Хто в державі керує державним медіапростором? Точно не Президент!

24 Жовтня 2005
1423
24 Жовтня 2005
15:47

Хто в державі керує державним медіапростором? Точно не Президент!

1423
А Іван Чиж. Голова Держкомтелерадіо взяв на себе повноваження Президента України та голови Верховної Ради України. У підзвітній тим Національній телекомпанії Чиж наліво та направо призначає керівників. При повному мовчанні всіх гілок влади.
Хто в державі керує державним медіапростором? Точно не Президент!
Як вже повідомила «ТК», сьогодні Іван Чиж провів чергове призначення в Національній телекомпанії України. Вслід за призначенням в.о. президента НТКУ Валерія Круглова, сьогодні голова Держкомтелерадіо призначив першим віце-президентом компанії Євгена Каленського. Як вже раніше повідомляла «ТК», Каленський був віце-президентом НТКУ у 2002-2005 роках, займався фінансовими та комерційними справами у період «темників» та розквіту всіх тіньових схем у телекомпанії. Саме його кандидатуру, в той же час, висували профспілки НТКУ на керівника компанії.

Ніяк по-іншому, як фарсом, те, що відбувається зараз в НТКУ назвати не можна. І ще більш незрозуміло те, що все це відбувається за повної бездіяльності Секретаріату, Кабміну, Президента стосовно призначення нового ЛЕГІТИМНОГО керівництва та остаточного визначення шляхів реформи компанії. Безмежне здивування викликає і відсутність будь-якої реакції з боку вищезгаданих високоповажних організацій на бурхливу діяльність пана Чижа. Той, до речі, у якості голови партії «Справедливість» увійшов до Народного блоку Литвина – отже, отримав 100-відсоткову гарантію свого незвільнення з посади конституційного органу принаймні до завершення парламентських виборів. Але чи означає це, що голова Держкомтелерадіо тепер в нас вже виконує обов’язки і Президента, і голови Верховної Ради – яким, і тільки яким, згідно зі Статутом НТКУ – підзвітна Національна державна телекомпанія?

Наводимо, до речі, відповідні статті Статуту НТКУ: 1. Національна телекомпанія України (далі — Телекомпанія) є державною телеорганізацією, яка веде мовлення на загальнонаціональних телевізійних каналах. Телекомпанія утворена згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20 лютого 1995 р. № 129 і підзвітна Президентові України та Верховній Раді України…

2. Діяльність Телекомпанії з питань поширення офіційної інформації про найважливіші події та суспільні економічні процеси у державі координується Держкомінформом.

Тобто, Держкомінформ має відношення до НТКУ тільки з питань поширення офіційної інформації – не більше і не менше.

«Детектор медіа» вже наводила і експертну оцінку Інституту Медіа Права, який підкреслював, що Держкомтелерадіо призначенням виконуючим обов’язків Президента Національної телекомпанії України віце-президента НТКУ Круглова Валерія перевищив свої повноваження. Як йшлося в експертній оцінці ІМП, згідно з п.14 Статуту Національної телекомпанії України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 764 від 4 червня 2002 року, управління Телекомпанією здійснює її президент, який призначається на посаду і звільняється з посади в установленому порядку.

Також Статут передбачає, що „телекомпанія у своїй діяльності керується... нормативними актами Держкомтелерадіо та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, прийнятими у межах їх компетенції, іншими актами законодавства, а також Статутом”.

«Водночас, відповідно до положення „Про Державний комітет телебачення і радіомовлення України”, затвердженого указом Президента України від 27 серпня 2003 року № 920/2003 Держкомтелерадіо „координує та здійснює методологічне забезпечення діяльності... Національної телекомпанії. Право призначення керівників НТКУ і НТКУ Держкомтелерадіо не надано. Власне, це право не закріплене й за жодним іншим органом влади», - наголошував «ІМП».

Тож хочеться тільки запитати: у державі влада є? Чи вона - принаймні, стосовно інформаційного простору – вже перейшла в руки окремих чиновників, які, прикрившись політичними «кришами», творять «беспрєдєл»?! «Детектор медіа» поки що наводить ЛИШЕ коментар безпосередньо причетного до справ у НТКУ віце-президента Андрія Шевченка. Також ми збираємо й коментарі незалежних експертів.

У тих же, хто за своїми посадами зобов’язаний коментувати ситуацію з призначенням Каленського – до речі, за існуючого легітимного першого віце-президента Олега Кузана – «ТК» поки що не вдалося взяти коментарів. ЖОДНОГО. Тож наводимо тільки перелік спроб! Отже, „Детектор медіа” намагалася взяти коментар у новопризначеного віце-президента НТКУ Є. Каленського. Однак в Національній телекомпанії його ніхто не може знайти. В приймальнях та прес-службі посилаються на „переселення” з одного до іншого кабінету, а прес-секретар Каленського теж не може його знайти. Виконуючий обов'язки президента НТКУ Валерій Круглов, який сьогодні зранку представив Евгена Каленського на новій посаді, від коментарів відмовлявся зі словами: „А яке відношення має „Детектор медіа” до адміністративної роботи?”.

Голова Держкомтелерадіо Іван Чиж, який видав наказ на призначення Каленського, зараз відсутній, а в Держкомтелерадіо зазначають, що цю інформацію має коментувати лише Каленський.

„Детектор медіа” намагалася отримати також коментарі голови Верховної Ради Володимира Литвина. Однак його прес-секретар Ігор Сторожук, подякувавши за дзвінок, зауважив: „А яке відношення має спікер до Чижа? Ви ніяк не зможете взяти коментар у Литвина. Якщо хочете поспілкуватись з ним напряму, то їдьте в Італію. А завтра в нього багато зустрічей офіційного характеру”.

В прес-службі Президента за відсутності Ірини Геращенко та її заступника коментарів також взяти не вдалося. Олег Рибачук проводить довготривалу нараду, його прес-секретар нічим зарадити «ТК» не змогла.

ПРИЇХАЛИ?! КОМЕНТАР: Андрій Шевченко, віце-президент НТКУ:

- Щоб зрозуміти логіку того, що відбувається, треба подивитися, чим займатиметься перший віце-президент. В його підпорядкування переходить дирекція програм, комерційний відділ і спортивна редакція. Історично на телекомпанії – це найбільш корумповані підрозділи. І ті, хто знайомі з телебаченням, розуміють, що саме ці підрозділи є потенційно найбільш привабливими з точки зору грошей. Мені здається, що в цьому треба шукати головну логіку. Я можу сказати, що зовні це схоже на контрреволюцію, але вже не повзучу, а галопуючу. Ми можемо казати, що поки безвладдя на НТКУ затягнулося - з одного боку, Іван Чиж, з іншого - стара команда - дуже швидкими темпами намагається відновити контроль за телекомпанією, яку вони роками доводили до дуже непривабливого стану. Людям, які це намагаються робити, треба сказати одне – двічі в одну й ту саму річку увійти не можна, навіть якщо ця річка фінансова.

Близько години тому я говорив з Олегом Кузаном, він є першим віце-президентом. Тобто, в нас, наскільки я розумію, зараз два перших віце-президента. В компанії останнім часом відбувається багато не дуже логічних речей, в тому числі і у призначеннях, досі формально не визначено, хто є виконуючим обов’язки президента телекомпанії. До недавнього часу в кoмпанії було двоє виконуючих обов’язки – пан Круглов і пан Кузан. Наскільки я розумію, до недавнього часу в Загальний відділ телекомпанії не був проведений наказ про те, що виконуючим обов’язки став Круглов, тому його формальний статус з’ясувати важко.

"Детектор медіа"

Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ „Детектор медіа” публікує за підтримки МФВ „Відродження”

Читайте також:

Шоу триває

Запитання „ТК”: - Як ви оцінюєте факт призначень головою Держкомтелерадіо Іваном Чижем керівників НТКУ – Круглова, Каленського? І бездіяльність у цьому контексті Президента України?

"Інститут Медіа Права" заявляє, що Держкомтелерадіо перевищив свої повноваження

Каленский – новый первый вице-президент НТКУ

Призначений Чижом в.о. президента НТКУ Круглов згортає реформи (оновлено)

Відкритий лист Громадської ради до Президента України з приводу перебування на посаді голови Держкомтелерадіо Івана Чижа (оновлено)

Чиж легітимно забрав повноваження у Ющенка?

Євген Каленський: «Ми працювали, як чітко злагоджений механізм».

Профспілки Національної телекомпанії висловили недовіру топ-менеджерам

Профспілки НТКУ обрали собі президента з команди Савенка

Конфлікт на Першому каналі: чому саме зараз?

Стецькив ушел с поста главы НТКУ

Стецьків піде з УТ-1, якщо Ющенко не виявить волю

Т.Стецьків: першого віце-президента НТКУ Олега Кузана намагаються дискредитувати

Первый канал: ревизия прошлого и… будущего?

Ірина Геращенко: "Щодо бази створення Суспільного ТБ – то це для Президента питання дискусії".

Первым каналом хотят забивать пропагандистские гвозди?

Постанова Кабінету Міністрів України

Замість Ющенка суспільне мовлення створив… Чиж
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1423
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду