Піскуна звільнили за справу Гонгадзе?

8 Листопада 2005
633
8 Листопада 2005
14:19

Піскуна звільнили за справу Гонгадзе?

633
Піскуна звільнили за справу Гонгадзе?
Ймовірною причиною звільнення Святослава Піскуна з посади генпрокурора є нерозкриття справи Гонгадзе.

Як повідомляє "Українська правда", про це можуть свідчити слова міністра юстиції Сергія Головатого в ході судового засідання за позовом Святослава Піскуна, який оскаржує своє звільнення.

За його словами, законом передбачено право президента звільняти посадових осіб, дії яких завдають шкоди міжнародному іміджу України.

Як приклад таких дій Піскуна, Головатий навів висновки останнього засідання парламентської асамблеї Ради Європи.

"Коли був на посаді Піскун, розслідування справи Гонгадзе призупинилося, зокрема, стосовно переслідування організаторів цього злочину. ПАРЄ висловило жаль з приводу того, що справа по обвинуваченню тих, хто нібито скоїв цей злочин була відокремлена від основної справи, що в свою чергу веде до звільнення від відповідальності замовників і організаторів. На додаток адвокат пані Гонгадзе був відсторонений від справ", - зазначив Головатий

Також, за його словами, не було проведено розслідування попереднього нерезультативного слідства. "Правоохоронні органи не запобігли смерті колишнього міністра внутрішніх справ Кравченка, який вчинив самогубство за підозрілих обставин і не затримала генерала Пукача, який, ймовірно, з’єднував виконавців і замовників", - сказав Головатий.

Він також зазначив, що українська влада не виконала резолюцію ПАРЄ стосовно експертизи автентичності записів майора Мельниченка.

Головатий вважає цей факт "політичною констатацією", згідно з якою президент має право оцінювати діяльність генпрокурора.

Також, за його словами, екс-генпрокурор не має права оскаржувати указ президента в судах загальної юрисдикції.

"Рішенням Конституційного суду від 7 травня 2005 року щодо конституційності актів президента президент не виключає оскарження своїх указів щодо призначення або звільнення посадових осіб за винятком прем’єр-міністра, генпрокурора, наслідком діяльності яких може стати конституційна політична відповідальність", - зазначив Головатий.

"Відповідно до цього рішення генпрокурор має право оскаржувати указ про своє рішення тільки у Конституційному суді", - додав міністр юстиції.

Тим часом сам Віктор Ющенко так пояснив відставку Піскуна:

"Якщо сказати однією фразою – то за неефективну роботу.

За останні десять місяців Генпрокуратура не справлялася зі своїми обов’язками у розслідуванні багатьох ключових справ. Останні місяці прокуратура працювала сама на себе".

Ющенко звернувся до Медведька: "Я пропоную Олександру Івановичу і заступникам: давайте домовимось, що завтрашній день почнемо по-новому!".

Також президент закликав Генпрокуратуру бути попереду інших у реформуванні правоохоронної системи.

"Ви повинні бути на півкорпусу попереду. Вам повинно бути небайдуже, що діється в органах влади, МВС чи СБУ", - сказав Ющенко.

За матеріалами "Української правди"

Читайте також:

Ющенко вимагає покарати генерала в лампасах і має матеріал у справі свого отруєння

Федур: сегодня дело Гонгадзе похоронили

С.Пискун обжаловал в суде свое освобождение от должности Генпрокурора

Мать Гонгадзе знает, почему уволили Пискуна

Ющенко звільнив Піскуна і опублікував про це указ. Той сказав, що це нормально(оновлено)

Сторона захисту скептично оцінює заяви Генпрокурора у справі Гонгадзе

Піскун закликає Головатого "не позоритись на екрані"

ПАРЄ вважає, що Піскун хоче зняти відповідальність із замовників вбивства Гонгадзе - звіт ПАРЄ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
633
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду