Дві третини порушень свободи слова у березні були пов’язані із ситуацією в Криму – ІМІ

7 Квітня 2014
9184
7 Квітня 2014
17:22

Дві третини порушень свободи слова у березні були пов’язані із ситуацією в Криму – ІМІ

9184
Дві третини порушень свободи слова у березні були пов’язані із ситуацією в Криму – ІМІ

У березні 2014 року дві третини порушень свободи слова в Україні були пов'язані з подіями в Криму. Такими є результати дослідження Інституту масової інформації  (ІМІ) «Барометр свободи слова».

У березні ІМІ зафіксував в Україні 11 випадків викрадень та незаконного утримання представників ЗМІ в Україні. Усі вони були скоєні проросійськими бойовиками в Криму. Зокрема, декілька днів не могли знайти журналістку «Українського тижня» Олену Максименко, журналіста Радіо Свобода Левка Стека у Бахчисараї витягнули з автобусу, і, повозивши декілька годин, викинули у полі, сказавши не повертатись у Крим.

Із 44 нападів на журналістів, зафіксованих у березні в Україні, 30 сталися в Криму, 8 - у східних регіонах країни. Із 34 перешкоджань - 25 пов'язані з Кримом. У березні також втричі зросла кількість нападів на офіси ЗМІ - 12 випадків (у лютому 4, у січні не зафіксовано), з них 9 сталися в Криму, і 3 - у східних регіонах України (Харків, Донецьк, Луганськ).

З 16 випадків цензури - 14 пов'язані з Кримом. У березні майже всі українські телеканали були незаконно відключені на півострові та замінені на російські. Місцеві ЗМІ теж зазнавали утисків, зокрема, мовлення «Чорноморської ТРК» було взагалі відключено, а на її частотах виходить в ефір канал «Росія 24». Головний редактор «Аргументи тижня - Крим» Заір Акадиров, який працював у газеті від дня її заснування, змушений був звільнитися через цензуру і втручання у редакційну політику засновників.

Також, відповідно до дослідження ІМІ, у березні майже вчетверо зросла кількість кібер-злочинів проти журналістів і ЗМІ - 18 випадків (у лютому - 5, у січні - 13), з них 15 - DDoS-атаки на медіасайти.

Загалом, за даними Інституту масової інформації, у першому кварталі 2014 року було зафіксовано 196 випадків побиттів і нападів на журналістів, що майже вдвічі більше, ніж протягом всього 2013 року (101 випадок), і втричі більше ніж у 2012 році (65 нападів).

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9184
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду