Проси допомоги в Росії або помри

Проси допомоги в Росії або помри

3 Квітня 2020
7722

Проси допомоги в Росії або помри

7722
Як кремлівська пропаганда використовує коронавірусні маніпуляції проти України.
Проси допомоги в Росії або помри
Проси допомоги в Росії або помри

Російська пропаганда по всьому світу намагається використати ситуацію з поширенням коронавірусу для досягнення стратегічних цілей Кремля. Щодо України вона адаптує інформаційні приводи під наративи, які залишаються незмінними: розвал держави, крах економіки, нацистська держава. Також в Україні є ознаки глобальної softpower-кампанії з позиціонування авторитарних Росії та Китаю як країн, що виявилися ефективнішими в боротьбі з коронавірусом та допомозі іншим країнам, ніж демократичні США та ЄС.

Пілотним кейсом впливу на українське суспільство на фоні поширення коронавірусу стали Нові Санжари. Інформаційна атака на тлі браку знань і комунікації влади з громадянами та активні дії російської агентури призвели до заворушень і маси цікавих заголовків у російських ЗМІ. Про те, що «Covid-19 розколює Україну», «коронавірус призвів до погромів», «незабаром спалять лікарні», а також про «масові заворушення» писали чи не всі пропагандисти.

Розвал України

Із загостренням ситуації у світі та з появою перших хворих в Україні наратив про відцентрові процеси тільки набирав обертів. Цитованою в російських ЗМІ стала ексдепутатка й колишня прессекретарка президента-втікача Віктора Януковича Ганна Герман. В ефірі проросійського телеканалу NewsOne вона сказала, що «коронавірус змінює Україну», а «слабкий Київ більше не потрібен Харкову». Колишня регіоналка запевняє, що регіони нібито згуртуються навколо «місцевих яскравих лідерів на тлі слабкого центру, що, якщо не призведе до розвалу, то в корені змінить українську державу». Вона відкрито говорить про те, що нинішня влада нібито покаже «нездатність управляти державою» і буде змушена відійти. Мера Харкова Геннадія Кернеса в цьому контексті вона назвала «українським Рузвельтом», який користується авторитетом, достатнім для того, щоб диктувати умови центру, а не навпаки. Так, за прогнозом Герман, буде і з іншими українськими регіонами, які, «можливо», залишаться в рамках однієї держави, але коронавірус, продовжує вона, призведе до зміни лідерів і самої України. Деякі ЗМІ розтиражували більш красномовні її слова — «загибель України» від «вірусу ненависті».

Меседж, озвучений Герман і низкою її колег по політичному табору, продовжив розвивати російський політкоментатор Дмитро Радіонов. За його версією, коронавірус становить «смертельну небезпеку» і загрожує «катастрофічними наслідками», оскільки може призвести «до початку повноцінної громадянської війни» в Україні. Пропагандист зазначив, що цьому нібито сприяє соціально-економічна ситуація, яка була «складною і до пандемії». Тут же автори каналу «Политический аргумент» у «Яндекс. Дзен» згадали і політкоментатора Михайла Погребинського, який рапортував у Москву про «паніку в Києві» через Covid-19.

Спробувала спровокувати упереджене ставлення громадян до Західної України ексміністерка юстиції України Олена Лукаш, ефір якої на телеканалі NewsОne розібрали на цитати російські медіа. Вона звинуватила владу в тому, що коронавірусна інфекція почне «розповзатися» саме з цього регіону. До таких наслідків, за її переконанням, призведуть черги на кордоні з Польщею, що були в останні дні перед закриттям проїзду в умовах карантину, де були люди «без засобів захисту і масок». Лукаш зазначила, що в Україні є «десятки тисяч спеціально навчених і оплачуваних людей (митники і поліція), які могли б стати на заваді поширенню вірусу». Однак вона не згадала про те, що більшість охочих повернутися до України дісталися не пішки через уже закритий кордон, а автомобільним транспортом через різні пункти пропуску та спеціальними авіарейсами.

«Украина.ру» видала авторські статті французьких видань L’Opinion і Le Figaro, які були видані за «погляд західних ЗМІ» і «сукупні сумніви міжнародних організацій, які стривожені останніми діями українського президента». Інтерпретація зводиться до того, що вони «пророкують Україні кінець світу і державності», а якщо точніше, «розвал країни на гроші МВФ».

ЗМІ проросійських бойовиків дали слово пропагандисту Павлу Рудякову. Він продовжив генеральну лінію про «ситуативну децентралізацію влади», до якої начебто мусить довести нас Covid-19. За його словами, такий сценарій полягатиме в різнобої підходів у регіонах до лікування коронавірусу, які не будуть узгоджуватися з центром. При цьому Рудяков сказав, що не бачить конкретних суб'єктів політичного процесу, які цілеспрямовано йшли б на «карантинний Майдан».

Крах економіки

Не менше маніпуляцій і на тему «ймовірного дефолту». Коментарі колишнього міністра економіки України Віктора Суслова зацікавлені ЗМІ транслюють з такою періодичністю, наче він і досі на посаді. Заголовки з ним теж красномовні. «У Києві заявили, що економіка України не переживе карантин», — повідомляють «ПолитНавигатор», «Новости Луганска», «ФАН» та інші пропагандистські ЗМІ. Суслов каже, що заходи, яких уживає уряд для запобігання поширенню коронавірусу, «матимуть важкі економічні наслідки для країни». Бюджет «однозначно не витримає» без додаткових джерел доходу, «а їх поки не видно». Також він ретранслює російський наратив про те, що карантинні заходи надмірні, президент і Кабмін не зможуть виконати обіцяне, а наслідки всього цього буцімто країна відчує вже «через два тижні».

Цю тему також обговорювали у програмі «Вечер с Соловьевым» на «Россия 24» «Между карантином и дефолтом, что происходит на Украине». Нагадаємо, 1 квітня в Росії було офіційно оголошено про 2777 випадків захворювання на коронавірус (у 75 регіонах) та зареєстровано 24 летальні випадки. В Україні було 669 хворих, 17 померли. Окрім цього, Росія, а не Україна залежить від експорту нафти й газу. І саме Росія, а не Україна, вплуталася в цінову війну на нафтовому ринку, у зв'язку з чим золотовалютні резерви країни збідніли рекордно з 2008 року і в середньому кожен робочий день із російської скарбниці «випаровувалося» близько шести мільярдів доларів. Але пропагандисти про це не скажуть.

Депутат Дерджуми Євген Федоров висловив занепокоєння стосовно озвученої російським 5 каналом вигадки, що «на політичній карті світу з'явилася перша економічна жертва коронавіруса». Політик заявив, що з поверненням заробітчан «Україна отримала близько п'яти мільйонів зайвих робочих рук — ніякої зарплати, ніяких доходів». «Плюс вони привезли з собою хвороби», — сказав він.

«Криза торкнеться всіх, причому нас болючіше. Дуже слабка економіка була і до кризи і дуже великі протиріччя в суспільстві. І на жаль, завели в глухий кут і попередній уряд, і попередня влада, і мирний процес», — цитує російський 5 канал співголову «Опозиційної платформи — За життя» Юрія Бойко, який презентував «антикризовий план опозиції». Проросійське інтернат-видання «Страна» також опублікувало «антикризовий план» «ОПЗЖ», яка забажала взяти на себе «всю повноту відповідальності за те, що відбувається в країні». «Епідемія не збирається відступати. Через хаотичні дії влади і карантин зупинилися цілі галузі української економіки. У вимушені відпустки відправлені мільйони працівників, багато без компенсацій і виплат. У людей скоро просто закінчаться гроші на життя», — нагнітає Бойко, засуджуючи ті кроки, що вже запропоновані урядом.

В унісон із колишніми регіоналами й російськими спікерами заговорив нинішній народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубинський: «Як держава ми йдемо до дефолту, повернути тут обсяг боргів без глобальної фінансової допомоги неможливо. Яким буде курс, не відомо».

Пропагандисти «Украина.ру» стурбовані тим, що українська влада нібито «нічого не робить для підтримки економіки і бізнесу». Це обговорювали в режимі відеоінтерв’ю з Юрієм Дудкіним, який називає себе політичним і військовим експертом. Він розповів, що «скарбниця порожня, країна в боргах, кредити МВФ не відпускає», а якщо відпустить, то це Україні «не допоможе», а тільки збільшить борги. Однак 30 березня стало відомо, що ЄС виділив Україні 80 мільйонів євро на боротьбу з Covid-19, підтримку малого й середнього бізнесу.

Колишній представник уповноваженого ВР з прав людини Валерії Лутковської Михайло Чаплига теж сказав в інтерв’ю виданню «Украина.ру», що «Київ упустить шанс врятувати Україну від економічної кризи». Чаплига переконує, що буцімто «серйозних соціально-економічних наслідків кризи» слід очікувати вже до початку літа. Російський Regnum взяв для свого матеріалу цитати з фейсбук-допису Чаплиги. Там він стверджує, що після трьох хвиль кризи в Україні очікується розпад і втрата державності. За його прогнозом, який невідомо на яких цифрах базується, в середині травня 2020 року в малого бізнесу і споживачів «закінчаться гроші» і в країні почнеться «перша хвиля кризи», у вересні — друга хвиля кризи, яку він вбачає в необхідності віддавати борги міжнародним кредиторам. «Це буде політична криза. Криза легітимності влади всіх рівнів ... А в листопаді настане третя і фінальна хвиля — криза державності», — завершує прогноз Чаплига.

Онлайн-видання «Политика сегодня» та «ПолитНавигатор» розповсюдили слова українського політкоментатора Юрія Романенка про «сколапсовану модель» української економіки, додавши, що країну чекає «жахлива криза». «Україна погано організована, погано структурно керована, вона може існувати тільки до того моменту поки є хороші зовнішні умови, коли є стабільність в зовнішніх ринках», — сказав Романенко, повторюючи російські наративи про наближення дефолту. «Сьогодні по кредитно-дефолтним свопах відсоткове зростання в два або три рази, це говорить про те, що Україна виявилася в очах зовнішнього капіталу в проблемній зоні», — переконує він.

Перед цим російський РБК й український «Главред» підсвітили думку Романенко про те, що українцям потрібно готуватися до колапсу через непродумані рішення влади. «Вже немає сенсу міркувати про майбутнє Зеленського і такої України. Його нема. Краще ретельно готуватися до життя після колапсу», — заявив він, стверджуючи, що до такої ситуації призвели ще дії попереднього президента Петра Порошенка. А от із приходом іншої влади, каже він, після колапсу відкриються «гігантські можливості».

МВФ — зло

Одним із основних міфів, що гуляє російською пресою, є те, що розвал України відбудеться за гроші Міжнародного валютного фонду: кредитори начебто не підтримують національну економіку, а заганяють у безвилазну боргову яму. Популярне в Росії інформагентство Regnum та рупор Кремля RT опублікували заяву Віктора Медведчука у відповідь на переговори української влади з представниками МВФ. Дотримуючись генеральної лінії пропаганди Кремля, він сказав, що МВФ здійснює «пряме зовнішнє управління» Україною, використовуючи «цинічні методи» в умовах пандемії та «непродуманої і непрофесійної політики влади», коли економіка й фінансова система нашої країни «опинилися на межі колапсу». Ідучи на умови МВФ для отримання швидкого траншу, серед яких ринок землі та «антиколомойський» закон про неповернення неплатоспроможних банків їх колишнім власникам, за словами Медведчука, влада «знищує країну».

Експерт Російського інституту стратегічних досліджень, афілійованого зі Службою зовнішньої розвідки Росії, Олег Неменський теж стверджує, що «боргова пастка МВФ призведе до остаточного розпродажу України». «ФАН» знову ж таки каже, що в українському бюджеті відсутні гроші, а країна поступово «входить в повномасштабну кризу» і для того, «щоб не звалитися в дефолт і не закрити Україну для будь-яких інвестицій на багато років, цій країні необхідна іноземна фінансова допомога». «Україна сьогодні знаходиться в пастці МВФ, а питання про те, щоб відмовитися від послуг Фонду, ніким не ставиться на політичному рівні. Україна змушена виконувати ті умови, які ставить Фонд, нехай і робить вона це дуже погано», — робить висновок Неменский. Згадали й Майдан: «Це плата за геополітичний вибір української влади в 2014 році, який прирік Україну на злидні і розруху».

Колишня бранка Кремля Надія Савченко назвала кошти, які Україна може отримати від МВФ, «ковтком повітря перед смертю». Про це вона сказала в ефірі NewsOne, а такі пропагандисти як LifeРІА «Новости», MK.ru і dnr-news.com понесли її слова далі у світ. В ефірі телеканалу ZIK напередодні Савченко сказала, що про МВФ узагалі слід забути, бо «нічого вони не дадуть».

Її підтримав координатор пропагандистського руху «Донбас за Євразійський союз» Антон Бредіхін. В інтерв’ю «ФАН» він послався на Савченко, зазначивши, що «транш від МВФ — це вкрай небезпечна для української економіки річ», бо нібито «віддавати кредит Києву об'єктивно нічим — залишається тільки земля». Також він висловив переконання, що новий транш МВФ «осяде в кишенях Коломойського», а погашення боргу, сказав Бредіхін, ляже на українців через «додаткові тарифи» або «недоотримання соціальних пільг».

Співголова «ОПЗЖ» Вадим Рабинович в ефірі NewsOne сказав, що Україні «треба сьогодні припинити загравання з усіма нашими стратегічними партнерами». За його словами, «країна залишилася один на один зі своєю бідою», а тому звертатися треба до тих, «хто може нам допомогти». Такими він вважає Росію і Китай: «Я думаю, що сьогодні треба вибачитися перед комуністичним Китаєм за нашу декомунізацію. Я думаю, що треба звернутися до Росії по допомогу — нічого ганебного тут немає». Слова Рабиновича швидко розтягли на цитати РІА «Новости», KP.ru і «Русская весна».

Захід не допоможе

Логічно, що пропагандистською пресою ширяться аргументи, чому Євросоюзу, так би мовити. немає діла до України, як коронавірус з’їв безвіз і яка Європа дезорієнтована і не консолідована, як тепер кожен «сам за себе».

Російський портал ФСК в «аналітичній статті» по інструкціях Кремля розклав по поличках, «як «практично миттєво Європейський союз виявився роздроблений коронавірусом на окремі держави, кожне з яких рятує себе». У цьому контексті автори згадали гібридну піар-акцію Москви із засланням військових в Італію під виглядом допомоги в боротьбі з Covid-19 та на 80 % безкорисним вантажем медичних товарів. Цим росіяни дорікають ЄС, іронічно називаючи його «об’єднаною Європою», тим, що не подав «руку допомоги італійцям». Однак навіть Еманюель Макрон закликав не переоцінювати російську допомогу, оскільки Франція й Німеччина зробили значний внесок у боротьбу з епідемією в країні. «На цьому тлі Україна і Молдова, які постійно заявляють про своє прагнення до Європи, виглядають викинутими за борт: ніякий безвіз, до якого в Україні прийшли через державний переворот і громадянську війну, відтепер не діє», —маніпулятивно пише портал, забуваючи про те, що більшість російських регіонів обмежили пересування громадян, а прості росіяни тисячами підписуються під петицією про те, щоби Путін відправив лікарів саме в ці регіони, а не в Італію.

Колишній український народний депутат-комуніст Спиридон Кілінкаров, який тепер живе в Росії, каже, що Україна могла б отримати допомогу від країн Заходу, якби криза була локальною, але в цій ситуації фінансові ресурси західних країн обмежені, тому, стверджує він в інтерв’ю «ФАН», «Україна залишилася сама з собою».

У програмі «Вечер с Соловьевым» на «Россия-1» пішли далі. Пропагандист Сергій Кургінян в ефірі заявив, що Україна, обираючи курс на євроінтеграцію, хотіла «входити в якийсь досить капосний світ, але його вже немає, він скінчився» і менш забезпечені країни «будуть здихати під поблажливі погляди багатьох країн». Українаяк він висловився, продовжує «лизати тих, хто буде витирати об вас ноги і нічого вам не дасть».

У газеті «Взгляд» журналіст Гліб Простаков написав: «У підсумку все буде як завжди: українська влада розпластається перед МВФ та іншими кредиторами останньої інстанції з криком про те, що “ми зробили все, що змогли”, і посиланням на всі драконівські рішення, які були ухвалені напередодні. Проблема в тому, що це може не допомогти. Cвіту зараз явно не до України».

Soft power, або Хто врятує світ

Колишня політикиня Наталія Вітренко в середині березня теж дала свої «оцінки готовності України до боротьби з коронавірусом». Їхній зміст, який зацікавив російські ЗМІ, зводиться до того, що «ефективність боротьби соціалістичного Китаю в кілька разів вище хвалених капіталістичних країн». «Особливі проблеми у слабких країн, в яких реформами знищували соціалістичну систему охорони здоров'я і нав'язали платну фікцію, як це зроблено в Україні», — сказала вона.

Микола Азаров, колишній прем'єр-міністр України, який переховується в Росії, теж сказав, що Китай — новий світовий лідер. «Кому це не очевидно?» — запитав він. «Країна, яка зуміла найбільш організовано з найменшими втратами пройти через таке випробування. Цього ж не можна сказати про США, не можна сказати про країни старої Європи. Цілком очевидно, що після цієї пандемії в світі ясно буде оцінено перевагу тієї соціально-економічної системи, яка зараз є в Китаї», — переконує колишній політик. Тим часом світові лідери занепокоєні тим, що Комуністична партія Китаю й далі приховує від світу інформацію, необхідну для запобігання пандемії. Про це, для прикладу, заявив держсекретар США Майк Помпео.

Life, «ФАН», «Экономика сегодня» та інші російські ЗМІ в цей самий час пишуть про те, що припинення експорту в Росію начебто «завдало потужного удару по економіці України»«Україна не змогла компенсувати втрати від припинення експорту з Росією», «припинення російського експорту завдало удару економіці України. Вишенькою на торті є заяви на кшталт пропозиції Рабиновича вибачитися перед Росією, яку він називає «єдиним помічником України в боротьбі з Covid-19». Цей інформпривід прийшовся до душі сепаратистам із сайта «Русская весна», «Царьграда», «Известий» та іншим.

«Очевидно, що Україна не може розраховувати на допомогу Міжнародного валютного фонду, тому вести такі переговори влада повинна з Російською Федерацією, Китаєм, іншими країнами, які таку допомогу можуть надати. Це єдиний реальний вихід, який дозволить врятувати Україну і вивести її з складної економічної і соціальної ситуації», — сказав Віктор Медведчук, вислів якого розповсюдили інфіковані російською пропагандою ZIKNewsOneUAZMI та, звісно ж, RTRegnum та інші рупори Кремля.

Проросійське видання Ігоря Гужви «Страна» вирішило форсувати інформаційну кампанію і відправило запит у пресслужбу Путіна з питанням, чи розглядають у Москві «можливість надання Україні допомоги в боротьбі з Covid-19». «Щоб розглянути питання про надання допомоги, потрібно, щоб українська сторона так чи інакше озвучила Росії свої потреби», — відповіли кремлівські «благодійники».

Проросійський політкоментатор Михайло Погребинський у розмові з газетою «Взгляд» сказав, що коронавірус «може змінити тон у стосунках Росії та Україні», оскільки, пророкує він, ситуація із хворобою може різко погіршитися. І якщо заяви Зеленського про це годі й уявляти, то якісь «непублічні контракти», мріє Погребинський, можуть бути. Про те, що нібито на «Москву можна покластися у важку хвилину», говорив у своєму особистому блозі на ютубі й Армен Гаспарян. А колишній міністр транспорту Україні Євгеній Червоненко завбачило запропонував українцям звернутися до політиків, щоб вони попросили допомоги в Росії, оскільки він упевнений, що «Захід не стане допомагати Україні».

Вірус націоналізму

До того, що стосунки двох країн, зруйнованих російською агресією, війною на Донбасі та анексією Криму, можна налагодити під приводом боротьби з вірусом, дійшов і екснародний депутат Володимир Олійник. Він вважає, що для цього варто лише побороти «вірус націоналізму». «Росія буде намагатися максимально допомогти Україні не тільки тому, що це братський народ, а ще й в національних інтересах. Україна ж мовчить. Що, Росія повинна прийти і запитати, чого їй не вистачає? Українська влада вражена вірусом націоналізму. Це невиліковно, цей вірус треба просто знищувати», — резюмував Олійник.

Під час інтерв’ю з Юрієм Дудкіним, так званим політичним і військовим експертом, журналіст «Украина.ру» запитав, чи попросить Україна допомоги в Росії. На це «експерт» відказав, що такий сценарій «далекий від реальності», бо заважають «нацисти» у владі.

Народний депутат Юрій Бойко розказав про «напад» у ніч на 26 березня на приймальню «ОПЗЖ» в Харкові, коли невідомі пошкодили табличку і фарбою розмалювали фасад офісу, актуалізуючи вже підняту тему «нацистів». Про це написали навіть РІА «Новости».

На цьому тлі деякі пропагандистські ЗМІ поширюють новини про «свідомітські намордники». Так вони називають маски для особистого захисту, які виробляють в Україні і прикрашають національною вишивкою. Азаров закликав українську владу припинити «танцювати під дудку відбитих нацистів», підкріпивши допис фотографіями, на яких зображені молоді люди в масках і з «фашистською атрибутикою», «що закидують руки в нацистському вітанні». Про це також написали, зокрема, «ФАН» і «Царьград».

Колишній перший заступник адміністрації Януковича, ідеолог дискредитації і дегероїзації Майдану Андрій Портнов сказав на NewsOne, що 26 березня міськрада Рівного розглядала питання про виділення двох мільйонів гривень на пам'ятник Степану Бандері. «Що у них з головою? Зовсім зозуля поїхала?» — обурився Портнов тим, що під час пандемії влада виділяє гроші на пам’ятник. Однак він не сказав про те, що депутати перенаправили ці гроші на боротьбу із коронавірусом.

Загроза для українців від українців

Одним із ключових меседжів стосовно омріяного Росією «розвалу України» є те, що система охорони здоров’я начебто не витримає повернення з-за кордону заробітчан, які, як кажуть російські ЗМІ, «везуть з собою хворобу». «За європейськими кордонами заробляли на шматок хліба мільйони українських громадян, але навіть якщо зараз їх повернеться в країну 20–30 %, для "реформованої" української медицини це стане катастрофою», — стверджує «ФСК».

30 березня в коментарях до допису на фейсбуку голова Закарпатської облради Михайло Рівіс заявив, що нібито «в області зараз близько 5000 інфікованих, які щомиті сіють вірус». Із цих коментарів, вирваних із контексту, «Страна» зробила новину, яку поширили. зокрема, Lenta.ru та LIVE24. Також Рівіс написав, що районні лікарні не готові до масової госпіталізації. «У світі під палати переобладнують стадіони і торгові центри. А у нас навіть запасу ліжок немає, білизни і матраців, я не кажу про ліки і професійне обладнання», — цитують його пропагандисти.

Перед цим глава комісії з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО України Сергій Комісаренко необережно сказав в ефірі «1+1», що реальне число заражених коронавірусом у країні може перевищувати офіційні дані у 8–10 разів. Це одразу ж підхопили російські ЗМІ такі як Lenta.ruЕadaily та інші. Вже згаданий Юрій Дудкін також сказав «Украина.ру» про «неминучість епідемії через неконтрольоване повернення гастарбайтерів». За його прогнозом, «Україну може очікувати ситуація як в Італії». «ФАН», «Спутник», «Русская весна» навіть пророкували «голодні бунти» через повернення в країну співвітчизників. Вписався у цю кампанію і Азаров, який виклав «шокуючі кадри з лікарні Закарпаття». «Дизайнерський ремонт в постапокаліптичному стилі, ось до чого призвела реформа Супрун», — написав він.

Після повідомлення влади про те, що Україна закриває кордон, низка ЗМІ почали сіяти паніку повідомленнями про закриття президентом Зеленським України від українців, які покинуті напризволяще. Про це писали ТАСС, «Взгляд» та інші прокремлівські ЗМІ. Деякі зробили акцент на тому, що Київ не стане забирати тих громадян, які залишилися в інших країнах після закриття кордону, оскільки не може дати ради тим, хто дома. «Спочатку Україна ще намагалася робити вигляд що їй не все одно на своїх же. У лютому Київ навіть організував евакуацію громадян з Китаю. Але далі весь світ побачив нове обличчя України… Так що не факт, що ті, хто встиг прорватися додому в кінці цього тижня. вчинили правильно», — писав російський 5 канал із посиланням на екснародного депутата Олійника, додаючи, що підприємства «одне за одним загасають і зупиняються», а лікарні «готові прийняти всіх бажаючих, але приймати і лікувати нікому».

Неефективність управління

«Страна», «112», «Вести» та інші ЗМІ розповідали про «антикризовий план опозиції». Коментуючи його, Юрій Бойко назвав дії влади непрофесійними, безсистемними та хаотичними. «Нам розповідають, що створені чергові штаби, введені нові обмеження і в разі погіршення ситуації буде введено надзвичайний стан, а в цей час економіка далі падає. Але як це все може допомогти боротися з епідемією? Обмеження, заборони і інтриги навколо повноважень нічого не дадуть ні людям, ні медикам, хто стоїть на передовій боротьби з епідемією, ні економіці, яка зупинилась», — цитують його видання. Заходи боротьби з коронавірусом RuBaltic.Ru, для прикладу, назвав «спробою захвату повноти влади», а самі методи «гранично жорстокими».

«ФСК» та patriot-donetsk.ru розповсюдили статтю пропагандиста Антона Канівського, який вважає дії української влади «некомпетентними» і «панічними»Серед заходів, які він критикує — зупинка рейсового автобусного та залізничного сполучення, закриття продовольчих ринків, закладів громадського харчування. Заяву міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про посилення карантинних заходів він назвав підтвердженням того, що це робиться не для боротьби з вірусом.

«Будь-який протест можна оголосити порушенням карантину і розганяти хоч військами. Не випадково перше, що відразу згадали українці — Порошенко з його оголошенням воєнного стану напередодні виборів. Але сьогодні мало хто згадає, що експрезиденту України довелося тоді давати особисті гарантії своїм західним кураторам: воєнний стан ніяк не вплине на вибори. Зеленському же гарантій давати не потрібно — принаймні, ніхто не вимагав», — пише «Взгляд».

Народний депутат Олександр Дубинський відзначився тим, що заявив про загублені «750 тисяч тестів на коронавірус». Його слова, що раніше українська влада заявляла про поставку мільйона тестів із Китаю, але в підсумку нібито отримала всього 250 тисяч, розповсюдили Regnum і «ФАН». Журналісти пропагандистського Regnum також звернули увагу на телеграм-канал «Сварщики», який у цей самий час написав про нібито перевірки інспекторами Пентагона у Збройних силах України, за результатами яких «може бути прийнято рішення про заморожування військової допомоги цій країні». Анонімний канал запевняє, що начебто в ЗСУ «відсутній облік, відбуваються розкрадання і втрати засобів зв'язку, приладів нічного бачення і тепловізорів», а 25–30 % того що є, «знаходиться в несправному стані». Як пишуть «Сварщики», командування ЗСУ — «в паніці».

Фото: Фокус

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7722
Читайте також
14.05.2020 11:30
Галина Попцова
для «Детектора медіа»
5 139
31.01.2020 16:30
Галина Попцова
для «Детектора медіа»
4 015
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду