На «Інтері» вважають тиском повідомлення ЗМІ про кримінальне провадження щодо продажу акцій каналу

На «Інтері» вважають тиском повідомлення ЗМІ про кримінальне провадження щодо продажу акцій каналу

31 Січня 2015
3630

На «Інтері» вважають тиском повідомлення ЗМІ про кримінальне провадження щодо продажу акцій каналу

3630
На «Інтері» вважають тиском повідомлення ЗМІ про кримінальне провадження щодо продажу акцій каналу
На «Інтері» вважають тиском повідомлення ЗМІ про кримінальне провадження щодо продажу акцій каналу

«Інтер» заявляє про продовження тиску з боку державних та контролюючих органів, інформує прес-служба телеканалу.

 

«Черговим прикладом такого тиску стала інформація, що з'явилася на деяких інтернет-ресурсах, про початок кримінального провадження Генеральної прокуратури України щодо продажу акцій телеканалу у 2005 році, - йдеться в повідомленні для ЗМІ. -  Такі повідомлення ми розцінюємо виключно як прояв тиску на роботу незалежного приватного телеканалу "Інтер", який на сьогодні є найпопулярнішим телеканалом України, а його інформаційне мовлення дивиться чверть населення нашої країни».

 

Представники «Інтера» пов'язують поширення зазначеної інформації в ЗМІ із законопроектами, що посилюють повноваження Національної ради з питань телебачення й радіомовлення: «Такі кроки робляться паралельно із підготовкою до розгляду законопроектів у Верховній Раді, які посилюють повноваження Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення і можуть стати інструментом тиску на незалежні ЗМІ».

 

Також у прес-релізі підкреслюється: «Сьогодні структура власності телеканалу "Інтер" є прозорою та відкритою, а власники телеканалу придбали телеканал за всіма правилами».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Генпрокуратура України за зверненням народного депутата з «Блоку Петра Порошенка» Сергія Лещенка почала кримінальне провадження щодо можливої підробки підпису Ігоря Плужнікова при відчуженні телеканалу «Інтер». У провадженні вивчаються можливі фальсифікації, що передували консолідації пакету в розмірі 61% для продажу "Інтеру". «В 2009-му Хорошковському як першому заступнику глави СБУ вдалося поховати цю справу. Подивимося, як нова Генпрокуратура пройде це випробування», - прокоментував пан Лещенко.

 

Нагадаємо, у 2009 році Генпрокуратура встановила, що підпис колишнього власника «Інтера» Ігоря Плужникова під довіреністю, за якою було змінено структуру власності каналу, був підроблений. Про це заявив заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін, посилаючись на результати експертизи. Водночас у прес-службі Міністерства юстиції заявили, що Київський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції не проводив судової експертизи, а дослідження мало «консультаційний характер».

 

Невдовзі Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування обставин смерті народного депутата IV скликання Ігоря Плужникова і заволодіння невідомими особами його власністю - акціями телекомпанії «Інтер» підтвердила встановлений експертизою факт фальсифікації підписів Ігоря Плужникова на документах про відчуження акцій телеканалу «Інтер». Про це повідомив голова ТСК ВР Андрій Портнов.

 

 Власник телеканалу «Інтер» Ігор Плужников (на той час - народний депутат України, фракці СДПУ(о) помер 22 червня 2005 року в німецькій клініці від гострого інфекційного гепатиту у віці 45 років. Голова Служби безпеки України Олександр Турчинов ще перед смертю власника «Інтера» заявив, що СБУ готова порушити кримінальну справу у разі, якщо виявиться, що погіршення здоров'я Плужникова стало результатом «нетипового отруєння». Німецькі лікарі, які лікували Плужникова, провели дослідження та дійшли висновку, що підозрювати отруєння немає підстав.

 

За офіційною інформацією, Ігор Плужников володів 71% акцій телеканалу «Інтер». Незабаром 61% був проданий удовою Плужникова Світланою компанії Валерія Хорошковського. Згідно з розслідуванням Мустафи Найєма та Сергія Лещенка в «Українській правді», угода про продаж каналу відбулася 19 квітня 2005 року, а активні дії із зміни власності «Інтера» збіглись із раптовою хворобою і смертю Плужникова. Політики, зокрема Володимир Сівкович (зараз - Партія регіонів) і Володимир Нечипорук, звертались до СБУ та Генпрокуратури з вимогою розслідувати обставини смерті Плужникова, пов'язуючи його смерть із начебто невдалою угодою з продажу контрольного пакету акцій «Інтера».

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3630
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду