detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
14.06.2020 11:00
Світ знудився, а вірус — ні. Коронавірус у новинах 1–7 червня 2020 року
Світ знудився, а вірус — ні. Коронавірус у новинах 1–7 червня 2020 року
Токшоу вже не цікавляться епідемією, а в новинах аналізують рейтинги західних політиків та вже менше піарять українських олігархів на коронавірусній благодійності.

Хворих на коронавірусну інфекцію щодня більшає у світі та поки що не меншає в Україні, але в телевізійних ефірах коронавірусна тематика сходить нанівець. Раніше ми оглядали новини й токшоу, але тепер у токшоу оглядати нічого — з тем пандемії та карантину політики й експерти перемкнулися на інші, нібито важливіші теми. Як висвітлювали тему пандемії коронавірусної хвороби в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

Із політичних токшоу тема коронавірусу зникла взагалі. Якщо раніше гості студій обговорювали бодай успіхи чи провали влади в боротьбі з вірусом та виклики, що постали перед державою та людьми під час карантину, то 1–7 червня тема коронавірусу повністю випала з поля зору теледискусій. Поодинокі згадки про пандемію та боротьбу з нею були в «Праві на владу» («1+1»). Зокрема, Ігор Палиця згадав, що карантинні успіхи — це заслуги місцевої влади. А представник фракції «Слуга народу» Олександр Дубінський назвав карантин «фіктивним», як і уряд Шмигаля та його декларовані успіхи.

У щоденних новинах про коронавірус поки що згадують. Усі канали трималися приблизно на одному рівні — щодня по декілька сюжетів, обов'язкові згадки про статистику захворюваності та смертності в Україні та світі. Винятком став 5 канал, на якому 1–7 червня з'явилося лише два сюжети, які стосувались епідемії.

У новинах розповідали про кількість тих, хто захворів і одужав, цитували міністра охорони здоров'я Максима Степанова («112», ICTV, «1+1», «Інтер»), головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка («UA: Перший»), місцевих чиновників, якщо йшлося про окремі регіони. Всі канали відзначили, що кількість хворих на коронавірусну хворобу в Україні зростає.

На якості української статистики про кількість хворих наголосили на ICTV 2 червня. Мовляв, поки що довіри до вітчизняних цифр нема, й це може стати причиною того, що європейські країни не впускатимуть українських туристів. Говорячи про недосконалість системи підрахунку та обліку хворих в Україні, резюмували: «Треба було б обстежити десять тисяч осіб для того, щоб отримати надійну репрезентативну інформацію. Поки  що про таке масове тестування не йдеться».

Не оминули увагою спалахи в окремих містах — Слов'янську («112»), на Львівщині (ICTV, «1+1», «UA: Перший», «Україна», СТБ), на Рівненщині (ICTV, «Інтер») Харкові (СТБ). На СТБ вийшов матеріал, у якому кореспондентка програми «В Україні» (проєкт «Радіо Свобода») Ірина Стороженко отримала доступ у червону зону і пробула день у реанімації Чернівецької обласної лікарні. А в підводці до ще одного сюжету з цього циклу розкривається таємниця: «Приголомшливе відео та зізнання чернівецьких патологоанатомів про те, що насправді коронавірус в Україні з'явився раніше, ніж його оголосили офіційно».

Чимало говорили про послаблення карантину. Про відновлення роботи транспорту в окремих регіонах згадували на більшості каналів. У «Фактах» (ICTV) розповіли, як відновив роботу приміський транспорт, але «радість від послаблення карантину зіпсувало подорожчання проїзду в електричках удвічі». Також окремий сюжет присвятили стану аеропортів, які за час карантину фактично зупинили роботу (цю ж тему підняли і новини «1+1»). Окремий сюжет на «1+1» висвітлив особливості пересування різними видами транспорту в умовах адаптивного карантину. Про те, чи вдається в транспорті дотримуватися маскового режиму й дистанції, йшлося на СТБ.

У деяких регіонах послаблення карантину викликало протести: 5 канал розповів про маніфестації продавців із ярмарку в Рівному — іншим ринкам дозволили роботу, а їм ні. Про протести рестораторів ішлося в матеріалі «UA: Першого».

На «112» 5 червня з’ясовували, чи готові українці до умов роботи за збереження маскового режиму, дотримання дистанції тощо. На СТБ попередили, що жорсткий карантин може повернутися. В окремому матеріалі розповіли про українців, у яких через епідемію зірвався відпочинок за кордоном. 5 червня у «Фактах» вийшов сюжет про дитячі бази, які готові приймати відвідувачів. А «1+1» розповіли глядачам про післякарантинну моду, адже чимало людей звикли до домашнього одягу й не хочуть відмовлятися від зручностей. Також у «ТСН» розповіли про ще один аспект послаблення карантину: «Людям нарешті дозволили провідати могили рідних». На «UA: Першому» теж говорили про режим, у якому відтепер працюватимуть цвинтарі.

У новинах «1+1» розповіли, яким чином випускники складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання, а батьки майбутніх першокласників подають документи до школи. «UA: Перший» присвятив окремий матеріал відкриттю дитячих садочків і новаціям, які запроваджені у зв'язку з коронавірусною епідемією.

Значно зменшилася кількість матеріалів з ознаками замовності, присвячених коронавірусній доброчинності. «Інтер» дав слово представниці «Опозиційної платформи — За життя» Наталії Королевській, яка 1 червня закликала захистити дітей, особливо в період епідемії. 4 червня «Інтер» розповів про діяльність Морського спеціалізованого порту «Ніка-Тера», що входить до Group DF і передав Миколаївському центру лікування інфекційних хвороб уже два мільйони гривень. А 6 червня колишній нардеп і завсідник «Інтера» Сергій Каплін закликав закрити фінансову дірку у Пенсійному фонді грошима з Фонду боротьби з коронавірусом. На «Україні» традиційно з'явилися сюжети-подяки Фонду Ріната Ахметова: 1 червня, 2 червня та 5 червня.

Апелювали щоденні новини і до світових тенденцій. «Світ знудився на карантині, і люди радіють кожному послабленню обмежень», — розповіли в новинах «1+1». Тут підготували сюжет про те, як зміняться ресторани в Європі у зв'язку з карантином та розповіли, що з 12 червня відновлює роботу кіноіндустрія США. Про послаблення карантину в різних країнах, зокрема про досвід Франції, де відкрили кафе й ресторани, розповіли на «112» та СТБ. Про спеціальні туфлі, виготовлені румунським майстром, що дозволяють убезпечитися від людей і не дозволяти їм близько підходити, зробив матеріал 5 канал. ICTV, «1+» і  «UA: Перший» повідомили, що у Швеції визнають: недооцінили силу й небезпеку коронавірусної інфекції.

«Інтер» зробив несподівані висновки: «Коронавірус нещадний до етнічних меншин. У Великій Британії з'ясували, що смертність серед людей зі світлою шкірою у рази менша, ніж серед темношкірих. Зокрема, найбільший ризик загрожує вихідцям із Пакистану, Бангладеш та інших азійських країн». А в іншому сюжеті журналістка Світлана Чернецька з’ясовувала, як коронавірус вплинув на рейтинги світових політиків. Зокрема, рейтинг прем'єр-міністра Британії спочатку підскочив, а потім різко впав.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY