Теледебати: перед святами хочеться сподіватися на краще…

27 Грудня 2001
1172

Теледебати: перед святами хочеться сподіватися на краще…

1172
...безпосередньо в жанрі теледебатів мають намір працювати, судячи з відповідей на відкритий лист “Детектор медіа”, лише “1+1”, ICTV та “Інтер” Замість резюме щодо відповідей телеканалів на відкритий лист “Детектор медіа” про участь ТБ у передвиборчій кампанії
Теледебати: перед святами хочеться сподіватися на краще…
Як і передбачала “Детектор медіа”, питання проведення політичних дебатів у вітчизняному телеефірі все-таки турбує керівників українських телеканалів. З неоднаковою оперативністю, у різному об’ємі , з неоднаковим, можливо, ступенем відвертості – але більшість цих дуже заклопотаних людей знайшли час, щоб поділитися з відвідувачами “Детектор медіа” своїми міркуваннями з приводу того, як саме на їхніх каналах будуть висвітлюватися передвиборчі баталії. За це наше інтернет-видання висловлює їм щиру вдячність.

Всупереч надмірно песимістичним прогнозам багатьох експертів, відповіді телеканалів на наші запитання показали: вітчизняне телебачення таки доволі серйозно готується до виборчої кампанії. Але безпосередньо в жанрі теледебатів мають намір працювати, судячи з відповідей на відкритий лист “Детектор медіа”, лише “1+1”, ICTV та “Інтер”. Причому, на цих каналах велике значення надають видовищності майбутніх передвиборних програм, практично в один голос заявляючи, що місце цих програм у прайм-таймі (та й у ефірі взагалі) буде залежати від того, чи вдасться створити справді цікавий для глядачів формат.

Керівники інших телекомпаній висловлюються з приводу теледебатів обережно, передбачаючи, з одного боку, весь об’єм реальних складностей та неузгодженостей, з якими доведеться зіткнутися у політичній сфері, а з іншого - об’єм фінансових витрат і технічних проблем. Тим не менше, вони планують і детальне висвітлення виборчої кампанії, і проведення “політичних дискусій” із залученням представників “найрізноманітніших політичних сил”. При цьому, майже всі учасники нашого опитування наголошували на абсурдності деяких норм, закладених у Законі про обов’язкове проведення теледебатів. Із цього можна зробити висновок, що керуватися цими нормами телеканали не збираються. Так само, як не збираються віддавати телеекрани під цілодобове зображення “розмовляючих голів”. Та, власне, робити цього, - за ще давнім прогнозом “Детектор медіа”- мабуть, і не доведеться, якщо “на виручку” телебоссам прийде рятівне президентське вето.

Інша річ, як оцінюватиме “довільний” підбір учасників передвиборчих “теледискусій” ЦВК, яка, принаймні на словах, ратує за рівні можливості для партій, блоків та кандидатів. А ще ж можна казати про “прагматичних” хазяїв каналів, які можуть стати на заваді “романтичним” намірам їхніх гендиректорів, президентів і продюсерів… Та, власне, багато що, і цілком, нібито, логічно і виправдано, може бути названо фактором, заважаючим нашим телеканалам у проведенні виважених теледебатів.

Відмова відповісти на запитання “Детектор медіа” керівника УТ-1 Ігоря Сторожука – аж надто промовисте свідчення обгрунтованості цих прогнозів. Адже саме державний УТ-1 мав би бути саме тим каналом, де б теледебати повинні були б пройти у найбільш політкоректному варіанті.

Втім, якими будуть реальні відповіді на всі сьогодняшні прогнози – ми дізнаємось уже в Новому, 2002 році. З приходом якого ми принагідно вітаємо всіх наших відвідувачів та експертів.

Читайте також:

Акція “Детектор медіа”. Лариса Ившина: “Закон о теледебатах – это бумеранг”

“Теледебати: хто кого переграє?”

ЗАКОН УКРАЇНИ Про обов’язкове проведення передвиборних теледебатів під час передвиборних кампаній по виборах Президента України та виборах народних депутатів України

Питання про теледебати на УТ-1 залишається відкритим"

Общественное телерадиовещание: Документы, комментарии, рекомендации"

В ефірі Нового каналу не буде ні класичних теледебатів, ні передвиборчих шоу.

Влад Ряшин: "Теледебаты состоятся только в том случае, если устроят нас как коммерческий канал"

Теледебати: перед святами хочеться сподіватися на краще…

Як вдосконалити Закон України „Про обов‘язкове проведення передвиборних теледебатів та радіодебатів”?

Олександр Богуцький: “ На ICTV теледебати будуть”

«1+1» – за теледебати. Але у варіанті шоу.

Як вдосконалити Закон України „Про обов‘язкове проведення передвиборних теледебатів та радіодебатів”?

Гарант уже визначився стосовно теледебатів?

ТЕЛЕДЕБАТИ: СПРОБА № 2

Теледебати як зміна звичок влади

Коментарі щодо закону про теледебати
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1172
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду