«У нас не было еще такого хорошего президента». Огляд політичних відеоблогів за 23-29 грудня 2019 року

«У нас не было еще такого хорошего президента». Огляд політичних відеоблогів за 23-29 грудня 2019 року

2 Січня 2020
3248
2 Січня 2020
10:30

«У нас не было еще такого хорошего президента». Огляд політичних відеоблогів за 23-29 грудня 2019 року

3248
Гордон та Кисельов вихваляють президента, Шарій проти «зеленых гнид» та Дубинський, який всерйоз розмірковує над фейковою новиною.
«У нас не было еще такого хорошего президента». Огляд політичних відеоблогів за 23-29 грудня 2019 року
«У нас не было еще такого хорошего президента». Огляд політичних відеоблогів за 23-29 грудня 2019 року

Анатолій Шарій: наших б’ють

Левова частка «продукту» улюбленого блогера Олівера Стоуна (який і сам є симпатиком Путіна) стосувалася на цьому тижні справ судових. Адже саме в цей час в Київському апеляційному суді розглядали апеляцію адвокатів Юлії Кузьменко, яку підозрюють в організації вбивства Павла Шеремета. Шарій же висміював активістів, які прийшли на це судове засідання та агресивно реагували на представників його «іменного» видання.

«Відволікся» від справи Шеремета Шарій на ще один важливий прецедент — можливий обмін (який потім таки став реальністю — Авт.) «беркутівців» на українських полонених, що перебувають у полоні в терористів ЛДНР. «Народний суддя» Шарій і тут виніс «вирок»: спецпризначенці, мовляв, не винні і перебували під вартою незаконно.

Зовсім розгнівив блогера напад на представника його видання під Київським апеляційним судом, коли Дмитра Кучера ще й облили сечею. Тут Шарій слів не добирав, навіть ролик назвавши «Зеленые гниды, вы совсем там?», де пред’явив претензії команді Зеленського за те, що правоохоронці ніяк не реагують на «побиття журналістів». Хоча зрештою на інцидент відреагували доволі швидко.

Прокоментував блогер, який всіляко відхрещується від визначення «проросійський», і слова нардепа монобільшості Олексія Устенка, який вважає, що одним з факторів анексії Криму стало скасування нардепами 7 скликання мовного закону Колісниченка-Ківалова. У найпопулярнішому відео цього тижня (станом на 30 грудня має понад 1 млн переглядів) Анатолій Шарій виправдовує слова нардепа. І навіть стверджує, що «розуміє кримчан». Тобто, вірить, що спецоперація із захоплення півострова була спланована і реалізована за чотири дні (враховуючи, що закон скасували 23-го лютого 2014 року, а триколори замайоріли над державними будівлями Криму вже 27-го). Дійсно, нічого проросійського, всі збіги — випадкові.

Олеся Медведєва: «збірний образ» Сороса

Не оминула слова Устенка про Крим і однодумиця Шарія — кореспондентка «Страна.ua» Олеся Медведєва. Тут блогерка майже повторила слова більш популярного колеги: згадала про мовний закон Колісниченка-Ківалова, який, мовляв, був цілком лояльним, та на Західній Україні місцеві ради почали ігнорувати документ. А скасування закону стало, на думку Медведєвої, «сильным толчком к новым протестам на Юго-Востоке». До честі блогерки, вона все ж не соромиться називати те, що відбулося з Кримом у 2014-му, анексією. Хоча так само не соромиться й вихваляти зміни, які, мовляв, сталися там за часів панування Росії.

Звісно ж, зацікавили блогерку й події довкола суду у справі Шеремета, де про погрози заявляла представниця «Страни.ua» Юлія Корзун. А ще Медведєва випустила відео під цікавою назвою «Власть Сороса над Украиной. Правда и вымысел». Медведєва не демонізує літнього мецената, як це роблять, до прикладу, гості телеканалів Віктора Медведчука, а називає його «собирательным образом» зовнішнього впливу на Україну.

Дмитро Гордон: коротко про головне

Дмитро Гордон на тижні здебільшого завантажував короткі ролики тривалістю не більше 3 хвилин. Це були не стільки авторські відео, скільки нарізка з етерів, у яких Дмитро брав участь. Наприклад, з інтерв’ю проросійській пропагандистці, колишній депутатці від Партії регіонів Олені Бондаренко, яку сам Гордон вважає лише «людиною з протилежною політичною позицією».

У чималій кількості власних відео журналіст та блогер займався улюбленою справою — лестив тим чи іншим відомим людям. Наприклад, Володимиру Зеленському, адже, на думку Гордона, «у нас не было еще такого хорошего президента».

Роман Цимбалюк: Москва. Кремль. Медведчук

Не збавляв обертів у передноворічний тиждень і спецкор УНІАН у Росії Роман Цимбалюк. Природно, що більшість блогових відео журналіста, як і матеріалів для видання, стосуються Росії та взаємин країни-агресорки з Україною.

Одним із популярних відео журналіста/блогера на тижні стала розповідь про зустріч Володимира Путіна та Віктора Медведчука у Санкт-Петербурзі. А точніше, про те, як подію подають російські та деякі українські ЗМІ. Блогер риторично запитує, в якому статусі їздить на такі перемовини кум російського президента? Чи не в якості майбутнього президента, який, мовляв, рано чи пізно замінить Володимира Зеленського? Принаймні саме таку картинку, певен Цимбалюк, подають підконтрольні Кремлю російські ЗМІ.

Сергій Стерненко: судові справи та покинуті колаборанти

Поки проукраїнські (Яніна Соколова) чи пропорошенківські (Андрій Карпов) блогери готувалися до Нового року (бо не випустили на тижні жодного персонального відео, якщо не рахувати чергового випуску «Вечера с Яниной Соколовой», де телеведуча продовжила тролити «скрєпних» росіян), за непроросійський сегмент YouTube відпрацьовував блогер та активіст Сергій Стерненко. Звісно ж, він не зміг утриматися від висвітлення подій під Київським апеляційним судом, де розглядали апеляцію у справі Юлії Кузьменко, обвинуваченої в організації вбивства журналіста Шеремета. Саме під будівлею стався напад на кореспондента видання «Шарій.net» Дмитра Кучера.

Реагувати на подію Стерненко мусив, адже в момент сутички і сам був у гурті активістів, які знімали жорстку розмову з представником видання Анатолія Шарія. За це Сергій вчергове удостоївся «визнання» від гостей токшоу на медведчуківських каналах, які називали Стерненка «убийцей» і «мразью».

Сергій участь у «цькуванні» кореспондента видання Шарія заперечив. Доводячи, що лише знімав сутичку на відео, і що чергова кампанія проти нього з боку проросійських діячів висмоктана з пальця. А також вкотре наголосив, що видання типу «Шарій.net» не можна називати ЗМІ, бо це лише осередки російської пропаганди.

Зреагував Стерненко і на обмін полоненими між Україною та бойовиками з окупованих частин Луганщини та Донеччини. Зробив він це, нагадавши, як Росія іноді відмовляється від українців, які, перебуваючи на нашій території, славили окупанта та мріяли про життя у складі Росії. Найпоказовішою для блогера стала історія про колаборантку Марину Меншикову, яка свого часу напала на ветерана у дніпропетровському театрі. Після кількох невдалих візитів до Росії та затримання на території України Меншикову знайшли повішеною у СІЗО. «Ця історія — настільки самодостатня, що я навіть не знаю, що тут ще можна додати», — резюмував Стерненко.

Олександр Дубинський: на понижений оборотах

Досить слабку активність цього тижня проявляв «співець Коломойського» та син матері, яка любить швидкість — нардеп від монобільшості та ймовірний адміністратор телеграм-каналу «Темный рыцарь» Олександр Дубинський.

Парламентар обмежився кількома випусками «Дубінізмів» (коротких підсумків дня), в одному з яких розтиражував фейк від видання «Страна.ua» про начебто розстріл представників Служби безпеки України на Закарпатті. Неправдиву інформацію Дубинський виголосив як чисту правду, розмірковуючи над тим, чому так сталося. Мовляв, загиблих шкода, але ситуація — ознака початку такої довгоочікуваної боротьби з контрабандою. Повідомлення про вбивство СБУшників було спростоване СБУ за шість днів до того — 17 грудня.

Євгеній Кисельов: про Зеленського та проти хамства

На старті чергового випуску «Итогов» нині український журналіст Кисельов насварив підписників, закликавши їх «не тыкать и не хамить» та пригрозивши нещадним баном. У програмі ж медійник, зокрема, згадував про «людину року», якою в Україні, на його думку, став президент Володимир Зеленський.

Згадавши, зокрема, про те, що Зеленський — єдиний український президент, що втрапив на передовицю журналу Time. Бо сам факт такої публікації для окремих політиків, певен Кисельов — уже «венец карьеры». «Зеленский одержал яркую и неожиданную победу», — вихваляв колишнього коміка колишній ведучий Прямого каналу. Тоді як Петро Порошенко, вважає журналіст, недооцінив супротивника. Загалом упродовж кількох хвилин Євгеній Кисельов говорив речі, за які на Прямому йому б точно не подякували.

Фото: скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3248
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду