«Радіокомітет» прогнозує зростання ринку радіореклами максимум на 15-20% у 2013 році

20 Листопада 2012
5245
20 Листопада 2012
14:56

«Радіокомітет» прогнозує зростання ринку радіореклами максимум на 15-20% у 2013 році

5245
Але зниження споживацьких настроїв і нестабільність національної валюти можуть залишити доходи радіо на рівні 2012 року
«Радіокомітет» прогнозує зростання ринку радіореклами максимум на 15-20% у 2013 році

Експерти галузевого об'єднання «Радіокомітет» прогнозують у 2013 році зростання обсягу рекламних доходів радіо максимум на 15-20% та переосмислення частки радіо в медіаміксі. Однак загальна економічна ситуація, політична нестабільність, волатильність національної валюти і зниження споживацьких настроїв можуть залишити доходи радіо на рівні 2012 року. Про це йдеться в повідомленні «Радіокомітету».

 

Зростання на 15-20% можна прогнозувати, якщо збережеться динаміка цього року, не виникне ніяких форс-мажорних ситуацій і національна валюта буде стабільною, уточнює директор радіогрупи «ТАВР Медіа» Ігор Чернишов.

 

За 10 місяців 2012 року обсяг ринку радіореклами у грошовому еквіваленті зріс на 23%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомляє «Радіокомітет» з посиланням на дані моніторингу «Комунікаційного альянсу».

 

«Ріст ринку радіореклами за перші три квартали 2012 року перевищив сподівання та прогнози багатьох експертів. Тому можна припустити, що позитивна динаміка збережеться й у наступному році», - зазначає виконавчий директор групи «АДВ Україна» з медіасервісу та голова «Радіокомітету» Олександр Барановський.

 

Дати більш точний прогноз експертам поки що складно, оскільки в теперішній економічній ситуації для будь-яких медіа актуальні декілька сценаріїв розвитку.

 

Віце-президент і керівник напрямку телебачення та радіомовлення УМХ Валентин Резніченко налаштований більш стримано і прогнозує збереження обсягу ринку на рівні поточного року. «Прогнозні макроекономічні індикатори української економіки, перманентна політична нестабільність, висока волатильність національної валюти та активне зниження споживацьких настроїв у суспільстві є базисом для реалістично негативних очікувань стосовно розміру рекламного ринку у 2013 році. На даний момент ми дотримуємось максимально консервативної точки зору і вважаємо, що навіть збереження обсягу ринку на рівні поточного року можна вважати індустріальною перемогою», - говорить він.

 

Провідний спеціаліст з розміщення реклами на радіо та у пресі РА «Медіаком Україна» Ігор Романенко згоден з оптимістичним прогнозом Ігоря Чернишова (15-20%). На його думку, зростанню радіоринку можуть сприяти наступні фактори: «По-перше - це вдосконалені дослідження ринку, завдяки більш точним даним котрих рейтинги радіо зросли майже у два рази, зросли і охоплення. Вартість контакту у такому випадку зменшується, і даний носій стає все більш цікавим для рекламодавця. Другий фактор - зростання цін на ТБ-рекламу. Чим дорожчою буде телереклама, тим більш привабливими будуть інші медіа , у тому числі - радіо, котре, до того ж, схоже на ТБ за покриттям. Третій фактор - потенціал даного медіа. Згідно з дослідженням вподобань (Mobile Insights Study -Google/Ipsos April 2011), 44% власників смартфонів слухають музику. І це - потенційна аудиторія радіо. До того ж, радіо, на відміну від багатьох інших рекламних носіїв, є більш гнучким як у програмуванні, так стосовно реклами. Завдяки цій гнучкості радіо може привабити і нову аудиторію, так і нових клієнтів».

 

На думку Валентина Резніченко, при позитивному розвитку ситуації, додатковим драйвером зростання доходів радіостанцій може стати спонсорство.

 

Розглядаючи негативний сценарій, Олександр Барановський підкреслює: «У випадку кризових явищ у економіці, не виключено уповільнення росту, однак стосовно радіо, різкого падіння ринку, скоріше за все, не буде. Може збільшитися попит на пряму рекламу, котра буде сприяти продажам, що завжди актуально у кризові періоди. Разом з тим спонсорство може на деякий час стати менш популярним, за винятком деяких категорій».

 

У числі перспективних рекламодавців «Радіокомітет» називає фінансовий сектор, автомобільний та нерухомість. Саме вони найбільш активно рекламувались на радіо у 2012 році, зазначає голова «Радіокомітету» Олександр Барановський. «Крім того, збільшилась частка реклами продукції масового сегмента: продовольчих товарів та напоїв, косметики, а також побутової хімії. Розвиток цих категорій для радіо є особливо перспективним, і, на наш погляд, ця тенденція збережеться і в наступному році, оскільки радіо має великий спектр рекламних можливостей для багатьох товарів та послуг», - додав він.

 

Валентин Резніченко підкреслив роль рекламних агенцій у розвитку ринку радіореклами. «У цьому році радіоіндустрія профінансувала безпрецедентні за масштабом зміни у дослідженнях ринку радіо. Іншими словами, у ринку з'явилась довгоочікувана прозора панель вимірювань. Тепер м'яч - на полі рекламних агенцій, для них саме час переосмислити долю радіо в медіаміксі та почати повноцінно використовувати нові можливості дослідження», - резюмував він.

 

 

Довідка:

Радіокомітет - міжгалузеве об'єднання, до якого входять два найбільші радіохолдинги України «ТАВР Медіа» та «Український медіахолдинг», три мережеві рекламні агенції (Publicis Groupe, група «АДВ Україна», Group M) та, у якості управляючого партнера,- Незалежна асоціація телерадіомовників. Радіокомітет об'єднує близько 80% ринку радіо.

 

Радіокомітет був створений наприкінці 2007 року задля запуску єдиного галузевого дослідження радіоаудиторії, яким користуватимуться як самі радіостанції, так і рекламні агенції під час планування рекламних кампаній.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5245
Читайте також
13.11.2012 13:41
Радиогруппа «ТАВР Медіа»
3 453
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду