5-й «зашквалило» питаннями

29 Жовтня 2010
33096
29 Жовтня 2010
12:09

5-й «зашквалило» питаннями

33096
І в цьому «шквалі» я на боці менеджменту каналу
5-й «зашквалило» питаннями

У мене особисто немає «шквалу» питань. Але ці питання, виявляється, є у глядачів. Навіть гендиректор каналу Іван Адамчук повідомив, що невелика зміна формату 5-го викликала «шквал дзвінків» і лавину коментарів в інтернеті.

 

Якщо це так, то за «П'ятірку» можна лише порадіти - в каналу є глядач, і він небайдужий. Але консервативний. Бо цей глядач виявився не готовим до несподіваної, посеред сезону, заміни звичної програми «Новий час» на неформатний «Вечір на 5-му». Власне, саме тому й піднялася інформаційна хвиля навколо інформаційного каналу.

 

А тепер щодо «шквалу». Цікаво: його викликало навіть не те, що нова програма була аполітичною, через що канал почали звинувачувати в «жовтішанні», а те, що велася вона двома мовами - українською та російською. Раніше якось ніхто не звертав уваги на російськомовний випуск новин у прайм-таймі, а тут раптом стільки критики. А оскільки народ у нас, як завжди, все за всіх знає, то одразу заговорили... Правильно, про те, що власник каналу Петро Порошенко заграє перед владою. Хоча він, за словами Івана Адамчука, про новий формат дізнався, як і всі, з екрану.

 

Справді, не справа власника вказувати, яка програма має виходити в той чи інший час. Для цього в нього є найнятий менеджмент. Керівництво каналу вдалося до експерименту. Яким виявився цей експеримент - інша справа. Але без експериментів телебачення просто неможливе. «Якби ми це зробили на початку нового сезону, не було б такого шквалу дзвінків і купи запитань», - визнає Іван Адамчук.

 

А тепер про головне - ключову тезу щодо закриття програми «Новий час», озвучену Іваном Адамчуком принаймні двічі: «Я думаю, що проект себе пережив. Він не став проектом - досягненням останніх років каналу, він став проектом - досягненням обмеженого кола певних політиків, експертів і політтехнологів. Тому ми свідомо прийняли це рішення». Хіба це таке ненормальне явище, що проекти переживають себе? Скільки їх - вдалих і не дуже - щороку зникає назавжди? Не один і не два. «Загін помітив утрату бійця»? Радію й за загін, і за бійця. Але.

 

«Новий час» - це два гості. Наприклад, редакція хотіла би бачити в ефірі політика А. Вони його запрошують, але в останній момент партійне керівництво каже, що замість А прийде політик В. Здебільшого таке рішення приймається не тому, що політик В краще дискутуватиме з іншим гостем, а тому що в нього є завдання озвучити певні тези. Тому в ефірі «Нового часу» дуже часто можна було спостерігати таку картину: ведучі питають про «індики», а політики говорять про «кури дикі».

 

Почитавши гнівні коментарі щодо змін на 5-му, можна помітити дивну тенденцію. Люди пишуть: 5-й канал давно не дивлюся, але він робить неякісний продукт і взагалі працює погано. Це вже якась патологія. Не може людина аналізувати не дивлячись. У такому випадку краще вмикати канал, на якому показують, приміром, дикі ліси Амазонки. Там аналізувати нічого не потрібно - дивись і релаксуй...

 

Тож у цьому «шквалі» я на боці менеджменту каналу. Він заміряв настрої власного глядача. І, що найголовніше, зробив висновки. Вже через тиждень керівництво взяло паузу, і «Вечір на 5-му» перетворився на передвиборний марафон, без російської мови ведення. Не виключено, що після марафону російської на 5-му не буде. А «шквал» питань і критики - це зайва реклама каналу. Як відомо, «все, що не некролог, - піар».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анастасія Образцова, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33096
Читайте також
26.10.2010 13:03
Руслан Ярмолюк, «Українська правда»
15 752
20.10.2010 17:47
Віктор Уколов, «Українська правда»
19 074
20.10.2010 10:50
Отар Довженко
33 823
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
pult
4928 дн. тому
одним словом - аналітики на каналі немає - суцільна шустеризація та реклама медпрепаратів
pult
4928 дн. тому
останній рік пеерстав дивитись 5-й взагалі. не цікаво. ведучі займають часу більше ніж гості. часу на висловлювання думки - нові формати не передбачають - всім потрібне шоу... Як на мене - актуальним є самий простий формат - один ведучий + один гість + декілька тем. І приклад є - RTVI.
press
4930 дн. тому
Авторка хоче сказати, що всі дурні, а вона одна розумна, і треба вірити тому, чим менеджмент виправдовувався? Чи на цьому ресурсі сидять люди далекі від медіа? Автор, дивіться спокійно Інтер та УТ-1.
глядач
4930 дн. тому
Наївно сподіватись, що люди за нинішньої політичної ситуації у новому сезоні не помітили б зникнення "Нового часу" одночасно із щоденним "Шустер лайв" теж "абсолютно не з політичних мотивів".
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4930 дн. тому
Але й справді, в "Новому часі" потрібні не лише політики. Експерти, аналітики, оглядачи, медійники, історики, письменники, філософи, медики та хто завгодно ще. І вони ж були! Щоправда політики дуже переважали. Ну тоді потрібно було зменшити їхню частку і збільшити експертну, аналітичну. Побільше запрошувати Сверстюка, Забужко, Андруховича, Грабовського, В'ятровича, братів Капранових та багато інших представників творчої інтелігенції, тим, кому є що сказати аудиторії, яким є про що поміркувати вголос, в яких замість програмних партійних тез як у політиків, є живі думки, непідробне хвилювання з приводу теперішнього українського часу та передбачення нового. Такому акценту можна було б лише радіти. А який вдалий був формат "5 копійок"! краще б замість того, щоб міняти "Новий час" на якусь жуть і муть, то мобілізували б ресурси і повернули б безпрецедентні, яскраві, розумні, дотепні, майже завжди цікаві 5 копійок! Але на 5 каналі останнім часом - все що не робиться, то на гірше. А його глядачам доводиться захищати свій канал, відстоювати свободу слова і ДУМКИ. Не нервуйте більше нас, зжальтеся, пожалійте. Не калічте наші нерви! Поверніть нам нормальний 5 канал і не проводьте таких жахливих нелюдських експериментів над каналом і глядачами. будьте свідомі своєї місії і відповідальності перед суспільством! Припиніть ці недолугості. Згадайте, що ви - 5-й, а не який небудь дебілкувато-мудакуватий проросійський інтер, Перший чи ще якась телесрань, якої у нас на екранах і так перебор. Будьте сумлінними і розумними! Будьте патріотами! Пам'ятайте ім'я своє і несіть його гордо з високо піднятою головою! Зрештою, залишайтеся лідерами, а не перетворюйтесь на підарів.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
4930 дн. тому
Анастасія Образцова пише:"«Новий час» - це два гості. Наприклад, редакція хотіла би бачити в ефірі політика А. Вони його запрошують, але в останній момент партійне керівництво каже, що замість А прийде політик В. Здебільшого таке рішення приймається не тому, що політик В краще дискутуватиме з іншим гостем, а тому що в нього є завдання озвучити певні тези. Тому в ефірі «Нового часу» дуже часто можна було спостерігати таку картину: ведучі питають про «індики», а політики говорять про «кури дикі»" - такі проблеми притаманні всім політичним шоу, то що тоді, всіх їх через це закривати? А ведучі програми для чого? Їхня справа - ставити потрібні запитання і добиватися відповіді. Відсутність її - теж відповідь. Отже у такий спосіб журналісти і розкривають співбесідника. А розумний глядач робить висновки. Тим більше, що у ведучих "Новго часу" якраз це вдало виходило. Вони могли ставити не один раз теж саме запитання, казати, що не отримали відновідь та добиватися її. І як, до речі, скасуванням "Нового часу" виправляється ситуація. Що, на інше шоу, іншого формату політик не прийде відповідати про "кури дикі"? Чи через це потрібно взагалі відмовитись від політичних ток-шоу як жанру? Хіба справа в форматі? Невже краще замість політичного ток-шоу казати ні про що? То це ж саме те, чого політикам, а надто - провладним, і потрібно: щоб в них нічого проблемного не запитували, щоб до них не чіплялися із непотрібними їм питаннями. Справа журналіста - дресирувати у такий спосіб політика, служити суспільству, бути головним в студії, вміти класти політика на лопатки, казати йому прямо - "ти справді мудак, чи лише видаєш себе за такого? Я тебе про одне питаю, а ти мені - про інше? А ну, гад, відповідай, те, про що тебе запитують! Ти можеш не поважати нас як журналістів, але ти не маєш права зневажати суспільство. Спілкуючись з нами, ти звітуєш глядачам, виборцям, громадянам". Якщо ж до якогось чечетова чи вечорка це не дійде, то по-перше глядачі самі зроблять правильні висновки, а по-друге, журналісти можуть наголосити: "шановні глядачі, ви самі все бачили. Замітьте, що так відбувається кожного разу. Скільки його не запрошуємо і про що не запитуємо, він нам кожен раз про теж саме. Все, приймаємо рішення цього політика більше не запрошувати. Оголошуємо його персоною нон-грата в нашій студії. А разом з тим інформуємо і штаб партії, яку він представляє. Не вам визначати, про що цей політик має сказати, а ми обираємо тему бесіди, таку яку вважаємо за потрібне". Відмова ж від формату ток-шоу, заміна його чортзна чим - це капітуляція перед політиками.
Олексій Мазур, Дніпропетрвськ
4930 дн. тому
"Бо цей глядач виявився не готовим до несподіваної, посеред сезону, заміни звичної програми «Новий час» на неформатний «Вечір на 5-му»" - але ж зміни мають бути на краще, а не на гірше. Лише в такому випадкому їх можна вітати. А принцип зміни заради змін, то наскільки це доречно?. Якщо канал має сталу аудиторію, до якої має прислуховуватися, то ось він і отримав реакцію. Дивує тільки те, що канал так легко відважився на зміни,зовсім без врахування очевидних ризиків з огляду на унікальність своєї глядацької аудиторії. Ніби він не відчуває її. Повівся з глядачами абсолютно безпардонно, як з бидлом, яке мало схавати будь-що, щоб йому не запропонували. Хіба це достойно?
Otar Dovzhenko
4930 дн. тому
Насправді і я, й інші люди, які писали про програму "Вечір на 5-му", якраз наголошували, що нічого не мають проти власне російської мови в ефірі, але мають - проти "двомовної" шизи. Двомовний конферанс є маразмом і відверто дратує. Крім того, не варто все ж закривати очі на політичний аспект цієї історії.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду