Верховна Рада прийняла за основу законопроект Княжицького і Денисенка про заборону пропагандистських фільмів держави-окупанта

Верховна Рада прийняла за основу законопроект Княжицького і Денисенка про заборону пропагандистських фільмів держави-окупанта

13 Січня 2015
5610

Верховна Рада прийняла за основу законопроект Княжицького і Денисенка про заборону пропагандистських фільмів держави-окупанта

5610
Верховна Рада прийняла за основу законопроект Княжицького і Денисенка про заборону пропагандистських фільмів держави-окупанта
Верховна Рада прийняла за основу законопроект Княжицького і Денисенка про заборону пропагандистських фільмів держави-окупанта

13 січня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект № 1317 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України». За проголосували 240 народних депутатів.

 

Відповідний законопроект зареєстрували 9 грудня народні депутати Микола Княжицький («Народний фронт») і Вадим Денисенко («Блок Петра Порошенка»), він передбачає внесення змін до Закону України «Про кінематографію» і до Закону України «Про телебачення та радіомовлення» і стосується регулювання розповсюдження в Україні аудіовізуальних творів, в яких міститься популяризація дій силовиків держави-окупанта.

 

Співавтор законопроекту Микола Княжицький повідомив, що на Верховну Раду чинився тиск, аби цей законопроект не голосувався, тому що його блокували лобісти російського телепродукту.

 

Народний депутат від «Батьківщини» Сергій Соболєв висловив думку своєї фракції, що цей законопроект може бути ухвалений у першому читанні, але потребує доопрацювання до другого читання.

 

Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко також повідомив, що його фракція підтримуватиме законопроект у першому читанні за основу. «Але в дрібницях є дуже багато проблем, які можуть нам нашкодити. Бо чиновник, який розглядатиме фільм, виходячи з відповідних статей, може створити великі проблеми. Потрібно сформулювати норми таким чином, щоб не чиновник тлумачив, а все було чітко виписано в законі», - сказав пан Томенко.

 

Народний депутат від «Народного фронту» Вікторія Сюмар наголосила, що законопроект необхідний для країни, яка веде війну, але продовжує в ефірі загальнонаціональних каналів популяризувати підрозділи країни-окупанта. Заборонити це, на її думку, необхідно було ще на початку військової агресії проти України. Тому фракція «Народного фронту» голосуватиме за законопроект у першому читанні в цілому як за закон.

 

Народний депутат Віктор Кривенко від «Самопомочі» повідомив, що фракція підтримує законопроект, який необхідно якомога швидше, протягом найближчих днів підготувати до другого читання.

 

Зважаючи на пропозиції більшості фракцій, голова Верховної Ради Володимир Гройсман поставив на голосування законопроект за основу, а не в цілому.

 

Законопроект передбачає заборону будь-якого розповсюдження (в тому числі трансляції і ретрансляції на телебаченні) в Україні будь-яких фільмів (аудіовізуальних творів), у яких міститься популяризація, агітація, пропаганда тощо будь-яких дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта.

 

Одночасно законопроект передбачає критерії, за якими аудіовізуальній твір відноситься до таких, що містять популяризацію, агітацію, пропаганду тощо дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта. На думку авторів законопроекту твір вважається таким, якщо присутня хоча б одна з таких ознак:

 

- головними героями або персонажами другого плану є співробітники (в тому числі колишні або нештатні) правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта, включаючи міліцію, поліцію, військово-морський флот, військово-повітряні війська, внутрішні війська, прикордонні війська, органи, служби державної (федеральної) безпеки тощо;

 

- сюжет фільму прямо або опосередковано пов'язаний з будь-якими діями правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта, включаючи міліцію, поліцію, військово-морський флот, військово-повітряні війська, внутрішні війська, прикордонні війська, органи, служби державної (федеральної) безпеки тощо;

 

- принаймні одним із головних героїв фільму або персонажів другого плану є особа, яка вчинила злочин або має намір його вчинити.

 

За розповсюдження (показ) будь-яких фільмів, які мають такі ознаки, законопроект передбачає штраф у розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат на кожен випадок такого розповсюдження (показу). Рішення про накладення штрафу приймає центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії (Держкіно). Нацрада також має повідомляти Держкіно про виявлені факти трансляції таких фільмів на телебаченні для вжиття заходів, передбачених законодавством.

 

24 грудня профільний Комітет з питань культури і духовності, який очолює співавтор законопроекту Микола Княжицький, рекомендував Верховній Раді України прийняти законопроект за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій народних депутатів України, членів комітету, які врахували зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради.

 

Члени комітету запропонували не забороняти аудіовізуальні твори радянського виробництва, виготовлені до серпня 1991 року. Також вони запропонували звузити критерії заборонених фільмів до двох:

 

- серед головних героїв є співробітники (в тому числі колишні або позаштатні) правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта;

 

- сюжет фільму прямо або опосередковано пов'язаний з діяльністю правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта.

 

А відповідальність за розповсюдження заборонених фільмів депутати запропонували передбачити в Кодексі України про адміністративні правопорушення, доповнивши його статтею 164-6.

 

Нині ухвалений у першому читанні законопроект готуватимуть до другого читання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5610
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду