НМПУ хоче заборонити КНМП витрачати гроші Партії регіонів на оздоровлення дітей

18 Липня 2008
10973
18 Липня 2008
19:47

НМПУ хоче заборонити КНМП витрачати гроші Партії регіонів на оздоровлення дітей

10973
НМПУ хоче заборонити КНМП витрачати гроші Партії регіонів на оздоровлення дітей
18 липня на засіданні Комітету Незалежної медіа-профспілки України розглядатиметься питання щодо використання коштів банківського рахунку, призначеного для благодійної допомоги членам Київської незалежної медіа-профспілки. Як стало відомо «ТК», конфлікт у профспілковому середовищі навколо легендарних «грошей Ганни Герман», який триває понад рік, спалахнув із новою силою після того, як Комітет КНМП, який дотепер розпоряджався коштами з рахунку, прийняв рішення витратити їх на оздоровлення дітей членів профспілки.
 
«Завтра відбудеться засідання Комітету Незалежної медіа-профспілки України, яке пройде вдома у Романа Скрипіна, - каже голова КНМП Михайлина Скорик. - Запрошені туди і члени Комітету Київської незалежної медіа-профспілки. У зв'язку з тим, що вже почався сезон відпусток, підозрюю, що від киян буду лише я, хоча порядок денний стосується рішень саме Київської профспілки. Комітет НМПУ хоче переглянути ті фінансові питання, які Комітет Київської незалежної медіа-профспілки відповідно до статуту вирішив на засіданнях у червні-липні. В НМПУ незадоволені головним чином тим, що ми вирішили використати частину коштів з нашого спеціального рахунку на нову програму, розпочату на прохання наших осередків — на матеріальну допомогу журналістам, які мають дітей, для їх оздоровлення в період канікул. Ми прийняли положення, повідомили наші основні осередки, обговорили з головами, які підтримали ініціативу. На одному Комітеті КНМП обговорили, як краще це краще організувати, а на іншому — прийняли рішення».  
 
Дотепер у двох профспілках (КНМП є окремою юридичною особою і водночас київським відділенням НМПУ) відбувалась бурхлива внутрішня дискусія. Керівництво всеукраїнської Незалежної медіа-профспілки наполягає на тому, що гроші мають бути використані на інші цілі. Михайлина ж Скорик упевнена в тому, що кошти можна витрачати лише за призначенням рахунку – на доброчинність. Понад 70 тисяч гривень із 325,5 тисяч, що були на рахунку на початку осені 2007 року, були витрачені на допомогу звільненим журналістам та інші благодійні цілі. Серед членів комітетів обох профспілок є прибічники як однієї, так і іншої позиції.
 
«Завтра Комітетом буде ухвалене зважене рішення, - сказав «Детектор медіа» голова НМПУ Роман Скрипін. - Ми не маємо права розпоряджатися цими коштами, це зрозуміло. Але за статутом КНМП є складовою частиною НМПУ, і тому Комітет НМПУ може зупиняти рішення КНМП і давати свої рекомендації. Якщо це не так, то чому Михайлина Скорик до сих пір не підписує відповідні платіжки?».  
 
«За статутом КНМП всі фінансові питання вирішує саме комітет КНМП, тому не зрозуміло, на якій підставі комітет НМПУ може втручатися у фінансові рішення Київської незалежної медіа-профспілки. Коли я читаю наш статут, то чітко бачу, що органом, який приймає фінансові рішення, є Комітет КНМП. Власне, так і ми діяли, і до нас діяли. Це ж рішення чомусь викликало дуже великий супротив, - каже Михайлина Скорик. – Цій дискусії уже рік, можна дискутувати ще пару років, але в результаті ми втрачаємо час, і гроші знецінюються, не працюючи на журналістів. Ця ситуація мене дуже турбує. Рішення нашого комітету у червні-липні були якраз спрямовані на те, щоб гроші були витрачені прозоро і за призначенням».
 
Роман Скрипін пропонує скерувати гроші на юридичний захист журналістів. «Профспілка себе не забезпечує, і вона ніколи не буде у змозі найняти юристів чи адвокатів. Це – реальний захист журналістів», - каже він.
 
«Звинувачення у тому, що я хотів витратити ці гроші на фестиваль - це абсурд, тому що навпаки, я пропонував провести медіафест, але організувати його як комерційний захід, який принесе гроші профспілці», - відповідає Роман Скрипін, коментуючи неофіційну інформацію про те, що його пропозиція полягала у скеруванні коштів з «53-го рахунку» на проведення журналістського фестивалю.
 
Також дотепер не втілене в життя рішення Комітету НМПУ від 17 травня щодо «возз’єднання» двох профспілок в одному офісі. «Щодо переїзду НМПУ і КНМП в єдиний офіс, то наразі триває пошук приміщення. Попередні надії на деяких можновладців у цьому питанні не справдилися. Цю проблему вирішувати треба, тому що два офіси, як і подвійний апарат, утримувати недоцільно. Проблема й у тому, що пошук займає багато часу, а виконавчий комітет профспілки, який би міг ефективніше виконувати цю роботу, до сих пір не сформований», - сказав «ТК» Роман Скрипін.
 
«Завтра я в будь-якому випадку прийду на Комітет НМПУ, оскільки я є членом комітету і головою КНМП, - каже Михайлина Скорик. - Сподіваюся, що нам вдасться уважно прочитати статут і з’ясувати, у кого яка компетенція. Позиція КНМП незмінна: гроші мають працювати на журналістів. Саме комітет КНМП прийняв рішення допрацювати проект Положення про надання благодійної допомоги, яке ми не можемо затвердити уже кілька місяців. Окрім того, ми домовилися до 7 серпня затвердити чіткий бюджет щодо використання наявних коштів, а вже потім жорстко дотримуватися тих документів, щоб кошти були розподілені прозоро».
 
Засідання є закритим для сторонніх і  навіть тих членів Медіа-профспілки, які не входять до складу Комітету НМПУ і КНМП. «ТК» стежитиме за подальшим розвитком подій.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10973
Теги:
Читайте також
24.12.2008 06:57
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
15 865
01.08.2008 10:01
Юрій Шеляженко
, для «Детектор медіа»
13 537
31.07.2008 08:15
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
11 748
24.07.2008 09:30
Андрій Лаврик, для «Детектор медіа»
11 759
23.07.2008 11:00
Павло Булгак
, для «Детектор медіа»
12 574
22.07.2008 11:42
Николай Фельдман, для «Детектор медіа»
11 795
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Коллега
5766 дн. тому
ВЫ лучше работайте журналистами - напишите что нибудь достойное.... А то только воздух портят - профспилковци, {censored}!
нармальный
5767 дн. тому
профсоюзнику - >> ваша {CENSORED} скорик - {CENSORED} неприкаянная, которая хочет спионерить бабло на теме типо "аздаравлєнія дітлахів"... скорік не робить кар’єру на профспілці - гагага
профспілчанин
5767 дн. тому
А захищати журналістів також будуть з особистого дозволу Скрипіна? Тобі дам, а тобі не дам... З жахом чекаю декрету Скорик. Звичайно. дай їй Бог здоров"я і її малечі. вона справжня і хороша людина. Не робить кар"єру на профспілці. Рома - клубок конфліктів.
Света
5768 дн. тому
Писец, неужели непонятно, что "оздоровление детей" - это прикрытие, чтобы украсть деньги?!? Правильно говорит Роман - ЮРИСТОВ нанимать надо для защиты журналистов. А на оздоровление надо ЗАРАБАТЫВАТЬ!
5769 дн. тому
Ну все, развалит Ромочка профспілку!. Сразу было понятно - только Михайлина уйдет в декрет - все будет в руках Ромарио.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду