detector.media
29.10.2010 12:09
5-й «зашквалило» питаннями
5-й «зашквалило» питаннями
І в цьому «шквалі» я на боці менеджменту каналу

У мене особисто немає «шквалу» питань. Але ці питання, виявляється, є у глядачів. Навіть гендиректор каналу Іван Адамчук повідомив, що невелика зміна формату 5-го викликала «шквал дзвінків» і лавину коментарів в інтернеті.

 

Якщо це так, то за «П'ятірку» можна лише порадіти - в каналу є глядач, і він небайдужий. Але консервативний. Бо цей глядач виявився не готовим до несподіваної, посеред сезону, заміни звичної програми «Новий час» на неформатний «Вечір на 5-му». Власне, саме тому й піднялася інформаційна хвиля навколо інформаційного каналу.

 

А тепер щодо «шквалу». Цікаво: його викликало навіть не те, що нова програма була аполітичною, через що канал почали звинувачувати в «жовтішанні», а те, що велася вона двома мовами - українською та російською. Раніше якось ніхто не звертав уваги на російськомовний випуск новин у прайм-таймі, а тут раптом стільки критики. А оскільки народ у нас, як завжди, все за всіх знає, то одразу заговорили... Правильно, про те, що власник каналу Петро Порошенко заграє перед владою. Хоча він, за словами Івана Адамчука, про новий формат дізнався, як і всі, з екрану.

 

Справді, не справа власника вказувати, яка програма має виходити в той чи інший час. Для цього в нього є найнятий менеджмент. Керівництво каналу вдалося до експерименту. Яким виявився цей експеримент - інша справа. Але без експериментів телебачення просто неможливе. «Якби ми це зробили на початку нового сезону, не було б такого шквалу дзвінків і купи запитань», - визнає Іван Адамчук.

 

А тепер про головне - ключову тезу щодо закриття програми «Новий час», озвучену Іваном Адамчуком принаймні двічі: «Я думаю, що проект себе пережив. Він не став проектом - досягненням останніх років каналу, він став проектом - досягненням обмеженого кола певних політиків, експертів і політтехнологів. Тому ми свідомо прийняли це рішення». Хіба це таке ненормальне явище, що проекти переживають себе? Скільки їх - вдалих і не дуже - щороку зникає назавжди? Не один і не два. «Загін помітив утрату бійця»? Радію й за загін, і за бійця. Але.

 

«Новий час» - це два гості. Наприклад, редакція хотіла би бачити в ефірі політика А. Вони його запрошують, але в останній момент партійне керівництво каже, що замість А прийде політик В. Здебільшого таке рішення приймається не тому, що політик В краще дискутуватиме з іншим гостем, а тому що в нього є завдання озвучити певні тези. Тому в ефірі «Нового часу» дуже часто можна було спостерігати таку картину: ведучі питають про «індики», а політики говорять про «кури дикі».

 

Почитавши гнівні коментарі щодо змін на 5-му, можна помітити дивну тенденцію. Люди пишуть: 5-й канал давно не дивлюся, але він робить неякісний продукт і взагалі працює погано. Це вже якась патологія. Не може людина аналізувати не дивлячись. У такому випадку краще вмикати канал, на якому показують, приміром, дикі ліси Амазонки. Там аналізувати нічого не потрібно - дивись і релаксуй...

 

Тож у цьому «шквалі» я на боці менеджменту каналу. Він заміряв настрої власного глядача. І, що найголовніше, зробив висновки. Вже через тиждень керівництво взяло паузу, і «Вечір на 5-му» перетворився на передвиборний марафон, без російської мови ведення. Не виключено, що після марафону російської на 5-му не буде. А «шквал» питань і критики - це зайва реклама каналу. Як відомо, «все, що не некролог, - піар».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY