Минає Великдень, прокидається вірус. Коронавірус у новинах і токшоу 13–19 квітня 2020 року

Минає Великдень, прокидається вірус. Коронавірус у новинах і токшоу 13–19 квітня 2020 року

26 Квітня 2020
3798
26 Квітня 2020
12:00

Минає Великдень, прокидається вірус. Коронавірус у новинах і токшоу 13–19 квітня 2020 року

3798
Новини розповідають про пандемію в контексті Великодня та рекордів, а в політичних токшоу втомилися від обговорень цієї теми.
Минає Великдень, прокидається вірус. Коронавірус у новинах і токшоу 13–19 квітня 2020 року
Минає Великдень, прокидається вірус. Коронавірус у новинах і токшоу 13–19 квітня 2020 року

Як висвітлювали тему пандемії коронавірусу в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу й токшоу ICTV, «1+1», Прямого, «України», ZIKа, «112» та NewsOne.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • станом на 9:00 13 квітня кількість хворих в Україні була 3102 (93 летальні випадки);
  • Євросоюз пообіцяв Україні виділити чотири мільйони євро на підтримку громадських ініціатив, які борються з коронавірусом;
  • 17 % із тих, хто хворіє на коронавірусну хворобу в Україні, — медики;
  • медпрацівникам, які борються з коронавірусом, пообіцяли виплатити зарплату за березень у розмірі 300 %;
  • Києво-Печерську лавру закрили на карантин у зв'язку зі спалахом захворювання, пізніше поповзли чутки про хворобу очільника церкви Московського патріархату Онуфрія та ректора Київської духовної академії, але в церкві цього не підтвердили;
  • тим часом порушення карантину під час Вербної неділі було зафіксовано в семи областях, підрахували, що на служби у православні храми прийшло в 24 рази менше вірян, ніж зазвичай;
  • укладено 6042 адміністративні протоколи за порушення карантину від запровадження карантинних обмежень;
  • в Міністерстві охорони здоров’я заявили, що тестують по 2500–3000 людей на день;
  • на Великдень масові служби були зафіксовані в церквах Московського патріархату, зокрема у Святогірській лаврі, де майже всі прихожани були без масок;
  • за даними поліції, у великодніх богослужіннях взяли участь 130 тисяч українців, втім більшість заходів відбулися без порушення карантину;
  • станом на 9:00 19 квітня кількість хворих в Україні — 5449 осіб (141 летальний випадок).

Вірус московського патріархату

Рекордна захворюваність і підготовка християн до Великодня в умовах карантину — такі були основні теми щоденних новин.

Наскрізною темою тижня стала підготовка до Великодня та поширення вірусу в певних релігійних спільнотах. В новинах всіх каналів лунали заклики до вірян не йти до церкви у свято. Також багато говорили про спалах захворювання в Києво-Печерській Лаврі. Згадувались у сюжетах представники Православної церкви України (ПЦУ), Української православної церкви (т. зв. УПЦ Московського патріархату) й Української греко-католицької церкви (УГКЦ).

Попри те, що в новинах ішлося про різні конфесії, у глядачів могло скластися враження, що порушники карантину є лише в церкві Московського патріархату. Різні канали не лише акцентували на порушеннях священиків і вірян цієї конфесії, але і протиставляли їм ПЦУ та УГКЦ як взірець відповідальності. Крім того, в новинах говорили про поширення вірусу серед служителів Києво-Печерської лаври УПЦ, але мало цікавилися питанням тестування священиків інших конфесій, зокрема у Львові (про це йшлося в новинах ICTV та «UA: Першого»). Детальніше про порушення й маніпуляції, пов’язані з церквою та карантином, читайте тут.

Зокрема, 13 квітня в сюжеті СТБ була озвучена статистика зафіксованих порушень, але приклади наводилися лише щодо храмів Московського патріархату, де дверей храму не зачиняли, а на службі були люди без масок. На противагу повідомили, що в церкві ПЦУ намалювали розмітку для віруючих, а у храмі УГКЦ літургію транслювали онлайн, а люди спостерігали за обрядом на подвір’ї.

5 канал акцентував на тому, що предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій повідомив, що богослужіння у храмах не припинятимуть, а тим часом у головній святині спалах коронавірусу. В чому причина спалаху, не пояснюють, натомість кореспондентка доходить висновку, що причиною спалаху є заклики священиків перед Вербною неділею відвідувати службу. Наприкінці матеріалу наводять позитивний приклад від ПЦУ, де закликали вірян залишатися на Великдень удома.

«1+1» показав сюжет про порушення у храмах Московського патріархату у Дніпрі та Святогірській лаврі на Донеччині. До цього додали інформацію про нібито захворювання очільників УПЦ МП, але без підтвердження. Пізніше у випуску предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній закликав вірян долучатися до служби онлайн, берегти себе та своїх близьких.

На СТБ в сюжеті про порушення карантину виявили негаразди у храмах УПЦ МП, а от у монастирі ПЦУ, коли приїхали журналісти, служба вже закінчилася і вірян не було.

Тим часом «Інтер» повідомляв лише про святкування в УПЦ МП, заяв ПЦУ в ефір не давали, греко-католики лише раз потрапили до збірного сюжету про великодні служби в різних регіонах, а про римо-католиків згадали лише у світовому контексті. На «Інтері» висвітлювали те, як делегація УПЦ їздила по благодатний вогонь до Віфлеєма, анонсували служби-онлайн, говорили про служби в закритому режимі в Лаврі через карантин і зовсім змовчали про порушення у Дніпрі чи Святогірську.

Крім релігійного аспекту, новини щодня розповідали про рекордну захворюваність. Найчастіше саме так трактували офіційну статистику на ICTV, «1+1» та «Україні», траплялися такі характеристики і в новинах «Інтера» та «UA: Першого». З одного боку, це цитування профільного міністра, але з іншого — певне знецінювання ситуації, коли щодня повідомляють про «рекорд» у ситуації росту захворюваності.

Крім того, в новинах про коронавірус були й інші порушення, зокрема гіпертрофована емоційність у новинах Наприклад, у сюжеті про наслідки карантину для бізнесу на каналі «Україна» почали з того, що «коронавірус з'їдає бізнес», а завершили грою в мафію: «Сценарій може бути як у грі “Мафія”, коли найімовірніше чимало закладів не прокинуться після карантину».

В контексті епідемії говорили і про політиків. Крім традиційних уже повідомлень про доброчинність (зокрема від «ОПЗЖ» та Віктора Медведчука), детальніше про яку Ярослав Зубченко писав тут, цього разу йшлося про народного депутата Вадима Новинського, в якого діагностували коронавірус, про що він повідомив у соцмережах. У новинах це повідомлення містило неточності: ІCTV вказали, що в народного депутата виявили Covid-19, але не зазначили, що це був експрес-тест, на точність яких нарікають; 5 канал та «UA: Перший» назвали Новинського депутатом від «ОПЗЖ», хоча він був обраний від «Опозиційного блоку». Детальніше читайте в підсумках моніторингу телевізійних новин.

Вони втомилися

Команди політичних токшоу відчутно втомилися від коронавірусної тематики: говорять про це вже значно менше. Практично не згадують про пандемію на токшоу Прямого каналу «Ехо України». Та й гостей, пов'язаних із медичною тематикою, вже майже ніхто не запрошує. Нещодавно завсідник політичних токшоу, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко цього тижня був лише на «Свободі слова» ICTV, незлим тихим словом його згадали у програмі «Ехо України», де розповіли про його начебто підозрілі зустрічі. На шоу «112» «Пульс» включався Андрій Пальчевський та прозвучали коментарі лікарки-інфекціоністки. Таким чином медична тематика якщо й виринала, то коментували її значною мірою політики.

Віктор Ляшко в ефірі ICTV повідомив, що українська медицина без шкоди для інших пацієнтів може тримати в інтенсивній терапії три з половиною тисячі хворих на коронавірус. Маркером того, чи Україна готова виходити з карантину, стане період після Великодня. Можливо, влада застосовуватиме спеціальні тести, щоби виявляти тих, хто вже перехворів на коронавірусну хворобу, сказав Ляшко.

Говорили на токшоу і про тести, зокрема їхню кількість і те, кому і як їх роблять в Україні. Віктор Ляшко на ICTV сказав: «Ми розширюємо кількість тестувань. Так, ми сьогодні не маємо тих показників, що в Європі, але ми й не маємо того показника захворюваності, який у Європі. Збільшення кількості захворюваності призведе до збільшення кількості контактів і збільшення кількості тестувань». Із цього можна зробити висновок, що сам Ляшко розуміє: в Україні мало виявляють хворих на коронавірусну хворобу, бо мало тестують.

Про те, що Україна робить найменше тестів і в ній найменша кількість хворих у Європі, згадав і політкоментатор Руслан Бортник в ефірі «Пульсу» на «112». За його словами, карантин завершиться тоді, коли його перестануть підтримувати громадяни. А от Савік Шустер змарнував нагоду запитати, чому українців так мляво тестують, у президента Володимира Зеленського, який став гостем «Свободи слова Савіка Шустера» на «Україні». Там глава держави висловив переконання, що його команда добре зреагувала на епідемію, а вся команда працює як одне велике Міністерство охорони здоров’я.

Обговорювали й те, яким чином відбуватиметься святкування Великодня в умовах карантину. Головний санлікар в ефірі «Свободи слова» ICTV наголосив, що на закриття всіх храмів немає ресурсу. Крім того, за його інформацією, найчастіше карантин порушують віряни, а не самі священики. В ефірі «Права на владу» («1+1») предстоятель УГКЦ Святослав та предстоятель ПЦУ Епіфаній пояснювали, що храми не закриваються, щоби була можливість проводити трансляції служб онлайн. Натомість очільник поліції Ігор Клименко розповів, що поліція не має повноважень закривати церкви. А в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера» («Україна») були не лише представники цих двох конфесій, а й представник УПЦ МП. Вони розповідали, яким чином налагодили процес освячення продуктів: УГКЦ завела для цього онлайн-процедуру, ПЦУ пропонує освячені паски в торговельних мережах, доставку та самостійне домашнє освячення, а в УПЦ планує запускати людей у храми по одній-дві особи, відправляти священиків селами та теж святити дистанційно.

Не забули і про доброчинність, зокрема від фонду Петра Порошенка, про яку у студії «Свободи слова» нагадала Ірина Геращенко. У студії програми «Право на владу» цю місію виконував народний депутат Артур Герасимов. Щоправда, тут йому опонував Олександр Дубинський. У студії «112» Андрій Пальчевський розповідав, що насправді кількість хворих на коронавірусну хворобу більша в десятки разів, і не забув попіарити власну клініку. А доброчинність Віктора Медведчука хвалив його однопартієць Вадим Рабинович. Детальніше читайте в огляді політичних токшоу.

Фото: «Бабель»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3798
Читайте також
03.04.2020 12:00
Галина Попцова
для «Детектора медіа»
7 707
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Назар
1430 дн. тому
Піп на фото і є головним розповсюджувачем нечисті.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду