5-й канале, ти куди?

20 Жовтня 2010
33831
20 Жовтня 2010
10:50

5-й канале, ти куди?

33831
Замість «Нового часу» - двомовна пустопорожня говорильня на неполітичні теми. На що сподівається власник «каналу чесних новин», деполітизуючи прайм?
5-й канале, ти куди?

У перші ночі на Майдані в листопаді 2004-го було не лише холодно, але й страшно. У наметовому містечку й навколо нього на ніч залишалося небагато людей, западала тиша, з уст в уста ходили загрозливі чутки про танки й російський спецназ. Тому ідея поставити між наметами машину з плазмовим екраном, який весь час транслював 5 канал, була напрочуд вдалою. Можна було зігрітися біля діжок, у яких горіли дрова, або зігрівати дух біля «плазми». Пам'ятаю, як ми, хукаючи на задублі пальці, вже під ранок дивилися фільм Андрія Шевченка «Обличчя протесту», й тоді з'являлося відчуття, що все це просто не може скінчитися погано, й люди, які вирішили призначити Україні президента всупереч волі більшості виборців і які залишили нам лише цю вузьку інформаційну шпаринку в стіні цензури та пропаганди, врешті-решт зазнають поразки.

 

Відтоді в історії 5-го було чимало світлих, гідних поваги сторінок: якісні телемарафони, дебати, публіцистичні цикли, журналістські розслідування, соціальні проекти, прориви інформаційної блокади. Не бракувало й темних сторінок: витиснення з каналу Романа Скрипіна та Єгора Соболєва, спроба звільнити Ігоря Слісаренка через оприлюднену ним інформацію про умови навчання дітей президента, лист шеф-редактора новин Володимира Мжельського до журналістів із закликом не чіпати київські теми (читай - Черновецького) тощо. З людей, які у дні Майдану вели новини, підбадьорювали нас і закликали кохатися, на каналі не лишилося майже нікого.

 

Що ж, це життя, й особливих сподівань на 5-й у «помаранчеву» п'ятирічку, коли на телебаченні існувала рівність корупційних можливостей, політики змагалися за доступ до ефіру й не завжди перемагали, а правду можна було почути якщо не на одному, то на іншому каналі, ніхто не покладав. Сподівання з'явились у 2010-му, коли всі канали враз почали брехати чи мовчати в унісон, а 5-й став єдиним усеукраїнським ефірним каналом поза олігархічними провладними медіагрупами. Та ще й начебто гнаним і гнобленим Службою безпеки України та її головою, який прямо чи опосередковано контролює й примушує бути лояльною до влади значну частину телеринку. 5-й мав знову стати тією ж таки вузькою інформаційною шпариною в стіні.

 

«Не дочекаєтесь!» - відповідав Петро Порошенко на запитання, чи збирається він продати 5-й комусь із нової влади чи великого бізнесу при ній. «Господь захистив нас від спокуси». Тим часом ми дочікувалися нових і нових виявів готовності Петра Олексійовича та менеджменту 5-го «ввійти у становище» нової влади, яку страшенно дратує неконтрольована присутність в ефірі її опонентів або, ще гірше, незалежних експертів.

 

У березні каналові раптом «забракло грошей» на подальше виробництво програми «Я так думаю з Анною Безулик» - чи не останнього серйозного політичного формату, в якому відбувалася конструктивна дискусія. У серпні було оголошено, що канал підписує нову угоду з Безулик. То де ж програма? Чи предметом угоди був не вихід, а невихід в ефір?

 

Потім  зникли «П'ять копійок» - єдине повноцінне іронічне ток-шоу, одна з найяскравіших плям в ефірі каналу. Не знаю, скільки коштувало її виробництво в перерахунку на барелі пшениці, але впевнений, що замість неї можна було б, - якби справа була не в політиці, а в грошах, - пожертвувати будь-яким іншим продуктом каналу, крім новин. Роман Чайка заявив, що готує новий проект. Готує й дотепер.

 

Ми звикли крізь пальці дивитися на замовні інтерв'ю (вмикаючи канал нерегулярно, я тричі втрапляв на «актуальну» розмову з кандидатом у мери Дніпропетровська Загідом Красновим - до чого б це?), піарні міжпрограмні блоки, засилля джинси в тематичних програмах. Але в останні місяці почала зростати кількість матеріалів із явними ознаками замовного, чи то пак, «продиктованого» характеру в новинах 5-го. За три місяці - майже на дві третини. Й за кількістю випадків замовчування важливої для суспільства інформації 5-й майже не відстає від того ж «Інтера». Історія з сюжетом про річницю вбивства Ґонґадзе, який спробували вихолостити з формулюванням «ми зараз не можемо ображати Литвина», яскраво ілюструє ситуацію в «чесних новинах».

 

І ось - черговий крок у цьому невтішному напрямку. 18 жовтня з праймового ефіру зняли політичну програму «Новий час». Зняли раптово, тихцем, без жодного попереднього і взагалі будь-якого оголошення (прес-реліз на сайті каналу з'явився о 10.44 20-го жовтня, на третій день!), не попередивши навіть її ведучих. Замість «Нового часу» - останнього проекту, де можна було в праймі почути гостру дискусію компетентних людей на актуальні політичні теми - маємо тепер  «Вечір на 5-му», вечірній аналог ранкової говорильні ні про що. Та ще й «двомовну» - напевно, російськомовним глядачам треба слухати одного ведучого, а україномовним - іншого. Шизофренічна «двомовність» парного ведення, яка раніше практикувалася переважно в розважальних шоу, наводить на думку про реверанс у бік мовних ініціатив нової влади, хоча це було б геть принизливо для каналу з такою патріотичною історією.

 

Рейтинг? Не смішіть мої капці. Людина, наділена здоровим глуздом і пультом дистанційного управління, не витримає більше п'яти хвилин цього переливання з пустого в порожнє на підкреслено неполітичні, інфотейнментні теми, нарочитого «позитивчику», музикантами, футболістами й дизайнерами в гостях, зачитування ведучим прогнозу погоди та жонглювання безглуздими репліками.  Люди, які хочуть розслабитися після роботи під що-небудь легке й розважальне, мають вибір із десятків інших телеканалів. Власник і керівництво 5-го чудово знають, що саме політичні дискусії - те, заради чого глядачі вмикають їхній канал увечері.  І що вони, знявши «Новий час», підвели свою аудиторію - і, скоріш за все, її втратять.  

 

Що це насправді? Сподівання заслужити в групи Ахметова захист від групи Фірташа-Льовочкіна-Хорошковського? Випросити-таки у влади ці нещасні малопотужні передавачі й запустити-таки другий канал? Тоді це просто наївно, не кажучи вже про моральність. Чи нова «місія» 5-го - забезпечувати недоторканність бізнесу Петра Порошенка, що стояв біля витоків Партії регіонів і «Нашої України» й чиї політичні амбіції тепер обмежуються Вінницькою областю? Тоді вже чесніше було би продати.

 

У розмові з ТК керівництво каналу, яке загалом уникає коментарів, назвало деякі припущення щодо цієї ситуації «маячнею». Не можу не погодитися. Повертаючись у спогадах до подій на Майдані, коли логотип 5-го був, разом із українським тризубом, помаранчевою стрічкою та ющенківською підковою, однією з емблем народного спротиву, - і спостерігаючи, як сьогодні канал стелеться перед людьми, яким тоді не боявся протистояти, й намагається щось у них випросити ціною втрати честі та обличчя,  - інакше, як маячнею, назвати це не можу.

 

Тож, 5-й канале, ти куди?

 

Або «ти куди, ты куда?», якщо тобі так зрозуміліше.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33831
Коментарі
22
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Otar Dovzhenko
4952 дн. тому
Серйозно?
atos
4953 дн. тому
П О Б Е Д А !!! Порошенко трухонул и " Новое Время" с НОВЫМИ СИЛАМИ З А Р А Б О Т А Л О . Пусть вся Франция знает как в Украине борятся за свои права. А то устроили там какие то гулянки с фейерверками...
Веддаарди
4954 дн. тому
Странно, а почему ещё никто не предложил митинг собрать, пикетирование провести? Вы же верите в гражданское общество! Вы же верите в недовольство миллионов зрителей. Это же ваш метод: собраться, постоять, лозунги выкрикивать. Где инициатива??? Что, только Тягнибок может митинг собрать?
Lom
4954 дн. тому
Грицю: мене тривожить суть москалізації мого каналу. то покищо стули пельку. мій коментар тільки під двома, а не "кількома" текстами, брехливенький Грицю.
Лида
4954 дн. тому
Для mir. Вы правы, смотреть почти нечего, если закроют "Свободы" -- телевизор вообще можно не включать: и так всюду тупые сериалы и развлекательные дебил-шоу.
Гриць
4954 дн. тому
Отой Lom - якийсь бот схоже. Бо одне й теж саме пише під кількома статтями на ТК. Копі-пейст...
Lom
4954 дн. тому
ота бйєлишева така смішна - і голівкою киває під час промови Порошенка, і кацапською говорить до хазяїна, хоча той говорить людською мовою... зіжрали "5 копійок", тепер всього Чайку...
mir
4954 дн. тому
2 Лида - А что, у нас сейчас есть вообще что включать? Порошенко не первый, кто наступает на эти грабли - но дело обернется так, что все равно канал потеряет. Ребята думают, что спасают бизнес, а на самом деле залазят в ловушку дальше и дальше. От Пороха такого не ожидал, думал, что он умнее.
Лида
4954 дн. тому
Это новое шоу вместо "Нового времени" -- примитивщина. "5" можно больше не включать, смотреть там нечего.
Не хочу бути у списку "неОбтяжених"
4955 дн. тому
На яку ж аудиторію все це розраховано?! "легкий, дещо іронічний дайджест дня для людей, що... не готові до сприйняття обтяжливої аналітики" ------------- А в Україні була "обтяжлива аналітика"?! І з приходом цієї влади, вона ще буде?! А й ті, хто не готовий до сприйняти "обтяжливого", вмикають інтерівську кармеліту, чи ictv-шних оперів рассєйського покрою. У неОбтяжених завжди є доступ до пульту!
коллега
4955 дн. тому
Вчера включил 5-й, и как раз попал на это двомовное шоу. Какое-то издевательство! В Украине практически не остается украиноязычных каналов. Пятый тоже лег под новые веяния власти - изничтожить все украинское. Жаль, очень жаль. И закрытие программ сделало канал безликим и в перспективе ручным. Порошенко сдает канал. Проблема нашего ТВ в том, что ни один канал в Украине не принадлежит людям, для которых украинский язык и культура близки и важны. И это трагедия, поскольку ТВ все же формирует общественное мнение.
o.k.
4955 дн. тому
Україна - лідер в цивілізаційному русі: знищення телебачення як явища вартого уваги .
Otar Dovzhenko
4955 дн. тому
Qcumber, "померти стоячи чи смоктати на колінах" - це таки-да вічна дилема :)
Qcumber
4955 дн. тому
Знаєте, я хоч політикою не сильно і цікавлюсь і 5 канал дивлюсь зазвичай нечасто, дуже шкода, що в такій боротьбі канал ,напевно, програв. Але все-таки тут може бути (або уже є) серйозний ультиматум: або мовити на користь владі, або не мовити взагалі. Що з цього краще??? Важко сказати...:(
Lapusya
4955 дн. тому
5 канал не развивается, а деградирует. началось все именно с ухода таких генералов как Скрыпин и Соболев. После их ухода я перестала называть этот канал честных новостей. закрытие программ Чайки и Безулык - это лишь продолжение деградации. Вот сегодня смотрела в повторе как С.Цеголко с Л.Кожарой беседовал - мило, блин! :) все стабильно, все правильно, но так ведь не бывает!!! где острые вопросы? где неудобные ситуации для гостя? цирк не нужен, но хочется чтобы живенько....
Rublik
4955 дн. тому
этот гнилой канал сам не смотрел и людям не дал...
Сусіда
4955 дн. тому
Новий проект на 5-ому - аналог ранкової програми Ранок на 5-ому.
media
4955 дн. тому
Як би не старались, а "група Фірташа-Льовочкіна- Хорошковського" вже давно пообіцяла "погано лежачі" телеканали одному кадру за підтримку президентських амбіцій Валерія. Так що Порох ще трохи подригається - і канал віддасть. А років через три буде у нас повний Інтер під приводом президента Хорошковського. Якщо тільки...
Otar Dovzhenko
4955 дн. тому
легкий, дещо іронічний дайджест дня для людей, що тільки-но повернулися додому, спілкуються із сім’ями і не готові до сприйняття обтяжливої аналітики ^)))))))))))))))
Люся
4955 дн. тому
Тю. Вы так всё страшно тут малюете... А на самом деле - все просто)))) http://5.ua/press/194/0/260/
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4955 дн. тому
Про це я написав в листі до редакції ТК в понеділок ввечері і надрукував текст на Політикоhttp://politiko.com.ua/blogpost43326: Двомовний вінегрет на 5-ому ТАК НЕ ЧЕСНО! В понеділок, 18 жовтня, Канал чесних новин презентував новий формат вечірнього ефіру "Вечір на 5-ому". Слід розуміти, в такий спосіб Перший український інформаційний вже розпочав запопадливо виконувати закон про мови Єфремова-Гриневецького-Симоненка ще до його розгляду в парламенті - той самий, проти якого українські патріоти повстали по всій країні. Тепер ведучі на П'ятому двомовні.Він - мовить українською, вона - російською. Можна припустити, що в інші дні буде навпаки, але принцип обов'язково залишатиметься. Хтось в парі говоритиме українською, а хтось - російською. Навіщо це? Кому потрібно таке роздвоєння? Невже не можна було вести програму нормально, тобто українською? Чи це зроблено спеціально на догоду ворогам державної мови? Хто до цього додумався? На якому "мозковому штурмі" і ким було прийняте це рішення? Одна справа - повністю російськомовний випуск новин, тобто цілісна програма. Нехай би вже був, якщо без нього ніяк не обійтися. Хоча і у зв'язку з цим виникали питання: чому загальноукраїнському каналу обов'язково робити якийсь з інформаційних випусків російськомовним? На кого він розрахований - на російськомовних громадян України чи на інтуристів - росіян, які не володіють українською? Якщо на російськомовних українців, то чи варто було відмовлятися від української, адже адекватний в інтелектуальному плані російськомовний українець добре розуміє державну мову і в нього немає складностей з її сприйняттям. Якщо ж випуск розрахований спеціально на росіян, то чим можна пояснити таку гостинність? А в них на якомусь з центральних каналів є повністю україномовний випуск - на знак поваги до української діаспори чи гостей з України, які перебувають в Росії? Ні? То чому в нас неодмінно мають бути російськомовні новини? Та повернімося до нового формату. Нарешті ми дочекалися, що і на 5-ому, здавалося б серйозному і поважному каналі, з'явилася поширена в різних програмах, здебільшого ранкових, на інших телеканалах практика захаращування ефіру пустопорожньою балаканиною, яка відбувається в кадрі між ведучими. Намагаючись створити в ефірі атмосферу легкості і розкутості, ведучі в паузах між інформаційними повідомленнями обмінюються між собою нічого не вартими, пустими репліками чи то якимсь чином пов'язаними, на їхню думку, з темою повідомлення, або такими, що взагалі не мають до щойно зачитаної інформації жодного стосунку. А це для чого? Ну що мені, глядачеві, з того, чи був ведучий "Вечора" Андрій Макаренко у Франції, чи ні? Про це в нього запитала напарниця по студії Наталія Бєлашева, коли той прочитав зведення про широкомасштабну компанію зі страйків у Франції. Причому тут те, мандрував ведучий Францією чи ні? Що від цього змінюється? Як ці дані впливають на зміст повідомлення? Яку користь несуть глядачеві? Який в них сенс? З таким самим успіхом після повідомлення, скажімо, на кулінарну тематику чи продемонстрованого сюжету, присвяченому важливості різних оздоровчих процедур, можна було б, приміром, запитати: "А ти сьогодні їв?.. А в туалеті вже був?.. А скільки разів?.. А ти робиш собі клізму?..". В усіх випадках - на здоров'я, але до чого тут я - глядач? Ведучі намагаються жартувати, але роблять вони це дуже невміло. Нічого смішного в них не виходить. При цьому вони перебивають не лише один одного, а й запрошеного гостя. В студії стає надто гамірно. Всі троє говорять одночасно чи обривають один одного напівслові. Головні актори прямого ефіру ніби змагаються в кривляннях. Роблять вигляд, що їм весело, але це виходить надто награно. Ефір замість того, аби бути легким і невимушеним, виходить напрочуд штучним, напруженим, важким. І чи не найголовніша обставина. Звертає на себе увагу докорінна зміна змісту прайм-таймовго ефіру: з інформаційно-аналітичного, соціально-політичного він перетворився на цілковито розважальний, поверховий. Замість гострих бесід на злобу дня за участю політиків, експертів, науковців, медійників у звичний для цього час ефір заполонили розмови ні про що. Суцільна розважалка. Складається таке враження, що українцям намагаються навіяти відсутність будь-яких проблем. Ніби якщо про них не говорити, то вони зникнуть самі собою. "Новий час" повністю демонтований. Відтак "Перший український інформаційний" втратив вагому частину своєї унікальності й самобутності, а значить і привабливості для сталої глядацької аудиторії. Краще замінили гіршим, яскраве - сірим, змістовне - яловим, глибоке - поверховим, розумне - недолугим. Це що, в такий спосіб Порошенко розправився на своєму каналі з незалежним аналітичним словом та експертною оцінкою? Це добровільна ініціатива Петра Олексійовича, чи це так його "нагнули" на Банковій? А той же і надалі хоче бути і при грошах, і при статусі. От і маємо, що з приходом до влади януковічів з 5 каналу щезли "Я так думаю" з Ганною Безулик, політично-іронічні "5 копійок" з Романом Чайкою, а тепер черга дійшла і до "Нового часу". Агов! Що відбувається? >>> http://spetskor.dp.ua/art_1383.php
1
4955 дн. тому
Та закроют этот брехливый канал. По количеству неправдоподобной информации с ним может сравниться разве что Львовский канал "Новини 24". Так что как Радио 5 продали, так и 5 канал. Такие телеканалы Украине не нужны.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду