Freedom House: Наступні вибори стануть головним тестом на демократичність української влади

14 Червня 2011
11166
14 Червня 2011
13:37

Freedom House: Наступні вибори стануть головним тестом на демократичність української влади

11166
Freedom House: Наступні вибори стануть головним тестом на демократичність української влади

Готовність забезпечити проведення наступних парламентських виборів в Україні відповідно до стандартів ОБСЄ буде тестом на демократичність української влади. Про це заявив сьогодні в Києві виконавчий директор міжнародної правозахисної організації "Freedom House" Девід Кремер, представляючи звіт "Б'ючи на сполох. На захист демократії в Україні". Презентація відбулася у приміщенні Міжнародного фонду "Відродження".

 

За словами експертів, викликає занепокоєння вплив влади на електоральне середовище такими методами, які завдають шкоди політичним перспективам незалежних та опозиційних сил і які допоможуть сконцентрувати владу в руках керівної партії й у Києві, й у регіонах.

 

У звіті, підготовка якого була підтримана Міжнародним фондом "Відродження", висловлено занепокоєння щодо парламентських виборів, які призначено на листопад 2012 року. Представники "Freedom House" ключове питання вбачають у тому, якою саме буде виборча система. "Freedom House" закликає українську владу співпрацювати з Венеціанською комісією при підготовці змін до виборчого законодавства.

 

Експерти також застерігають українську владу від спроб обмежити свободу діяльності громадських організацій. Один із авторів звіту, виконавчий віце-президент Атлантичної Ради Деймон Вілсон підкреслив, що для того щоб відповідати міжнародним демократичним стандартам, Україна має створити сприятливе законодавче поле для роботи неурядових організацій (НУО). При цьому він висловився проти намірів влади обмежити іноземне фінансування НУО, підкресливши, що ухвалення подібної норми поставить Україну поза межі від демократичного світу. За словами Вілсона, вільна діяльність НУО є запорукою демократизації суспільства.

 

Євген Бистрицький, виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження", зазначив: "Підтримуючи дослідження групи незалежних експертів під егідою "Freedom House", ми мали на меті отримати неупереджену оцінку стану і динаміки демократії в Україні. Значну увагу дослідники звернули на те, які можливості та позитивні шляхи існують для відвернення негативного сценарію розвитку подій. Ми плануємо і надалі підтримувати проведення подібних оцінок у майбутньому - із залученням як зарубіжних, так і вітчизняних експертів, організацією постійного громадського контролю".

 

Вперше опублікований українською мовою повний текст звіту "Freedom House" (неофіційний переклад) розміщено на офіційному сайті Міжнародного фонду "Відродження" (http://www.irf.ua/).

 

Контакти: Міжнародний фонд "Відродження", Станіслав Лячинський, (044) 486 24 74, liachinskiy@irf.kiev.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Мiжнародний фонд «Вiдродження»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11166
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду