УТ-1 нарешті позбувся цноти (ОНОВЛЕНО)

6 Березня 2007
17328
6 Березня 2007
17:09

УТ-1 нарешті позбувся цноти (ОНОВЛЕНО)

17328
Катя Осадча цілком заслужено може стати новим сучасним обличчям Першого каналу.
УТ-1 нарешті позбувся цноти (ОНОВЛЕНО)

Реліктову цнотливість нарешті порушено. Ця непересічна подія у лагіднім та поміркованім раю щирих українофілів сталася в суботу, 3 березня, у програмі «Світське життя». Даруйте за таку натуралістичну метафору, але надто затягнута в часі «незайманість» Першого каналу робила і робить його досі надто архаїчним в усіх сенсах. Це однаковою мірою стосується як форми, так і змісту. Мабуть, саме з цієї причини цільова аудиторія Першого національного складається здебільшого з людей старшого віку, з непорушним переконанням, що все українське – не лише миле серцю, а й найкраще для розуму. Сумно, але факт: найбільшу кількість глядачів Перший канал збирає лише в момент трансляції футбольних матчів…

 

Гадаю, що президенту НТКУ Віталію Докаленку нелегко «орати» міцно забетоновані перелоги – переконання телечиновників щодо програмного розмаїття, особливо зважаючи на те, якою бідною є державна телевізія.

 

Ось і нещодавні абсолютно дрімучі звинувачення у несвідомості, що пролунали з боку так званих патріотів щодо трансляції 9 березня відбіркового конкурсу українських претендентів на участь у «Євробаченні»: світочі вважають, що не личить таким розважатись у День народження великого українського поета Тараса Григоровича Шевченка. У такий день слід лише читати «Заповіт» та їсти кулешу з олійкою. От і спробуйте витягти з таких обіймів Перший канал на якісь рейтинги…

 

А як на мене, день вибрано нормально. Тарас високо на небі потішиться за молодь, бо сам був людиною дотепною і для своїх часів супер-сучасною. Але це так, ліричний відступ. Хоча, якщо чесно, дивно, як ми вміємо закрутити грішне з праведним. Особливо тоді, як нема ні того, ні іншого.

 

Тепер, нарешті, до прориву, що відбувся на Першому каналі. Природно, роль яскравої комети, що повинна була спалахнути на прісному тлі недільного ефіру Першого каналу, доручили, як це зазвичай у нас буває, жінці. Тендітна, в міру манірна й кокетлива Катя Осадча впоралась із поставленим перед нею завданням відмінно. Досі Перший канал ще ніколи не дозволяв собі розмовляти зі шляхетним телеглядачем у такій манері – сучасно, без менторського тону і дикторської класичної артикуляції. Можливо, окремі пані пережили навіть легкий серцевий напад. Катя Осадча, як майстер вишуканих авантюр, свідомо побудувала прем’єру на дещо епатажних сюжетах, розуміючи, що наразиться на списи критики тих, хто досі вважає за можливе вберегти нас від цивілізації.

 

Вояж-репортаж про Берлінале був найкращий і найцікавіший з усіх, що з’являлися про цей фестиваль на центральних каналах. Навіть найшвидше підмонтоване (мені дуже хотілося б помилятися) інтерв’ю з Антоніо Бандерасом було зроблене так добре, що виглядало взірцем бездоганної репортерської роботи. І всі подумали: це ж яку треба було Каті проявити ініціативність, щоб пробитися до зірки світового масштабу і так панібратськи – «по-нашому», про те і про се, – поговорити!

 

Радіючи за Катю і за Перший канал, я пригадав, як мене колись поперли з цього каналу за надмірну розкутість і саморекламу. Часи, слава Богу, змінюються на краще. І Катя Осадча цілком заслужено може стати новим сучасним обличчям Першого каналу. Тоді на цей канал потягнуться талановиті та незаангажовані люди з новими ідеями. Ну, а панові Віталію Докаленку вистачить мужності й мудрості, щоби зробити наступні кроки на шляху до модернізації. Казенне слово, розумію. Але воно найточніше відображає суть тих змін, які конче потрібні Першому – інакше він і далі нагадуватиме дерев’яну неживу писанку.

 

На адресу «ТК» надійшов лист від шеф-редактора програми «Світське життя», що є відповіддю на припущення Кості Гнатенка, висловлені в цій статті. Публікуємо цей лист без змін:

 

Цієї суботи, 3 березня в ефірі Першого Національного стартував новий проект нашої команди «Світське життя». Післяпрем’єрні відгуки виявили одну цікаву річ – вітчизняна медіатусовка абсолютно не знайома із професійними правилами та технологією роботи на міжнародних кінофестивалях. Надто дивним виявилося запитання багатьох наших колег про те, чи дійсно ведуча «Світського життя» Катя Осадча у новій програмі спілкувалася з Антоніо Бандерасом.

 

Для усіх, хто не розібрався і сумнівається в оригінальності даного інтерв’ю редакція змушена вдатися до пояснень.

 

По-ПЕРШЕ, на всіх міжнародних кінофестивалях існує одна спільна технологія роботи телевізійників. Організаторами усіх інтерв’ю є великі кінокомпанії (Sony Pictures, Twentieth Century Fox, Celluloid Dreams і т.д.), яким належать права на кінострічки. Представляючи ту чи іншу картину на фестивалі, вони ще за кілька місяців до події обирають, які телекомпанії і з яких країн можуть взяти ексклюзивні інтерв’ю. Саме вони призначають час і місце розмови. Усі телевізійники знають, що за цими ж нормами у кадрі не можуть разом з’являтися актор та журналіст. На жаль, правила є правила, і за ними грає увесь світ. У такий спосіб було записано і інтерв’ю телеведучої Каті Осадчої із голлівудським актором Антоніо Бандерасом під час Берлінського кінофестивалю, якому передували тривалі переговори із прокатною кінокомпанією. Повторюся, цією технологією користуються усі телевізійники світу, які працюють із зірками першої величини. Чомусь ні у кого не виникає запитань до російських телеведучих Петра Фадєєва (програма «Все сразу!» на каналі  «НТВ») чи до кінооглядачів «Першого каналу» Катерини Мцитурідзе чи Сергія Шолохова, які вже давно працюють за подібною схемою. До речі, стосується вона не лише відомих кіноакторів, а й дизайнерів, спортсменів, співаків, які офіційно презентують на міжнародному ринку власну продукцію.

 

ПО-ДРУГЕ, редакція програми «Світське життя» НІКОЛИ б не дозволила собі штучно «підмонтовувати» інтерв’ю із будь-якою людиною, чи то вона відома на весь світ знаменитість чи звичайна домогосподарка.

 

Додам лише, що отримати подібний ексклюзив – далеко не так просто, як здається, і я дуже рада, якщо розмова сподобалась глядачам, оскільки саме цю і лише цю мету ми переслідували, коли готували її до ефіру. Наостанок хочу запевнити усіх телеглядачів – ми й надалі будемо працювати за міжнародними телевізійними правилами і готувати для вас ексклюзивні інтерв’ю із зірковими співрозмовниками. Дивіться «Світське життя» на Першому Національному  щосуботи об 11.25 і щонеділі о 21.25!  

 

Наталя Васюра, шеф-редактор програми «Світське життя» 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17328
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду