Садить легені, шо капєц. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 березня — 31 травня 2023 року

Садить легені, шо капєц. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 березня — 31 травня 2023 року

19 Червня 2023
1665
19 Червня 2023
16:00

Садить легені, шо капєц. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 березня — 31 травня 2023 року

1665
Менше прихованої реклами, більше шкоди цигарок.
Садить легені, шо капєц. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 березня — 31 травня 2023 року
Садить легені, шо капєц. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 березня — 31 травня 2023 року

«Детектор медіа» у співпраці з Центром демократії та верховенства права розпочав дослідження, як українські медіа висвітлюють тютюнову тематику. Ми фіксуємо тенденції та порушення журналістських стандартів, пов’язані з лобізмом тютюнових компаній, рекламою електронних сигарет та інших тютюнових виробів в обхід законодавчої заборони. Цей звіт охоплює публікації українських онлайн-медіа із 1 березня по 31 травня 2023 року. Результати попередніх моніторингів: за весну, літо й осінь 2021 року, зиму та весну 2021-2022 років, літо й осінь 2022 року, зиму 2022-2023 років. 

За весну 2023 року ми виявили та проаналізували близько 330 матеріалів інтернет-видань на тютюнову тематику. Матеріали з прихованою рекламою становили близько 5% від усього масиву новин. Натомість маркованої реклами було більше — близько 10%. Суттєво збільшилася й кількість матеріалів, у яких медіа розповідали про шкоду від паління традиційних чи електронних цигарок (15% від загальної кількості згадок). 

30% усіх згадок про тютюнову індустрію стосувалася контрабанди, порушення торгівлі підакцизними товарами й тіньового ринку. А от про роботу тютюнових гігантів у Росії більше не пишуть — тема, вочевидь, вичерпалася. 

Прихована реклама тютюнових виробів (15 матеріалів)

Матеріали з ознаками прихованої реклами (або неправильно марковані) траплялися як у загальнонаціональних онлайн-медіа, так і в регіональних. У порівнянні із зимою їхня кількість зменшилася майже у 2,5 раза (із 37 до 15 матеріалів). Значну частину прихованої реклами розміщували в рубриках на кшталт «новини компаній», «інформація від компаній», «технології».

Взимку 2022-2023 років більш ніж половину матеріалів з ознаками реклами розмістила мережа міських сайтів. Весною 2023 року кількість таких матеріалів на цих ресурсах також суттєво зменшилася. Якщо взимку їх було понад два десятки, то в період березня — травня 2023 року — всього дев'ять. 

Про рідини для вейпів розповідали сайт міста Львова, сайт міст Новогродівка й Селидове, сайт міста Миколаєва (ще одна публікація на цьому ж сайті). Про зручність «одноразок» — сайт міста Дніпра, про конкретну марку електронних сигарет (Elfbar 3000) — сайт міста Миколаєва, про тютюн для кальяну — сайт міста Чернігова, папір для самокруток — сайт міста Чернігова, про тютюн певної марки (Jibiar) — сайт міста Чернігова

Крім того, «Вінбазар» рекламував POD-системи, «Дело» розповідало, кому підійдуть «одноразки», «20 хвилин. Вінниця» наполягали на тому, що електронні сигарети — найлегший спосіб кинути палити. Сайт «Депо» описував читачам різновиди пристроїв торговельної марки glo. 

IPress розповіли про те, що акумулятори POD-систем використовуються для виготовлення павербанків для ЗСУ, не забувши, однак, залінкувати інтернет-магазин, де можна ці «одноразки» придбати. «Рівне вечірнє» розповіло про шкоду від підробних цигарок і повідомило, де можна купити оригінальні. 

Марковані та партнерські матеріали (35 матеріалів)

У порівнянні з зимою, коли ми зафіксували майже 30 матеріалів із маркованою рекламою, весною кількість партнерських і маркованих матеріалів несуттєво зросла (35 матеріалів). Як і взимку, фактично всі вони стосувалися бренду glo. 

Новинки від glo: hyper x2 (IPress, Mind, Speka, Zaxid.net, Newsfor, Hronika.info, «Галицький кореспондент», «РБК-Україна») та hyper x2 air (Mind, Speka, Zaxid.net, The Page, The Page, «24 канал», «24 канал», Elle, Elle, Vector, dev.ua, The Village, «НВ», «НВ», «НВ»).

Про два режими нагрівання розповідали в «Галінфо», про індукційне нагрівання — «РБК-Україна». В матеріалі на «Ура інформ» і сайті міста Харкова інструктували, як користуватися продукцією glo.

Як і взимку, марковану рекламу електронних сигарет презентували читачу в контексті проєкту «Глосарій живої української мови» — Mind, Speka, «Наш Київ», Na chasi, Zaxid.net, The Village.   

Пов’язані партнерські матеріали опублікував сайт «НВ». 20 березня читачам розповіли, про те, що кожна п’ята пачка цигарок в Україні продається нелегально та як це шкодить нашій економіці. В цьому розлогому матеріалі сторону виробників, які зазнають збитків, представляла Наталя Фесюн, гендиректорка профільного об’єднання «Укртютюн». 28 квітня вона ж говорила про шкоду від контрабанди тютюнових виробів. 

Матеріали про шкоду цигарок (51)

Кількість матеріалів, які розповідали про шкоду цигарок, зросла у 2,5 раза, якщо порівнювати з зимою (20). 

«ТСН» розповіли, що курці через свою шкідливу звичку отримують на рік додатковий тиждень відпустки — саме стільки часу вони проводять на перекурах. 

Чимало видань розповідали про очевиднішу шкоду для здоров’я.

«Вікна», «Новини.live», Gettest, «Фокус» зосереджують увагу на тому, що електронні сигарети також негативно впливають на людей, зокрема викликають захворювання дихальних шляхів. А ще вони пошкоджують ДНК («Рубрика») і після звикання до них кинути палити ще важче («Вікна», «24 канал», «Рубрика»). Крім того, такі пристрої користуються популярністю серед підлітків («Гречка», «Конкурент», «Рівне Вечірнє», «Косів»). 

Звернули увагу й на шкоду кальяну (Суспільне, «Новини.live», «Новини.live», «Букви», «Гурт», «Факти») та ароматизованих цигарок із ментолом («24 канал»).

Куріння викликає зменшення об’єму мозку («Новини.live», «Фокус»), провокує деменцію («Кореспондент», «Фокус»), робить кістки крихкими («Фокус»), вбиває імунітет («Новини.live»). «Вікна» повідомляли, що після куріння повністю очистити легені неможливо, однак в іншій публікації стверджували, що якщо кинути, то вже за 9 місяців стан легень покращиться. Щорічно від наслідків, викликаних курінням, вмирає 8 мільйонів людей («Новини.live», «Газета по-українськи). Шкода від паління є і для жіночого, репродуктивного здоров'я («Вікна», kraud.biz.ua). Шкідливим є також пасивне куріння («Дивись.інфо»). 

Крім того, паління спричиняє незручності в побуті — неприємний запах, якого непросто позбутися («Телеграф», «Волинь 24»). 

«Світ про нас», крім інформації про шкоду паління, розповідав, як багато курять у Силах оборони: «Потрапивши до війська з початком повномасштабного вторгнення, знову часто почали курити ті, хто свого часу зумів кинути. Викурюють більше «серфери» — ті, хто «трохи бавився» і залежно від оточення й обставин викурював лише по кілька сигарет на добу, або й зовсім обходився без них довгий час. Геть пускаються берега затяті курці — з пачки на день переходять на дві й навіть більше. 

Але водночас більшість споживачів тютюнового лайна свідомі того, що нищать своє здоров’я. І дружно обіцяють і собі, й побратимам кинути курити відразу по закінченні війни. Ці мої спостереження, зроблені протягом десяти місяців служби в одному з окремих батальйонів ТрО, хоча і не можуть правити за наукові дані, але дуже подібні до результатів, отриманих у ході вивіреного за усіма соціологічними канонами дослідження. [... ] 

«Садить легені, шо капєц”. «Та да, треба кидать. От війна закінчиться, і…», — постійно відповідав мені на пропозицію допомогти кинути курити один із товаришів по службі, кашляючи після чергової затяжки»

Небезпеку несуть і недопалки — для немовлят і тварин. Також недопалки шкодять довкіллю, бо пластиковий фільтр, який містить целюлозний ацетат, може розкладатися 10–12 років («Гурт», «Фокус»).

Звертають увагу на боротьбу з тютюнопалінням у різних країнах: Японії (УНІАН, «Фокус»), Швеції («Бабель», «Букви»), Великій Британії («Новини.live», «Рубрика»), Австралії (УНН, УНІАН), Португалії (УНН), Іспанії (УНІАН). 

Разом із тим, є кілька матеріалів, у яких, посилаючись на дані вчених, розповідають, що перехід на бездимні продукти може знизити шкоду для здоров'я (dsnews.com). Мовляв, це менш шкідливий спосіб споживання нікотину. Хоча про шкоду цієї звички все одно нагадують. 

Лише поодинокі матеріали дають відповідь на непросте питання, як кинути курити. «Дивись.інфо» розказує про типи залежності й радить знайти причину, чого саме ви курите, і заручитися підтримкою близьких. А «Огого» пропонує інші методи: гіпноз, акупунктура, лайм, жувати чи полоскати замість палити, разом із тютюновим димом нюхати те, що неприємно пахне, — чого не зробиш, щоби позбутися шкідливої звички!

Боротьба з тютюновими гігантами та пропагандою паління 

Значну частину згадок становить інформація про різноманітні урядові, парламентські, громадські ініціативи, спрямовані на боротьбу з пропагандою паління і тіньовим обігом тютюнових виробів. 

Медіа розповіли, що виробники повинні змінити зовнішній вигляд пачок цигарок. МОЗ закінчує імплементацію директиви Єврокомісії 402104, яка пов'язана з оновленням маркування. Незабаром нові графічні набори буде затверджено («Дело», «Новини.live», UWN, УНН, «Рубрика», Укрінформ, «Прослав», «Наш Київ», «Дніпровська панорама», БУГ, «Бабель»). 

Однак не всі ініціативи можуть стати реальністю. 

30 травня депутати Верховної Ради провалили голосування за поправку, яка могла б заборонити викладати пачки з цигарками на вітрини магазинів і кіосків (Суспільне, «НВ»). Раніше парламентський комітет підтримав цю поправку («Рубрика», leopolis.news), але представники бізнесу її розкритикували («Дзеркало тижня», «Ліга Закон», «Бухгалтер 911», «НВ», Укрінформ). Про те, що така ініціатива позбавить бюджет 4 мільярдів гривень, розповіли і в матеріалах РБК-Україна, dsnews.ua, «Главком». Кирило Сомов у блозі на «ЛБ» називає цю ініціативу «поправка ціною в мільярди». 

Позапланові перевірки кав'ярень і барів — на порушників законодавства, яке стосується заборони куріння, чекатимуть штрафи до 15 тисяч гривень («УП. Життя», Укрінформ, «Новини.live», «Ліга Закон», «Юридична газета», «Гурт», «Одеське життя», «Інформатор», «Рубрика», «Факти», «Відкритий»). 

Заборонити можуть і цигарки з капсулою, IQOS, glo — 20 квітня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9227, яким можуть заборонити будь-які ароматизовані тютюнові вироби («Фокус», UWN, «Конкурент», «Волинь 24», «Радіо Трек», «Інформатор», «Факти», «Судово-юридична газета», «Апостроф», «Рубрика», «Телеграф», «Хмарочос», dev.ua, «Варта 1», Today.ua, Українські новини, Vesti.ua, УНІАН). В окремому матеріалі «Інформатор» зазначає, що за цим законопроєктом може стояти тютюнове лобі й, можливо, так планують вивільнити ринок для традиційних цигарок. Окремий законопроєкт №9227-1 пропонує відтермінувати цю заборону на 3 роки (Українські новини). 

22 травня в парламенті зареєстрували законопроєкт, який забороняє торгувати тютюновою продукцією в дьюті-фрі («Фокус», The Page, «НВ», UWN, УНН, «Економічна правда», «24 канал», «Рубрика»). Про те, що це можливість поборотися з сірими схемами, з посиланням на народного депутата Ярослава Железняка розповідали в матеріалах РБК-Україна та «Економічної правди»

11 липня набере чинності закон про заборону реклами сигарет, кальянів, електронних сигарет і вейпів усіх видів («Детектор медіа», Vesti.ua). 

Медіа висвітлювали заходи про шкоду паління. Зокрема, другий раунд проєкту «Посилення антитютюнових заходів в Україні» («Голос України») та круглий стіл у комітеті здоров’я Верховної Ради («Рубрика»). 

Звернули увагу й на те, що ГО «Життя» презентувало інтерактивну інфографіку «Зв'язки тютюнової індустрії 2021–2022», у якій розповіли про тактики роботи тютюнової індустрії під час війни та як вона просуває свої фінансові інтереси, впливаючи на державну політику (Укрінформ, «Гурт», «Рубрика»).

Акцизи та регуляція

7 квітня Кабмін підвищив вартість акцизних марок, уперше з 2014 року. Зростання відбулося на 80% — на 7 копійок (Укрінформ, «Форбс», «Дело», НТА, «Корреспондент», «Варта 1», Українські новини, Інтерфакс-Україна, «Відкритий», «НВ», «24 канал», «Судово-юридична газета», «Високий замок», «Економічна правда», Zaxid.net, «Юридична газета»). За словами Данила Гетманцева, акцизи зростатимуть і надалі («Новини.live»). 

«Ліга» розповіла, як тютюнові гіганти використовують корпоративну соціальну відповідальність і благодійність для своїх цілей. 

8 травня відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, де розглядали боротьбу з тіньовим ринком тютюну, алкоголю й пального. Mind, «Фокус» проаналізували пропозиції чиновників, податківців, урядовців. 

«Фокус» в окремому матеріалі проаналізував тіньовий ринок тютюнових товарів і подав пропозиції від експертів, як із ним можна боротися. «Дело» також звернуло увагу на цю тему й подало бачення тютюнових виробників («Філіп Морріс», «Імперіал Тобакко»). 

Тіньовий ринок і контрабанда 

За словами Данила Гетманцева, щороку держбюджет втрачає понад 20 мільярдів гривень через нелегальний ринок тютюну («Корреспонент», Landlord, «Телеграф»). Таку ж суму недоотриманих податків називає нардеп Ярослав Железняк, голова профільної тимчасової слідчої комісії («Цензор», Інтерфакс-Україна). 19 мільярдів недоотриманих податкових надходжень озвучують у публікаціях Укрінформу, «Форбс». За попередніми підрахунками компанії Kantar, податкові втрати від нелегального ринку тютюнових виробів оцінюються у 2023 році на рівні 22 мільярдів гривень (chamber.ua). 

А Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації, називає цифру 30 мільярдів втрат за минулий рік (The Page, Укрінформ). Розв'язати проблему допоможе цифровізація, яка повністю прибере людський чинник, вважає міністр. Для цього Мінцифри працює над запуском електронної акцизної марки з DataMatrix-кодом для алкоголю й тютюну, який зчитуватиметься через «Дію». Про ефективність електронних акцизних марок розповів і Данило Молчанов в колонці на «Економічній правді»

Про те, що торік українці викурили 7 мільярдів контрафактних цигарок, розповіли «Форбс», «Главком», UWN.

Чимало новин було про виявлення контрафактної продукції в різних регіонах України. 

Вилучені сигарети та електронні пристрої передавали Силам оборони на Львівщині («Львівський портал», «ЛБ», Vesti.ua, Zaxid.net, Zaxid.net, Zaxid.net, Zaxid.net) та Рівненщині («Рівне Вечірнє»).

Чимало писали і про ситуацію навколо тютюнової фабрики у Винниках, власником якої є депутат Львівської обласної ради Григорій Козловський. Він та Олександр Свіщов офіційно вийшли з переліку засновників компанії (Lviv.media, «Твоє місто», «Львівський портал», Zaxid.net, Zaxid.net). 

А в березні на фабриці були обшуки — компанію підозрювали у виготовленні тютюнової продукції без марок акцизного податку («Твоє місто», The Page, «ЛБ», Укрінформ, «Корреспондент», «Економічна правда»). Щоправда, чимало видань не називали прямо, на якій львівській фабриці обшуки. Гетманцев повідомив, що під час обшуку виявили 1,6 мільйона пачок цигарок без акцизних марок (Zaxid.net, «Рубрика»). За ухилення від сплати податків відкрили кримінальне провадження («Твоє місто»).

Медіа розповідали про ситуацію, коли контрабандні тютюнові товари виявили в Румунії у вантажівці Roshen («Телеграф», «ТСН», «Про Львів», Zaxid.net). Окремі медіа акцентували на тому, що це компанія Порошенка («Волинські новини»).

Про незаконний бік тютюнового бізнесу йшлося у блозі Олександра Лємєнова («Цензор», «Аргумент»). 

Тютюнові компанії в Україні та Росії під час війни

«Форбс» розповів про різноманітні компанії, які не припинили роботу в Росії — серед них тютюнова Philip Morris. Матеріал вказує, що для Philip Morris вихід із Росії виявився складнішим, ніж очікувалося, — компанія побоюється, що не зможе знайти покупця, який забезпечить повну вартість її активів. У Philip Morris заявили, що, можливо, російський бізнес не продадуть ніколи, незважаючи на спроби це зробити.  

Тютюнові компанії

У березні в певних виданнях звучали відголоски зимової історії про 270 мільйонів гривень штрафу для дистриб’ютора «Тедіс Україна» («Дзеркало тижня», Інтерфакс-Україна, «Економічна правда»). 

Крім того, ця компанія почала експортувати алкогольні напої («НВ», «Форбс»). Тему підняли в розмові із СЕО «Тедіс» Тарасом Корніяченком («Форбс»). 

«Імперіал Тобакко» — матеріал про цінності лідера на сайті «Дело». А також розмова з головою правління Галиною Воробйовою в рубриці «Бізнес» про виклики війни та розбудову компанії. 

«Форбс» та Інтерфакс-Україна розповіли про плани «Філіп Морріс» запустити в Україні нове виробництво після зупинки фабрики на Харківщині. Також «Форбс» розповів про боротьбу компанії з епідемією втоми у працівників — вимірювання рівня стресу й можливість пройти медичну перевірку. 

Про Philip Morris згадували й у контексті того, що компанія змінила СЕО після штрафу на 635 мільйонів доларів («Форбс») за порушення санкцій щодо Північної Кореї («Форбс», «24 канал»).

Серед інших новин можна виокремити повідомлення, що попри стрес, українці не стали більше палити. ВООЗ та КМІС провели опитування методом телефонного інтерв'ю 4–12 квітня (Укрінформ, Infoline.ua, «Факти», УНН, «Ізмаїл вечірній», РБК-Україна) і виявилося, що палить 27% українців, хочуть кинути палити 63% курців, 95% знають, що паління шкодить їхньому здоров'ю. 

А ще у квітні експерти МОЗ, спираючись на дані статистики, зазначили, що паління цигарок серед населення України скоротилося на 36% із 2008 по 2020 роки («Рубрика», «24 канал»). 

Також ішлося, що з використаних електронних пристроїв для паління можна виготовляти скидачі для дронів і павербанки — такий досвід вже є, зокрема, в Чернівцях (Суспільне, «Рубрика»). 

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1665
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду