detector.media
Світлана Остапа
24.03.2011 08:33
Гроші не димлять і не пахнуть?
Гроші не димлять і не пахнуть?
Відповідь на репліку Олексія Погорєлова щодо гранту Блумберга

 

Пан Погорєлов, очевидно, вирішив здивувати всіх інформацією про кошти, виділені минулого року фондом Блумберга на програми боротьби з тютюнопалінням.

 

Насправді генеральний директор УАВПП «відкрив» уже давно відкриту Америку, адже наведена ним інформація вже давно у вільному доступі. Та водночас він висунув образливі звинувачення на адресу деяких громадських організацій, у тому числі й ГО «Детектор медіа».

 

Як людина, що курувала цей проект у рамках «Детектор медіа», дозволю собі кілька зауваг із приводу репліки пана Погорєлова.

 

Його головна претензія така (цитую мовою оригіналу): «Не посчитали неправильным взять деньги, предназначенные именно для борьбы с курением, организации, миссия которых состоит совершенно не в том, чтобы бороться за здоровье украинского народа. Например, комитет избирателей, "Детектор медіа", "Опора". Именно это и означает, что в очень многих случаях мотивы борцов с курением весьма прозаичны. Людьми и компаниями, в первую очередь, движут деньги».

 

Ну що ж, блог - це зручно: закидай що хочеш кому хочеш. Тут другої точки зору для балансу не потрібно. Як і об'єктивності: на жаль, блогер забув зазначити, чому саме УАВПП так захищає інтереси тютюнників. Адже ця організація, яка відстоює зокрема й суто корпоративні інтереси видавців, робить це аж ніяк не безкорисливо, а заради спонсорських грошей тютюнників, чи не так, пане Погорєлов?

 

Поза тим, чому, власне, «Детектор медіа» має вважати за помилку грантовим коштом організовувати загальноукраїнський конкурс журналістської майстерності «Розвіймо димову завісу»? Як і брати участь у тендерах на отримання грантів для виконання соціально важливих проектів?   Кінцевою метою нашого конкурсу було підняття журналістських стандартів у висвітленні цієї проблематики і збільшення кількості журналістів, які вмотивовано підходять до теми. Гонорари отримали не лише переможці, а й кожен із конкурсантів - на що пішло 56% отриманих «Детектор медіаю» коштів (гонорари співробітників ГО «Детектор медіа» з березня по грудень 2010 року становили лише 13% загального бюджету гранту, а 31% бюджету пішов на проведення рекламної кампанії конкурсу, форуму, відеоблогу, стипендії в різних ЗМІ). Всі роботи учасників конкурсу представлено на нашому сайті.

 

Ми маємо всі підстави вважати, що проведення такого конкурсу повністю відповідає місії ГО «Детектор медіа», одне з головних завдань якої - сприяти затвердженню професійних стандартів у діяльності вітчизняних ЗМІ та журналістів. Більш того, викликає подив, що саме з вуст пана Погорєлова прозвучала така необґрунтована критика. Адже УАВПП, як і багато інших громадських організацій, організовує чимало заходів, покликаних сприяти підвищенню якості висвітлення актуальних проблем українського суспільства у ЗМІ. Тобто, коли грантовим коштом громадські організації допомагають журналістам краще висвітлювати проблеми наркозалежності та боротьби з поширенням наркотиків, наприклад, або боротьби зі СНІДом - це морально, а якщо йдеться про боротьбу з тютюнопалінням - то ні? Звісно, в пана Погорєлова може бути власна думка з цього приводу, але ми вважаємо, що не тільки навчати журналістів висвітлювати цю тему за професійними стандартами, а й навіть спонукати ЗМІ до боротьби з тютюнопалінням - абсолютно морально. Принаймні, більш морально, аніж брати спонсорські кошти в тютюнників. 

 

До речі, крім нас так вважають і Google, Yahoo!, Facebook, Youtube, які вже відмовилися від реклами цигарок.

 

Аргумент пана Олексія Погорєлова стосовно того, що «сокращение возможностей для сотрудничества с компаниями (в данном случае - с табачными) однозначно приведет к дальнейшему ухудшению экономики СМИ и к сокращению затрат на качественную журналистику», ми вважаємо взагалі не гідним представника громадянського суспільства. Він є природнім скоріш для представників бізнесу - яким і гроші від виробників алкоголю не пахнуть, допомагаючи утримувати ЗМІ (найчастіше, на жаль, не задля розвитку якісної журналістики, а виключно для отримання прибутків та посилення власного політичного впливу). Для громадянського ж суспільства «чистота» отриманих грошей, відповідність їх джерел інтересам саме громадян не менш важлива, ніж чистота намірів, про яку печеться у своїй репліці пан Погорєлов.

 

Публікуючи роботи конкурсантів, ТК жодного разу не приховала, що робить це за підтримки кампанії «Майбутнє без куріння». Ми надавали таку довідку: «Конкурс журналістської майстерності "Розвіймо димову завісу" (01.03.10 - 30.04.10), форум "Журналіст за вільну від тютюнового диму Україну" (28.05.10) та стипендія (01.07.10 - 31.12.10), що передбачає роботу переможця впродовж 6 місяців в антитютюновій тематиці, організовано кампанією "Майбутнє без куріння" та громадською організацією "Детектор медіа"».

 

Порівняно з коштами, які вкладають тютюновиробники у ЗМІ (в тому числі в замовні статті), щоби зменшити суспільну й законодавчу підтримку кампаній боротьби з тютюном, грант «Детектор медіа» - просто копійчаний. Тютюнові компанії блокують правдиву інформацію про шкоду куріння, а ті, хто отримує від них спонсорські кошти, цього впритул не помічають.

 

Крім того, «Детектор медіа» без жодних грантів завжди відстежувала замовні матеріали у ЗМІ. І не тільки ТК, а й опитані нами експерти вказують на таке помітне в Україні явище, як замовлені тютюновими компаніями матеріали у друкованих ЗМІ про шкоду куріння чи на іншу тютюнову тематику. Здавалося б - нонсенс, але насправді все логічно пояснюється. Ці публікації підтримують рівень навколотютюнового шуму, котрий значно знижує поріг чутливості суспільства до проблеми куріння і в котрому губляться справді глибокі матеріали.

 

Зауважу, що кількість таких замовних матеріалів збільшується в рази перед ухваленням чергового закону про заборону реклами і пропаганди тютюну.

 

Гадаю, що поява вашого блогу, пане Погорєлов, також напряму пов'язана саме з законопроектом №5164 про повну заборону реклами тютюну. Нагадаю, за нього в першому читанні проголосувало 303 народні депутати, а нині його має доопрацьовувати робоча група, склад якої ніяк не може затвердити Комітет з питань свободи слова.

 

Можливо, я самовпевнена, але скажу, що цей закон усе одно буде ухвалено до вересня цього року, як того вимагає Рамкова конвенція Всесвітньої організації з охорони здоров'я із боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала ще 15 березня 2006 року.

 

Також хочу сказати панові Погорєлову, що декілька місяців поспіль я вела авторську колонку в рамках проекту «За вільну від тютюнового диму Україну» - проекту громадської організації «Детектор медіа» та компанії «Майбутнє без куріння». Про що обов'язково зазначала під кожним матеріалом. Але повірте, Олексію, я про це писала б і без усіляких грантів, бо робила це завжди і маю на те особисті причини. І кожен, хто мене давно знає, може запевнити, що я завжди була активним і свідомим борцем із тютюнопалінням.

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY