Северінсен загострила звіт по Україні в питанні замовників Гонгадзе

5 Жовтня 2005
686
5 Жовтня 2005
10:04

Северінсен загострила звіт по Україні в питанні замовників Гонгадзе

686
Северінсен загострила звіт по Україні в питанні замовників Гонгадзе
Завтра Рада Європи розглядатиме звіт моніторингового комітету про викорання Україною своїх зобов’язань перед цією міжнародною організацією. Незважаючи на певні позитивні зміни в Україні після Помаранчевої революції (і зокрема в царині свободи слова та публічності політичних процесів), проект звіту й резолюції містить досить гостру критику української політичної практики.

Поза тим, щойно одна з співдоповідачок з українського питання пані Ханне Северінсен зареєструвала поправки до свого звіту, котрі підтримав і моніторинговий комітет. Поправки ці загострюють критичні висновки документу.

Згідно з джерелами ІМІ, в Страсбургу дещо розчаровані неуважністю нової української влади до даних в залі ПАРЄ обіцянок, і зокрема - розкрити справу Гонгадзе за два місяці, як це було оголошено в січні цього року. Отже, поправка до звіту моніторингового комітету стосується безпосередньо вбивства журналіста і звучить так: «П’ять років після зникнення і вбивства журналіста Гонгадзе, Асамблея незадоволена, що по затриманні у березні 2005 року імовірних прямих виконавців вбивства, розслідування справи призупинилось, особливо у питаннях звинувачення тих, хто замовив і організував злочин. Висловлюємо жаль з приводу того, що справа по звинуваченню тих, хто виконав злочин була відділена від головної справи і підозрювані звинувачуються у виконанні навмисного вбивства, скоєного групою осіб за попередньою змовою, що виглядає як крок до відведення відповідальності замовників та організаторів злочину. До того ж, адвокат пані Гонгадзе був відсторонений від справи, жодного розслідування не було проведено щодо попередного неефективного слідства. Правоохоронні органи не попередили смерть колишнього міністра внутрішніх справ, який вчинив самогубство за підозрілих обставин і не здійснили затримання генерала Пукача, який підозрюється у скоєнні злочину. Українська влада також досі не виконала резолюції, яка рекомендує провести нове розслідування у справі Олександра Єльяшкевича і достовірну експертизу записів Мельниченка».

Крім того, проект резолюції, що обговорюватиметься на пленарному засіданні ПАРЄ в середу зранку, містить рекомендацію Верховній Раді провести якнайскоріше відкриті для громадськості парламентські слухання зі справи Гонгадзе.

Це очевидно є реакцією на незграбний звіт голови ТСК Григорія Омельченка, який 20 вересня представив у парламенті лише протокол з висновками комісії зразка березня 2004 року. Друга поправка доповнює вже не звіт, а резолюцію ПАСЕ: «Щодо справи Гонгадзе, враховуючи обіцянку нового керівництва розслідувати і покарати виконавців злочину, вважати справу розкритою повністю лише тоді, коли ті хто замовив, організував, та виконав убивство будуть визнані винними у відкритому судовому процесі. Розслідувати і якщо необхідно притягнути до відповідальності офіційних осіб, відповідальних за неефективність попереднього слідства.»

Старий-новий Генеральний прокурор України Святослав Піскун нині перебуває з групою співробітників Генеральної Прокуратури в Страсбургу. Він здійснює зустрічі з керівниками та впливовими особами ПАРЄ, сподіваючись переконати європейських парламентарів у власній ефективності, а також у тому, що "якщо хто-небудь говорить про організаторів цього убивства (Г.Гонгадзе – ред.) і називає конкретні прізвища, то, по-перше, ця людина порушує закони і Конституцію України - презумпцію невинуватості.

І, по-друге, якщо говориться про ті відомі прізвища, що називаються окремими народними депутатами, те щодо тих прізвищ - я вже про це говорив і ще раз говорю - є постанова слідчого, що було винесена в 2001 році, що ці люди не мають ніякого відношення до убивства Георгія Гонгадзе, і їхня участь у цьому злочині не доведена, і тому відмовлено в порушенні кримінальної справи".

Очікується, що в четвер передбачено виступ спікера Володимира Литвина. За інформацією ІМІ, акредитовані на сесії журналісти та депутати Ради Європи готуються до зустрічі з "одним з найнезаплямованіших українських політиків" вельми ретельно, оскільки, попри заяви самого Литвина, запитання по ролі цього політика в убивстві Георгія Гонгадзе залишаються.

ІМІ

Читайте також:

Звіт парламентської комісії по справі Гонгадзе

Литвин сам ініціює звіт у справі Гонгадзе

Мороз вимагає звіту по справі Гонгадзе у Верховній Раді

ЄС стурбований перебігом розслідування справи Гонгадзе

Розслідування вбивства Гонгадзе зазнало суттєвих невдач – звіт міжнародних правозахисних організацій

Томенко: чергове «закриття» справи Гонгадзе - ціна питання співпраці команди Президента з Володимиром Литвином

Томенко звинуватив Порошенка у блокуванні звіту справи Гонгадзе

Міжнародна федерація журналістів уважає перебіг розслідування справи Гонгадзе скандальним
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
686
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду