Рабинович став єдиним власником News One і запускає єврейський телеканал

12 Травня 2011
18086
12 Травня 2011
15:48

Рабинович став єдиним власником News One і запускає єврейський телеканал

18086
Нацрада не знає, як ліцензувати мовника з кількома мовними доріжками
Рабинович став єдиним власником News One і запускає єврейський телеканал

Вадим Рабинович став єдиним власником телеканалу News One. 12 травня ТОВ «Новини 24 години» (юридична особа каналу) внесло відповідні зміни до ліцензії.

 

Замість ТОВ «Реаліті Ті-Ві» власником 50% каналу став особисто Вадим Рабинович. Інші 50%, як і раніше, належать його медіахолдингу Media International Group (MIG). Як писала ТК, влітку 2010 року компанія пана Рабиновича MIG викупила 50% акцій News One у Рудольфа Кірноса.

 

Також змінилася юридична адреса News One з вулиці Червоноармійської на вулицю Мечникова. А до редакційної ради увійшли Андрій Дегтярьов і Лаврентій Малазонія (генеральний продюсер).

 

Окрім цього, ТК стало відомо, що Вадим Рабинович запускає єврейський новинний телеканал Jewish News One. Заяву ТОВ «Аппіа» про ліцензування каналу з таким логотипом розглядала на засіданні 12 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

 

За словами заступника голови Нацради Лариси Мудрак, засновником і власником ТОВ «Аппіа» є Ірина Рабинович, у складі редакційної ради - Лаврентій Малазонія і Володимир Орлов, які також є в складі керівних органів телеканалу News One. Jewish News One планує мовити цілодобово через супутник компанії Astra, виробляючи 20 годин власного продукту на добу.

 

Юрист-представник Jewish News One підтвердила, що телеканал має стосунок до News One: «Jewish News One - новинний канал, він має такий самий формат, як і News One. Але акцент робитиметься на новинах, повідомленнях і аналітиці, призначених для задоволення потреб єврейської громади». Слоган каналу - «Перший єврейський канал останніх новин».

 

За словами представників телекомпанії, Jewish News One планує розпочати тестове мовлення вже наприкінці травня, а повноцінне - у червні одразу двома мовними доріжками - українською та англійською. В подальшому планується також запуск доріжок німецькою, французькою, російською, іспанською, італійською та івритом. Головний офіс телеканалу розташований у Києві, тут уже набрано штат з 10 осіб, придбане обладнання та майже завершена студія. Також будується студія в Тель-Авіві, де наразі триває набір кореспондентів.

 

«На каналі транслюватимуться відеоновини та відеоінтерв'ю, які становитимуть близько 50% ефіру, і студійні новини (20%). 30% - це повторення трансляції», - зазначила представник Jewish News One.

 

Як повідомив ТК генеральний продюсер News One Лаврентій Малазонія, головним продюсером Jewish News One стане Пітер Дікінсон (Peter Dickinson). Він є головним редактором англомовних журналів  Llviv Today та  Business Ukraine. За словами пана Малазонії, він досить досвідчений журналіст.

 

Заявка компанії викликала тривалу дискусію серед членів Нацради. Регуляторний орган не має досвіду ліцензування телеканалів з кількома мовними доріжками. Він остерігається, що до нього можуть бути претензії щодо ліцензування каналу для інших країн і щодо формулювання про мову на території інших країн. «Ми не маємо права писати в ліцензії мовлення на території зарубіжних країн"», - вважають члени Нацради.

 

Начальник управління правового забезпечення Нацради Михайло Пушкаренко зазначив, що в законі про телебачення і радіомовлення є термін «закордонне мовлення» - мовлення на території інших країн, а стаття 10 цього закону визначає, що мовлення на зарубіжні країни ведеться українською та відповідною іноземною мовою. Пан Пушкаренко трактує цю норму так, що на кожну іноземну країну має бути відповідна іноземна мова цієї країни. Однак юристи Jewish News One не погодилися з таким трактуванням.

 

Нацрада обговорювала також варіант прописати в ліцензії кількість звукових доріжок, які мовник не вказав. Але голова регуляторного органу Володимир Манжосов не захотів створювати прецедент з кількома доріжками, остерігаючись, що мовники запускатимуть російські версії, які поширюватимуть в Україні. «До нас будуть приходити компанії і казати: дайте ліцензію, в нас буде 100% українська і 100% російська. І що ми будемо казати?».

 

Член Нацради Микола Фартушний пропонував прийняти рішення про одну мову (українську), а потім переоформлювати ліцензію. Однак перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко звернула увагу на те, що в такому разі компанія платитиме великі кошти за переоформлення.

 

Регулятор згадав одну компанію, яка веде мовлення двома мовами, - «Глас». Але в неї в ліцензії записаний розподіл української та російської мов. Такий самий шлях - вказати відсоткове співвідношення української та англійської - Jewish News One запропонувала Оксана Головатенко. Канал не погодився, оскільки це суперечить його концепції. «Ми стартуємо українською та англійською», - наголосили представники.

 

Наголосивши, що подібні питання ще ніколи не розглядали і треба проконсультуватися з юристами, члени Нацради відклали ліцензування єврейського каналу на два тижні.

 

Як писала ТК, нещодавно Ігор Коломойський хотів запустити єврейський новинний канал. Про це він заявляв на початку квітня на Єврейському форумі в Парижі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18086
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тьотя Соня
4724 дн. тому
Пропоную слоган для каналу: "Вы первым узнаете, что таки да - это последние новости!"
Телеглядач
4725 дн. тому
Так це ж будуть не ізраїльські новини, а "єврейські новини від Рабиновича". Про боротьбу з вітряками - тобто з вигаданим антисемітизмом, про життя тоталітарної секти ХаБаД, танці на кістках загиблих у холокості та новини "єврейської" культури (про Йосипа Кобзона, Яна Табачника, тьоту Соню з Привозу)... Ізраїлю воно потрібно?;) Та й українського "олігарха" Рабиновича з його сумнівним минулим в Ізраїлі дуже сильно "люблять"... Зрештою, про яку справжню єврейську сутність каналу може йти мова, коли звукова доріжка на івриті - "у далеких планах на майбутнє"?...
//
4725 дн. тому
Еврейсие новости - и не на Амосе?!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду