Закінчився чат з Миколою Томенком

13 Лютого 2013
6052
13 Лютого 2013
12:19

Закінчився чат з Миколою Томенком

6052
Тема – нові ініціативи і стратегія роботи Комітету з питань свободи слова та інформації
Закінчився чат з Миколою Томенком

На http://chat.detector.media завершилася чат-конференція за участі голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка на тему: «Нові ініціативи і стратегія роботи Комітету з питань свободи слова та інформації».

 

До обговорення пропонуються питання: які медійні законопроекти планує комітет розглянути і запропонує ухвалити парламенту 2013 року; парламентські слухання з питань цифрового телебачення; перспективи створення суспільного мовлення.

 

Свої запитання ви можете вже зараз ставити в чаті: http://chat.detector.media

 

Біографічна довідка:

Микола Томенко народився 1964 року на Черкащині.

 

У 1983-1985 роках проходив службу в Радянській армії, брав участь у бойових діях в Афганістані.

 

1988-1989 - секретар комітету комсомолу, з 1989 - секретар Асоціації молодіжних організацій Київського університету ім. Тараса Шевченка. 1989 - член оргкомітету з проведення установчого з'їзду Народного руху України.

 

У 1989 закінчив історичний факультет Київського державного університету ім. Тараса Шевченка, спеціальність - історія КПРС. 1992 - закінчив аспірантуру історичного факультету Київського державного університету ім. Тараса Шевченка, захистивши кандидатську дисертацію на тему: «Проблема державності в програмних документах і діяльності сучасних політичних партій України: історико-політичний аналіз».

 

1992-1993 - голова центру суспільних досліджень Фундації імені В'ячеслава Липинського. 1993-1994 - віце-президент Асоціації молодих українських політологів і політиків.

 

Серпень 1992 - вересень 1995 - завідувач кафедри політичних наук (координатор програми) інституту державного управління і самоврядування при Кабінеті Міністрів України. 1993-1994 - заступник начальника інформаційно-аналітичного управління Міністерства України у справах національностей і міграції. З вересня 1994 - доцент кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська академія», редактор відділу порівняльної політології журналу «Політична думка», віце-президент фонду «Українська перспектива».

 

У 1995-1997 роках - віце-президент фонду «Українська перспектива». З листопада 1995 року - директор Інституту посткомуністичного суспільства. З вересня 1997 року - завідувач кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська академія». З квітня 1998 - директор громадської неприбуткової організації Інститут політики.

 

У травні 1998 року був висунутий кандидатом у народні депутати за партійним списком партії «Реформи і порядок» (№ 15), однак партія не подолала 4 % бар'єр. Лютий 2000 - березень 2001 - начальник Головного управління преси та інформації Київської міської державної адміністрації.

 

Згідно з опитуванням УНІАН Миколу Томенка визнано найкращим політичним аналітиком (політологом) 1998 та 1999 років.

 

У 2002 році обраний народним депутатом від блоку Віктора Ющенка «Наша Україна» (№ 62). Очолював Комітет з питань свободи слова та інформації, виступав проти тиску президентської влади на ЗМІ.

 

Під час Помаранчевої революції один з «польових командирів» Майдану. Член Комітету національного порятунку.

 

З 4 лютого до 8 вересня 2005 року - віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань в уряді Юлії Тимошенко. Йдучи у відставку, виступив зі скандальними викриттями фактів корупції в найближчому оточенні президента Ющенка.

 

У листопаді 2005 року залишив партію «Реформи і порядок». На парламентських виборах 2006 року балотувався за списком  «Блоку Юлії Тимошенко» (№ 3).

 

Після виборів - заступник голови фракції БЮТ у Верховній Раді, голова парламентського Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму. У лютому 2007 року обраний заступником голови Верховної Ради, перебував на цій посаді до червня того ж року.

 

На позачергових парламентських виборах 2007 року знову отримав депутатський мандат за списком БЮТ (№ 3). У вересні 2008 року вдруге обраний заступником голови Верховної ради. 4 липня 2012 подав у відставку після прийняття Верховною Радою контроверсійного закону «Про засади державної мовної політики».

 

У VII скликанні Верховної Ради України від 25 грудня 2012 - голова Комітету з питань свободи слова та інформації.

 

Автор кількох наукових монографій, серед яких «Історія української Конституції», «Абетка української політики», «Теорія політики», «Теорія українського кохання», «Український романтик Микола Гоголь» та інші, а також близько ста статей та досліджень. Автор сленгового неологізму «біг-морди».

 

Ініціатор та організатор загальнонаціональних акцій «Сім чудес України», «Сім природних чудес України», «Сім чудес України: замки, фортеці, палаци» та «Сім туристичних маршрутів України». Ініціатор створення проекту «Рідна країна» - культурологічного світоглядного веб-порталу.

 

«Детектор медіа»

Фото - tomenko.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6052
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
lena_bila
4126 дн. тому
І ще, якщо можна. Що з переходом на цифрове мовлення? Чи будуть ще видаватися безкоштовні декодери інвалідам, пенсіонерам. Бо 600 грн авряд чи у них на це знайдеться. У нас батько-інвалід, став у чергу ще минулого року на ці декодери, але досі так нічого і не отримав. А чули, що за кілька років перехід на цифру буде обов"язковим...
lena_bila
4126 дн. тому
Скажіть будь ласка. Свого часу нашумілий закон про доступ до публічної інформації. Чи діє і виконується він на практиці? Що заважає і як з цим боротися? Адже ідеї у ньому, в принципі непогані, але чи для нашої країни, чи для нашої влади?
sohok
4126 дн. тому
Скажіть чому зараз на радіостанціях зараз крутять один шансон і радянські пісні Чому за 20 років незалежності не була створена хоч одна фм станція на якій цілодобово б крутили україномовні пісні В опозиції є багато багатих людей чому вони не хочуть створити фм станцію де б цілодобово крутили україномовні пісні Чи в опозиції також не хочуть витрачати гроші на радіо з українською музикою
sohok
4126 дн. тому
Скажіть чому ви пару років тому не захистили канал Мегаспорт. Ці частоти що тоді отримав мегаспорт мали бути за спортивним каналом ,а їх забрав канал к1 Чи можна зараз забрати ці частоти в К1
sohok
4126 дн. тому
доброго дня скажіть що робите ви ,щоб Ур1, Промінь і радіоканал Культура були на фм частотах по всій Україні Скажіть чому за 20 років незалежності українське радіо не отримало майже зовсім фм частот
sohok
4126 дн. тому
Доброго дня скажіть коли у верховній раді приймуть закон про заборону реклами алкоголю на радіо і телебаченні ,подивіться зараз скільки вдень багато реклами горілки на радіо і тб
ANDREY))
4126 дн. тому
Пане Миколо, у 1992 р. в Києві главами держав пострадянських республік вперше порушено питання організації міжнародної телерадіокомпанії, яка б обєднала телевізійний простір колишніх союзних республік. Пізніше таку гуманітарну місію почала виконувати МТРК "Мир", однак наша держава не взяла участь у цьому проекті і, відповідно, його фінансуванні. Як Ви вважаєте, чи не варто Україні повернутись в даному питанні до тієї позиції, яку вона займала на початку 1990-х років?
Віра
4126 дн. тому
Розкажіть, будь ласка, про нові ініціативи Комітету
Віра
4126 дн. тому
Прийняття яких законопроектів Комітету Ви вважаєте найбільш пріоритетним завданням в цьому році?
Віра
4126 дн. тому
Як Ви оцінюєте ситуацію зі свободою слова в країні? Чи достатньо важелів у Комітету, який Ви очолюєте для захисту свободи слова в країні?
Віра
4126 дн. тому
Миколо Володимировичу, вже не перший рік обговорюється питання суспільного мовлення в Україні. Розкажіть який, на Вашу думку, має бути механізм впровадження та функціонування суспільного мовлення
U-2
4127 дн. тому
Чи вдалося вам організувати нормальну роботу комітету, адже попередній склад цього комітету не збирав на засіданнях навіть кворуму. Як співпрацюють у ньому депутати різних фракцій, які є суттєві протиріччя і що вдалося вже напрацювати? Які найближчі плани комітету у законодавчому плані і як ви плануєте добиватися прийняття їх у сесійній залі?
lionceau2009
4127 дн. тому
на Вашу думку, що буде із роздержавленням ЗМІ у майбутньому?
myrlukina
4127 дн. тому
Пане Миколо, на вашу думку, яка доля чекає нинішній склад Нацради? Чи розглядався звіт у вашому Комітеті, чи прийме його парламент?
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4127 дн. тому
Як Ви ставитеся до ініціатив колишньої гендиректорки Дніпропетровської ОДТРК, екс: -громадівки, -регіоналки, а нині члена СПУ і штатної помічниці-консультантки народного депутата України, лідера Радікальної партії Олега Ляшка про... створення міністерства інформації, яке б, як сказано в її особистій політичній програмі "Народної перемоги" - "відповідало за ідеологію, пропаганду та інформаційну безпеку України", а також одержавлення 75 % інфрормаційного простору України - цитую: "Державні засоби масової інформації мають охоплювати 75 % загального вітчизняного медіа0простору". Це взято з її газети "Правий берег", яку вона видає в Дніпропетровську. Наскільки пропоноване В.Шиловою, по-Вашому, кореспондується зі здоровим глуздом і чи не має тут приводу для звернення до вузькопрофільних медичних спеціалістів, як от, приміром, психіатрів?
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4127 дн. тому
З понеділка 28 січня по неділю 3 лютого 5 канал у випусках новин, що йшли о 12:00 "тупо" піарив французький лижний курорт Аворіаз. Кореспонденти передавали репортажі про те, як добре там відпочивається, на які розваги можуть розраховувати відвідувачі курорту, скільки в тамтешніх кав'ярнях коштує філіжанка кави та інші напої й послуги, а представниця туристичної фірми закликала відвідати Авріаз. Передайте будь ласка Вашому колегі по Комітетe, генеральному продюсеру 5 каналу Юрію Стецю, що наявність такої відвертої і неприхованої джинси в новинах - негідна справа, яка не прикрашає Канал чесних новин. Зрештою ж, він проголошує себе Першим інформаційним, а не рекламним.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4127 дн. тому
Чи не думає Комітет розробити законодавчі проекти, які б були спрямовані на обмеження російських та інших легіонерів на українському ТБ? Зокрема, як Ви ставитесь до того, аби попрацювати над нормою, згідно з якою, журналіст, який не володіє державною мовою, не може вести передачі на українському каналі незалежно від форми його власності? Тоді б такі як Шустер, Кисельов, Суханов і їм подібні або не їхали б в Україну взагалі, або перед тим як вийти в ефір, вимушені були б вивчити українську.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4127 дн. тому
Під час візиту Жириновського в Україну, цьому запеклому імпер-шовіністу і українофобу був наданий ефір на Першому Національному в програмі Андрія Пальчевського "Глибинне буріння". Чи не вважаєте Ви, що це все одно як на ізраїльському ТБ був би наданий ефір президенту Ірану Ахмадінеджаду, або очільникам Аль-Каїди, Хамасу чи Хезболи? Чому таке неподобство можливе на українському державному телебаченні? Розцінюю сам факт запрошення Пальчевським Жириновського образою моїх національних почуттів, честі і гідності як українця і вимагаю від очолюваного Вами комітета як офіційного засудження такого ганебного факту, так і дій, які б унеможливили подібні гидотні речі в майбутньому. І взагалі, хто такий Пальчевський, звідки він взявся на українському телебаченні і на яких підставах він вважає себе журналістом? Чи не хочете запроосити його на Комітет? Нехай дасть пояснення - і щодо себе, і щодо Жиріновського. І може краще було б, аби Пальчевський підшукав собі роботу десь на землі Обіцяній?
lena_bila
4127 дн. тому
Пане Миколо, що насправді трапилося з Українським радіо? Чия ідея була його вимкнути? Чи надовго вистачить коштів, яких знайшли, щоб його увімкнути і нарешті, наскільки реально в нашій країні, при нинішній владі захистити національного мовника?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду