Гроші не димлять і не пахнуть?

24 Березня 2011
14790
24 Березня 2011
08:33

Гроші не димлять і не пахнуть?

14790
Відповідь на репліку Олексія Погорєлова щодо гранту Блумберга
Гроші не димлять і не пахнуть?

 

Пан Погорєлов, очевидно, вирішив здивувати всіх інформацією про кошти, виділені минулого року фондом Блумберга на програми боротьби з тютюнопалінням.

 

Насправді генеральний директор УАВПП «відкрив» уже давно відкриту Америку, адже наведена ним інформація вже давно у вільному доступі. Та водночас він висунув образливі звинувачення на адресу деяких громадських організацій, у тому числі й ГО «Детектор медіа».

 

Як людина, що курувала цей проект у рамках «Детектор медіа», дозволю собі кілька зауваг із приводу репліки пана Погорєлова.

 

Його головна претензія така (цитую мовою оригіналу): «Не посчитали неправильным взять деньги, предназначенные именно для борьбы с курением, организации, миссия которых состоит совершенно не в том, чтобы бороться за здоровье украинского народа. Например, комитет избирателей, "Детектор медіа", "Опора". Именно это и означает, что в очень многих случаях мотивы борцов с курением весьма прозаичны. Людьми и компаниями, в первую очередь, движут деньги».

 

Ну що ж, блог - це зручно: закидай що хочеш кому хочеш. Тут другої точки зору для балансу не потрібно. Як і об'єктивності: на жаль, блогер забув зазначити, чому саме УАВПП так захищає інтереси тютюнників. Адже ця організація, яка відстоює зокрема й суто корпоративні інтереси видавців, робить це аж ніяк не безкорисливо, а заради спонсорських грошей тютюнників, чи не так, пане Погорєлов?

 

Поза тим, чому, власне, «Детектор медіа» має вважати за помилку грантовим коштом організовувати загальноукраїнський конкурс журналістської майстерності «Розвіймо димову завісу»? Як і брати участь у тендерах на отримання грантів для виконання соціально важливих проектів?   Кінцевою метою нашого конкурсу було підняття журналістських стандартів у висвітленні цієї проблематики і збільшення кількості журналістів, які вмотивовано підходять до теми. Гонорари отримали не лише переможці, а й кожен із конкурсантів - на що пішло 56% отриманих «Детектор медіаю» коштів (гонорари співробітників ГО «Детектор медіа» з березня по грудень 2010 року становили лише 13% загального бюджету гранту, а 31% бюджету пішов на проведення рекламної кампанії конкурсу, форуму, відеоблогу, стипендії в різних ЗМІ). Всі роботи учасників конкурсу представлено на нашому сайті.

 

Ми маємо всі підстави вважати, що проведення такого конкурсу повністю відповідає місії ГО «Детектор медіа», одне з головних завдань якої - сприяти затвердженню професійних стандартів у діяльності вітчизняних ЗМІ та журналістів. Більш того, викликає подив, що саме з вуст пана Погорєлова прозвучала така необґрунтована критика. Адже УАВПП, як і багато інших громадських організацій, організовує чимало заходів, покликаних сприяти підвищенню якості висвітлення актуальних проблем українського суспільства у ЗМІ. Тобто, коли грантовим коштом громадські організації допомагають журналістам краще висвітлювати проблеми наркозалежності та боротьби з поширенням наркотиків, наприклад, або боротьби зі СНІДом - це морально, а якщо йдеться про боротьбу з тютюнопалінням - то ні? Звісно, в пана Погорєлова може бути власна думка з цього приводу, але ми вважаємо, що не тільки навчати журналістів висвітлювати цю тему за професійними стандартами, а й навіть спонукати ЗМІ до боротьби з тютюнопалінням - абсолютно морально. Принаймні, більш морально, аніж брати спонсорські кошти в тютюнників. 

 

До речі, крім нас так вважають і Google, Yahoo!, Facebook, Youtube, які вже відмовилися від реклами цигарок.

 

Аргумент пана Олексія Погорєлова стосовно того, що «сокращение возможностей для сотрудничества с компаниями (в данном случае - с табачными) однозначно приведет к дальнейшему ухудшению экономики СМИ и к сокращению затрат на качественную журналистику», ми вважаємо взагалі не гідним представника громадянського суспільства. Він є природнім скоріш для представників бізнесу - яким і гроші від виробників алкоголю не пахнуть, допомагаючи утримувати ЗМІ (найчастіше, на жаль, не задля розвитку якісної журналістики, а виключно для отримання прибутків та посилення власного політичного впливу). Для громадянського ж суспільства «чистота» отриманих грошей, відповідність їх джерел інтересам саме громадян не менш важлива, ніж чистота намірів, про яку печеться у своїй репліці пан Погорєлов.

 

Публікуючи роботи конкурсантів, ТК жодного разу не приховала, що робить це за підтримки кампанії «Майбутнє без куріння». Ми надавали таку довідку: «Конкурс журналістської майстерності "Розвіймо димову завісу" (01.03.10 - 30.04.10), форум "Журналіст за вільну від тютюнового диму Україну" (28.05.10) та стипендія (01.07.10 - 31.12.10), що передбачає роботу переможця впродовж 6 місяців в антитютюновій тематиці, організовано кампанією "Майбутнє без куріння" та громадською організацією "Детектор медіа"».

 

Порівняно з коштами, які вкладають тютюновиробники у ЗМІ (в тому числі в замовні статті), щоби зменшити суспільну й законодавчу підтримку кампаній боротьби з тютюном, грант «Детектор медіа» - просто копійчаний. Тютюнові компанії блокують правдиву інформацію про шкоду куріння, а ті, хто отримує від них спонсорські кошти, цього впритул не помічають.

 

Крім того, «Детектор медіа» без жодних грантів завжди відстежувала замовні матеріали у ЗМІ. І не тільки ТК, а й опитані нами експерти вказують на таке помітне в Україні явище, як замовлені тютюновими компаніями матеріали у друкованих ЗМІ про шкоду куріння чи на іншу тютюнову тематику. Здавалося б - нонсенс, але насправді все логічно пояснюється. Ці публікації підтримують рівень навколотютюнового шуму, котрий значно знижує поріг чутливості суспільства до проблеми куріння і в котрому губляться справді глибокі матеріали.

 

Зауважу, що кількість таких замовних матеріалів збільшується в рази перед ухваленням чергового закону про заборону реклами і пропаганди тютюну.

 

Гадаю, що поява вашого блогу, пане Погорєлов, також напряму пов'язана саме з законопроектом №5164 про повну заборону реклами тютюну. Нагадаю, за нього в першому читанні проголосувало 303 народні депутати, а нині його має доопрацьовувати робоча група, склад якої ніяк не може затвердити Комітет з питань свободи слова.

 

Можливо, я самовпевнена, але скажу, що цей закон усе одно буде ухвалено до вересня цього року, як того вимагає Рамкова конвенція Всесвітньої організації з охорони здоров'я із боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала ще 15 березня 2006 року.

 

Також хочу сказати панові Погорєлову, що декілька місяців поспіль я вела авторську колонку в рамках проекту «За вільну від тютюнового диму Україну» - проекту громадської організації «Детектор медіа» та компанії «Майбутнє без куріння». Про що обов'язково зазначала під кожним матеріалом. Але повірте, Олексію, я про це писала б і без усіляких грантів, бо робила це завжди і маю на те особисті причини. І кожен, хто мене давно знає, може запевнити, що я завжди була активним і свідомим борцем із тютюнопалінням.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14790
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Зеленый кружок
4793 дн. тому
Товарищи курильщики, переходите на синильную кислоту или цианистый калий , эффект для здоровья тот же , только быстро и безопасно для окружающих.
Алегарф
4796 дн. тому
Товарищи курильщики, переходите все на единичку, супер-облегчённые сигареты предпочитаемой вами марки то бишь, я вам отвечаю! http://slobodan-memoria.narod.ru/nato.htm
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду