detector.media
Орест Сливенко
01.05.2024 13:00
Фейк тижня: «Дні жінок і геїв у спортзалах». Огляд дезінформації за 22–28 квітня 2024 року
Фейк тижня: «Дні жінок і геїв у спортзалах». Огляд дезінформації за 22–28 квітня 2024 року
Досліджуємо, як брехали пропагандисти минулого тижня.

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 1–7 квітня, 8–14 квітня, 15–21 квітня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 22 по 28 квітня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 25 дезінформаційних вкидів. За цей час писали, що в Україні буцім не продають ліки чоловікам, у яких нема довідки від ТЦК. А ще стверджували, ніби український банк Monobank запроваджує обмеження на фінансові операції для «ухилянтів».

«Ліки не для всіх»

У російському сегменті соціальних мереж дописували, наче в Україні не продають ліки без довідки з ТЦК. У своїх публікаціях автори посилаються на так звані нові «норми» закону про мобілізацію.

У підписаному 16 квітня 2024 року законі не йдеться про обмеження на купівлю товарів, зокрема ліків, без пред’явлення військово-облікових документів або оновлення даних у ТЦК.

Скриншот — VoxCheck

Тобто в законі про мобілізацію немає жодної інформації про те, що чоловіки не зможуть придбати ліки в аптеці без довідки з ТЦК. Причому фахівці мережі аптек «Подорожник» звернули увагу на пропагандистський вкид і відповіли, що всі аптеки працюють згідно з чинним законодавством, тобто видають ліки всім, хто цього потребує.

«Українські банки проти ухилянтів»

Аналізованого тижня в соцмережах російського сегмента поширювали інформацію, ніби український банк Monobank розіслав користувачам попередження про обмеження низки фінансових операцій для «ухилянтів» — тобто осіб, які можуть ухилятися від мобілізації. Як «доказ» фейкороби прикріпили скриншот із телефону, на який нібито й надійшло таке повідомлення.

Скриншот — VoxCheck

Однак український банк Monobank не надсилав клієнтам повідомлень про обмеження для «ухилянтів». Розсилку спростували представники фінансової установи.

«Спортзал винятково для жінок і геїв»

Також у мережі поширювали інформацію, нібито в українських спортзалах з’явилася нова акція «Жіночий день». На тренування в такі акційні дні начебто пускають лише жінок і чоловіків із гомосексуальною орієнтацією, а тренерами працюють представники ЛГБТ-спільноти. Як доказ до допису додають оголошення з інстаграму одного з фітнес-клубів Житомира SportFit. «Невже це та Європа, в яку так прагнули?» — коментують пропагандисти.

На сторінці фітнес-клубу SportFit в інстаграмі немає оголошення про проведення акційних «Жіночих днів». У пропагандистському дописі можна побачити дату, в яку нібито було опубліковане оголошення, — 10 квітня. Сторінка спортивного залу публікувала тільки один допис у цей день — і жодного так званого оголошення.

Російський агітпроп подає будь-які намагання України створювати толерантне середовище як загрозу для молодого покоління. Нібито діти страждають від засилля «содомії», через що, за висновками Кремля, українців перетворюють на гомосексуалів.

Скриншот — VoxCheck

Жахи західної «гомодиктатури» та як у такий спосіб Європа нібито впливає на Україну, ми описали у дослідженні про гомофобію в соціальних мережах. Про те, як Росія намагається захистити дітей від «небажаного впливу ЛГБТ», — читайте тут. А яким чином вона ще й виправдовує своє вторгнення «ЛГБТ-навалою» — дізнайтеся в дослідженні за результатами аналізу повідомлень упродовж року повномасштабного вторгнення.

«Куплений рейтинг найвпливовіших людей»

Російські медіа писали, ніби голова Офісу президента Андрій Єрмак начебто заплатив 27 мільйонів доларів за місце у рейтингу ста найвпливовіших людей світу Time. Як доказ пропагандисти наводять короткий ролик BBC News, де переказують результати «розслідування» Bellingcat.

Але ні Bellingcat, ні BBC News не повідомляли, що місце в рейтингу дісталося посадовцю корупційним шляхом. Це доводить банальний пошук на вебсайтах обох медіа.

Скриншот — VoxCheck

Пропагандисти вже не вперше посилаються на Bellingcat, аби надати своїм словам авторитету, попри те, що ця організація визнана «іноагентом» і «небажаною» в Росії, а самих розслідувачів пропагандисти регулярно звинувачують у політичній заангажованості та маніпуляціях.

Ілюстрація та інфографіка: Наталія Лобач

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY