 8,8 балами: колишній голова Ради міністрів АР Крим і самопроголошений прем'єр-міністр Республіки Крим Сергій Аксьонов та один з керівників спецпідрозділу «Беркут» Сергій Кусюк.

 

Сергій Аксьонов - самопроголошений голова уряду Криму. НМПУ нагадує, що з березня 2014 року так звана «самооборона Аксьонова», місцева міліція та служба безпеки перешкоджають роботі журналістів (переслідують, грабують, захоплюють у полон, б'ють). Серед постраждалих Петро Рузавін («Дождь»), Осман Пашаєв, Дженгіз Кизгин (обидва CrimeanOpenCh), Артур Моряков (проект «Реальность»), Вацлав Радзивинович (Gazeta Wyborcza) та багато інших.

 

«Сергій Кусюк - відповідальний за численні побиття журналістів "беркутівцями" під час масових протестів у Києві, де постраждало більше 50 журналістів», - аргументують в НМПУ.

 

Шосте місце з 8,5 балами посідає екс-депутат Верховної Ради Вадим Колесніченко. «Він є одним зі співавторів тоталітарних законів 16 січня 2014 року, які запроваджували кримінальну відповідальність за наклеп, реєстрацію інтернет-ЗМІ та ін.», - пояснюють ініціатори рейтингу.

 

На сьомому знов двоє осіб - колишній голова Верховної Ради АР Крим і голова самопроголошеної Державної ради Республіки Крим Володимир Константинов та екс-голова внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк. В них по 8 балів.

 

«Володимир Константинов поділяє відповідальність з іншими кримськими сепаратистами за численні порушення прав журналістів у Криму. Станіслав Шуляк відповідальний за порушення прав журналістів внутрішніми військами у Києві під час масових протестів (обмеження пересування та побиття на Банковій та Грушевського)», - йдеться в повідомленні НМПУ.

 

Восьме місце - у власника UMH Group, олігарха Сергія Курченка та депутата Ігоря Калєтніка - по 7,8 балів.

 

«Сергій Курченко - власник "Українського медіахолдингу" (УМХ) - одного з найбільших в Україні. У 2013 році він придбав його та запровадив цензуру. Це призвело до масового звільнення журналістів видань Forbes та "Корреспондент». Моніторинг джинси Інституту масової інформації регулярно помічає приховану рекламу у виданнях УМХ. У травні 2014 року податкова знайшла зв'язок між Курченком та газетою "Вести", яку медійні організації звинувачують у пропаганді», - пояснюється в рейтингу НМПУ.

 

Ігор Калєтнік - депутат Верховної Ради від Комуністичної партії України. «Прокуратура звинувачує його у фальшуванні голосування за тоталітарні закони 16 січня 2014 року, які, серед іншого, були спрямовані проти свободи слова (криміналізація наклепу, реєстрація інтернет-ЗМІ та ін.)», - заявляють в НМПУ.

 

Дев'яте місце отримав громадянин Росії Олексій Чалий, який проголосив себе мером Севастополя у березні 2014 року. Він отримав середній бал 7,7. «Після захоплення ним влади у місті було знищено прес-центр IPC-Sevastopol, призупинено роботу місцевого незалежного сайту 911sevastopol.org, декілька журналістів були побиті, пограбовані або захоплені у полон невідомими особами, ймовірно, наближеними до місцевої влади. Серед постраждалих: Тетяна Рихтун (911sevastopol.org), Лідія Гужва («Спільнобачення»), Ірина Тумакова («Фонтанка») та інші. Було припинено трансляцію українських телеканалів», - перелічують «заслуги» Чалого автори рейтингу.

 

Номер десять - депутат Верховної Ради України Володимир Олійник з 7,6 балами, який також є співавтором тоталітарних законів 16 січня 2014 року.

 

Голосування за кандидатів у рейтингу порушників прав журналістів у формі анкетування тривало з 26 травня по 1 червня 2014 року включно. В опитуванні взяли участь 13 експертів з Києва, Рівного, Чернівців, Луцька, Херсона та Севастополя.

 

Результати опитування є оціночним судженням у розумінні ст.30 Закону України «Про інформацію», зауважують в НМПУ.

 

Опитування було організовано робочою групою НМПУ у складі: Андрій Яніцький, Оксана Винничук, Тетяна Якубович.

 

Нагадаємо, з 2007 по 2012 роки Незалежна медіа-профспілка України разом з Інститутом масової інформації щороку визначали рейтинг порушників прав журналістів в Україні під назвою «Вороги преси». Головним «ворогом преси» за 2012/2013 рік став прем'єр-міністр України Микола Азаров. Цього року ІМІ не мав стосунку до опитування експертів, яке проводила НМПУ.

 

Також у минулому свої переліки ворогів журналістики складала Національна спілка журналістів України. За 2012/2013 рік головним порушником став міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY