«Євробачення-2011». Другий півфінал: прорвалися!

13 Травня 2011
21093
13 Травня 2011
19:58

«Євробачення-2011». Другий півфінал: прорвалися!

21093
Як і торік, другий півфінал був сильнішим за перший. А от пісня Міки Ньютон на загальному тлі загубилася, не вразила ані яскравістю, ані оригінальністю
«Євробачення-2011». Другий півфінал: прорвалися!

Про перший півфінал читайте тут.

 

Міка Ньютон співатиме у фіналі «Євробачення». Разом із нею до фіналу вийшли представники Австрії (Надін Байер), Боснії та Герцеговини (Діно Мерлін), Данії («Е Френд ін Ландон»), Естонії (Геттер Яані), Ірландії («Джедуард»), Молдови («Здоб ші Здуб»), Румунії («Хотел ФМ»), Словенії (Мая Кеуц), Швеції (Ерік Сааде).

 

Не буде - за результатами другого півфіналу - в цьогорічному фіналі співаків із Бельгії, Білорусі, Болгарії, Ізраїлю, Кіпру, Латвії, Македонії, Нідерландів та Словаччини.

 

Всі спроби боротьби з сусідським голосуванням призвели цього разу до утворення такої собі Великої Східноєвропейської Дуги: Румунія - Молдова, Молдова - Україна, Україна - Білорусь, Білорусь - Латвія, Латвія - Естонія, Естонія - Швеція, Швеція - Данія. Протягом останніх років кожна з цих пар неодноразово давала приводи для підозр у тому, що голосування глядачів із цих країн було не надто об'єктивним і залежало передусім від «солідарності сусідів», а не від того, чи сподобалися виступи артистів. Порівняно з цією Дугою вже дрібницями здаються виступи в одному півфіналі представників Болгарії й Македонії, а також Бельгії й Нідерландів. І зовсім уже непомітним стає той факт, що саме в цьому півфіналі виступала співачка з Австрії, а голосували глядачі з Німеччини та Італії (альпійська північ якої розмовляє австрійським діалектом німецької мови).

 

Але й це ще не все. Ніби для чистоти експерименту, під третім номером виступали «Три Йейс» із Нідерландів, а одразу за ними - «Вітлоф Бей» із Бельгії. Міка Ньютон співала шостою, «Здоб ші Здуб» - сьомими. Болгарка Полі Генова (наші ведучі звали її Полі Дженовою) виступала десятою, македонець Владко Іліевський - одинадцятим. Анастасія Вінникова з Білорусі вийшла на сцену шістнадцятою, «М'юзікк» із Латвії - сімнадцятими.

 

Сліпий жереб розпорядився так, щоб ЄМС могла дослідити сплески сусідського голосування ледь не в лабораторних умовах. Додайте, що голосувати можна було майже одразу після початку трансляції, тобто ще до того, як почала лунати найперша пісня. Це - про інтерактивне голосування глядачів. Як повідомив Тимур Мірошниченко, журі взагалі проголосувало напередодні, за результатами генеральної репетиції, тобто не тих виступів, які бачили телеглядачі. Воно, звісно, так: інтернет дає змогу прослухати всі конкурсні пісні й навіть переглянути кліпи задовго до самого конкурсу. Тільки от те саме «Євробачення» неодноразово доводило: кліп і сценічний виступ, запис і спів наживо подеколи можуть майже нічим не нагадувати одне одного.

 

Початок другого півфіналу видався дещо одноманітним і, відверто кажучи, нуднуватим. Але згодом «розкочегарилося», й у підсумку видовище вийшло вельми цікавим. Як і торік, другий півфінал у цілому був сильнішим за перший. Практично не викликали заперечень фіналісти: особисто автор «замінив» би двох-трьох переможців півфіналу, але degustibus non disputandum est.

 

Знову ж, суб'єктивне: пісня Міки Ньютон на загальному тлі загубилася, не вразила вона ані яскравістю, ані оригінальністю. Може, тому під час оголошення фіналістів Тимур Мірошниченко й Тетяна Терехова не вигукували повсякчас, як буває зазвичай: «Ну, Україна! Ну, давай, Україна! Ну коли ж уже буде Україна?!»? Оголошення переможців вони коментували спокійно, й коли на екрані з'явився-таки український прапор, у словах українських ведучих не було завеликої радості, але - чи лише здалося? - була нотка подиву.

 

І під час другого півфіналу був привід констатувати: грандіозні й претензійні шоу у стилі «гуляй, братва» вже не в моді. Лише виступ шведа супроводжував надактивний балет, а під кінець пісні ще й почали будувати на сцені якісь металеві конструкції. Але Мірошниченко повідомив, що допомагав шведові Філіпп Кірокоров, - і все встало по своїх місцях. Була «делікатна» підтанцьовка в номерах кіпріота, македонців та румунів, у номері естонки балет був майже на передньому плані, та ще й зі знаряддями, але надто вже яскравою була сама по собі пісня (як на мою суб'єктивну думку, найсильніша пісня другого півфіналу), тож танцюристи не виглядали як засіб компенсувати брак вокальних принад. Натомість ізраїльтянка та соліст данської групи влаштовували проходи до малої сцени, на якій зазвичай з'являлися ведучі.

 

Міка Ньютон теж відмовилася від шоу, тож Україна й цього року була «у мейнстримі».

 

Заставки... Ні, ніхто й ніщо не переконає мене в тому, що це мерехтіння довільних кадрів може припасти до душі й залишити в пам'яті який-небудь слід. Навіть «суперпосткард», нарізка з заставок, яку показували під час підрахунку голосів, не змінила цього враження. Великий малюнок на стіні, що зображує палкий поцілунок Леоніда Брежнєва й Еріка Хонеккера (він промайнув в одній заставці)? То хіба ж сьогоднішній пересічний європеєць пам'ятає, як виглядав Брежнєв і тим більше Хонеккер?

 

Вели українську телетрансляцію Тимур Мірошниченко й Тетяна Терехова. Отут трохи зупинімося. Трансляції конкурсів «Євробачення» ніколи не вкладалися в час, відведений Першому національному, й завжди захоплювали час виходу в ефір ТРК «Ера». Як влаштовували це питання два телеканали - то була їхня справа; усіх попередніх років для глядачів це позначалося лише тим, що в куточку екрану поруч із логотипом Першого національного з'являвся логотип «Ери».

 

Цьогоріч було не так. Під час рекламних пауз глядачі бачили логотипи «Ери» на цілий екран і чули голос: «Вас вітає телекомпанія "Ера"!» Одна з українських телеведучих, Тетяна Терехова, представляла саме «Еру». Тоді як членом ЄМС є Перший національний. Щось стає нічого не зрозуміло...

 

Коментування трансляції... Було помітно, що Мірошниченко досвідченіший, він знає, коли й про що казати, до чого привертати увагу глядачів. Терехова ж була новачком. Коментарі й спосіб коментування не завжди виходили узгодженими. Тож іноді складалося враження, що двох телеведучих усе ж забагато. Зайвими видавалися подробиці на кшталт: «Нещодавно Міка Ньютон побувала у Лос-Анджелесі, де познайомилася з продюсером Майком Афанасьєвим, першим продюсером Мараї Кері». Або про «Вітлоф Бей»: «Вони перемогли на конкурсі акапельної пісні». Мало того, що все це в одне вухо влітало - в інше вилітало, воно ще й ані про що не казало. Що означає «познайомилася»? Поручкалася? Брала поради? Уклала угоду про наміри? Афанасьєв визнав, що Міка Ньютон співає точнісінько як Марая Кері? А якого рівня був конкурс акапельної пісні? Зрозуміло: конкурсанти подають подібний інформаційний мотлох у своїх «автобіографіях». Набивають собі ціну. Але чи варто їх озвучувати - адже для дуже зацікавлених усі вони є на сайті «Євробачення»?

 

А Терехова поставила своєрідний рекорд: в одному й тому самому реченні вона переплутала Ірландію з Ісландією та Словаччину зі Словенією. Запала в пам'ять ще одна фраза з коментарів: «Не дивлячись на її сильний вокал, їй усього двадцять років». Ну просто тобі Гоголь! Так же можна всю решту трансляції провести в роздумах про те, в якому віці мусить зазвичай виростати сильний вокал. Тимур Мірошниченко запам'ятався фразою: «Владко Іліевський (македонець, він співав пісню «Русинка». - Б.Б.) дівчат любить слов'янських, а напої - свої, вітчизняні». Мабуть, пан коментатор щиро вважає ім'я Владко Іліевський не слов'янським, а кельтським, персидським чи ще якимсь «румуно-німецьким»?..

 

Таким він був, другий півфінал. Момент істини настане в суботу.

 

Фото Ганни Ярошевич

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21093
Читайте також
21.05.2011 10:58
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
10 491
16.05.2011 14:26
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
16 716
11.05.2011 18:32
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
11 525
31.05.2010 20:22
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
18 868
20.05.2010 14:06
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
44 546
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
МузИка
4722 дн. тому
Євробачення вражає своєю одноманітністю. Навіть країни з яскраво вираженою національною мелодикою - як Азербайджан чи Угорщина, - виставляють на конкурс безбарвну англомовну попсу. З цього погляду можна похвалити грека, італійця та француза (корсиканця), у піснях яких був відчутний національний колорит. Їх уже ні з чим не сплутаєш. Часто намагаються співати своєю мовою південні слов'яни. А українці мене просто дивують: маючи таку співучу мову, одна з найспівучіших націй світу (тут хіба тільки італійці можуть нас переплюнути) виставляє щось безбарвне і чуже. Коли б не живі малюнки з піску (спасибі Ксенії), була б наша Міка десь поруч із сусідським чорноротим Горобцем, який так невдало косив під Елвіса.
Кайзер
4722 дн. тому
молодець! Гарно співала!
Алегарф
4724 дн. тому
2 оооо Я АлегАРф. Попросил бы называть меня именно так и никак иначе!
Кайзер
4724 дн. тому
Нужно чтобы все болели за МикуюОна -шанс Украине стать уважаемой намного больше ,если она победит.Думайте об Украине!
оооо
4724 дн. тому
Анализ, как всегда, интересный. Действительно мелькание заставок перед выступлением каждого участника просто действовало на нервы. немного развеселил знаменитый взасосный поцелуй Брежнева и Хоненкера. По-моему, всё-таки надо было один раз расшифровать, что такое ЄМС. Немного поднапряглись и сообразили. Я лично не хочу, чтобы , не дай Бог, выиграла наша барышня. Хватит нам в следующем году ЕВРО-2012. А кому-то интересно, когда родился Алеграф ? Нам - абсолютно нет.
Алегарф
4724 дн. тому
А Мика и её молодая команда нахваталась лишь всего по чуть-чуть из всего того, что они видели на ЕБ до этого - и вышло что-то очень уж среднее арифметическое. Поэтому я, например, был против неё, хоть мы и родились в один день, только я на два года раньше : )
Алегарф
4724 дн. тому
По моему скромному мнению, Евровидение становится абсолютно неинтересным и неинтригующим. Да, поначалу, после того как нас подсадили на него победой Русланы перед ОР, было интересно и драйвово за всем этим наблюдать. Но вот смотрел вторничный полуфинал - такое ощущение, что все эти годы звучит одна и та же заезженная песня с каким-то совершенно лёгким, как поведение среднеевропейского представителя нетрадиционной сексуальной ориентации, примитивным зажигательненьким мотивчиком. Включил фоном и только слушал. И так это нескончаемо долго и нудно тянулось! Самым интересным, пожалуй, в Евровидении по-прежнему остаётся голосование. Посмотреть там все эти расклады по странам, сколько турок в какой уголок старушки Европы уже понабежало, сколько наших украинцев накивало пятами в Португалию от свободной незалежной неньки и пр. : )
kiev-avalon
4724 дн. тому
Как это важно,что Мика прошла в финал даже передать трудно.Если она победит,то нас зауважают всем мире.Нужно все сделать,чтобы Мика прошла.Поддеживаем ее все вместе!
Кайзер
4725 дн. тому
Мика Молодец!Нужно чтобы она принесла славу Украине! Поддержим ее!
Я
4725 дн. тому
Хм, журі завжди голосує після генеральної репетиції, яка ідентична тому, що відбувається власне під час конкурсу. Тому нічого такого у тому немає. Хоча хтось може заспівати краще-гірше, але тут не вгадаєш. А розвести всіх по різним півфіналам нереально. Хтось все одно потрапить до одного. Й так роблять максимум з можливого.
EURONEWS
4725 дн. тому
ТЕРЕХОВА, ЛЮБИМАЯ ДОЦЯ АНДРЕЯ ДЕРКАЧА. ОН ЕЕ И ПИХАЕТ КУДА ЕЙ НЕ НАДО. ДЕВОЧКА НЕ ДЛЯ ТВ. ХВАТИТ И БЕЗ НЕЕ В ЭФИРЕ БЕЗДАРЕЙ. ЛУЧШЕ ПУСТЬ В ДЕПУТАТЫ ИДЕТ. ТАМ ЕЙ БУДЕ КОМФОРТНЕЕ. А "ЭРУ" ДАВНО НАДО ПЕРЕИМЕНОВАТЬ В - "ДЕРКАЧ - ХОУМ - ТВ" И ПОКАЗЫВАТЬ ДОМА У АНДРЕЯ. ПОЗОРИЩЕ ЭФИРНОЕ...
EURONEWS
4725 дн. тому
ТЕРЕХОВА, ЛЮБИМАЯ ДОЦЯ АНДРЕЯ ДЕРКАЧА. ОН ЕЕ И ПИХАЕТ КУДА ЕЙ НЕ НАДО. ДЕВОЧКА НЕ ДЛЯ ТВ. ХВАТИТ И БЕЗ НЕЕ В ЭФИРЕ БЕЗДАРЕЙ. ЛУЧШЕ ПУСТЬ В ДЕПУТАТЫ ИДЕТ. ТАМ ЕЙ БУДЕ КОМФОРТНЕЕ. А "ЭРУ" ДАВНО НАДО ПЕРЕИМЕНОВАТЬ В - "ДЕРКАЧ - ХОУМ - ТВ" И ПОКАЗЫВАТЬ ДОМА У АНДРЕЯ. ПОЗОРИЩЕ ЭФИРНОЕ...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду