Роман Вінтонів: Я ще ніколи не керував запуском новин, і мені цікаво спробувати

2 Вересня 2010
35606

Роман Вінтонів: Я ще ніколи не керував запуском новин, і мені цікаво спробувати

35606
Шеф-редактор інформаційної служби львівського ZIK розповідає про новинні проекти каналу
Роман Вінтонів: Я ще ніколи не керував запуском новин, і мені цікаво спробувати

Роман Вінтонів, колишній журналіст каналів «24», К1, «Інтер», Української служби Бі-бі-сі на початку літа обійняв посаду шеф-редактора інформаційної служби львівського телеканалу ZIK (переформатований «УТ-Захід»). Учора, 1 вересня, о 21:00 на каналі відбулася прем'єра щоденних новин «Огляд дня», якими він керує. Детальніше про інформаційну службу та роботу новинарів ZIK'у Роман розповів у бліц-інтерв'ю «Детектор медіа».

 

- Романе, хто запропонував вам посаду шеф-редактора інформаційної служби ZIK'у й чому ви вирішили погодитися й повернутися до Львова?

- Мені запропонував цю роботу Дмитро Добродомов - генеральний продюсер ZIK'у. Він подзвонив мені, коли я ще працював на Бі-бі-сі, запропонував просто зустрітися й поговорити. Розповів про плани, проекти, канал, і я собі подумав, що ніколи ще не керував запуском новин. Мені здалося, що цікаво буде спробувати. Раніше я працював у новинах журналістам, а тепер буду не лише керівником, а «граючим тренером» - по суті, я й далі виконую функції журналіста, плюс у мене буде підсумкова програма, ведучим якої я буду. Але мені цікаво з точки зору менеджера, як організується цей процес - це те, чого я ніколи не робив. Я подумав, що мені потрібен цей досвід, і я не жалкую.

 

- Якими проектами ви опікуєтеся, що входить до кола ваших обов'язків?

- Я відповідальний за чотири проекти. Це щоденні новини «Огляд дня», де я виконую функції випускового редактора. Так само я керую підсумковою програмою «Погляд на тиждень», яка стартує цієї неділі (5 вересня), я буду її ведучим. Через деякий час (тиждень-два) ми запустимо прогноз погоди з ведучим - цим теж займаюся я. Ще в нас є програма «Насправді це серйозно». Всі бачили програму «Прихована камера», де людей по-різному розігрують. Ми зробили те саме, тільки теми вибираємо не з голови, а ті, які ілюструють проблеми, що є у Львові. Наприклад, кореспонденти цієї програми ходили по будинках і продавали людям лампочку, нову японську розробку, яку неможливо викрутити, бо вона б'ється током, лише хазяїн може викрутити. Потім ми збирали з людей гроші за сидіння на лавочках у парку, бо в адміністрації немає грошей на їх утримання. Ми збирали гроші за вхід на Високий Замок, один із туристичних об'єктів Львова, під соусом, що тут дуже брудно і ці гроші підуть на вивіз сміття і прибирання. Ясно, що гроші ми потім повертали і казали, що це приховані зйомки.

 

- А люди потім не висловлюють претензії, що стали жертвами телевізійного розіграшу?

- Ні, поки такого не було. Але ми кожному, хто хоче щось висловити чиновникам, даємо таку можливість. Це одне з правил нашої програми: якому чиновнику і що ви хочете сказати. І вони після того, як дізнаються, що це були приховані зйомки, нам відкрито на камеру говорять. Звірення ми не тільки показуємо в ефірі, а й передаємо тому чиновнику, до якого воно адресовано.

 

- Скільки випусків новин на день ви готуєте і який у них хронометраж?

- Щодня о 21:00 виходитиме вечірній випуск «Огляду дня» хронометражем 20-25 хвилин. Із завтрашнього дня (2 вересня. - ред.) в нас буде ще ранковий випуск новин, який виходитиме в часовому проміжку 6:00 - 8:00 (слот ще остаточно не визначено). Приблизно такий самий хронометраж, як у вечірнього.

 

- А чим відрізнятиметься ранковий випуск від вечірнього?

- Ми будемо туди додавати ще анонси подій дня: про що цього дня говоритимуть, які теми будуть актуальними. При цьому випуск міститиме сюжети вчорашнього вечірнього, але не всі. Можливо, це взагалі буде короткий підсумок того, що було вчора, з анонсом дня, щоб людей не навантажувати.

 

- Скільки журналістів і операторів працює над щоденними новинами?

- Дев'ять журналістів: шестеро в загальній редакції і троє у спортивній. Вони ж працюють і над підсумковим випуском «Погляд на тиждень». Операторів у нас троє, інколи за потреби залучаємо ще одного-двох.

 

- А хто ведучі?

- У нас дві пари ведучих, які змінюють одне одного потижнево: Андрій Бурда (загальні новини) й Ольга Герич (спорт) та Уляна Антоник (загальні новини) і Віталій Крутяков (спорт).

 

- Спортивні новини йдуть в одному блоці із загальними?

- Вони виходять одразу після загальних новин із відбивкою, але, по суті, це один випуск. Ми наразі їх не розділяємо, але є плани згодом виокремити спортивну редакцію, яка матиме свою студію.

 

- Де раніше працювали ваші журналісти й ведучі? Як ви їх шукали?

- У Львові хороше телебачення, але ми ставимо перед собою інакші завдання, ніж львівські телеканали. Тому я вирішив, що мені буде легше навчити людей з нуля, ніж перевчити іменитих, тих, хто давно працює. Я не хочу сказати, що такі люди погано працюють, а ми супер-пупер-розумні і кльові. Ми просто працюємо по-іншому, в нас трохи інші новини. І я думаю, мені вдалося, ми вгадали: взяли нових людей, і вони зрозуміли, як це треба робити.

 

- Тобто вони навіть не мали телевізійного досвіду?

- Дехто має телевізійний, дехто радійний, дехто газетний.

 

- А ведучі?

- Уляна Антоник колись працювала на обласному телебаченні. Віталій Крутяков працював на «УТ-Захід», де мав свою авторську програму про Карпати. Оля Герич також на іншому каналі раніше мала свою програму. Тільки Андрій Бурда працював на радіо, а досвіду телевізійного ведення в нього немає.

 

- Яка тематика ваших новин?

- Це звичайні міські новини про події, які трапляються у Львові та області.

 

- Які принципи побудови верстки (формат повідомлень, хронометраж тощо)?

- У нас є сюжети, а є усні повідомлення (ВМЗ). Нічого нового ми не вигадуємо. Хронометраж сюжетів - до двох хвилин, ВМЗ - близько 30 секунд. Ми виконуємо те, що прописано в загальних рекомендаціях до телевізійних новин.

 

З червня ми готували новини в іншій студії, виходили під логотипом програми «Репортер» на «УТ-Захід». І в нас там була зовсім інша верстка, ніж прийнято в українських телевізійних новинах. Ми взагалі відмовилися від політики. Тобто якщо інші новини починаються з того, хто куди поїхав, хто що сказав, то ми починаємо міськими темами і проблемами, як-от чому два роки тому побудували початок трамвайної колії й досі не добудували. Ми робимо розслідування про те, що нині у Львові перекладають бруківку, яку ніхто не охороняє, й тому її легко можна вивезти (що ми самі успішно зробили, але потім повернули назад).

 

- Але міські новини можуть бути й політичними - про те, що відбувається в міській раді, скажімо.

- Ми про це теж повідомляємо. Якщо, наприклад, генплан затверджують, це стосується людей, і ми про це теж згадуємо. Людині цікаво те, що торкається її, - це головний критерій підбору новин.

 

- Розкажіть про підсумковий випуск «Погляд на тиждень». З чого він складатиметься і яким буде хронометраж?

- Це програма тривалістю до півгодини із сюжетами й дискусією в студії. Там будуть три теми, які були актуальними протягом тижня. Одна з них - топ-тема, на яку ми запрошуватимемо двох гостей, один із яких відповідає за вирішення проблеми, а другий йому опонує. І вже навіть зараз є невелика черга на програму «Погляд на тиждень». Але в нас буде свій критерій добору експертів і героїв для цієї програми, не з цієї черги.

 

- Як відбувається інформаційна співпраця між телеканалом ZIK та інформаційним порталом ZIK?

- Так, повна інформаційна співпраця. Вони нас забезпечують текстово, коли нам це потрібно. А ми їм даємо своє відео, коли їм це потрібно.

 

- Як відбувається робочий процес у вашій редакції? Хто ставить завдання, хто контролює виконання, хто вичитує і монтує?

- Журналіст подає тему, він її і знімає. Вичитує сюжети випусковий редактор. Поки що це я, але скоро, думаю, випусковими редакторами в нас будуть самі ведучі. Після цього журналіст монтує сюжет, і він потрапляє в ефір. Щодня зранку ми проводимо планерки. За потреби й увечері ми говоримо про підсумки сьогоднішнього випуску.

 

- Чи є у вас система преміювання за найкращі сюжети?

- Так, щомісяця ми визначаємо найкращий сюжет, і ті, хто працював над ним (журналіст, оператор, відеоінженер), отримують премію розміром близько третини зарплати.

 

- Ви працювали і на «24», і в НІСі (група «Інтер»), і на Бі-бі-сі. Яку специфіку роботи в цих інформаційних службах ви перенесли сюди?

- Весь досвід, який я отримав там, згодився мені тут. На Бі-бі-сі дуже добре прописано, що кому робити, як має поводитися журналіст, але Бі-бі-сі йшла до цього багато років.

 

У нас так само, як і на Бі-бі-сі, прописано свої правила. Це рекомендації з інформаційної та редакційної політики каналу. Документ ще допрацьовується. Всі журналісти його прочитають і підпишуть, якщо погодяться. Якщо не погодяться, ми його допрацюємо так, щоб він усім підходив. І це буде наш путівник.

 

- Цей редакційний статут готують представники інвесторів?

- Його готую я.

 

- Там буде прописано засади невтручання власника в редакційну політику?

- Так. Насправді це було проговорено ще до того, як я звільнився з Бі-бі-сі, інакше б мені нецікаво було тут працювати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35606
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
львівець
4987 дн. тому
Чесно кажучи я розчарований(( З 1 вересня чекав чогось нового, а той ваш розхвалений "Огляд дня" - суцільний гон на міськраду та Садового... І це по-вашому "інші новини", так це тепер називається??? Як Дим любить Садового львівянам вже давно відомо завдяки сайту ЗІК, то в чому ж тоді ваша оригінальність шо ви тут так себе рекламуєте?
Аня
4988 дн. тому
Нарешті я знаю, чим ти займаєшся!
Газетний
4989 дн. тому
Що. хлопці, видать. пофіг всім той Вінтонів із тим "западенським" ТВ. Скільки часу, а ніхто ні гу-гу...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду