«Інтер» вимагає зняти з розгляду Верховної Ради чотири законопроекти, що стосуються інформаційної безпеки

«Інтер» вимагає зняти з розгляду Верховної Ради чотири законопроекти, що стосуються інформаційної безпеки

2 Лютого 2015
4757

«Інтер» вимагає зняти з розгляду Верховної Ради чотири законопроекти, що стосуються інформаційної безпеки

4757
«Інтер» вимагає зняти з розгляду Верховної Ради чотири законопроекти, що стосуються інформаційної безпеки
«Інтер» вимагає зняти з розгляду Верховної Ради чотири законопроекти, що стосуються інформаційної безпеки

Телеканал «Інтер» вимагає від депутатів зняти з розгляду Верховної Ради України законопроекти № 1317, 1768, 1824 і 1889, що стосуються інформаційної безпеки, та разом із представниками медіа розробити нові законопроекти, «які враховуватимуть інтереси не тільки чиновників, але й українських громадян, які мають право на власну думку і свободу слова, та медіа, які отримають гарантію того, що державний апарат та каральну систему знову не буде використано проти незалежних мовників».

 

Про це йдеться у відкритому листі (текст читайте нижче) за підписом голови правління «Інтера» Єгора Бенкендорфа, поширеного «Інтером» 2 лютого й адресованого Президенту України, прем'єр-міністру, голові Верховної Ради, главі Адміністрації президента, лідерів парламентських фракцій і груп, представнику ОБСЄ з питань свободи ЗМІ та главі представництва ЄС в Україні.

 

На думку авторів листа, чотири законопроекти (№ 1317, 1768, 1824 і 1889), що внесені провладними депутатами на розгляд Верховної Ради та, як планується, будуть розглянуті 3 лютого, в існуючих редакціях «несуть реальну загрозу свободі слова», їх прийняття «поставить на коліна всі незалежні засоби масової інформації», вони «є найбільшою загрозою для вітчизняних мас-медіа за всі роки незалежності».

 

«Під виглядом заборони антиукраїнської пропаганди у Верховну Раду вносяться законопроекти, які наділяють необмежними повноваженнями контролюючий орган у сфері медіа - Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, фактично вводять цензуру змісту телерадіомовлення, надають можливість без судового рішення припиняти мовлення незалежних від влади ЗМІ. Ці законопроекти впроваджують необґрунтовані обмеження на показ контенту та вводять законодавчу заборону на подальше існування великої кількості телевізійних каналів та радіостанцій, співзасновниками яких виступають іноземні особи», - йдеться в листі.

 

Як писала «Детектор медіа», законопроект № 1317 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», який 9 грудня зареєстрували народні депутати Микола Княжицький («Народний фронт») і Вадим Денисенко («Блок Петра Порошенка»), а 13 січня парламент прийняв його за основу в першому читанні, стосується заборони розповсюдження в Україні аудіовізуальних творів, у яких міститься популяризація дій силовиків держави-окупанта.

 

Законопроект № 1768 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)», який зареєстрували 15 січня народні депутати від «Народного фронту» Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович, пропонує заборонити участь резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій.

 

Законопроект № 1824 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення», який 23 січня зареєстрували члени Комітету свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар («Народний фронт»), Дмитро Стеценко («Народний фронт»), Олександр Опанасенко («Самопоміч») і народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Володимир Ар'єв, пропонує наділити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення повноваженнями призупиняти ліцензії та застосовувати штрафи до ліцензіатів, які порушують закон. Оскільки цей проект не було включено до порядку денного, Вікторія Сюмар зареєструвала його повторно під № 1889.

 

На думку голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар, розгляд цих законопроектів, що стосуються захисту інформпростору, стане тестом на визначення «російської п'ятої колони» в українському парламенті.

 

26 січня журналісти новинного продакшну  «Інтера» НІС поширили відкритий лист, у якому розцінили як тиск на канал внесення законопроекту щодо заборони участі резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій. При цьому вони приписали авторство документу Вікторії Сюмар. Пані Сюмар у відповідь заявила, що захист інформаційного простору України не є тиском на «Інтер».

 

Однак 27 січня цей законопроект, як і два інші проекти щодо захисту інформаційного простору, так і не було включено до порядку денного Верховної Ради. Народний депутат з фракції «Блоку Петра Порошенка» Вадим Денисенко заявив, що цьому завадило лобі телеканалу «Інтер» у коаліції. Того ж дня радник Президента України, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко в ефірі програми «Подробности» на телеканалі «Інтер» вступився за «Інтер» і виступив із критикою законодавчих ініціатив «Народного фронту», які він назвав замовленням.

 

31 січня «Інтер» знову заявив про тиск з боку державних і контролюючих органів. Так канал відреагував на повідомлення, що Генпрокуратура України за зверненням народного депутата з «Блоку Петра Порошенка» Сергія Лещенка почала кримінальне провадження щодо можливої підробки підпису колишнього власника «Інтера» Ігоря Плужнікова при відчуженні телеканалу.

 

«Детектор медіа» наводить повний текст відкритого листа каналу «Інтер»:

 

«Президенту України

Порошенку П.О.

 

Прем'єр-міністру України

Яценюку А.П

 

Голові Верховної Ради України

Гройсману В.Б.

Главі Адміністрації Президента

Ложкіну Б.Є.

 

Лідерам парламентських фракцій і груп

 

Представнику ОБСЄ з питань свободи ЗМІ

Главі представництва ЄС в Україні

 

Відкритий лист телеканалу «Інтер» щодо загрози свободі слова в Україні

 

Ми звертаємося до всіх, кому небайдужі українські свобода слова, демократія та незалежність.

 

Незважаючи на декларування українською владою європейського вибору та захисту демократичних прав і свобод громадян, останні дії окремих високопосадовців, депутатів та парламентських фракцій свідчать про зворотнє та можуть поставити хрест на європейських перспективах нашої країни.

 

Йдеться про чотири законопроекти (№№ 1317, 1768, 1824 і 1889), що внесені провладними депутатами на розгляд Верховної Ради та, як планується, будуть розглянуті 3 лютого 2015 року. Ці законопроекти різного змісту, але в існуючих редакціях вони однакові по суті та несуть реальну загрозу свободі слова. Юридичний аналіз цих документів свідчить, що їх прийняття Верховної Радою України поставить на коліна всі незалежні засоби масової інформації у нашій країні.

 

Під виглядом заборони антиукраiнської пропаганди у Верховну Раду вносяться законопроекти, які наділяють необмежними повноваженнями контролюючий орган у сфері медіа - Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, фактично вводять цензуру змісту телерадіомовлення, надають можливість без судового рішення припиняти мовлення незалежних від влади ЗМІ. Ці законопроекти впроваджують необґрунтовані обмеження на показ контенту та вводять законодавчу заборону на подальше існування великої кількості телевізійних каналів та радіостанцій, співзасновниками яких виступають іноземні особи.

 

Законопроекти №№ 1317, 1768, 1824 і 1889 є найбільшою загрозою для вітчизняних мас-медіа за всі роки незалежності. Прийняття згаданих законопроектів надасть Національній раді з питань телебачення та радіомовлення можливість на власний розсуд, без судового рішення, зупиняти на шість місяців дію ліцензії та припиняти мовлення будь-якого телеканалу чи радіостанції. Для будь-якого мовника це означає фактичне знищення. Усе це відбуватиметься на підставі виключно власної оцінки контенту мовника Нацрадою. Іншими словами - кілька людей від влади на суб'єктивний розсуд вирішуватимуть, як журналістам треба любити Батьківщину, критикувати владу, політиків.

 

Цікаво, що законопроект про заборону участі у власниках нерезидентів частково повторює законодавство Російської Федерації, на яке ті самі депутати вказують, коли критикують правовий порядок регулювання ринку російських ЗМІ. При цьому українська версія закону набагато жорсткіша, оскільки не дає телеканалам перехідного періоду та не розрізняє міноритарного та мажоритарного акціонерів. Простіше кажучи, навіть купівля однієї акції нерезидентом може стати причиною заборони будь-якого телеканалу в Україні - це все може стати реальністю уже найближчими днями. Своїми рішеннями влада вводить на рівні закону своє право закривати ті ЗМІ, які не контролює.

 

Цілком зрозуміло, що можуть бути прийняті закони, які обмежують права власності іноземців на телерадіокомпанії, але у тому випадку, коли така заборона стосуватиметься володіння контрольними пакетами, що означає реальний вплив на управлінську та редакційну політику, - в іншому разі це не можна сприймати інакше ніж замовлення, направлене проти окремих ЗМІ.

 

Якими б шляхетними не були заяви про бажання захистити українську державність на інформаційному фронті, створення важеля подібного впливу на ринок мас-медіа - це прямий наступ на свободу слова, безпрецедентний в історії української держави. Це - величезна спокуса для всіх нечистих на руку політиків від влади вказувати журналістам, що писати. Це - початок тоталітаризму, нові диктаторські закони.

 

Усі диктатури починалися по-різному, але закінчувалися однаково - тотальним контролем над життям держави і особистості та нехтуванням фундаментальними демократичними стандартами. Свобода слова і думки є не тільки гарними словами, але й необхідною основою для побудови демократичної, вільної країни, яка прагне боротися з корупцією та зловживаннями у владі.

 

Тому ми закликаємо міжнародну спільноту, українських високопосадовців, медіа-експертів, політиків та небайдужих громадян вплинути на тих політиків, якi своїми руками хочуть ввести в Україні обмеження свободи слова.

 

Ми відкрито заявляємо, що будемо боротися з проявами цензури держави - на будь-якому рівні. Ми будемо боротися, відстоюючи демократію, свободу слова і право людей на власну думку.

 

Ми вимагаємо від депутатів зняти з розгляду Верховної Ради України законопроекти №№ 1317, 1768, 1824 і 1889 та разом із представниками медіа розробити нові законопроекти, які враховуватимуть інтереси не тільки чиновників, але й українських громадян, які мають право на власну думку і свободу слова, та медіа, які отримають гарантію того, що державний апарат та каральну систему знову не буде використано проти незалежних мовників.

 

З повагою,

 

Голова правління ПрАТ «Телеканал "Інтер"» Є.А. Бенкендорф»

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4757
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду