Пропозиції щодо проведення передвиборчих дебатів

18 Лютого 2002
1814

Пропозиції щодо проведення передвиборчих дебатів

1814
“Детектор медіа” сьогодні публікує пропозиції, які були розроблені громадською організацією “Інтерньюз-Україна” для тих телерадіокомпаній, які матимуть намір провести передвиборчі теле- та радіодебати. Ці пропозиції розроблені з урахуваням досвіду багатьох країн та телестанцій.
Пропозиції щодо проведення передвиборчих дебатів
Ці пропозиції розроблені з урахуваням досвіду багатьох країн та телестанцій. Гадаємо, вони можуть не тільки стати у пригоді телевізійникам, а й прояснити деякі питання, на неможливість, начебто, вирішення яких нерідко наголошують противники теледебатів.

Вступ:

Згідно Закону України про телебачення та радіомовлення, мовники реалізують принцип гарантування всім громадянам права на доступ до інформації. Дебати або групові дискусії з кандидатами є ефективним шляхом інформування громадян про кандидатів та питання, які вони піднімають у своїх програмах. Телевізійні дебати є головним елементом політики у передвиборчий період. Телевізійні станції, особливо із повним або частковим державним фінансуванням, повинні навчати та інформувати глядачів. В Україні, де телебачення є основним джерелом отримання новин та інформації для 70-80% населення, існує реальна потреба навчати виборців за допомогою проведення телевізійних дебатів між партіями та між кандидатами.

Відкриті, чесні та збалансовані дебати, доступ до яких мають всі кандидати, можуть позитивно вплинути на рейтинг регіональної телекомпанії. За допомогою дебатів також можна підвищити рейтинг програми новин, яку продукує телекомпанія. За допомогою виробництва та розміщення теледебатів в ефірі, особливо в прямому, значною мірою зміцнюється положення телекомпанії на ринку і покращується її загальний статус.

Через те, що телебачення має величезний вплив на глядачів, план та структура проведення телевізійних дебатів є надзвичайно важливими задля того, щоб гарантувати рівні можливості всім учасникам. Підготовка дебатів має бути виключно ретельною та скрупульозною.

Структура дебатів:

Коли ви цілісно розглядаєте структуру дебатів, слід звернути увагу на наступні питання:

* Відбір модераторів або кореспондентів(інтерв’юерів) дебатів

* Теми дебатів або питання кандидатам

* Тривалість дебатів

* Тривалість вступної та заключної промов

* Дотримання регламенту та вибір відповідальної особи, що наглядатиме за цим

* Порядок виступів кандидатів

* Правила та теми дебатів повинні бути оголошені заздалегідь. На початку дебатів модератор повинен ще раз оголосити та пояснити правила та теми дебатів учасникам та глядачам

Відбір учасників:

Надзвичайно важливо, щоб процес відбору учасників дебатів був прозорим та відкритим. Дебати за участю більше 4-5 учасників дуже важко контролювати, учасникам бракує часу для обговорення питань, саме тому кількість учасників слід обмежити до 5 осіб. Дебати формату „один на один” іноді є найкращим варіантом, але через велику кількість партій та кандидатів в більшості округів такий варіант є неприйнятним.

Для кандидатів з одномандатних округів („мажоритарників”) можна проводити низку дебатів шляхом випадкового жеребкування. Часові обмеження та формат повинні зберігатися незмінними для кожної програми дебатів. Відбір учасників має бути повністю випадковим. Папірці з іменами складають в коробку, потім витягують почергово і таким чином вирішується, хто та коли буде брати участь в дебатах. Якщо процес відбору зробити в вигляді короткої спеціальної програми, на якій буде присутній офіціальний представник ЦВК, та розмістити її після випуску новин, тоді процедура відбору стане прозорою, крім того у такий спосіб ви анонсуєте самі Теледебати. Протягом цієї короткої програми ви також можете пояснити формат дебатів та поінформувати глядачів про час трансляції дебатів.

Після затвердження партійних списків, аналогічна процедура має бути проведена і з партійними дебатами.

Кожен кандидат або партія повинні надіслати офіційного листа з запрошенням, який буде зареєстровано по його отриманні. У разі відмови кандидата або партії від участі в дебатах, ця відмова повинна бути задокументована станцією. Модератор оприлюднює відмову на початку програми дебатів, а також під час відбору учасників в разі трансляції цього процесу.

Формати дебатів:

Існує декілька таких форматів:

1. Публічні дебати – до такого формату залучається аудиторія (група людей). Питання ставлять модератор та виборці, які входять до складу аудиторії. Хід дебатів контролюється модератором (ведучим). Відбір учасників аудиторії проводиться групою людей, що не належать до жодної з політичних партій чи блоків.

2. Панельні Дебати – невелика група (панель) фахівців та модератор ставлять питання кандидатам.

3. Соло Дебати (Дебати з одним модератором) – модератор сам ставить запитання та слідкує за ходом дебатів.

В ідеалі дебати мають проводитись в прямому ефірі. Але зважаючи на те, що в багатьох українських станціях не існує технічних можливостей або відповідного досвіду, дебати слід записувати в режимі “прямого ефіру” та БЕЗ подальшого монтажу (пост-продакшн).

Модератор:

Модератор має знати та розуміти сутність всіх питань, а також вільно почуватися перед камерою. Саме за цієї причини більшість модераторів – журналісти. Важливо, щоб модератор був відомий всім сторонам як фахівець, який не віддає переваг жодній із сторін (партій).

Теми:

В ході дебатів можуть розглядатися як всі питання без обмежень, так і лише певне коло питань. Теми, але не питання, мають бути визначені заздалегідь та оприлюднені. (на кшалт, утворення робочих місць, корупція, податкова реформа, пенсійна та земельна реформи). Це стосується стандартного та публічного форматів теледебатів.

Тривалість/Регламент виступів:

Тривалість дебатів має бути визначена заздалегідь. Всі учасники дебатів мають неухильно дотримуватися часових обмежень. Тривалість 60 хвилин є оптимальною для дебатів з 2-3 кандидатами, 90 хвилин – для 4 і більше кандидатів. Слід визначити час, відведений кожному з кандидатів на вступну та заключну промови, на відповіді, запитання та спростування. Зазвичай, кандидатам надається 2-3 хвилини на вступну промову та 60 секунд на заключну промову.

Регламент можна встановлювати і на запитання, і на відповіді. Зазвичай надається 20 секунд на запитання, кожне з яких має стосуватися лише однієї певної проблеми, 1-2 хвилини на відповідь та 1 хвилина на спростування.

За дотриманням учасниками часових обмежень стежить окрема, спеціально для цього призначена людина, але не модератор. Годинник (секундомір) або ж дзвоник слід розташовувати так, щоб його бачили або чули кандидати та модератор.

Порядок виступів вступної промови повинен бути визначений заздалегідь шляхом випадкового жеребкування, наприклад, монетою або сірниками. В заключній промові порядок виступів стає зворотнім.

Місце проведення дебатів:

Часто дебати проводяться в університетах або великих залах для того, щоб громадськість мала змогу спостерігати за їх ходом, але телестудії краще підходять для меншої аудиторії

ЗМІ мають бути допущені до дебатів, оскільки останні можна розглядати як новину. Визначте поблизу місця для розташування акредитованих журналістів, які будуть висвітлювати хід дебатів та брати інтерв’ю у кандидатів після закінчення дебатів. Доступ до місця для преси має бути відкритим для всіх представників преси, а не лише для організаторів дебатів, втім можна обмежити доступ журналістів на сцену, де проводяться дебати. У місці для преси можна встановити монітор, на якому будуть транслюватися дебати. Також слід надавати можливість іншим ЗМІ записувати/знімати матеріал, що ретранслює ця у кімнаті для преси для подальшого використання у інформаційних випусках.

Безпосередній доступ до сцени можна надати тільки фотографам, але так, щоб вони не потрапляли у кадр. На дебатах всі кандидати повинні знаходитись у рівних умовах і мати можливість із мінімумом відволікань обговорювати питання. Надаючи доступ додатковим камерам, ви створюєте більше відволікаючих факторів. Але неподалік від сцени необхідно забезпечити доступ до кандидатів, які б хотіли після дебатів поспілкуватись з усією пресою.

Читайте також:

Закон про теледебати: експертиза дубля №2

Акція “Детектор медіа”. Лариса Ившина: “Закон о теледебатах – это бумеранг”

“Теледебати: хто кого переграє?”

ЗАКОН УКРАЇНИ Про обов’язкове проведення передвиборних теледебатів під час передвиборних кампаній по виборах Президента України та виборах народних депутатів України

Питання про теледебати на УТ-1 залишається відкритим"

Общественное телерадиовещание: Документы, комментарии, рекомендации"

В ефірі Нового каналу не буде ні класичних теледебатів, ні передвиборчих шоу.

Влад Ряшин: "Теледебаты состоятся только в том случае, если устроят нас как коммерческий канал"

Теледебати: перед святами хочеться сподіватися на краще…

Як вдосконалити Закон України „Про обов‘язкове проведення передвиборних теледебатів та радіодебатів”?

Олександр Богуцький: “ На ICTV теледебати будуть”

«1+1» – за теледебати. Але у варіанті шоу.

Классические теледебаты уже начались на шести региональных телестудиях УТ-1 і Гравіс проведуть "Саме ті. Дебати" Заявлено формат теледебатів на “1+1”, “Інтері”, УТ-1, СТБ

Зиновій Кулик заявляє про неможливість здійснення проекту "Теледебати 3х3"

Парламент ухвалив у новій редакциї закон про обов'язкові передвиборні теле- та радіодебати

Як вдосконалити Закон України „Про обов‘язкове проведення передвиборних теледебатів та радіодебатів”?

Порівняльна таблиця законодавчих актів: "Про обов’язкове проведення передвиборних теледебатів та радіодебатів під час виборчих кампаній по виборах Президента України та виборах народних депутатів України (З пропозиціями Президента) "

Відкритий лист “Детектор медіа” до керівників каналів
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1814
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду