Владі краще мовчати, ніж говорити

13 Березня 2013
6486
13 Березня 2013
12:30

Владі краще мовчати, ніж говорити

6486
Що більше новини приділяють уваги діям влади, то огиднішими ці дії виглядають. Огляд телепрограм за 4–10 березня
Владі краще мовчати, ніж говорити

Якщо судити за випусками новин на загальнонаціональних каналах, минулого тижня могло здатися, що влада цілеспрямовано наближає ситуацію в країні до катастрофи.

 

У понеділок, 4 березня, на «Інтері» у випуску новин о 18-й повідомили про те, що вранці регламентний комітет Верховної Ради підтвердив своє рішення про позбавлення депутатського мандата Сергія Власенка. Сюжет про цю подію подали досить збалансовано - знайшли місце як для синхрону Арсенія Яценюка («Батьківщина»), так і для слів Олександра Єфремова (Партія регіонів). І якщо перший із піною біля рота доводив, що рішення комітету нелегітимне, бо жодного засідання не було, то другий переможно виголосив: «Им хочется (суміщати обов'язки. - Авт.), но закон не позволяет!».

 

Подія, разом із допитами двох свідків у справі про вбивство Євгена Щербаня, стала трендом тижня. Перший національний, висвітлюючи правову колізію в Раді, подав навіть синхрон Андрія Пишного («Батьківщина») про те, що дію адвокатської ліцензії Сергія Власенка припинено 22 лютого.

 

Ще однією топ-темою понеділка став візит Віктора Януковича до мисливської резиденції Володимира Путіна в Завідово. Велику увагу йому приділили на Першому національному. Щоправда, обмежилися доступною інформацією, а саме - кадрами та синхронами обох президентів із прес-конференції. Це коли Путін сказав, що з 2015 року РФ запроваджує обмеження руху робочої сили до Росії з країн, що не входять до Митного союзу, підкресливши перед тим, що МС для України - це політичне рішення. Ну, а Янукович казав про те, що формат співпраці з МС треба обговорювати.

 

«Факти» (ICTV) в понеділок, висвітлюючи візит українського президента до російського, обмежилися прес-релізом із Банкової. Президентський пул до Тверської губернії не запросили, тож шанувальник «Фактів» залишився без репортажу Дарки Оліфер. А шкода.

 

Зате редактори програми відігралися на інших топових темах. Приміром, про випадок Власенка зняли досить розлогий сюжет, у якому знайшлося місце як для промовистих кадрів із криком голови регламентного комітету Володимира Макеєнка, що все зафіксовано, тобто підписи депутатів цілком легітимні, так і для синхрону Андрія Пишного, що є рішення Львівської колегії адвокатів про припинення адвокатських повноважень Сергія Власенка. Тлом для сюжету були обличчя регіоналів: вони дихали праведним гнівом на адресу опозиціонерів-сумісників, котрі не оцінили шляхетного вчинку колег по парламенту, які поруч із Власенком здали й свого регіонала Андрія Веревського.

 

4 березня стало черговим судним днем для Юлії Тимошенко. «Вікна» СТБ, «Факти» та «События» («Україна») поділилися з глядачем усією доступною інформацією - від відеозапису, де Тимошенко просить тюремників «діяти по закону», тобто у питанні доставки її в суд виходити з рекомендацій німецьких лікарів, до кадрів із суду, на яких Володимир Щербань каже, що для нього «Лазаренко й Тимошенко завжди були одним цілим».

 

Тим часом Перший національний обмежився сухою інформацією з цього приводу.

 

Наступний день приніс новину про позбавлення депутатського мандата Андрія Веревського Вищим адмінсудом та інформацію про те, що той же суд почав розглядати позов Володимира Рибака про позбавлення мандата Сергія Власенка. Найбільш повно про засідання ВАСУ розповіли вечірні «Факти». Кореспонденти зробили цілком збалансований репортаж із зали суду, подавши в числі іншого й синхрон євродепутата Ребекки Хармс про те, що суд над Власенком - це чергова політична справа.

 

Втім, увечері 5 березня, після того, як у «Подробицях» на «Інтері» подали інформацію про те, що Генпрокуратура не має претензій до нардепа щодо його сумісництва й ВАСУ пішов ці документи вивчати до наступного дня, зажевріла було надія на диво. Та й кадри з Верховної Ради, подані «Репортером» Нового каналу, де за столом заблокованої президії красувався картонний Азаров із табличкою «Папєрєднік», додавали якогось позитиву.

 

Але, як показав вечір 6 березня, надія виявилася примарною, а відчуття пастки - реальним.

 

О 18.45 цю новину повідомили «Факти». Кадри з суду, де п'ятеро здоровенних дядьків у мантіях винесли вирок захисникові Тимошенко, вбили виразом невпевненості в очах суддів. Додав жару й синхрон Арсенія Яценюка про те, що сьогодні ввечері опозиція готуватиме позов до ЄСПЛ, чи, як він із гумором сказав, «ЄС пече!»

 

«Репортер» додав до цих кадрів свої, коли лідер ОО «Батьківщина» звернувся до суддів: «Не бійтеся Януковича! Янукович піде, а ваші підписи залишаться, і це колись буде підставою для порушення кримінальних справ!». Подали й синхрон Миколи Томенка («Батьківщина»). Причому якщо до «Фактів» телевізійники взяли з його коментаря слова про необхідність ухвалити новий закон про вибори, що влаштує всіх, то «Репортер» використав іншу цитату від голови комітету ВП з питань свободи слова: «Таке враження, що справа Власенка - спроба не дати працювати Верховній Раді! Влада не хоче виборів і не може співпрацювати з цим парламентом!».

 

Ситуацію з Сергієм Власенком обговорювали 6 березня в «Сьогодні про головне» на ТВі. Партію влади представляв народний депутат Євген Балицький, опозицію - Андрій Парубій, а в ролі незалежних експертів були Тарас Березовець та Михайло Погребинський. Регіонал був настільки щасливий від «справедливого» рішення ВАСУ щодо Власенка, що навіть дозволив собі погодитися з закидами про непрозорість рішення регламентного комітету й розповів, що для нього Власенко - в минулому. Запитання Мустафи Найєма до Андрія Парубія, чому Власенко не вирішив свої проблеми, якщо мав знати, чим це скінчиться, а також від Тараса Березовця, як міг Власенко бачитися з Юлією Тимошенко, якщо він не був її адвокатом, залишилися без відповіді. Час програми закінчився на цьому, найцікавішому місці. Хоча перед цим Тарас Березовець спробував спрогнозувати розвиток парламентської кризи. Політолог думає, що ВР блокуватимуть півроку, а потім президент розпустить парламент. Хоча, на думку експерта, перевибори нікому не вигідні - ані владі, ані опозиції. Михайло Погребинський підпрягся до теми блокування Ради сентенцією про те, що блокування вигідне передусім лідеру «однієї політичної сили», який не може зв'язати трьох слів. Бо якщо ВР запрацює, його виборці (очевидно, йшлося про Віталія Кличка, бо політолог не назвав того лідера на ім'я?) зрозуміють це й більше ніколи за нього не голосуватимуть.

 

7 березня країна, а разом із нею й телебачення, почали впадати в передсвяткову кому.

 

«Вікна», приміром, розповідали про те, як у Харкові жіночки з мужиками билися за святковий торт, а в Дніпропетровську даївець начепив на себе ведмежу маску й вітав жінок-автомобілістів із 8 Березня.

 

«Інтер» у четвер транслював концерт Єлени Ваєнги, повторивши його й наступного дня, 8 березня.

 

Тим часом «Факти» не дрімали й не стали святкувати Жіночий день заздалегідь. Тут докладно розповіли про блокування трибуни ВР опозицією, яка погодилася розблокувати парламент лише для того, щоб послухати президента. В контексті «казусу Власенка» подали історію позбавлення депутатських мандатів за 20 років українського парламентаризму.

 

Показали й лідера фракції ПР Олександра Єфремова в «партикулярному» вбранні - джинсах і светрі. Останній у кулуарах парламенту розповів журналістам, що Таю Повалій та Віталія Кличка позбавляти мандатів його партія не збирається, бо співи та бокс - це творча діяльність. Чим дав привід знову замислитися про крах парламентаризму зокрема (бо що це за парламент, де все діється з волі однієї людини, й ця людина - навіть не депутат!) й країни взагалі. Після інформації про те, що Сергія Власенка не бачили вже два дні, редактори «Фактів» подали синхрони Віталія Кличка, який вимагає звіту президента перед ВР, та Ганни Герман, котра на те заявила: «Якщо в президента знайдеться вікно, він прийде». Про те, що президент має щороку звітувати в парламенті, колишній прес-секретар Віктора Януковича чомусь не згадала.

 

Не забули на ICTV й про суд у справі Євгена Щербаня, продемонструвавши кадри з зали суду, де допитували Олександру Кужель, свідка захисту. Депутат заявила, що жодних проблем між Євгеном Щербанем та Юлією Тимошенко не було.

 

Вечір 7 березня приніс неймовірно трагічну звістку про смерть російського актора Андрія Паніна, на яку відгукнулися всі новинні ресурси на загальнонаціональних каналах.

 

Ну, а 8 березня, попри все засилля розважальних програм на більшості телеканалів, принесло й новини з життя політичного. Приміром, «Факти» показали сюжет про те, як вітали з Міжнародним жіночим днем Юлію Тимошенко під стінами ЦКЛ у Харкові, та процитували її звернення-привітання.

 

«События» зосередилися на тематичному сюжеті про те, що 8 Березня, яке в пострадянських країнах стало відверто сексистським святом, у таких країнах, як Афганістан, Ангола чи Індія, є днем боротьби за емансипацію жінок. Протиставили цій інформації сюжет про акцію в Києві, де українські жінки провели малочисельну акцію за своє звільнення від хатньої праці. Також показали й московську акцію 8 березня на захист ув'язнених Pussy Riot, яку розігнала доблесна поліція, затримавши учасників.

 

Починаючи з 6 березня всі новинні ресурси на загальнонаціональних каналах розповідали про смерть венесуельського президента Уго Чавеса. При цьому тональність повідомлень скрізь було витримано в сухо-інформативному дусі. На відміну від російських ресурсів, які, відповідно до останніх трендів у зовнішній політиці РФ, глибоко сумували й висловлювали глибокі співчуття венесуельцям...

 

Восьмого ж березня ті ж таки «События» повідомили про рішення венесуельських лідерів не ховати коменданте, а забальзамувати його тіло й виставити його в Музеї революції.

 

Загальне відчуття катастрофи внутрішньої посилило повідомлення з царини зовнішньої політики, яке репортери каналу «Україна» теж не оминули увагою. Стосувалося воно денонсації Північною Кореєю угоди про ненапад із Кореєю Південною. «Святковий» випуск ТСН запам'ятався сюжетом про те, як в одній київській школі хлопці й дівчатка змушені ходити в один туалет. «Привітали», називається.

 

Про те, як телеканали «відсвяткували» 9 березня день народження Тараса Шевченка, ваш оглядач уже писала.

 

Останній день тижня дозволив прояснити позицію Арсенія Яценюка щодо останніх подій навколо Верховної Ради та її депутатів від опозиції. Ведучий тижневика «События недели» на каналі «Україна» Андрій Данилевич узяв у лідера ОО «Батьківщина» ексклюзивне інтерв'ю. Арсеній Петрович серед інших одкровень про те, що блокування парламенту не заважає законотворчості, бо всі потрібні закони давно ухвалено, їх треба просто виконувати (тоді навіщо той парламент узагалі здався? - Авт.), вразив відповіддю на запитання ведучого, чи не намагається його візаві розколоти опозицію своєю ініціативою висунути кандидатуру Віталія Кличка на вибори київського мера. Пан Яценюк, як кажуть, не кліпнувши оком, заявив, що мерство Віталія Кличка додасть тому ще кілька відсотків на президентських виборах, отож побратим по опозиції ніяк не міг образитися на таку пропозицію, навпаки, натхненно продовжив пан Яценюк, опозиція нині - «єдина й дружна!» І за це вона каже «спасибі» Віктору Януковичу.

 

А тепер - про більш приємні речі. Протягом тижня на двох загальнонаціональних каналах стартувало кілька прем'єр у розважальному та соціальному сегментах.

 

У понеділок вийшли перший випуск другого сезону програми «Ревізор» на Новому та оновлені «Піраньї». Ну, а вихідними глядачі Нового та «1+1» побачили нарешті прем'єрні покази, відповідно, другого сезону «Хто зверху?» та вечірнього «ПеданПритулаШоу» й третього сезону «Голосу країни» під назвою «Все по-чесному».

 

Щодо «Ревізора», то тут можна констатувати: його незмінна ведуча Ольга Фреймут, сказати б, розперезалася (що було помітно й у «Хто зверху?»). Здорове нахабство «обличчя Нового» дійшло до того, що вона змусила англомовного менеджера готелю «Леополіс» у Львові обізвати себе «телепнем», про що бідака не здогадався, бо повторював за Ольгою текст українською мовою, геть не розуміючи, що саме він каже.

 

Ну, а в «Хто зверху?» Фреймут, падаючи в фіналі програми разом із Притулою до басейну з кульками, мало не зганьбилася, коли її спідниця безсоромно при цьому задерлася. Щоправда, цнотлива прикарпатська дівчинка, побачивши камеру, поквапилася ту спідницю обсмикнути.

 

«Піраньї» (не знаю, чому на Новому їх пишуть як «піранії», хоча словник подає це слово через м'який знак), у новому сезоні вирішили «піти в народ», тобто тепер вони досліджують, як уникнути всіляких «розводів», та розвідують, на чому швидше пересуватися в Києві - в метро, маршруткою чи на таксі. Боюся, що в цій царині, а втім, як і на просторах вітчизняного шоу-бізу, на чому «Піраньї» спеціалізувалися до «оновлення», особливих відкриттів не зробиш. Усе це нагадує вже сто разів досліджені випадки в аналогічних форматах на інших каналах. Проте безсумнівна знахідка нових «Піраній» - така собі рафінована білявка, яка кого завгодно зведе з розуму своїми «наївними» запитаннями про те, чому грибна індустрія в Україні - під загрозою знищення.

 

«ПеданПритулаШоу», як на мене, заслуговує на окремий аналіз, надто вже спокусливо порівняти його з іншими продуктами у форматі late night show на українських та зарубіжних каналах.

 

Ну, а «Голос країни. Все по-чесному» в прем'єрному випуску показав - якщо за реалізацію купленого формату беруться люди креативні, то потенціал його просто-таки невичерпний. Те, що всі тренери третього сезону - українські співаки, приємно вражає. Ну, й за відсутність Світлани Лободи окреме спасибі організаторам. Тут я приєднуюся до думки більшості коментаторів. Що буде далі, побачимо, але початок вельми обнадійливий.

 

І все-таки, попри, а може, й завдяки засиллю розважального контенту в телевізійному ефірі передчуття великої катастрофи нікуди не поділося. Тут як ніколи доречними були б слова російського письменника-політв'язня сталінської доби Юрія Домбровського. Він якось зауважив: ніколи, ні до, ні після, так, як у 30-х роках, країна, тобто тодішній СРСР, так не веселилася, не співала й не танцювала...

 

Кажучи по-нашому, не посміятися б нам на кутні.

 

Фото із сайту Президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6486
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду