detector.media
03.02.2015 17:10
Рада перенесла на 5 лютого законопроект про обмеження російських інвестицій в українські телерадіокомпанії
Рада перенесла на 5 лютого законопроект про обмеження російських інвестицій в українські телерадіокомпанії

Коаліція перенесла на четвер, 5 лютого, розгляд законопроекту № 1768 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)», який забороняє російським компаніям або фізособам виступати кінцевими бенефіціарами українських медіа та прямо або опосередковано володіти ними. Про це на брифінгу у Верховній Раді повідомив один з авторів законопроекту - народний депутат Сергій Висоцький, передає «ЛігаБізнесІнформ».

 

«Що стосується розгляду законопроекту, то всередині коаліції ми домовилися, що цей законопроект сьогодні буде знято з порядку денного Верховної Ради і буде перенесено на четвер. Ми як автори законопроекту з подивом почули про це, але ми приймаємо аргументи коаліції щодо того, що деякі правки мають бути внесені. Але це мають бути правки, які не спотворюють саму антиокупаційну суть цього законопроекту. У четвер ми винесемо законопроект у зал і будемо голосувати, і кожен, хто не проголосує, буде названий нами зрадником української держави», - сказав він.

 

Нагадаємо, 3 лютого парламент мав розглянути законопроекти № 1768 і альтернативний проект № 1768-1 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)».

 

Автори законопроекту № 1768 Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович пропонують заборонити заснування телерадіоорганізацій юридичними особам України, засновниками (учасниками), власниками істотної участі або кінцевими власниками яких є іноземні фізичні особи, особи без громадянства. А також заборонити участь у статутному капіталі телерадіоорганізацій на різних рівнях власності (аж до кінцевого рівня) іноземних фізичних і юридичних осіб - резидентів держави-окупанта або держави-агресора. Крім того вони пропонують заборонити створення і діяльність телерадіоорганізації не лише тих, засновниками, власниками яких є нерезиденти, зареєстровані в одній з офшорних зон, а й тих, у яких офшорні компанії наявні в структурі власності або заснування на другому рівні.

 

Автор законопроекту № 1768-1 Сергій Каплін пропонує заборонити створення та діяльність мовників, якщо 50 і більше відсотків телерадіоорганізації належить безпосередньо або опосередковано (через пов'язаних осіб) фізичним і юридичним особам, які є резидентами держави-окупанта або держави-агресора.

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав проект № 1768 і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу.

 

Проти цього законопроекту виступив телеканал «Інтер», 29% акцій якого належать російському «Первому каналу», і «Медіа Група Україна» Ріната Ахметова.

 

Зранку 3 лютого телеканал «Інтер» повідомив, що компанії GDF Media Limited і Inter Media Group Limited, власниками яких є бізнесмени Дмитро Фірташ (мажоритарний пакет) і Сергій Льовочкін (міноритарний пакет), викупили 29% акцій ПрАТ «Телеканал "Інтер"», які належали російському ВАТ «Первый канал» (за $100 млн) і українському ТОВ «Пегас телебачення».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY