Fuck you all в романах Гоголя

17 Вересня 2010
23086
17 Вересня 2010
10:57

Fuck you all в романах Гоголя

23086
Новий канал підготував для нас подарунок – нову програму «Новий погляд». О, кришталеве борошно інфотейнменту, я готовий жерти тебе ложками, не запиваючи…
Fuck you all в романах Гоголя

На «Детектор медіа» триває обговорення «Нового погляду», свіжого проекту документальних фільмів Нового каналу, який веде Дмитро Колчинський. Своїми враженнями від роботи Дмитра та творчої команди проекту вже ділилися Олег Шинкаренко та Андрій Кокотюха. Крім того, у читачів «Детектор медіа» була можливість поставити особисто пану Колчинському свої питання під час чат-конференції.  Сьогодні своїми роздумами щодо нового проекту ділиться наш колумніст Михайло Бриних.  

 

На вулиці давніх шанувальників усього зловісного і таємничого - свято. У новому сезоні Новий канал підготував для нас подарунок - нову програму «Новий погляд». Уже від перших анонсів повіяло ваніліном і дурман-травою: «Чи існують зомбі насправді? Де на карті України знаходяться найстрашніші місця?». О, кришталеве борошно інфотейнменту, я готовий жерти тебе ложками, не запиваючи. Головне - не забути перед знайомством із Новим Продуктом прочитати мантру, що відкриває потрібні канали сприйняття: «Я - ідіот, алілуя! Покажіть мені шестилапого цуцика з хоботом замість хвоста і броньованою шерстю, нумо-гей-гей!».

 

Лише нещодавно я нарешті допер, чому так люблю цей жанр, цей формат, цей деміургійний наратив. Справа в тому, що такі програми дуже нагадують мою улюблену музику - брутал-дез-метал. Під час концертних виступів вокалісти всіх трушних команд незмінно повідомляють публіці: «Fuck you all!». Телевізійні програми, які сповідують цінності розважально-наукового хаосу, кажуть глядачеві приблизно те ж саме. Саме тому обабіч екрану - гармонія і порозуміння.

 

Напалм і руйнівна сила розрізнених фактів, зібраних по всіх закапелках знань шляхом підмітання, - ось у чому запорука спільного щастя. Коли новий альбом звучить так само, як попередній, і відрізнити одну пісню від іншої вдається з п'ятої спроби, - це і є справжня майстерність. Не треба нічого вигадувати - просто греби швидше, дави педаль, усі стіни навколо варті наших мізків.

 

Щоправда, телевізійники часто вдають, ніби не розуміють цієї простої істини, ніби «Новий погляд» і справді може бути новим. Мовляв, «кожен випуск документального циклу - хірургічний розтин буденності, який демонструє зрозумілі речі з іншого, невідомого ракурсу». На щастя, все це рекламна демагогія, що не має нічого спільного з бойовою ефірною діяльністю.

 

І якщо перший «хірургічний розтин буденності» справив якесь хирляве враження, то два наступні - це була робота майстрів. Буденність вдалося прорізати до кишок - і навіть глибше. Ніяких хвороб не виявлено, зате скільки драйву!

 

«Невже наша квітуча країна може перетворитися на голу пустелю?» - бадьоро поцікавився режисер-постановник та ведучий «Нового погляду» Дмитро Колчинський у програмі під назвою «Кліматичні війни».

 

«Не може бути! Цього не може бути!», - радісно запанікувала моя свідомість.

 

«Fuck you all!», - прогуркотів у відповідь «Новий погляд». І пішла жара: чиста вода скоро стане більшим дефіцитом, ніж нафта, небезпечна амброзія поширилася з Криму на північ, у нас можуть з'явитися крокодили, а тарантулів і так не бракує, ми входимо в черговий льодовиковий період, нас чекає нова конфігурація материків, а тим часом київські каштани дуже скоро з'їсть міль, - потрібні ін'єкції у стовбур; де мольфар Нечай? ось вам дід Нечай! де вулкани і людська безпорадність? осьо, нате! І, на завершення, новий погляд на проблему - в одній лише репліці ведучого: «Чи треба називати це все апокаліпсисом?».

 

Жир і слем програми трохи зіпсували наприкінці науковці. Мовляв, доведеться почекати до кінця століття. І це - серйозний недогляд авторів. Таких науковців у пристойну програму не варто було взагалі запрошувати.

 

Але якщо «Кліматичні війни» - просто досконала програма, то попередній випуск «Нового погляду» під назвою «Страшилки для дорослих» - жива класика, в якій відпрацьовані методи, стиль і теми щасливо поєдналися з повною капітуляцією речовини, що заповнює череп.

 

Перш ніж переглянути цю програму я дуже переживав: а чи покажуть одну з київських Лисих гір? А Зелений театр? Чи ночуватиме відважний журналіст на цвинтарі чи ще в якомусь «поганому місці», щоб побачити привидів? Чи запросять магів, відьом і священиків у ролі коментаторів?

 

У пошуках страшних місць ведучий «Нового погляду» навіть перевершив мої очікування. По-перше, нічого не забув. Побував на Лисій горі, де відбувалися страти небезпечних злочинців, і в Зеленому театрі, у стінах якого живцем замуровували людей. Переночував у церкві, де знімали фільм «Вій», поговорив зі священиком про всяке страшне. Принагідно зробив літературознавче відкриття, повідомивши, що Микола Гоголь - класик горор-романів. Побував на одеському цвинтарі в супроводі окультних персонажів, довідався, як відрізняти «робочу могилу» від усіх інших. Налякав Голосіївським лісом, безлюдною Прип'яттю, розповів, де краще боятися за межами нашої батьківщини.

 

По-друге, вразив безкінечною біганиною в кадрі, внаслідок чого всі підводки звучали ще страшніше, ніж історія про меганомського хлопчика-привида, який хотів утопити солдата Радянської армії, але той врятувався і став жертвою меганомського барана, котрий, вочевидь, і розповів цю історію знімальній групі.

 

А такі компоненти коктейлю, як секретні лабораторії СС, таємниця збитого в Криму НЛО та спеціальні машинки, на яких варто лише натиснути кнопочку - і можна керувати натовпами, свідчать про світле майбутнє проекту, чий редакційний портфель - істинне око прірви.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23086
Читайте також
16.10.2010 15:23
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
52 202
25.09.2010 11:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
8 465
10.09.2010 08:42
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 502
13.08.2010 16:20
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
12 903
20.07.2010 11:26
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
10 521
08.07.2010 10:21
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
16 403
24.06.2010 13:35
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
46 482
12.06.2010 08:37
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
23 315
28.05.2010 17:34
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
30 690
19.05.2010 11:03
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
4 214
29.04.2010 08:30
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
29 231
21.04.2010 09:31
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
20 329
17.04.2010 12:31
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
26 364
01.04.2010 15:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
24 526
24.03.2010 09:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
47 635
26.01.2010 08:59
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
30 394
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрей Веклич
4033 дн. тому
Талантливые программы!!! У Брыныха полный бардак в голове)))
Helen
4033 дн. тому
Не статья, а бред! Пересмотрела "Страшилки для взрослых" - нужно было анализировать рейтинги, а у программы они были очень хорошие. Так вот Брыных лушче бы сам писал что-то стоящее, а не плохо сделанные литературные произведения... Все в порядке с программой. В конце очень четкий месседж: "в украине есть реальная угроза - Чернобыль, чтобы там ни воображали, про виевы церкви и лысые горы..." все очень четко и ясно. только вот по брыныху видно, что чувак бухает и явно спокойно не дает спать когда у кого-то что-то получается. ну да программа стебанула, но на такой стеб у брыныха таланта не хватало, когда он вел свои грустные, псевдо-интеллектуальные программы. так что завидовать плохо, но брыных об этом не знает.
Tadusia
4940 дн. тому
Браво! Браво!
ППКС
4940 дн. тому
АПЛОДІРУЄМ СТОЯ ВСЄМ НЬЮС-РУМОМ!
o.k.
4940 дн. тому
угоряю.
satyr
4940 дн. тому
Блискуче!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду