Суд по справі Гонгадзе почнеться з порушення закону?

25 Листопада 2005
611
25 Листопада 2005
13:50

Суд по справі Гонгадзе почнеться з порушення закону?

611
Суд по справі Гонгадзе почнеться з порушення закону?
Адвокат матері убитого журналіста Георгія Гонгадзе Лесі Гонгадзе Андрій Федур вважає незаконним направлення справи Гонгадзе у Верховний Суд для визначення підсудності.

Про це у п'ятницю повідомляє УНІАН.

"Я одержав підтвердження з Верховного Суду, що 23 листопада до них надійшла справа "про вбивство Гонгадзе" з Генпрокуратури. Я вважаю, що такі дії Генпрокуратури незаконні", - заявив Федур.

За його словами, прокурор утверджує обвинувальний висновок і, за чинним законодавством України, зобов'язаний направити справу суду, якому вона підсудна.

В даному випадку, пояснив адвокат, справа підсудна апеляційному суду, оскільки одна із санкцій статті висунутого звинувачення передбачає довічне ув'язнення. А такі справи з першої інстанції слухає апеляційний суд.

На переконання Федура, "прокурор не виконав вимоги законодавства і порушивши його направив справу у Верховний Суд, нібито для визначення підсудності".

"Але, відповідно до ст.38 Кримінально-процесуального кодексу України, Верховний Суд має право міняти підсудність справи, тобто передавати її за наявності підстав з одного апеляційного суду в інший апеляційний суд. А такі повноваження є у голови суду і його заступника", - зауважив адвокат.

Тобто, додав Федур, ВС не має права визначати підсудність, одержавши справу від прокурора. Таким чином, адвокат вважає, що в ситуації, що склалася, ВС повинен повернути справу прокурору і за необхідності пояснити йому порядок направляння справи в суд.

Якщо ж, підкреслив адвокат, ВС сам визначатиме підсудність справи, то це буде першим кроком у порушенні розгляду справи Гонгадзе судами.

Разом з тим Федур висловив сподівання, що "у посадовців Верховного Суду вистачить мужності ухвалити законне рішення, а не почати розгляд справи в судах з порушень".

Інакше, наголосив адвокат, "окрім обурення такими діями Генеральної прокуратури у мене нічого більш немає, оскільки складається враження, що Верховний Суд є якоюсь кур'єрською службою Генпрокуратури".

Як повідомлялося раніше, 8 серпня прес-служба Генпрокуратури повідомила, що ГПУ завершила розслідування у кримінальній справі щодо звинувачення Валерія Костенка, Миколи Протасова, Олександра Поповича за фактом навмисного вбивства журналіста Гонгадзе.

25 листопада, Генпрокуратура повідомила, що 23 листопада направила у Верховний Суд для визначення підсудності кримінальну справу, виділену з кримінальної справи про вбивство Гонгадзе, і яка стосується його безпосередніх убивць

Українська правда

Читайте також:

Справу Гонгадзе передали до суду

„Репортери без кордонів” занепокоєні станом свободи слова в Україні, але констатують прогрес у справі Гонгадзе

Леся Гонгадзе не змінила свого наміру позиватися проти України

Мирослава Гонгадзе хотіла не гроші від України, а прецедент

Мирослава Гонгадзе виграла справу у Європейському суді з прав людини

Піскуна звільнили за справу Гонгадзе?

Федур: сегодня дело Гонгадзе похоронили

Турчинов: Пукач смог скрыться, так как СБУ "засветили"

СБУ отказалась от помощи ГПУ при задержании Пукача, утверждает Шокин

Сторона захисту скептично оцінює заяви Генпрокурора у справі Гонгадзе

Второй этап дела Гонгадзе Пискун расследует по секретному плану

Піскун скасував постанову про усунення Федура від справи Гонгадзе

Березовский заплатит только за имена заказчиков Гонгадзе и то после расследования

Адвокат Андрій Федур критикує останні заяви генпрокурора

Березовський виділив мільйон на справу Гонгадзе

Порошенко рятував докази у справі Гонгадзе

ПАРЄ вважає, що Піскун хоче зняти відповідальність із замовників вбивства Гонгадзе - звіт ПАРЄ

Северінсен загострила звіт по Україні в питанні замовників Гонгадзе
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
611
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду