«За життя» поспішає на допомогу. Огляд токшоу за 23-27 грудня 2019 року

«За життя» поспішає на допомогу. Огляд токшоу за 23-27 грудня 2019 року

30 Грудня 2019
3176
30 Грудня 2019
10:30

«За життя» поспішає на допомогу. Огляд токшоу за 23-27 грудня 2019 року

3176
Розгромна критика влади від ОПЗЖ, «ворожий» «Голос» та культ попередників на «Прямому».
«За життя» поспішає на допомогу. Огляд токшоу за 23-27 грудня 2019 року
«За життя» поспішає на допомогу. Огляд токшоу за 23-27 грудня 2019 року

В останній повний тиждень 2019-го автори токшоу взялися підбивати підсумки року, що минає. Враховуючи, що проєкти, де можновладців презентують у порівняно позитивному світлі («Свобода слова», «Право на владу»), вже пішли на канікули, а в етері залишилися тільки програми Прямого та каналів Медведчука, річні підсумки здебільшого виявилися невтішними.

24 грудня, «Пульс», «112»

На передмову цього разу прийшов постійний гість токшоу «112»-го та NewsOne — доктор політичних наук, нардеп кількох скликань (більшість часу — від Партії регіонів) Віталій Журавський. В етері заходилися підбивати підсумки року, що минає. На думку гостя, хорошим у 2019-му стало те, що в Україні «скинули Порошенка» та провели парламентські вибори. Тоді як погане — низькі пенсії і зарплати, неефективна робота антикорупційних органів та те, що в країні «з’явився олігарх на особливих умовах» (він мав на увазі Ігоря Коломойського — Авт.).

Зайшлося і про зависокі, на думку гостя, зарплати у владі. «В кабміні мають працювати жертовні люди» — додав пафосу Віталій Журавський. Дісталося і представникам монобільшості. Критикуючи «слуг народу», колишній нардеп не втримався від маніпуляцій. Зокрема, говорячи, що «не пам’ятає, щоб ґвалтівник (маючи на увазі експредставника фракції «Слуги народу» Романа Іванісова — Авт.) отримував мандат», гість забув про те, що і його колишньому партійному босу Віктору Януковичу журналісти приписували аналогічний злочин.  А от курйозна репліка Журавського про нардепа Яременка, який у робочий час, мовляв, «домовляється з дуже дешевими повіями», викликає резонне запитання: звідки пан Віталій так добре обізнаний з ціноутворенням на ринку платного сексу?

До кінця передмови Віталій Журавський також встиг озвучити близькі політичним патронам «112» тези про важливість дотримання Мінських угод у нинішній редакції та про те, що «торгувати землею — це злочин».

На гуртовій частині зібралися ексзаступниця голови Адміністрації президента Януковича Марина Ставнійчук, колишній міністр соцполітики Андрій Рева, нардеп 8 скликання («Блок Петра Порошенка») Борислав Розенблат, нардеп 7-8 скликань (ВО «Свобода») Олег Осуховський, міністр закордонних справ часів Януковича Костянтин Грищенко, експерт із земельних питань Валентин Землянський, політкоментатори Валентин Гладких, Олександра Решмедилова, Віктор Прошкін і Віктор Скаршевський. Разом 9 чоловіків та двоє жінок.

 

Присутні на етері теж взялися підбивати підсумки року. Зокрема, автори проєкту нагадали глядачам літнє опитування КМІС, де у респондентів запитували, чого ті очікують від президента Зеленського. Тоді 42,8% сподівалися на зниження тарифів, 36,6% — на зняття недоторканості з високопосадовців, а 33% — на початок перемовин у війні на Донбасі. Та дискусія досить швидко скотилася в бік критики чинного уряду. Свою порцію висловив і міністр соцполітики кабміну Гройсмана Андрій Рева. Підспівував йому скандальний нардеп 8 скликання від БПП, який став фігурантом «бурштинового скандалу» — Борислав Розенблат. Тобто ті, кого в етерах 112-го нещадно критикували ще півроку тому.

Деякі репліки можновладців часів Порошенка/Гройсмана були доречними. Андрій Рева, зокрема, соромив Зеленського за небажання спілкуватися з журналістами (на цих словах ведучі етеру відразу ж згадали й про «утиски» телеканалів Медведчука), а Борислав Розенблат дорікав монобільшості відсутністю партійної ідеології.

В цей час політкоментатор та представник аналітичного проєкту «Слово і Діло» Валентин Гладких повідомив, що за час каденції команда «Слуги народу» виконала 9% обіцянок. Чим наразився на критику з боку Марини Ставнійчук, яка дорікнула аналітикам, що ті, мовляв, не глибоко досліджують обіцянки влади і помилково зараховують окремі з них у виконані.

25 грудня, «Український формат», NewsOne

На першу передмову програми прийшов спікер, який, вочевидь, проводить у студіях NewsOne та 112-го більше часу, ніж у себе дома — громадсько-політичний діяч Дмитро Співак.

Головною темою обговорення став напад гурту активістів на співробітника видання «Шарій.net» Дмитра Кучера і начебто погрози представниці видання «Страна.ua» Юлії Корзун під час судового засідання у справі Шеремета. Співак назвав нападників «стаей шакалов» та пригрозив їм, що «вы не закроете рот оппозиционным СМИ». При цьому і гість, і ведучий змовчали про те, що ці видання просувають проросійські тези, що і могло послужити передумовою конфлікту.

Далі зайшлося про лідера партії «Голос» Святослава Вакарчука, який днями виступив на корпоративі у Білорусі. При цьому ведучий посилався на телеграм-канал соратниці Януковича, ексміністерки юстиції Олени Лукаш, хоча про це повідомляли  й інші ЗМІ.

«Надо уйти из парламента и не мучаться» — радив Вакарчуку Співак. Дісталося від гостя за гучні корпоративи і представникам «Слуги народу», і працівникам Національного банку України.

Щоби надати постаті Дмитра Співака ще більшого значення, ведучий Василь Голованов попрохав гостя скласти топ найпомітніших подій року, що минає. Співак у хітпарад включив і 75-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників, і 85-річний ювілей сатирика Михайла Жванецького, і вихід збірної України з футболу до фінальної частини Євро-2020. 

Не забув Дмитро Співак наостанок і розкритикувати нинішню Верховну Раду («парламент самого низкого качества») та кабмін («Милованов (міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства — Авт.) — позор Украины»).

Тактику «злого поліцейського замінює ще зліший» автори токшоу на каналах Медведчука використовують не вперше. Тож на зміну Співаку до студії «Українського формату» прийшов екснардеп Михайло Добкін. Зайшлося про можливе перенесення Різдва з 7 січня на 25 грудня, як прийнято у більшості країн світу. На думку Добкіна, «это — чистая политика».

Далі ведучий знову повернув розмову до нападу на співробітника видання Анатолія Шарія та погрози, про які заявила представниця «Страни.ua». «Эти люди (нападники — Авт.) — уличные преступники» — виніс власний вирок гість. Додавши, що разом з атакованими «был унижен и оскорблен». Не оминув Добкін увагою й активіста Сергія Стерненка, присутнього під час сутички, якого обізвав «убийцей» і «мразью».

Коли зайшлося про порівняння парламентів зразків 2014 та 2019 років, Михайло Добкін сказав, що тоді це був «парламент люмпенов», а цьогоріч — «парламент надежды». Хоча нині, на думку гостя, Верховна Рада нагадує йому «детей, которых оторвали от игрушек».

Тим часом ведучий згадав і про виділення майже 12 мільйонів гривень на виробництво фільму «Я, Ніна», присвяченому боротьбі з раком журналістки Яніни Соколової. Михайло Добкін засудив таку «розтрату» державних грошей, які, на його думку, краще було б спрямувати саме на боротьбу з онкозахворюваннями.

Колективну атаку на свідомість глядача NewsOne цього разу здійснювали той-таки Михайло Добкін, до якого приєдналися народні депутати та депутатки Олександр Качура, Олексій Устенко, Роксолана Підласа (всі — «Слуга народу»), Олег Волошин, Олександр Качний, Антоніна Славицька (всі — «Опозиційна платформа – За життя»), ексміністр транспорту часів Ющенка Євген Червоненко, політичні коментатори Володимир Цибулько, Валентин Гладких та Вадим Карасьов, представниця видання «Страна.ua» Юлія Корзун.

 

Градус дискусії, піднятий сольними виступами гостей, не спадав і на гуртовому етері. Тут знову заговорили про напад на представника «Шарій.net» біля Київського апеляційного суду та погрози в бік Юлії Корзун, яка саме вийшла до мікрофону. Дівчина розповіла, як начебто отримувала погрози від «радикалів», які до того напали на кореспондента видання Шарія.

Присутні у студії гості наперебій кинулися захищати права медійників. І якщо нардеп від «Слуги народу» Качура пообіцяв посилити відповідальність за перешкоджання журналістам, а його колега по фракції Устенко планує направити щодо інциденту запит до МВС, то постійний гість каналів Медведчука Червоненко виступив у притаманній йому блатній манері. Ситуацію він назвав «началом фашизма» (що аж надто суголосно тезам російської пропаганди — Авт.), а про того, хто облив представника видання Шарія сечею, сказав, що «этого щенка я бы поломал».

На хвилі захисту працівників Шарія у студії ледь не виникла ситуативна коаліція СН та ОПЗЖ. Бо нардеп від політсили Медведчука Качний закликав представників більшості подати «общее обращение» до правоохоронців. А його колега по фракції Волошин і взагалі запевнив «слуг народу»: «Мы вам не враги. Враги — “Голос”». Подальша дискусія довкола теми запам’яталася вигуками проросійських гостей в бік активістів-нападників на кшталт «нацики» та «шалавы», за які ніхто з гостей попередження від ведучого не отримав.

Одна гаряча тема змінила в етері другу, коли зайшлося про можливе перенесення Різдва на 25 грудня. Представники ОПЗЖ виступили проти такої ініціативи. А Олександр Качний ще й пройшовся критикою по Православній церкві України. Бо, на його думку, в її храмах «вообще людей нет» (що направду не так — Авт.), та й самі церковні споруди представники Православної церкви України, мовляв, «захватывали на Западной Украине».  Остання теза так розлютила політкоментатора Цибулька, що він спершу затіяв суперечку з Качним, а потому полишив студію. Таким чином на етері не залишилося жодного представника чи симпатика попередньої влади.

В цей час у студію завітав політичний коментатор Вадим Карасьов, який виступив за свободу вибору для вірян. На цій же позиції стояли і представники «Слуги народу». Та толерантність Карасьова не сподобалася представнику ОПЗЖ Качному, тож чоловіки вступили у полеміку. Про рівень дискусії можна судити з фрази Олександра Качного про те, що ми — «православная цивилизация» (як це? — Авт.). А також з його ж зауваження Карасьову: мовляв, якщо ми діємо на догоду всім конфесіям, то, може всім українцям варто й обрізатися? У таку «експертну» суперечку змушений був втрутитися ведучий, зупинивши гостя.

Пройшлися гості й по декомунізації. Михайло Добкін наполягав, що закон треба скасувати, Олександр Качний скаржився на те, як загальнонаціонального героя роблять з БЕндери (саме так прізвище історичного діяча вимовляли й інші гості студії). Та в умовному поєдинку за найбільшу проросійськість переміг Добкін. Для якого День Незалежності — не святковий («Люди этот праздник не воспринимают»), тоді як 9 травня він вважає державотворчим святом. Додав дров у полум’я антиукраїнської полеміки й нардеп від ОПЗЖ Волошин, згадавши «жуткий закон про тотальную украинизацию».

Коли ж мова пішла про газові домовленості між Україною та Росією, учасники шоу привітали такі угоди. «Это — начало конца войны с Россией» — ділився думкою Вадим Карасьов. А Михайло Добкін радив представникам більшості «не бояться порохоботов».

«Сорос выстроил в этой стране все то проблемное, о чем мы сейчас говорим», — робив геополітичні висновки активний того вечора Качний. Добкін у цей час критикував Роксолану Підласу. У кілька фраз ексрегіонал вмістив і сексизм, і лукізм, назвавши парламентарку «девушкой, которая ничего не понимает… без мозгов… выглядит и говорит странно». У сварку довелося втрутитися ведучому, який того вечора тиснув червону кнопку (що покликана вимикати звук на петлицях учасників дискусії) ледь не частіше, ніж зіркові тренери «Голосу країни».

Своєрідно підсумував студійну дискусію Качний, пригрозивши представникам «Слуги народу», що «в следующей власти, к которой мы придем (!!! — Авт.), вернем все народу».

Участь у післямові «Українського формату» взяли політкоментатори Валентин Гладких (залишився з основного етеру), а також Сергій Годний (представник руху «Український вибір» Медведчука), Олександр Скубченко (постійний автор російського пропагандистського сайту «Украина.ру») та Ігор Рейтерович. Загалом у шестигодинному етері «Українського формату» участь взяли 13 чоловіків та троє жінок.

Спікери продовжували «генеральну лінію» основного шоу: команда Зеленського неефективна і має піти. «Я вірю у 2 роки Зеленського», — прозоро натякнув на неповну каденцію президента соратник Медведчука Сергій Годний.

27 грудня, «Ехо України», Прямий

На етері були нардепи Володимир Ар’єв («Європейська солідарність»), Ярослав Юрчишин («Голос»), парламентарі 8 скликання Віталій Сташук та Ігор Лапін («Народний фронт»), міністр інфраструктури часів Гройсмана Володимир Омелян, політкоментатор Валерій Димов, очільник Школи політичної аналітики НаУКМА Максим Яковлєв. Разом 7 чоловіків та жодної жінки.

Відсутність у студії представників та симпатиків чинної влади натякала: гості етеру, як і ведучий, не стримуватимуть себе у критиці команди Зеленського. І такі очікування виправдалися.

Спершу ведучий зачитав дві новини з сайту «Детектор медіа». Першу — про те, що шведський дистрибутор продаватиме продукцію «Кварталу 95» на міжнародних ринках, а другу — про придбання російським каналом СТС серіалу «Папик» виробництва того ж таки «Кварталу».

В бік продакшну, раніше очолюваного Володимиром Зеленським, відразу ж полетіли звинувачення у «торгівлі на крові». «Поважаю те, що ви робите… Але це — безстидство», — гримав на «Квартал» Ганапольський. Дісталося і глядачам: спостерігаючи динаміку студійного голосування, де розчарування від 2019 року перевершувало оптимізм, ведучий акцентував увагу на тому, що «саме ви (українці — Авт.) своїми шаловливими ручками зробили цей рік таким».

Тоді як попередній президент, наголошували гості та ведучий, свій бізнес у Росії давно закрив. «Коли почалася агресія, майже одразу все виробництво у Липецьку було закрито», — захищала Петра Порошенка співведуча «Еха» Олена Курбанова (хоча насправді 5 президент припинив бізнес у Липецьку далеко не з початком бойових дій, — Авт.).

Першою з основних тем випуску стало президентство Зеленського. Репліки гостей та ведучого були передбачуваними: на їхню думку, каденція шостого президента складається з суцільних поразок. А ще — намагань присвоїти собі ті численні перемоги, що відбулися за часів Порошенка.

В цей час ведучий зачитав новину про те, що «Газпром» таки виплатив «Нафтогазу» 2,9 мільярда доларів компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу. Слідом Ганапольський озвучив і реакцію на ситуацію з боку президента Зеленського. Присутні у студії гуртом висміяли слова глави держави, який, мовляв, піариться на тому, що було здобуто попередниками. «А де хоч слово про попередників, які це започаткували?» — соромив Зеленського ведучий.

Найкритичнішим у висловлюваннях, крім ведучого, був і ексміністр інфраструктури Володимир Омелян. Хоча у власній промові колишній посадовець теж не обійшовся без маніпуляцій.

«Маємо дірку у бюджеті у 70 мільярдів», — ганив владу Омелян, маючи на увазі дефіцит загального фонду. При цьому ігноруючи той факт, що держбюджет-2019 мав аналогічний показник на рівні 69 мільярдів. Тобто майже не відрізнявся від нинішнього.

«Рейтинг Зеленського падає сильніше, ніж дають нам рейтингові агентства», — запевнив авдиторію Омелян. Не вказуючи, звідки про це дізнався. «Підтримка президента впала з 73 до 30%», — додав представник фракції «Голос» Ярослав Юрчишин, теж  не пославшись на джерело даних, якими оперує. Очевидно, політик мав на увазі опитування від «Демократичних ініціатив» і Центру Разумкова, згідно з яким баланс довіри до президента нині становить 31,7%.

Маніпулятивні репліки гостей розбавлялися коментарями глядачів з чату на Youtube. Принаймні, левова частка повідомлень, зачитуваних співведучим проєкту Юрієм Петрушевським, містила розпач від того, яку професійну владу українці втратили та яких нездар обрали натомість.

«”Корупціонери” і “бариги” залишили країну з плюсом», — піарив однопартійців представник «Євросолідарності» Ар’єв.  Додавши, що «зараз треба думати, ким замінити Зеленського» (тези про швидку зміну влади перегукувалися з думками, озвучуваними представниками ОПЗЖ в етері каналів Медведчука — Авт.). «Зеленський прийшов на розколі нації», — гримав політкоментатор Валерій Димов.

Червоною ниткою передноворічного етеру була визначна роль п’ятого президента у розбудові України. Матвій Ганапольський, зокрема, просив глядачів «поважати тих, хто будує країну» (натякаючи на команду Порошенка), а ще розхвалював власне передноворічне інтерв’ю з попереднім президентом, записане днями.  Не збавляли обертів присутні і на обговоренні теми стосунків з Росією. Серед загальних фраз про зраду і капітуляцію найдалі зайшов представник «Голосу» Юрчишин. Він прямо запитав, «чи готові ми відбудовувати окуповані території?» так, немовби найкращим варіантом було би взагалі відмовитися від Криму і частини Донбасу.

Критиці піддали й обмін полоненими у вересні цього року. «Це — отримання заручників на умова агресора», — гримав Валерій Димов. «Зеленський — дурник-дурником, але червоні лінії не перетнув», — поблажливо відгукувався про президента ведучий.

Вже традиційно для «Еха України» ведучі проєкту показали слабку підготовку до етеру. Тільки цього разу «майстерність» демонструвала співведуча Ганапольського Олена Курбанова. Спочатку згадуючи слова Володимира Путіна про «исконно русские земли».

– Путін сказав: «Ми все це повернемо», — трактувала слова президента Росії Курбанова.

– Він сказав: «Мы с этим разбираемся». Цитуй правильно, — присоромив колегу Ганапольський.

Потому, зачитуючи біографію нової очільниці ДБР Ірини Венедиктової, Олена Курбанова назвала посадовицю «директором юридичних наук», так і не виправивши неточність.

Зрештою, фінальний у 2019 році випуск «Еха України» за рівнем маніпуляцій та зневаги гостей та ведучого до опонентів переплюнув токшоу каналів Медведчука.

27 грудня, «Протистояння», NewsOne

У студії дискутували народні депутати Галина Янченко та Олег Устенко («Слуга народу»), Нестор Шуфрич, Віктор Чорний, Юрій Павленко (ОПЗЖ), нардеп 8 скликання Віталій Купрій (позафракційний), Юрій Левченко (ВО «Свобода»), політтехнолог Борис Тизенгаузен, політичний коментатор-завсідник російських пропагандистських токшоу Вадим Трюхан, політкоментатори Ростислав Балабан, Олександр Солонтай, Світлана Кушнір, Михайло Чаплига, представник «Національного корпусу», колишній російський нацист Сергій Коротких, журналіст Юрій Молчанов. Разом 13 чоловіків та 2 жінки.

 

Першою темою для обговорення стали півроку каденції Зеленського. На старті етеру ведучі навели дані соцопитування від Фонду «Демократичні ініціативи» та Центру Разумкова, де баланс довіри до Володимира Зеленського становить 31,7% (цими ж цифрами оперували й в етері Прямого, — Авт.).

«Ми працюємо на максимумі», — намагалася похвалити команду президента представниця монобільшості Галина Янченко. Та її репліки потонули у хорі критиків влади, що складався з нардепів від ОПЗЖ та їхніх симпатиків.

Найбільш проросійськими тезами оперував соратник Медведчука по парламентській фракції Віктор Чорний. На його думку, Україна неодмінно має стати до перемовин з представниками окупантів (яких нардеп називав «той стороной») і припинити «братоубийственную войну».  Не відставав у маніпуляціях і колега Чорного — колишній соратник Віктора Ющенка Юрій Павленко. На його думку, депутати більшості прагнуть «розпродати землю, органи, дітей!»

Розділилися й думки присутніх політкоментаторів: Світлана Кушнір критикувала більшість та Кабмін, тоді як Олександр Солонтай та Ростислав Балабан висловлювалися обережно позитивно.

Гаряче у студії було й під час обговорення обміну полоненими (який був запланований на 29 грудня — Авт.). Екснардеп Віталій Купрій, згадуючи, кого саме можуть видати Росії, назвав їх «непотребом», отримавши від ведучої Діани Панченко прохання «утриматися від штампів». А от нардеп від ОПЗЖ Чорний вжив вислів «так называемые самопровозглашенные республики». Чи означає це, що український парламентар визнає ЛДНР легітимними, ніхто у студії не поцікавився.

Знайшлося у підсумковому «Протистоянні» і місце для піару Віктора Медведчука. Дифірамби політику, зокрема, співали колеги по фракції Павленко та Шуфрич, називаючи того вмілим перемовником, який ще у червні домігся звільнення чотирьох полонених. Такий фахівець, на думку представників ОПЗЖ, не завадить новій владі у перемовинах з Росією.

Пекельним полум’ям запалала студійна дискусія на фінальній темі етеру — про відкриття ринку сільськогосподарських земель. Адже думки захисника такого кроку — депутата «Слуги народу» Олексія Устенка — тонули у потоках критики з боку представників ОПЗЖ та політкоментаторів.

З уст противників реформи лунали заїжджені вже жахалки про селян, які після продажу землі стануть кріпаками, про іноземців, які викуплять усе, тощо. Чи не найактивнішим був представник «Нацкорпусу» Сергій Коротких (сам маючи «0 гектарів»), який перебивав представника монобільшості та зневажливо говорив у його бік, за що отримав зауваження від ведучого.

Проте після «бомбардування» «слуг народу» шквальною критикою Нестор Шуфрич знову натякнув, що і в земельному питанні депутати фракції Медведчука можуть стати для монобільшості добрими порадниками.

Підсумковий етер «Протистояння» не став винятком з-поміж інших токшоу каналів Медведчука: тут знову потужно критикували владу, маніпулювали та нахвалювали ОПЗЖ, яка, мовляв, здатна допомогти посадовцям провести ефективні реформи. А згодом і замінити їх у владних кріслах.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації Детектор медіа та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3176
Читайте також
23.12.2019 10:30
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
2 300
25.11.2019 12:00
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
1 950
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду