Княжицький і Денисенко прописали у законопроекті критерії для заборони аудіовізуального продукту держави-окупанта

Княжицький і Денисенко прописали у законопроекті критерії для заборони аудіовізуального продукту держави-окупанта

10 Грудня 2014
5542

Княжицький і Денисенко прописали у законопроекті критерії для заборони аудіовізуального продукту держави-окупанта

5542
Княжицький і Денисенко прописали у законопроекті критерії для заборони аудіовізуального продукту держави-окупанта
Княжицький і Денисенко прописали у законопроекті критерії для заборони аудіовізуального продукту держави-окупанта

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №1317 «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», який передбачає внесення змін до Закону України «Про кінематографію» і до Закону України «Про телебачення та радіомовлення» і стосується регулювання розповсюдження в Україні аудіовізуальних творів, в яких міститься популяризація дій силовиків держави-окупанта.

 

Авторами законопроекту є народні депутати Микола Княжицький («Народний фронт») і Вадим Денисенко («Блок Петра Порошенка»).

 

У першому розділі законопроекту передбачається доповнення Закону України «Про кінематографію» статтею 15. «Розповсюдження і демонстрування фільмів, в яких міститься популяризація деяких органів держави-окупанта та популяризуються цінності кримінальної субкультури».

 

У статті йдеться, що «будь-яке розповсюдження (показ) в Україні будь-яких фільмів (аудіовізуальних творів), в яких міститься популяризація, агітація, пропаганда тощо будь-яких дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта заборонено».

 

Під розповсюдженням (показом) фільмів автори законопроекту розуміють будь-яке оприлюднення аудіовізуальних творів, включаючи художні чи документальні фільми, серіали, в тому числі - трансляцію, ретрансляцію, публічне сповіщення, інші способи передачі в ефір за допомогою радіохвиль (в тому числі з використанням супутників) чи передачі на віддаль за допомогою проводів або будь-якого виду наземного чи підземного (підводного) кабелю (провідникового, оптоволоконного та інших видів),  демонстрацію фільмів в кінотеатрах та в мережі інтернет.

 

Одночасно законопроект передбачає критерії, за якими аудіовізуальній твір відноситься до таких, що містять популяризацію, агітацію, пропаганду тощо дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта. На думку авторів закону твір вважається таким, якщо присутня хоча б одна з таких ознак:

 

«а) головними героями або персонажами другого плану є співробітники (в тому числі колишні або нештатні) правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта, включаючи міліцію, поліцію, військово-морський флот, військово-повітряні війська, внутрішні війська, прикордонні війська, органи, служби державної (федеральної) безпеки тощо;

 

б) сюжет фільму прямо або опосередковано пов'язаний з будь-якими діями правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта, включаючи міліцію, поліцію, військово-морський флот, військово-повітряні війська, внутрішні війська, прикордонні війська, органи, служби державної (федеральної) безпеки тощо;

 

в) принаймні одним із головних героїв фільму або персонажів другого плану є особа, яка вчинила злочин або має намір його вчинити».

 

Водночас в законопроекті йдеться, що загальні критерії, за якими визначаються фільми, що містять популяризацію, агітацію, пропаганду тощо дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта, визначаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії.

 

Державні посвідчення на право розповсюдження і демонстрування таких фільмів не видаються.

 

За розповсюдження (показ) будь-яких фільмів, які мають такі ознаки, законопроект передбачає накладення на відповідних суб'єктів, що здійснюють таке розповсюдження, штрафу в розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат на кожен випадок такого розповсюдження (показу). Рішення про накладення штрафу приймає центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії.

 

У другій частині законопроекту №1317, яка передбачає внесення змін до  Закону України «Про телебачення та радіомовлення», передбачаються аналогічні заборони для трансляції або ретрансляції телерадіокомпаніями «творів, в яких міститься популяризація, агітація, пропаганда тощо будь-яких дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта».

 

«У разі виявлення Національною радою ознак порушення телерадіоорганізаціями заборон на розповсюдження або демонстрування шляхом трансляції або ретрансляції творів, розповсюдження яких заборонено у відповідності до законодавства про кінематографію, Національна рада складає про це відповідний акт та передає його центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії для вжиття заходів, передбачених законодавством», - вимагає законопроект.

 

Нагадаємо, у травні група «1+1 медіа» в межах оголошеної ініціативи розробила критерії щодо показу російського серіального контенту на телеканалах групи. Відповідний лист з детальним описом було направлено до Комітету з питань свободи слова та інформації, Національної ради з питань телебачення та радіомовлення та Генпрокурора України.

 

У вересні Державне агентство України з питань кіно скасувало державну реєстрацію двох російських стрічок «Матч» та «Серпень.Восьмого», які вважає пропагандистськими, а також скасувало державну реєстрацію або відмовило в ній ще 13 фільмам та телесеріалам російського виробництва.  22-го жовтня Держкіно, продовжуючи експертну оцінку фільмів виробництва Росії на предмет загрози національним інтересам України, ухвалило рішення не видавати або скасувати прокатне посвідчення семи російським стрічкам.

 

Державне агентство України з питань кіно за зверненням Міністерства культури України, Служби безпеки України, а також Національної спілки кінематографістів України прийняло рішення про скасування або відмову в державній реєстрації 69 фільмів та телесеріалів за участі російського актора Михайла Пореченкова.

 

9 грудня Державне агентство з питань кіно прийняло рішення про скасування або відмову в державній реєстрації 71 фільму та серіалу за участі російського актора Івана Охлобистіна.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5542
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду