Ошелешені й безкарні. Коронавірус у новинах і токшоу 5–11 жовтня 2020 року

Ошелешені й безкарні. Коронавірус у новинах і токшоу 5–11 жовтня 2020 року

19 Жовтня 2020
2167
19 Жовтня 2020
10:30

Ошелешені й безкарні. Коронавірус у новинах і токшоу 5–11 жовтня 2020 року

2167
Канали Медведчука хвалять свого власника за російську вакцину, а решта теленовинарів не можуть визначитися, хто більше винен у посиленні епідемії — влада чи громадяни.
Ошелешені й безкарні. Коронавірус у новинах і токшоу 5–11 жовтня 2020 року
Ошелешені й безкарні. Коронавірус у новинах і токшоу 5–11 жовтня 2020 року

Як говорили про коронавірусну епідемію в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу й токшоу NewsOne, «1+1», Прямого, ICTV та «112».

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • станом на 5 жовтня в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 230 тис. 236 людей (4430 померли, 101 тис. 252 одужали);
  • 5 жовтня Україна піднялася на 10-те місце у світі за добовими показниками нових хворих;
  • за розрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, на коронавірусну хворобу можуть перехворіти до 10% людства;
  • міністр охорони здоров’я Максим Степанов каже, що вибори у «червоних» зонах будуть;
  • до протоколу лікування коронавірусної хвороби Міністерство охорони здоров’я додає біовен — український препарат на основі імуноглобулінів;
  • австралійські вчені з’ясували, що коронавірус живе на поверхні телефона або банкнотах до 28 днів;
  • 8 жовтня в Україні нова найвища кількість нових хворих — 5804;
  • рекордні показники зафіксовані також у Польщі, Чехії, Словаччині та інших країнах;
  • міністерство освіти рекомендує школам піти на канікули, а виші перевести на дистанційне навчання до 15 листопада;
  • станом на 12 жовтня в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 265 тис. 454 людини (5015 померли, 114 тис. 410 одужали).

У висвітленні коронавірусної тематики цього тижня почали вчуватися істеричні нотки. Медіа констатують, що ситуація дедалі погіршується, але зарадити цьому ніхто не може.

Коронавірусна проблематика обговорювалася цього тижня в багатьох токшоу. В ефірі «Свободи слова» ICTV подискутували камерно — ніхто навіть не виходив до центрального мікрофона. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов анонсував запровадження загальнонаціональних обмежень, коли заповниться 60% виділених під коронавірусну епідемію місць у лікарнях, але повного локдауну, мовляв, не буде. Юлія Тимошенко підтримала Степанова, переклавши відповідальність за прорахунки системи охорони здоров’я на попередників. Лідерка «Батьківщини» запропонувала створити нову систему тестування хворих, однак Степанов сказав, що подібні ідеї вже втілені, проблема ж у тому, що вказівки Києва не виконують на місцях.

У «Праві на владу» на «1+1» легко критикували владу за неадекватну боротьбу проти епідемії — зокрема Нестор Шуфрич із «Опозиційної платформи — За життя» стверджував, що закуповуються задорогі томографи. Представник «Європейської солідарності» Артур Герасимов закликав збільшувати кількість лабораторій, які роблять тести, аби результати були оперативнішими.

В ефірі «Свободи слова Савіка Шустера» на «Україні» говорили здебільшого про методи лікування коронавірусної хвороби. Про свій досвід розповідали футболіст і медик команди «Шахтар», що належить власникові «України» Рінату Ахметову. В інфекціоністки Ольги Голубовської Савік Шустер поцікавився, чи правильно лікується Дональд Трамп. Сама Голубовська ще навесні поширювала фейки про американське походження коронавірусу, тож було б логічно, якби в США знали, як його лікувати :) Депутатки Кіра Рудик і Яна Зінкевич, які перехворіли на коронавірусну хворобу, не тільки поділилися враженнями, але й ставили запитання Максиму Степанову, зокрема щодо витрачання грошей із коронавірусного фонду на будівництво доріг перед виборами. Степанов укотре розповів про відповідальність попередників за проблеми та про свої успіхи у збільшенні кількості тестів.

Менш виваженим був підхід до обговорення коронавірусної теми на NewsOne. У передмові до «Українського формату» політик Євген Червоненко закликав купувати російську вакцину від коронавірусу та водночас роздмухував конспірологічні теорії, зокрема що в Україні «засекретили смертність від коронавірусної хвороби». У гуртовій частині програми нардеп від «ОПЗЖ» Олександр Качний ставив під сумнів серйозність коронавірусної хвороби, стверджуючи, що в жодній країні через пандемію не зросла загальна смертність. Цікаво, що традиційні спікери каналів «ОПЗЖ» поєднують коронаскепсис із закликами купувати російську вакцину та вихвалянням Медведчука, який уже її випробував. Більше про маніпуляції в токшоу читайте в огляді Ярослава Зубченка.

У щоденних новинах також побільшало матеріалів на коронавірусні теми. Говорили про статистику, «червоні» зони та проблемні регіони, ситуацію у сфері охорони здоров’я, а також — вибори ж надворі! — багато піарилися на допомозі як медикам, так і пересічним громадянам.

Новини про практично щоденне зростання кількості нових хворих коментував переважно сам Максим Степанов. Його заступник Віктор Ляшко з’являвся в поодиноких матеріалах, зокрема на «Україні». «112» оголосив, що Україна увійшла в десятку держав із найбільшою кількістю нових хворих, ICTV заявив, що «цифри ошелешують», а «1+1» — що ситуація вийшла з-під контролю.

А хто ж винен? За версією ICTV, таке стрімке зростання кількості хворих — результат відвертого нехтування санітарними правилами, повна безкарність організаторів масових гулянь та безвідповідальна поступливість поліції. Новинарі «1+1» покладають відповідальність насамперед на самих хворих: не носять маски, не миють руки, не тримають дистанцію. «Інтер» назвав серед причин сплеску відкриття шкіл та холодний сезон, коли респіраторні хвороби зазвичай посилюються (хоча зростання почалося ще влітку).

Як далеко може зайти погіршення? ICTV наводить прогнози: Міністерство охорони здоров’я України передбачає щоденні 5 тисяч нових хворих, Всесвітня організація охорони здоров’я — 9 тисяч на кінець року, а Рада національної безпеки і оборони прогнозує на кінець жовтня 360 тисяч хворих загалом. Усі погоджуються: далі буде гірше.

За ситуацією в «червоних» зонах і найпроблемніших регіонах новинарі знов стежать доволі пильно. Чимало каналів розповідали про спалах епідемії в Каневі на Черкащині, на Суспільному присвятили сюжет проблемній ситуації на Вінниччині. «1+1» зробив матеріал про Суми — нове «червоне» місто, де начебто почали серйозніше ставитися до маскового режиму. Натомість на «UA: Першому» розповіли, що директори тернопільських шкіл і дитсадків не платитимуть штрафів за роботу в час суворого карантину: міськрайонний суд розглянув 18 справ і всі закрив. Чернівці, де черговий спалах почався після пом’якшення карантину, «Інтер» назвав «українським Уханем» і повідомив, що ситуація стане ще гіршою, адже на вихідних тут відзначали День міста.

Новини всіх каналів, що входять до вибірки «Детектора медіа», звернули увагу на загострення епідемії в Одесі. 5 канал повідомив, що хворих на коронавірусну хворобу тут не приймають до лікарень, а за даними ICTV літні люди та інші представники груп ризику мусять лікуватись удома. «1+1» констатував, що одеська медицина за крок до колапсу, зокрема в Одеському обласному клінічному медцентрі закінчується кисень.

ICTV, «1+1», Суспільне та СТБ багато говорили про ситуацію в Харкові, в першу чергу через порушення кримінального провадження за концерт Олі Полякової, на якому зібралися тисячі людей без масок. Дали й позицію самої співачки, яка вважає провадження передвиборчою маніпуляцією. «UA: Перший» розповів про інші схожі випадки, зокрема концерт Ірини Білик. «1+1» зробив матеріал про загальну ситуацію в Харкові — переповнені лікарні, де ставлять ліжка в коридорах тощо.

«Інтер» зробив ревізію найпроблемніших регіонів. «Результат такий: волонтери кажуть, що ліжок бракує; чиновники або відмовчуються, або запевняють, що все гаразд і дефіциту немає», — йдеться в матеріалі.

«1+1» зробив матеріал про тиск на медиків у Рівному: їх начебто змушують писати заяви, що вони заразилися коронавірусною хворобою не на роботі, а деінде. «Інтер» також звернув увагу на Рівненщину, де медики вже три місяці не отримують зарплатню. Про скарги медиків, які так і не отримали обіцяних потрійних окладів, повідомила «Україна».

Чимало говорили про вплив коронавірусної епідемії на політичні процеси в країні. «Інтер» підрахував, що коронавірус підтвердили вже в 75 людей у Верховній Раді, майже півсотні з них — нардепи. Сюжет про те, як народні обранці долають недугу, вийшов на СТБ. Про вибори в умовах епідемії зробили матеріали ICTV та «Інтер», а на Суспільному сюжет присвятили організації голосування для хворих на коронавірусну хворобу.

Побільшало політичного піару в новинах, пов’язаного з коронавірусом. І першу скрипку тут грає Віктор Медведчук, чию зустріч із Путіним посилено піарили канали «ОПЗЖ». Медведчук розповів Путіну, що сам вакцинувався російською вакциною: «Я эту вакцину проверил на себе, отдыхая в Крыму в августе месяце. Вакцинировался я, жена Оксана, и наш сын Богдан и очень хорошо ее перенес и считаю, что ну это самое эффективное средство на сегодняшний день. Володимир Путін: Температура была? Віктор Медведчук: Нет, не было температуры, никаких осложнений ни у меня, ни у членов семьи».

Окрім новин на своїх телеканалах, «ОПЗЖ» просувала тему російської вакцини, яку Медведчук попросив у Путіна, по всіх своїх каналах комунікації. Наприклад, у програмі Live Studio на одеському 7-му каналі чуємо: «Виктор Медведчук как раз продемонстрировал своим визитом в Москву и встречей с Мишутиными и Путиным в отношении того, что Украина должна действовать в своих интересах. Если нам выгодно, чтобы наши граждане имели возможность привиться уже действующей вакциной, зарекомендовавшей себя, сертифицированной, которая работает в России  все равно чего она производства». На цьому ж каналі представник «ОПЗЖ» Микола Скорик каже: «Что сделал Медведчук плохого? Хорошая прививка или нет  ею прививаются. У меня много друзей и партнеров, которые говорят: нормальная… А когда гибнут люди, а что — лучше, что в Одессе закончились места?». А видання «Таймер», яке постійно поширює проросійські пропагандистські наративи, повідомило, що українська еліта «масово вакцинується» російською вакциною.

Тим часом у локальних виданнях Дніпра з’явилися публікації, в яких Геннадій Корбан — соратник Бориса Філатова з партії «Пропозиція» — стверджує, що паніка через коронавірусну епідемію штучно роздмухана «Слугою народу». В іншому дніпровському виданні порадили лікувати коронавірусну хворобу регулярними усмішками.

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко на ICTV та «Інтері» закликала створити Національний штаб, що об'єднає суспільство у боротьбі з коронавірусом, а на СТБ переживали за українців, які втратили роботу через епідемію. На «1+1» звільнення Максима Степанова вимагала партія «За майбутнє», а на СТБ та ICTV — «Голос».

«Україна» традиційно розповідала про добрі коронавірусні справи Фонду Ріната Ахметова. ICTV повідомив, що партії масово обіцяють виборцям страхування на випадок коронавірусної хвороби. А СТБ повідомив, що на зміну «гречкосіям» прийшли «маскосії» (один із таких випадків, наприклад, зафіксований у Миколаєві — там на маскосійстві зловили «Наш край»).

Оптимізму не додають і міжнародні новини у випусках: в багатьох країнах реєструють найвищу в історії захворюваність на коронавірусну хворобу, Італія продовжила надзвичайний стан до кінця січня 2021 року, а в американському Білому домі почався спалах епідемії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2167
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду