Рада перенесла на 5 лютого законопроект про обмеження російських інвестицій в українські телерадіокомпанії

Рада перенесла на 5 лютого законопроект про обмеження російських інвестицій в українські телерадіокомпанії

3 Лютого 2015
3369

Рада перенесла на 5 лютого законопроект про обмеження російських інвестицій в українські телерадіокомпанії

3369
Рада перенесла на 5 лютого законопроект про обмеження російських інвестицій в українські телерадіокомпанії
Рада перенесла на 5 лютого законопроект про обмеження російських інвестицій в українські телерадіокомпанії

Коаліція перенесла на четвер, 5 лютого, розгляд законопроекту № 1768 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)», який забороняє російським компаніям або фізособам виступати кінцевими бенефіціарами українських медіа та прямо або опосередковано володіти ними. Про це на брифінгу у Верховній Раді повідомив один з авторів законопроекту - народний депутат Сергій Висоцький, передає «ЛігаБізнесІнформ».

 

«Що стосується розгляду законопроекту, то всередині коаліції ми домовилися, що цей законопроект сьогодні буде знято з порядку денного Верховної Ради і буде перенесено на четвер. Ми як автори законопроекту з подивом почули про це, але ми приймаємо аргументи коаліції щодо того, що деякі правки мають бути внесені. Але це мають бути правки, які не спотворюють саму антиокупаційну суть цього законопроекту. У четвер ми винесемо законопроект у зал і будемо голосувати, і кожен, хто не проголосує, буде названий нами зрадником української держави», - сказав він.

 

Нагадаємо, 3 лютого парламент мав розглянути законопроекти № 1768 і альтернативний проект № 1768-1 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)».

 

Автори законопроекту № 1768 Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович пропонують заборонити заснування телерадіоорганізацій юридичними особам України, засновниками (учасниками), власниками істотної участі або кінцевими власниками яких є іноземні фізичні особи, особи без громадянства. А також заборонити участь у статутному капіталі телерадіоорганізацій на різних рівнях власності (аж до кінцевого рівня) іноземних фізичних і юридичних осіб - резидентів держави-окупанта або держави-агресора. Крім того вони пропонують заборонити створення і діяльність телерадіоорганізації не лише тих, засновниками, власниками яких є нерезиденти, зареєстровані в одній з офшорних зон, а й тих, у яких офшорні компанії наявні в структурі власності або заснування на другому рівні.

 

Автор законопроекту № 1768-1 Сергій Каплін пропонує заборонити створення та діяльність мовників, якщо 50 і більше відсотків телерадіоорганізації належить безпосередньо або опосередковано (через пов'язаних осіб) фізичним і юридичним особам, які є резидентами держави-окупанта або держави-агресора.

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав проект № 1768 і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу.

 

Проти цього законопроекту виступив телеканал «Інтер», 29% акцій якого належать російському «Первому каналу», і «Медіа Група Україна» Ріната Ахметова.

 

Зранку 3 лютого телеканал «Інтер» повідомив, що компанії GDF Media Limited і Inter Media Group Limited, власниками яких є бізнесмени Дмитро Фірташ (мажоритарний пакет) і Сергій Льовочкін (міноритарний пакет), викупили 29% акцій ПрАТ «Телеканал "Інтер"», які належали російському ВАТ «Первый канал» (за $100 млн) і українському ТОВ «Пегас телебачення».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3369
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду