Молот відьом у вільному польоті

29 Квітня 2010
29251
29 Квітня 2010
08:30

Молот відьом у вільному польоті

29251
Нещодавно зареєстрований «антивідьомський» законопроект №6299 може завдати серйозних клопотів вітчизняним телевізійникам, але навряд чи перешкодить сфері пророчого сервісу
Молот відьом у вільному польоті

Невже? Невже у найближчих випусках безкоштовної газетки, яка рятує мою поштову скриньку від самотності, більше не буде знахарки й ворожки Ірини, котра невтомно виводить громадян із депресії, запоїв та знімає родові прокляття? Невже я ніколи не прочитаю на першій шпальті листів Людмили Семенівни, в якої зять пив, а дочка не вагітніла, і все через однокласницю Марину та проклятий комплект постільної білизни? Невже канал ТОНІС залишиться на бобах, втративши орду своїх вірних оракулів-хіромантів, котрі вдень і вночі передбачають і коригують долі трудящих? Невже у Дмитра Гордона нарешті заберуть його золоту пірамідку, з якою він так любить фотографуватися? Невже з державного класифікатора професій пощезнуть такі древні й оспівані народом спеціальності, як астролог, ворожка та хіромант? Невже відповідні «навчальні заклади», академії та гільдії змушені будуть перепрофільовувати своїх випускників на благо вітчизняного сільського господарства та тваринництва? Невже?

 

Ось які псалми зазвучали в душі моїй, коли Верховна Рада України оголосила масштабне полювання на відьом, зареєструвавши цього місяця законопроект №6299 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо заборони діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та послуг з передрікання майбутнього (долі)». А втім, радість тривала недовго, бо уважне ознайомлення з цим законопроектом схиляє до невтішного висновку: це ті ж таки граблі, на які любить наступати НЕК, тільки у профіль. Так, іноді гайки варто закручувати. Але в нас просто не вміють робити цього, не зірвавши різьби.

 

Першими, до речі, схаменулися астрологи, які хоч і ніколи не належали до VIP-клієнтів Якоба Шпренгера та Генрікуса Інстіторіса, але все одно «попали під роздачу». Кілька днів тому громадські об'єднання українських астрологів навіть створили Союз для подальшого самозахисту від цькування на законодавчому рівні. Хоча не зовсім зрозуміло, як саме «антивідьомський закон» може завдати їм великих клопотів. Позбавлені єзуїтської вправності у формулюваннях, автори проекту оголосили хрестовий похід проти «послуг із передрікання майбутнього (долі)». Ось як визначено і витлумачено цей гріх: «Послуги із передрікання майбутнього (долі) - це діяльність ворожок, хіромантів, астрологів, провидців, знахарів, ясновидців, віщунів, провісників та інших осіб, які шляхом ворожіння, хіромантії, нумерології та магічних обрядів та прийомів намагаються вгадати майбутнє (долю) <...>, а також за допомогою магічних прийомів і обрядів нібито корегують майбутнє (долю) людини і її проблеми, знімають порчу». Загнавши в одну кошару всіх потенційних шарлатанів (а саме з цієї позиції закон і виписаний), його творці не врахували бодай того, що ті ж таки астрологи хоч і беруться прогнозувати людську долю, але аж ніяк не використовують магічні обряди та ворожіння, порчею не переймаються, хіромантією не страждають. Ба навіть нумерологія - хоч і наближена, та все ж окрема паранаука. Отже, астрологічна діяльність абсолютно не узгоджується з цим визначенням, і тому не може потрапити під його каральний каток.

 

Натомість усіх інших ворожбитів-екстрасенсів закон може прижучити по повній програмі, яка полягає у внесенні змін до низки інших законів. І ось до цих пропонованих уточнень варто придивитися уважніше.

 

З кількома пропозиціями хочеться погодитися на льоту. Наприклад, у сенсі адміністративної відповідальності ворожіння та хіромантію пропонують прирівняти до «азартних ігор у громадських місцях», - автори «Молоту відьом» засудили б таку легкодухість, але в наших умовах це достатнє обмеження. Не менш слушні зміни до Закону «Про рекламу», де пропонується додати абзац, що заборонятиме «рекламувати послуги й діяльність екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів».

 

А от з наступними змінами все набагато складніше. Ось, зокрема, в сумнозвісному Законі «Про захист суспільної моралі» запропоновано розширити пункт про «недопущення пропаганди в електронних та інших засобах масової інформації культу насильства, жорстокості, поширення порнографії», додавши до цього переліку й «діяльність екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів, послуги з передрікання майбутнього (долі)». По-перше, досвід останнього року засвідчує, що цей пункт чиновники-моралісти охоче застосовують до мистецьких творів, а під пропагандою часто розуміють використання елементів насильства чи порнографії заради зовсім іншої мети. І спробуй потім доведи, що художня доцільність (приміром, об'єктивне зображення діяльності якогось сільського знахаря) не має нічого спільного з пропагандою. Саме існування цього пункту - доволі ганебне дишло, й укріплювати його ще якимись доповненнями не варто було б. По-друге, мені взагалі не зрозуміло, як саме хіроманти чи інші провісники майбутнього можуть завдати шкоди моралі. Здебільшого вони мають справу з людським марновірством, й у цих взаєминах мораль пасе задніх десь поза городами.

 

І, нарешті, найвідчайдушніший законодавчий аперкот, який може не тільки звалити з ніг окультно-побутового монстра, але й істотно приголомшити наше славне телебачення, яке звикло напихати ефір всілякою чортівнею. У Законі України «Про телебачення і радіомовлення» існує чудова стаття про «неприпустимість зловживання свободою діяльності телерадіоорганізацій», до якої пропонується таке доповнення, варте того, щоб його процитувати повністю: «Не допускається використання телерадіоорганізацій для трансляції передач та програм або їх відеосюжетів, за участю екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів, та таких, в яких демонструються послуги з передрікання майбутнього (долі), крім документальних фільмів, які розповідають про негативний вплив екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів, та послуг з передрікання майбутнього (долі); трансляції художніх та документальних передач та програм або їх відеосюжетів, у яких екстрасенси, ворожки, хіроманти, демонструють свою діяльність, а також професійні здібності, методики, обряди та послуги з передрікання майбутнього (долі), надають консультації, поради».

 

Буквальне застосування таких вимог означає, що не тільки з ТОНІСа зникнуть цілодобові оракули; від цієї ж мітли мають пощезнути й Анатолій Кашпіровський зі своїм документальним циклом на «1+1», поза законом опиняться такі рейтингові розважальні проекти, як «Битва екстрасенсів» на СТБ, полетять до порнографії всілякі «Провокатори» й «Містичні історії», документальні стрічки про паранормальщину на «Інтері», а від легіону програм у стилі інфотейнмент, котрі цькують суспільну мораль практично на кожному каналі, аж пір'я полетить.

 

Внаслідок такого гарматного пострілу в телевізійному ефірі утворилася б величезна діромаха, й повірити в цю ідилію не так просто. Та й мети своєї ця психічна атака досягти не може: горобці людського марновірства від таких потужних залпів точно не постраждають.

 

Фото - th01.deviantart.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29251
Читайте також
16.10.2010 15:23
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
52 227
25.09.2010 11:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
8 485
17.09.2010 10:57
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
23 107
10.09.2010 08:42
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 529
13.08.2010 16:20
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
12 923
20.07.2010 11:26
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
10 534
08.07.2010 10:21
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
16 423
24.06.2010 13:35
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
46 495
28.05.2010 17:34
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
30 711
19.05.2010 11:03
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
4 224
01.04.2010 15:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
24 561
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
kasim
5111 дн. тому
Ба, більше! «Не допускається використання телерадіоорганізацій для ... трансляції ХУДОЖНІХ та документальних передач та програм..." З таким формулюванням теоретично навіть "Х-файли" тепер поза законом.
Запеклий
5112 дн. тому
Олегу (так за правописом) чи Олеже (як кажуть наші недовчені теле-радіо-горе-журналісти), ми справді не другосортна нація. Ми - третьосортна, якщо обрали собі таку верховну раду і профессора-президента. Мабуть, таких як ми і в чорній Африці немає... А що більше в нас буде заборон та обмежень, то легше буде бандитам нами керувати. Я за свободу!
o.k.
5112 дн. тому
панове, якщо ви такі святі, чому не літаєте - хоча б низеенько
Макабіст
5112 дн. тому
Невже, невже ніщо й ніхто не здатен врятувати цього Бриниха від тої діромахи, яку продукує його понівечений мозок?! У країні національна катастрофа діється, а такі от Бринихи лежать на дивані й наполегливо дзьобають і дзьобають нас своїми моральними напівустоями.
Олег
5112 дн. тому
Відмацьтво - геть з України, ми не другосортна нація, щоб нам забивали голови і заполоняли наших дітей окультизмом.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду