Василь Костицький: «Те, що не допускається у побуті, сім’ї, на вулиці, у громадських місцях, не повинно дозволятися й в Інтернеті»

18 Лютого 2009
10314
18 Лютого 2009
10:25

Василь Костицький: «Те, що не допускається у побуті, сім’ї, на вулиці, у громадських місцях, не повинно дозволятися й в Інтернеті»

10314
Василь Костицький: «Те, що не допускається у побуті, сім’ї, на вулиці, у громадських місцях, не повинно дозволятися й в Інтернеті»
Голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький занепокоєний ситуацією з дотриманням законодавства про захист суспільної моралі в мережі Інтернет. Про це він сказав, виступаючи перед учасниками конгресу «Україна на шляху до інформаційного суспільства» в Українському домі.
 
«Поряд із величезною кількістю корисних матеріалів мережа Інтернет несе значний обсяг неетичної, а то й протизаконної інформації. Мова йде про розповсюдження за допомогою Інтернету матеріалів, що пропагують насилля та жорстокість, вживання наркотичних засобів та способи їх виготовлення, тероризм, педофілію, порнографію, підбурюють до расової нетерпимості чи расової дискримінації тощо. Національна комісія вкрай стурбована ситуацією з дотриманням законодавства про захист суспільної моралі в українському сегменті Інтернету. Всесвітня мережа - найменш культивована у правовому плані ділянка інформаційного поля. В українському законодавстві не виписано навіть статусу Інтернету, що унеможливлює здійснення профілактично-попереджувальних заходів з метою запобігання його можливого деструктивного інформаційного впливу», - сказав він.
 
За словами пана Костицького, з метою удосконалення законодавства у цій сфері у Національній комісії розроблено нову редакцію Закону України «Про захист суспільної моралі» та зміни до 15-х законодавчих актів України. Він закликав «інтернет-громадськість» долучитися до обговорення цього законопроекту, який оприлюднено через офіційний веб-сайт Національної комісії, та внести свої пропозиції.

 «За існуючою міжнародною практикою провайдери повідомляють правоохоронні органи в разі виявлення сайтів порнографічного змісту, сприяють встановленню даних про їх власників та користувачів. У Сенаті США, наприклад, зараз розглядається білль, згідно з яким провайдери, які виявили у себе на сайтах порнофотографії дітей, зобов’язані не видаляти їх, а зберігати як речові докази та повідомити про інцидент у Національний центр з питань дітей, які зникли або експлуатуються (NCMEC), надаючи йому інформацію про осіб, що пов’язані з обігом заборонених матеріалів. Якщо ж провайдер не повідомить про інцидент, його оштрафують у розмірі $150 тис. за кожне зображення в день. У повторних випадках суму штрафу буде збільшено у два чи три рази. Натомість вітчизняні провайдери не звертаються до правоохоронців з такими заявами на підозри у скоєні злочину, передбаченого ст. 301 Кримінального кодексу України», - розтлумачив свою позицію пан Костицький.
 
На його думку, «те, що не допускається у побуті, сім’ї, на вулиці, у громадських місцях, не повинно дозволятися й в Інтернеті», а «все, що є кримінальним злочином, не повинно безкарно існувати й в Інтернеті». Разом із тим Василь Костицький наголосив, що «справа не в тому, обмежувати чи ні поширення деструктивного контенту в Інтернеті», натомість держава і суспільство мають «на рівні загальнонаціональних засобів масової комунікації, Інтернету ставити питання про сенс життя людини… створювати не систему заборон, а плекати позитивний ідеал, заради якого варто би було жити та працювати».
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10314
Теги:
Читайте також
21.04.2009 22:04
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 473
27.02.2009 10:25
Мар'яна Закусило
56 600
23.02.2009 11:55
Нина Краснова, Юрий Рыбачук, «Комментарии»
18 894
21.02.2009 13:48
Юрий Крайняк, «Економічна правда»
13 864
20.02.2009 13:07
Юлия Щорс, «Аргументы и факты в Украине»
16 301
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5557 дн. тому
гы. когда же порнокомиссар издаст топ100 порносайтов ? интересно сравнить наши предпочтения :)
Вася
5557 дн. тому
Этот Костицкий внешне чертовски похож на Лаврентия Берию. Да и речи его, собственно, из той же оперы... Короче - один психотип! В общем, надо внимательнее присмотреться к этому борцу за мораль. Какой-то он неискренний...
5557 дн. тому
Если верить психологам, самые большие ханжи - те, у кого наибольшее количество подавленных "стыдных" желаний. А если верить физиогномике, этому человеку, что на фотографии, нужно решением суда запретить приближаться к детским площадкам ближе.чем на 500 м.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду