Благодійники й порушники. Коронавірус у новинах і токшоу 20–26 квітня 2020 року

Благодійники й порушники. Коронавірус у новинах і токшоу 20–26 квітня 2020 року

3 Травня 2020
2042
3 Травня 2020
14:00

Благодійники й порушники. Коронавірус у новинах і токшоу 20–26 квітня 2020 року

2042
І новини, й політичні токшоу вже відчутно втомилися від коронавірусу, але продовжують педалювати цю тему та використовують її як привід, щоб ущипнути політичних опонентів власників телеканалів.
Благодійники й порушники. Коронавірус у новинах і токшоу 20–26 квітня 2020 року
Благодійники й порушники. Коронавірус у новинах і токшоу 20–26 квітня 2020 року

Як висвітлювали тему пандемії коронавірусу в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу й токшоу ICTV, «1+1», Прямого, «України», ZIKа, «112» та NewsOne.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • станом на 9:00 20 квітня в Україні було 5710 хворих на коронавірусну хворобу (151 летальний випадок);
  • деякі європейські країни (Німеччина, Франція, Чехія, Польща, Норвегія) послабили карантин, а український уряд продовжив його до 12 травня;
  • в Міністерстві інфраструктури заявили, що послаблення почнеться з відновлення роботи приміських електричок;
  • у зв’язку з порушенням карантину церквою Московського патріархату на Великдень було порушено п’ять кримінальних справ;
  • експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я повідомили, що не відомо, чи в тих, хто одужав після коронавірусу, формується імунітет;
  • пік епідемії в Україні очікують на початку травня;
  • Кабмін презентував поетапний план виходу з карантину і зняття обмежень;
  • станом на 9:00 27 квітня в Україні було 9009 хворих (220 летальних випадків).

Порушники карантину й рятівники України

Тема коронавірусу залишається однією з головних у новинних випусках, утім увагу на себе перетягнули політичні події та пожежі на Київщині й Житомирщині. Частіше згадувались у новинах регіони, де закрили на повний карантин окремі міста: Почаїв на Тернопільщині та Подільськ на Одещині. Про Крим у хроніках карантину згадували лише на «UA: Першому» і лише з уточненням, що даних із півострова у зведеннях Міністерства охорони здоров’я немає — про це йдеться в моніторингу щоденних новин оглядачки «Детектора медіа» Зої Красовської.

До коронавірусної проблематики була дотична більшість новин на соціальну тематику: це історії одужання, дотримання карантину, обмеження на поминальні дні. Також цього тижня актуалізувалися проблеми із зарплатами медиків та забезпеченням їх усім необхідним захистом.

Як засвідчує моніторинг, тема коронавірусу іноді використовується каналами як інформаційна зброя. Зокрема, «Україна» розповіла про «порушника карантину» народного депутата від «Слуги народу» Андрія Геруса, який бігав на стадіоні Університету імені Шевченка, куди навіть до карантину був обмежений доступ. Пояснити це Герусу не дали, натомість подали реакцію Олега Ляшка, в якого «пробіжка Геруса викликала обурення». Фраза «Герус, який запустив в Україну російську електрику» в цьому матеріалі прозвучала двічі за хвилину. Раніше канал, незадоволений ініціативами Геруса у сфері енергетики, які невигідні власникові телеканалу Ахметову, захоплено й детально висвітлював його конфлікт із тим самим Олегом Ляшком.

Звернули увагу й на фейки навколо COVID-19. На «Україні» присвятили сюжет впливу технології 5G на здоров’я та її зв’язку з коронавірусом (точніше, відсутності зв’язку). На ICTV розповіли про коронавірусні фейки, зокрема те, що, на думку колишнього політика Юрія Кармазіна, коронавірус придумали, аби поставити 5G-станції та стежити за людьми; за словами Дмитра Гордона, коронавірус — «задумка фармацевтів»; президент Білорусі Олександр Лукашенко каже, що якщо вірусів не видно, то їх немає тощо. Завершили матеріал інформацією про те, що дві сотні поширювачів коронавірусних фейків викрила СБУ — щоправда, не уточнили, чи загрожує покарання людям, процитованим у матеріалі (якщо не Лукашенку, то бодай Кармазіну чи Гордону).

20 квітня після Великодньої неділі всі канали, крім «Інтера» та «112», повідомили про кримінальні провадження через порушення карантину в церквах Московського патріархату, зокрема Почаївській та Святогірській лаврах.

Піар на доброчинності, покликаній полегшити боротьбу з коронавірусом, не припиняється (докладне про це явище «Детектор медіа» писав тут). Піарять Ріната Ахметова («Україна», 8 матеріалів) та «Опозиційну платформу — За життя» («Інтер» — 6 матеріалів, «112» — 3 матеріали), зокрема фонд Оксани Марченко, дружини Віктора Медведчука. Віктор Пінчук з'явився в матеріалах на СТБ та ICTV, які йому належать.

Спитайте Ляшка

Цього тижня, розповідає в моніторингу політичних токшоу оглядач «Детектора медіа» Олександр Крумін, гостями студій були медики та діячі, пов’язані з медичною сферою: інфекціоністка Ольга Голубовська («Український формат», NewsOne), ексрадник очільниці Міністерства охорони здоров’я Дмитро Раїмов («Український формат», NewsOne), власник клініки Андрій Пальчевський («Український формат», NewsOne), керівниця обласної реабілітаційної лікарні Дніпра Інеса Шевченко («Український формат», NewsOne, «Народ проти», ZIK), директор Інституту серця Борис Тодуров («Народ проти», ZIK), заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко («Право на владу», «1+1»), інфекціоністка Катерина Булавінова («Право на владу», «1+1»), керівник національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін («Право на владу», «1+1»), хворі на коронавірусну хворобу — в ефірі «Українського формату» та «Права на владу».

Традиційно звертаємо увагу, наскільки гості студій дотримувалися карантинних заходів. Гості «Українського формату» були без масок. Єдиний, хто маску мав, але не використовував, — Олександр Солонтай, кілька гостей були в рукавичках. На програмі «Народ проти» під час розмови з Тодуровим у рукавичках була лише ведуча, всі — без масок; у груповій частині програми в масці був лише народний депутат Гетьманцев.

У політичних токшоу обговорювали такі аспекти коронавірусної тематики.

1. Заниження кількості хворих — Андрій Пальчевський у студії NewsOne розповів, як лікарі начебто применшують кількість тих, хто захворів на коронавірус. Доказів цьому скандальному твердженню, звісно, не було — як це часто буває в ефірі цього каналу.

2. Використання масок та доцільність перебування на карантині — Олександр Охріменко у студії «Українського формату» заявляв, що маски — це дурниця, а керівник харківської організації «Опозиційної платформи — За життя» Андрій Лесик переживав, що карантин не дасть провести в Харкові захід «Безсмертний полк». Мовляв, влада спеціально продовжила карантин, щоби зірвати заходи до 9 травня. Експертка із птахівництва Ірина Паламар заявила, що «сейчас covid-19, а будет 20, 21. Их будут выпускать, как айфоны» і в цілому заперечувала пандемію.

Левова частка запитань «Права на владу» призначалася Вікторові Ляшку, який у цілому карантинними заходами задоволений. Головний санлікар заспокоював інших гостей, зокрема голову Кременецької райради Тернопільської області, що медики отримують все необхідне і 300 % доплати. Сказав також, що у влади є план дій, зокрема вакцинувати від грипу всіх бюджетників.

3. Стан медицини — Борис Тодуров у студії «Народ проти» критикував медичну реформу Уляни Супрун, називав те, що сталося з медициною, катастрофою й наголосив, що президент не втручається в ситуацію. Ведуча Наталя Влащенко підливала оливи у вогонь, зокрема розповіла суцільно фейкову історію про «американські біолабораторії в Україні», яку активно просувають ЗМІ Медведчука. Втім Тодуров висловлювався обережно, на відміну від журналістів у студії, які були радикальнішими. Зокрема, Василь Апасов допитувався, чому лікарі досі не страйкують проти неналежних умов праці, а Сергій Лямець припустив, що медична реформа мала на меті скоротити кількість населення України.

4. Наслідки карантину та дії влади — Сергій Коротких у програмі «Український формат» спрогнозував в Україні голод після карантину. В ефір шоу «Народ проти» включили Інесу Шевченко, яка через брак забезпечення лікарні оголосила голодування, домігшись уваги від Національної служби здоров'я. Геннадій Корбан, який керує штабом боротьби з коронавірусною епідемією у Дніпрі, також розповів про неефективність влади.

Відсутність у влади плану розкритикував і колишній прем’єр-міністр Володимир Гройсман у студії «Свободи слова Савіка Шустера» на каналі «Україна». Представники бізнесу закидали владі занадто жорсткі карантинні умови для малого бізнесу та бюрократичну тяганину. Натомість у «Праві на владу» прагнули поговорити про перемоги, зокрема про відкриті кримінальні провадження щодо очільника Донецької обласної державної адміністрації за події у Святогірській лаврі. За словами ведучої Наталії Мосейчук, справу розглядають і в СБУ, з’ясовуючи, чи не було те, що сталося, масштабною диверсією.

5. Допомога від олігархів — благодійну діяльність Віктора Медведчука піарив політкоментатор Михайло Чаплига в ефірі NewsOne.

Про пандемію також говорили в ефірі «Еха України» на Прямому та «Протистоянні» на NewsOne.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2042
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду