Конфлікт на Першому каналі: чому саме зараз?

14 Вересня 2005
1190
14 Вересня 2005
15:20

Конфлікт на Першому каналі: чому саме зараз?

1190
Точку зору менеджменту каналу висловлює перший віце-президент НТКУ Олег Кузан. Як вчора повідомляла «ТК», 13 вересня в Національній телекомпанії України відбулися збори трьох профспілок, на яких були прийняті рішення про недовіру нинішньому менеджменту каналу та висунуті пропозиції щодо кандидатур на керівні посади в компанії.
Конфлікт на Першому каналі: чому саме зараз?
У витягу протоколу зборів було зазначено, що недовіру всьому керівництву Першого каналу висловлено за «зневагу до колективу, непрофесійний менеджмент, який призвів до порушення конституційних прав працівників та прав профспілок, а як наслідок – до згортання власного виробництва, прихованого безробіття працівників та зриву виконання державного замовлення».

Коллектив, - йшлося у протоколі зборів, - залишає за собою право звернутися із заявою до органів прокуратури та слідства, з метою розгляду обставин які склалися в колективі НТКУ.

Нещодавно «ТК» аналізувала ситуацію на УТ-1 і прогнозувала подібний розвиток подій. Це пов’язано, безумовно, і з помилками нової команди менеджерів, і зі складною фінансовою ситуацією, яка виникла внаслідок неприйняття в травні Верховною Радою змін до Закону «Про телебачення та радіомовлення», які б запустили механізм перетворення НТКУ у державне підприємство (зміни були прийняті тільки у вересні), і з відсутністю політичної волі керівництва держави дати карт-бланш та забезпечити необхідні умови для реформ в компанії в напрямку суспільного мовлення, і з існуванням досить потужних сил, які мають можливість стимулювати колектив НТКУ – досить неоднорідний, в якому багато як здорових сил, так і людей, чий творчий потенціал викликає сумніви - до «бунтів»…

Вчора ж «ТК» рішення профспілкових зборів прокоментував віце-президент НТКУ Андрій Шевченко, який сказав, що ці рішення прояснили «суть конфлікту на державному телебаченні. З одного боку – ті, хто хоче змін на Першому каналі, хто ці зміни робить і уже має конкретні здобутки. З іншого боку – ті, хто цим змінам пручається, хто небезпідставно боїться втратити роботу і хто розраховує і далі проїдати народні гроші, не даючи професійного продукту».

«ТК» пропонувала висловитися й іншим учасникам конфлікту. Поки що на цю пропозицію відгукнувся перший віце-президент НТКУ Олег Кузан. Ми публікуємо його точку зору і готові опублікувати й інші думки.

«Вчорашні збори та їх рішення не можна називати точкою зору ВСЬОГО трудового колективу з юридичної сторони. Щоб збори трудового колективу були легітимними, на них повинні бути присутніми половина робітників компанії плюс ще одна людина. Вчора ж в конференц-залі налічувалось трохи більше, ніж сто осіб (по штатному розкладу в НТКУ налічується біля 2000 працівників). Тому це буде перебільшенням говорити, що вчора була висловлена точка зору КОЛЕКТИВУ.

Зараз настав переломний момент в історії Національної телекомпанії. Реформи, які почалися, можуть або продовжитись, або зійти нанівець. Найближчими днями буде вирішена доля каналу: чи можливі подальші зміни, чи все загальмується й повернеться назад, настане певна стагнація Національної телекомпанії як суб’єкта телевізійного простору.

Чому такі збори відбулися саме в цей момент? Тут пов’язано багато сил - як усередині компанії, так і поза нею (може, навіть, переважно поза нею), які будь-що опираються й намагаються зупинити розвиток компанії в зв’язку з тим, що ці позитивні зміни негативно зачіпляють життєві інтереси тих людей, які були тут й мали спокійне життя. Їм не потрібно було рухатись, працювати. Вони лояльно переносили статус Національної телекомпанії як нищівний інструмент в руках попередньої влади. Але коли новий менеджмент компанії поставив перед колективом професійні завдання й намагався отримати якісний продукт, то тут одразу ж стало трясти тих, хто не звик нормально, в загальнозрозумілому сенсі, працювати і, які до цього часу просто проїдали державні кошти. Позитивні зміни на каналі також зачепили людей, які поза каналом: які розподіляли кошти, які мали певні відношення до структур, чиї інтереси тут лобіювались.

Наші останні просування, такі, як створення Державного підприємства (закон був прийнятий в повному обсязі в другому читанні), приєднання до НТКУ УТР, що дає нам можливість транслюватися на весь світ (до речі, у статуті передбачене мовлення компанії за кордон), а їм – отримувати якісний телевізійний продукт.

За вчорашніми зборами стоїть бажання гальмувати ці реформи як окремими людьми на каналі, так і деякими ззовні.

До речі, наші реформи змінюють аудиторію каналу. До цього часу вік нашого глядача був 55+ (тобто ця аудиторія буде з кожним роком зменшуватись). Тепер же значно зросла кількість активної, молодшої аудиторії. Це може не сподобатися і багатьом гравцям на комерційному ринку.

Ще один дуже важливий момент: ці збори є апелюванням до якогось арбітра, до тих, хто буде призначати керівників. Це знову стане випробуванням влади, яка має визначити керівництво Першого Національного. Скоро ми побачимо, чи влада готова продовжити реформи і отримати канал, який буде працювати на інтереси України, здійснювати мовлення в інтересах українського суспільства. Чи канал залишать таким, яким він був, як інструмент для забивання цвяхів в голову споживачів.

Читайте також:

Євген Каленський: «Ми працювали, як чітко злагоджений механізм».

Ющенко підтримав Шевченка, який не пішов до слуг Медведчука

НТКУ обрали собі президента з команди Савенка

Профспілки Національної телекомпанії висловили недовіру топ-менеджерам

Первый канал: ревизия прошлого и… будущего?

Профспілка НТКУ визначить свого кандидата на посаду голови УТ-1

КНМП вважає неможливим призначення президента НТКУ до ухвалення плану реформування телекомпанії

Хто в державі керує державним медіапростором? Точно не Президент!
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1190
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду