detector.media
Мар'яна Закусило
02.09.2010 09:56
Роман Вінтонів: Я ще ніколи не керував запуском новин, і мені цікаво спробувати
Роман Вінтонів: Я ще ніколи не керував запуском новин, і мені цікаво спробувати
Шеф-редактор інформаційної служби львівського ZIK розповідає про новинні проекти каналу

Роман Вінтонів, колишній журналіст каналів «24», К1, «Інтер», Української служби Бі-бі-сі на початку літа обійняв посаду шеф-редактора інформаційної служби львівського телеканалу ZIK (переформатований «УТ-Захід»). Учора, 1 вересня, о 21:00 на каналі відбулася прем'єра щоденних новин «Огляд дня», якими він керує. Детальніше про інформаційну службу та роботу новинарів ZIK'у Роман розповів у бліц-інтерв'ю «Детектор медіа».

 

- Романе, хто запропонував вам посаду шеф-редактора інформаційної служби ZIK'у й чому ви вирішили погодитися й повернутися до Львова?

- Мені запропонував цю роботу Дмитро Добродомов - генеральний продюсер ZIK'у. Він подзвонив мені, коли я ще працював на Бі-бі-сі, запропонував просто зустрітися й поговорити. Розповів про плани, проекти, канал, і я собі подумав, що ніколи ще не керував запуском новин. Мені здалося, що цікаво буде спробувати. Раніше я працював у новинах журналістам, а тепер буду не лише керівником, а «граючим тренером» - по суті, я й далі виконую функції журналіста, плюс у мене буде підсумкова програма, ведучим якої я буду. Але мені цікаво з точки зору менеджера, як організується цей процес - це те, чого я ніколи не робив. Я подумав, що мені потрібен цей досвід, і я не жалкую.

 

- Якими проектами ви опікуєтеся, що входить до кола ваших обов'язків?

- Я відповідальний за чотири проекти. Це щоденні новини «Огляд дня», де я виконую функції випускового редактора. Так само я керую підсумковою програмою «Погляд на тиждень», яка стартує цієї неділі (5 вересня), я буду її ведучим. Через деякий час (тиждень-два) ми запустимо прогноз погоди з ведучим - цим теж займаюся я. Ще в нас є програма «Насправді це серйозно». Всі бачили програму «Прихована камера», де людей по-різному розігрують. Ми зробили те саме, тільки теми вибираємо не з голови, а ті, які ілюструють проблеми, що є у Львові. Наприклад, кореспонденти цієї програми ходили по будинках і продавали людям лампочку, нову японську розробку, яку неможливо викрутити, бо вона б'ється током, лише хазяїн може викрутити. Потім ми збирали з людей гроші за сидіння на лавочках у парку, бо в адміністрації немає грошей на їх утримання. Ми збирали гроші за вхід на Високий Замок, один із туристичних об'єктів Львова, під соусом, що тут дуже брудно і ці гроші підуть на вивіз сміття і прибирання. Ясно, що гроші ми потім повертали і казали, що це приховані зйомки.

 

- А люди потім не висловлюють претензії, що стали жертвами телевізійного розіграшу?

- Ні, поки такого не було. Але ми кожному, хто хоче щось висловити чиновникам, даємо таку можливість. Це одне з правил нашої програми: якому чиновнику і що ви хочете сказати. І вони після того, як дізнаються, що це були приховані зйомки, нам відкрито на камеру говорять. Звірення ми не тільки показуємо в ефірі, а й передаємо тому чиновнику, до якого воно адресовано.

 

- Скільки випусків новин на день ви готуєте і який у них хронометраж?

- Щодня о 21:00 виходитиме вечірній випуск «Огляду дня» хронометражем 20-25 хвилин. Із завтрашнього дня (2 вересня. - ред.) в нас буде ще ранковий випуск новин, який виходитиме в часовому проміжку 6:00 - 8:00 (слот ще остаточно не визначено). Приблизно такий самий хронометраж, як у вечірнього.

 

- А чим відрізнятиметься ранковий випуск від вечірнього?

- Ми будемо туди додавати ще анонси подій дня: про що цього дня говоритимуть, які теми будуть актуальними. При цьому випуск міститиме сюжети вчорашнього вечірнього, але не всі. Можливо, це взагалі буде короткий підсумок того, що було вчора, з анонсом дня, щоб людей не навантажувати.

 

- Скільки журналістів і операторів працює над щоденними новинами?

- Дев'ять журналістів: шестеро в загальній редакції і троє у спортивній. Вони ж працюють і над підсумковим випуском «Погляд на тиждень». Операторів у нас троє, інколи за потреби залучаємо ще одного-двох.

 

- А хто ведучі?

- У нас дві пари ведучих, які змінюють одне одного потижнево: Андрій Бурда (загальні новини) й Ольга Герич (спорт) та Уляна Антоник (загальні новини) і Віталій Крутяков (спорт).

 

- Спортивні новини йдуть в одному блоці із загальними?

- Вони виходять одразу після загальних новин із відбивкою, але, по суті, це один випуск. Ми наразі їх не розділяємо, але є плани згодом виокремити спортивну редакцію, яка матиме свою студію.

 

- Де раніше працювали ваші журналісти й ведучі? Як ви їх шукали?

- У Львові хороше телебачення, але ми ставимо перед собою інакші завдання, ніж львівські телеканали. Тому я вирішив, що мені буде легше навчити людей з нуля, ніж перевчити іменитих, тих, хто давно працює. Я не хочу сказати, що такі люди погано працюють, а ми супер-пупер-розумні і кльові. Ми просто працюємо по-іншому, в нас трохи інші новини. І я думаю, мені вдалося, ми вгадали: взяли нових людей, і вони зрозуміли, як це треба робити.

 

- Тобто вони навіть не мали телевізійного досвіду?

- Дехто має телевізійний, дехто радійний, дехто газетний.

 

- А ведучі?

- Уляна Антоник колись працювала на обласному телебаченні. Віталій Крутяков працював на «УТ-Захід», де мав свою авторську програму про Карпати. Оля Герич також на іншому каналі раніше мала свою програму. Тільки Андрій Бурда працював на радіо, а досвіду телевізійного ведення в нього немає.

 

- Яка тематика ваших новин?

- Це звичайні міські новини про події, які трапляються у Львові та області.

 

- Які принципи побудови верстки (формат повідомлень, хронометраж тощо)?

- У нас є сюжети, а є усні повідомлення (ВМЗ). Нічого нового ми не вигадуємо. Хронометраж сюжетів - до двох хвилин, ВМЗ - близько 30 секунд. Ми виконуємо те, що прописано в загальних рекомендаціях до телевізійних новин.

 

З червня ми готували новини в іншій студії, виходили під логотипом програми «Репортер» на «УТ-Захід». І в нас там була зовсім інша верстка, ніж прийнято в українських телевізійних новинах. Ми взагалі відмовилися від політики. Тобто якщо інші новини починаються з того, хто куди поїхав, хто що сказав, то ми починаємо міськими темами і проблемами, як-от чому два роки тому побудували початок трамвайної колії й досі не добудували. Ми робимо розслідування про те, що нині у Львові перекладають бруківку, яку ніхто не охороняє, й тому її легко можна вивезти (що ми самі успішно зробили, але потім повернули назад).

 

- Але міські новини можуть бути й політичними - про те, що відбувається в міській раді, скажімо.

- Ми про це теж повідомляємо. Якщо, наприклад, генплан затверджують, це стосується людей, і ми про це теж згадуємо. Людині цікаво те, що торкається її, - це головний критерій підбору новин.

 

- Розкажіть про підсумковий випуск «Погляд на тиждень». З чого він складатиметься і яким буде хронометраж?

- Це програма тривалістю до півгодини із сюжетами й дискусією в студії. Там будуть три теми, які були актуальними протягом тижня. Одна з них - топ-тема, на яку ми запрошуватимемо двох гостей, один із яких відповідає за вирішення проблеми, а другий йому опонує. І вже навіть зараз є невелика черга на програму «Погляд на тиждень». Але в нас буде свій критерій добору експертів і героїв для цієї програми, не з цієї черги.

 

- Як відбувається інформаційна співпраця між телеканалом ZIK та інформаційним порталом ZIK?

- Так, повна інформаційна співпраця. Вони нас забезпечують текстово, коли нам це потрібно. А ми їм даємо своє відео, коли їм це потрібно.

 

- Як відбувається робочий процес у вашій редакції? Хто ставить завдання, хто контролює виконання, хто вичитує і монтує?

- Журналіст подає тему, він її і знімає. Вичитує сюжети випусковий редактор. Поки що це я, але скоро, думаю, випусковими редакторами в нас будуть самі ведучі. Після цього журналіст монтує сюжет, і він потрапляє в ефір. Щодня зранку ми проводимо планерки. За потреби й увечері ми говоримо про підсумки сьогоднішнього випуску.

 

- Чи є у вас система преміювання за найкращі сюжети?

- Так, щомісяця ми визначаємо найкращий сюжет, і ті, хто працював над ним (журналіст, оператор, відеоінженер), отримують премію розміром близько третини зарплати.

 

- Ви працювали і на «24», і в НІСі (група «Інтер»), і на Бі-бі-сі. Яку специфіку роботи в цих інформаційних службах ви перенесли сюди?

- Весь досвід, який я отримав там, згодився мені тут. На Бі-бі-сі дуже добре прописано, що кому робити, як має поводитися журналіст, але Бі-бі-сі йшла до цього багато років.

 

У нас так само, як і на Бі-бі-сі, прописано свої правила. Це рекомендації з інформаційної та редакційної політики каналу. Документ ще допрацьовується. Всі журналісти його прочитають і підпишуть, якщо погодяться. Якщо не погодяться, ми його допрацюємо так, щоб він усім підходив. І це буде наш путівник.

 

- Цей редакційний статут готують представники інвесторів?

- Його готую я.

 

- Там буде прописано засади невтручання власника в редакційну політику?

- Так. Насправді це було проговорено ще до того, як я звільнився з Бі-бі-сі, інакше б мені нецікаво було тут працювати.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY