В ефірі Нового каналу не буде ні класичних теледебатів, ні передвиборчих шоу.

26 Грудня 2001
1032

В ефірі Нового каналу не буде ні класичних теледебатів, ні передвиборчих шоу.

1032
Але будуть передвиборчі студійні дискусії.
В ефірі Нового каналу не буде ні класичних теледебатів, ні передвиборчих шоу.
На відкритий лист “Детектор медіа” щодо участі вітчизняних каналів у виборах відповів голова правління Нового каналу Олександр Ткаченко: Але будуть передвиборчі студійні дискусії.

На відкритий лист “Детектор медіа” щодо участі вітчизняних каналів у виборах відповів голова правління Нового каналу Олександр Ткаченко:

- Прийнятий Закон про обов`язкові теледебати для всіх телекомпаній – є грубим втручанням не тільки у права власності, але й у редакційну політику ЗМІ з боку держави. Хотів би підкреслити – саме держави. Ми вважаємо таку практику неприпустимою, якими б намірами не керувалися ті, хто приймав цей закон. На наше переконання, Президент має всі підстави накласти на цей закон вето. Якщо цього не станеться чи вето буде подолано, ми готові в суді відстоювати свої права.

На минулих президентських виборах ми проводили теледебати з лідерами президентської гонки. За даними соцопитувань, тоді це було 8 учасників різної політичної орієнтації. Але на відміну від президентських, парламентські вибори є набагато більш складним процесом – в першу чергу, для телебачення: партії та блоки зі своїми лідерами, мажоритращики, непростий новий Закон про вибори.

І головне те, що проведення класичних теледебатів – кандидати, ведучий та аудиторія – в даному випадку може перетворитися на суцільний телемарафон політичних дискусій. Неможливо діяти і за принципом запрошення тільки лідерів парламентської гонки за даними соцопитувань, тому що обов`язково будуть претензії в тому, що ми не надали рівних прав всім учасникам перегонів. До того ж, є нові вимоги закону щодо цього. Якщо буде тільки 10 зареєстрованих партій (а насправді буде більше), то просто уявіть собі: 10 телеефірів, а це найменше по годині кожний, в прайм-тайм, та ще й на всіх каналах. До речі, в більшості країн розвиненої демократії передвиборчі дискусії, на відміну від президентських виборів, під час виборів до парламенту не проводяться, або відбуваються не в обов‘язковому порядку, якщо мова йде про приватні канали. Новий канал хотів би зберегти той рівень довіри, який зміг завоювати у своїх глядачів. Об`єктивно зробити дебати за таких умов є і важко, і дорого, і нецікаво. Робити з політичних дискусій “шоу” - означає маніпулювати його учасниками заради розваги, яка навряд чи може допомогти виборцю з формуванням його позиції. Тому ми свідомо не збиралися вдаватися під час парламентських виборів до такої форми дебатів, тим більше, що такі політичні марафони – не в концепції каналу. Але передвиборчі дискусії в студії будуть. Додаткове висвітлення виборів в новинах буде обов`язково. Погляди та програми всіх учасників перегонів матимуть в цих форматах своє належне висвітлення, в тому числі і висвітлення передвиборчої діяльності опозиції. Але ми будемо категорично проти, якщо це буде нам нав`язуватися. Тоді що далі? Обов`язкове висвітлення діяльності всіх органів влади, до того ж, за кошти самих телекомпаній? Не думаю, що це сподобається ще комусь, крім тих, кого потрібно буде висвітлювати і тих, хто любить і не може забути радянські часи.

Переконаний, що під час виборів моніторингові комітети мають відіграти вагому роль -- це піде лише на користь прозорості виборів, а інформацією моніторингових комітетів ми будемо активно користуватись

Читайте також:

Акція “Детектор медіа”. Лариса Ившина: “Закон о теледебатах – это бумеранг”

“Теледебати: хто кого переграє?”

ЗАКОН УКРАЇНИ Про обов’язкове проведення передвиборних теледебатів під час передвиборних кампаній по виборах Президента України та виборах народних депутатів України

Питання про теледебати на УТ-1 залишається відкритим"

Общественное телерадиовещание: Документы, комментарии, рекомендации"

Влад Ряшин: "Теледебаты состоятся только в том случае, если устроят нас как коммерческий канал"

Теледебати: перед святами хочеться сподіватися на краще…

Як вдосконалити Закон України „Про обов‘язкове проведення передвиборних теледебатів та радіодебатів”?

Олександр Богуцький: “ На ICTV теледебати будуть”

«1+1» – за теледебати. Але у варіанті шоу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1032
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду