Олександр Богуцький: “ На ICTV теледебати будуть”

24 Грудня 2001
1430

Олександр Богуцький: “ На ICTV теледебати будуть”

1430
На відкритий лист “Детектор медіа” до телеканалів щодо проведення теледебатів (дивись тут) відповідає Олександр Богуцький, генеральний директор телеканалу ICTV. 1. –Чи будуть на вашому каналі теледебати під час парламентської кампанії?.
Олександр Богуцький: “ На ICTV теледебати будуть”
- Ми готуємо теледебати, і, я думаю, на ICTV теледебати будуть.

2. –Які інші форми ви маєте намір використовувати, щоб виборці могли отримати достатню для свідомого вибору інформацію про платформи, ідеї та лідерів політичних сил, які братимуть участь у виборах?

- Це принципово – теледебати можуть лише стати доповненням (можливо, вирішальним фактором) до отриманої виборцями інформації про платформи політичних сил і т.п раніше. І, власне, всі дебати можуть бути присвячені одному (якомусь) принциповому питанню. А може все скластись по іншому – і, впродовж вечора, можна отримати інформацію про платформу цілком.

3. – Якщо ви будете проводити теледебати, то:

- яким буде принцип відбору їх учасників? Чи будете ви зацікавлені у тому, щоб цей принцип сприяв присутності в ефірі опонентів нинішньої влади – скажімо, Ю.Тимошенко або О.Мороза?


- Якщо ми будемо проводити теледебати, ми визначимо якийсь принцип визначення учасників – наприклад, тих, хто на кінець лютого за прогнозами соціологів проходитимуть 4-х відсотковий бар’єр. Або якийсь інший принцип. Формально цей принцип є складовою самого проекту дебатів – адже шоу розпочнеться з жеребкування.

Що торкається участі окремих політиків, я б не особливо спекулював. Хоча, принагідно , все ж не можу не висловити здивування з приводу Закону про теледебати, який ініціювала Ю.В.Т. – особливо мило в тій частині, де організацію і фінансування усього процесу (включаючи і транспорт для кандидатів, очевидно) здійснюють самі телекомпанії. Хоча, до речі, ідея з тим, щоб канали, які використовують державні мережі розповсюдження чи, власне, останній державний телеканал, доєднались до агітаційної компанії – справедлива. Але втілена в законопроекті вона вкрай невдало.

- чи будуть теледебати виходити у прайм-тайм?

- Якщо ми зможемо запропонувати глядачам цікавий формат для теледебатів, ми його поставимо в прайм.

- яким буде формат дебатів:

1)Кількість виходів в ефір

2)Тривалість ефіру

3)Визначеність до ефіру тем для дискусії

4)Регламент для учасників

5)Надання рівних можливостей усім учасникам для висловлення позицій, спростувань та відповідей на питання (яким чином все це буде забезпечуватися?)


- Це все запитання, які покладені в розробку формату теледебатів. Відповіді на них в нас ще немає.

- Хто вестиме теледебати? Чи передбачається участь аудиторії, спеціалістів (експертів) з тих чи інших питань?

- Я переконаний, що дебати мають відбуватись за участю аудиторії. При чому як в студії, так і опосередковано – через інтерактивне опитування і щось подібне.

- Якою буде роль ведучих дебатів: в якості модераторів чи резюмуючих?

Ведучі точно не повинні затулити всю красу учасників процесу. Але вони мають володіти ситуацією і зупиняти дискусію, якщо вона, наприклад, стане безпредметною.

- Чи дебати будуть проводитись у формі шоу, без чітко визначеної процедури їх проведення?

- Я думаю, алгоритм програми має бути чітко виписаний.

4. –Чи буде на вашому каналі транслюватися соціальна реклама на виборчу тематику?

- Подаючи заявку на грант у фонд “Відродження”, де йшлось про нашу пропозицію виготовити соціальні ролики, які містили б заклик до участі у виборах, я пропонував, що на суму гранту ми покажемо цю рекламу на безкомпенсаційних засадах. Якщо будуть інші пропозиції роликів на виборчу тематику, ми, запитавши дозволу у ЦВК, і у випадку згоди, зможемо їх розмістити навіть зі знижкою.

Ще раніше ми ініціювали спільну програму з ЦВК для того, щоб забезпечити освітню складову виборів. Думаю, ми її реалізуємо.

5. –Яку мету ви вважаєте основною для свого каналу в цих виборах?

- Ми створили найкращі новини, і наше завдання-максимум - довести, що саме наш канал зараз є лідером інформаційного мовлення. Але, якщо цікавість до дебатів у глядачів буде мінімальною, або ми не створимо нічого гідного – ми поставимо кіно. Адже Канал, насамперед – це бізнес. Втрачати аудиторію ми не плануємо, і просто робити дебати, заради того, щоб зробити, ми не будемо.

Крім того, ще треба зрозуміти, як будуть вести себе учасники виборчого процесу. Якщо після згадки кожного прізвища його володар замельдується (це типово галицьке – в сенсі “прийде, зголоситься”), озброєний Законом про вибори, давати спростування чи коментувати, дешевше буде показувати мульфільми замість новин чи дебатів.

Читайте також:

Акція “Детектор медіа”. Лариса Ившина: “Закон о теледебатах – это бумеранг”

“Теледебати: хто кого переграє?”

ЗАКОН УКРАЇНИ Про обов’язкове проведення передвиборних теледебатів під час передвиборних кампаній по виборах Президента України та виборах народних депутатів України

Питання про теледебати на УТ-1 залишається відкритим"

Общественное телерадиовещание: Документы, комментарии, рекомендации"

«1+1» – за теледебати. Але у варіанті шоу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1430
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду