Депутати пропонують заборонити участь держави-агресора в статутному капіталі українських мовників

Депутати пропонують заборонити участь держави-агресора в статутному капіталі українських мовників

20 Січня 2015
6055

Депутати пропонують заборонити участь держави-агресора в статутному капіталі українських мовників

6055
Депутати пропонують заборонити участь держави-агресора в статутному капіталі українських мовників
Депутати пропонують заборонити участь держави-агресора в статутному капіталі українських мовників

Народні депутати пропонують заборонити участь резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій. Відповідний законопроект № 1768 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)» зареєстрували 15 січня народні депутати від «Народного фронту» Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович.

 

Вони пропонують заборонити заснування телерадіоорганізацій не лише іноземними юридичними, фізичними особами й особами без громадянства, а й юридичними особам України, засновниками (учасниками) або власниками істотної участі яких є іноземні юридичні, фізичні особи, особи без громадянства, а також юридичними особам України, кінцевими вигодооджержувачами яких є іноземні фізичні особи, особи без громадянства.

 

Також вони пропонують обмежити не лише коло засновників, а й власників телерадіоорганізацій. А саме заборонити участь у статутному капіталі телерадіоорганізацій:

- іноземних фізичних та/чи юридичних осіб - резидентів держави, визнаної згідно із законодавством України державою-окупантом, або визнаної згідно з нормами міжнародного права державою-агресором;

- юридичних осіб України, засновниками (учасниками) або власниками істотної участі яких є іноземні юридичні та/чи фізичної особи - резиденти держави, визнаної згідно із законодавством України державою-окупантом, або визнаної згідно з нормами міжнародного права державою-агресором;

- юридичних осіб України, кінцевими вигодооджержувачами яких є іноземні фізичні особи - резиденти держави, визнаної згідно із законодавством України державою-окупантом, або визнаної згідно з нормами міжнародного права державою-агресором.

 

Автори законопроекту пропонують розширити заборону на створення та діяльність телерадіоорганізації не лише тих, засновниками, власниками яких є нерезиденти, зареєстровані в одній з офшорних зон, а й тих, у яких офшорні компанії наявні в структурі власності або заснування на другому рівні.

 

Депутати нагадують, що попри заборону заснування телерадіоорганізацій іноземними юридичними, фізичними особами, особами без громадянства, а також нерезидентами, що зареєстровані в одній з офшорних зон, чинне законодавство дозволяє вказаним суб'єктам засновувати юридичні особи - резидентів України, які вже можуть виступати засновниками телерадіоорганізацій. «Це зумовлює фактичну легалізацію через проміжних юридичних осіб заснування та володіння вітчизняними телерадіоорганізаціями суб'єктами, відносно яких законодавчо встановлені заборони», - вважають автори законопроекту.

 

На їхню думку, в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України «наявність (можливість) інвестицій резидентів держави-агресора (окупанта) в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій створює загрозу інформаційному суверенітету України, зумовлює потенційну небезпеку інформаційної агресії та експансії через вплив на редакційну політику та контент таких телерадіоорганізацій».

 

Нагадаємо, що власником 29% акцій українського загальнонаціонального телеканалу «Інтер» є російське ВАТ «Первый канал», а одним із його засновників є російське ОРТ (нині - «Первый канал»). На думку народного депутата від «Народного фронту» Миколи Княжицького, ліцензії телеканалу «Інтер» були видані з порушенням статті 12 закону «Про телебачення і радіомовлення», а тому мають бути визнані нікчемними.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6055
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду