5 канал замінив інформаційний формат фільмопоказом у супутниковій ліцензії. Нацрада хоче бачити зміни в ефірі

20 Жовтня 2010
17530
20 Жовтня 2010
17:07

5 канал замінив інформаційний формат фільмопоказом у супутниковій ліцензії. Нацрада хоче бачити зміни в ефірі

17530
5 канал замінив інформаційний формат фільмопоказом у супутниковій ліцензії. Нацрада хоче бачити зміни в ефірі

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 20 жовтня переоформила супутникову ліцензію ТОВ ТРК «Експрес-інформ» (одна з двох юридичних осіб 5-го каналу). Як нагадав представник компанії, у квітні аналогічні зміни вже були внесені в ефірні ліцензії «Експрес-інформу».

 

У компанії змінилися власники, склад редакційної ради, назва супутника і програмна концепція.

 

Найсуттєвіших змін зазнала програмна концепція каналу. Так, частка української мови зменшена з 95% до не менше 75%. Удвічі зменшилася частка програм власного виробництва, більш ніж на 5 годин зросла частка іноземного продукту і, відповідно, знизилася національного продукту.

 

Замість інформаційного формат каналу став інформаційно-просвітницьким з фільмопоказом. Зокрема, удвічі зменшилася кількість інформаційно-аналітичних і публіцистичних програм та з'явився фільмопоказ в обсязі 7 годин 45 хвилин.

 

 

Програмна концепція

 

Було

Стало

Мова

Не менше 95%

Не менше 75%

Власне виробництво

20 год

9 год 54 хв

Національний продукт

22 год

16 год 45 хв

Іноземний продук

2 год

7 год 15 хв

Формат

інформаційний

інформаційно-просвітницький; фільмопоказ

Інформаційно-аналітичні і публіцистичні програми

13 год

6 год 50 хв

Культурно-мистецькі програми

1 год 20 хв

55 хв

Науково-просвітницькі програми

2 год 40 хв

3 год 30 хв

Фільмопоказ

-

7 год 45 хв

Інше

7 год

реклама - 3 год 36 хв

елементи оформлення ефіру - 14 хв

анонси - 10 хв

телеторгівля - 1 год

 

Щодо структури власності, то фонд «Прайм ессетс кепітел» збільшив свою частку до 90%, а концерн «Укрпромінвест» взагалі вийшов зі складу власників:

Власники

Були

Стали

ВАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Прайм ессетс кепітел"», Київ - 24%

ВАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Прайм ессетс кепітел"», Київ - 90%

ТОВ «Престиж груп», Київ - 10%

ТОВ «Престиж груп», Київ - 10%

ЗАТ «Український промислово-інвестиційний концерн», Київ - 66%

 

 

Зі складу редакційної ради були виключені журналісти, які вже не працюють на 5-му каналі, а замість них включені інші працівники:

Редакційна рада

Були

Стали

Святослав Цеголко

Святослав Цеголко

Петро Стебницький

Петро Стебницький

Роман Чайка

Роман Чайка

Владислав Синяговський

Павло Кужеєв

Єгор Соболев

Володимир Мжельський

Дарка Чепак

Ольга Сніцарчук

Катерина Лебедєва

Іван Адамчук

Лідія Таран

Людмила Міллєр

Данило Яневський

Олексій Грабєжов

Христина Бондаренко

Ярослав Шамборовський

 

Назва супутника змінилася із Sirius 2 на Astra 4A.

 

На запитання заступника голови Нацради Лариси Мудрак, що відбувається з «каналом чесних новин», представник компанії відповів: «Нічого не відбувається: ми не змінюємо програмну концепцію, ми лише супутникову ліцензію приводимо до мережевої, зміненої ще на початку року. В силу об'єктивних причин ми супутникову ліцензію ще не змінювали. Хоча керівництво каналу не наполягає на зміні програмної концепції».

 

Голова Нацради Володимир Манжосов звернув увагу на те, що фільмопоказу в ефірі насправді немає. «Поки що немає», - уточнив представник компанії. Пан Манжосов наголосив: якщо змін в ефірі не відбудеться, Нацрада змушена буде перевірити «Експрес-інформ» і оголосити попередження за недотримання програмної концепції. Також він дав протокольне доручення провести моніторинг мовлення телекомпанії. «Ми розуміємо: за допомогою супутника роздають сигнал ефірним передавачам. Після переоформлення супутникової ліцензії ми можемо відстежити дотримання програмної концепції ТРК "Експрес-інформ"», - сказав він.

 

«Це насправді виглядає як кризова ситуація на каналі, зважаючи на те, що відбувається вчора і сьогодні», - резюмувала Лариса Мудрак.

 

Нагадаємо, 5 канал - це спільний продукт телерадіокомпаній «Експрес-інформ» і НБМ. Менеджмент компаній неодноразово заявляв про плани розділитися на два окремі канали. Востаннє влітку голова правління каналу Владислав Лясовський обіцяв, що це станеться до нового сезону, однак все залежить від судового процесу за частоти, виграні на останньому конкурсі в січні цього року. «Один канал буде, як і зараз, інформаційним. Другий - пізнавальним, не такий вузьконаправлений, як нинішній 5 канал. Там планується показ фільмів, документалістики, програм, не пов'язнаних з новинними та інформаційними жанрами. Цей канал буде спрямований на  більш широке коло глядачів - більш молоду аудиторію і тих, то менше цікавиться політикою», - сказав він.

 

Як повідомляла ТК, у липні цього року була переоформлена супутникова ліцензія НБМ у бік збільшення інформаційного наповнення (ефірні ліцензії НБМ були змінені ще раніше).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17530
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду