Чайна ложко, помилуй мене

17 Квітня 2010
26377
17 Квітня 2010
12:31

Чайна ложко, помилуй мене

26377
Наважитися критикувати нову програму «Афіша» на ТРК «Київ» – усе одно що зарізати свиню, вага якої не сягнула центнера. Інша річ – зрозуміти логіку, яка виштовхує такий продукт в ефір
Чайна ложко, помилуй мене

Новина про прем'єру на каналі ТРК «Київ» програми під аскетичною назвою «Афіша» застала мене зненацька. Гадаю, повідомлення про те, що в магазин під моїм будинком завезли ящик сірників або два мішки кам'яної солі, спричинилося б до такого ж ефекту.

 

Я нечасто цитую прес-релізи, але в цьому випадку - доведеться, виробнича потреба така. «Мета нашого нового проекту - познайомити жителів і гостей столиці зі всіма важливими культурними подіями, які відбуватимуться наступного тижня. Це допоможе киянам краще орієнтуватися в тому, що відбувається в культурному житті столиці, - підкреслив Дмитро Джангіров». Отже, у наш магазин завезли сірники і сіль, і ці сірники, що їх завезли в наш магазин, вони горять, а сіль, що надійшла у продаж, має вишуканий солоний смак.

 

А втім, люди кажуть, що іноді можна втопитися і в чайній ложці, - саме до цієї розваги і хочу вас запросити.

 

Формат афіші, яка всупереч здоровому глузду може бути ще й телепрограмою, належить до того любого серцю умовного баласту, який існував на телебаченні ще до Адама і Єви. Умовність його полягає в тому, що цей ефірний лантух часто забувають вчасно викидати, але ще частіше - чимось наповнити. Провідна ознака телеафішного жанру - його несамостійність. Зазвичай афіша - це солітер якого-небудь світсько-розважального проекту, хоча немає такого телевізійного організму, до якого б афіша не могла присмоктатися. Найсмачніше для неї середовище - хаос двогодинної ранкової телепобудки або ж тепле нутро музичного каналу; а втім, найзатишніше вона почувається у програмах про культуру, де афіша може рости і діяти з невимовним апломбом, як це було у вікопомному «Культурному фронті» на Першому національному: в Дрездені даватимуть Штрауса, а у Відні - «Ріголетто», не пропустіть. На жаль, програми про культуру тікають із нашого ефірного простору, як чорт зі сповіді, тому й афішам розгулятися по-справжньому немає де.

 

З огляду на це прем'єра програми «Афіша» на ТРК «Київ» - подія неабияка, а її культурна спрямованість, як сигнальна ракета, вабить кожного телепотопельника.

 

Наважитися критикувати такого формату програму - все одно що зарізати свиню, вага якої не сягнула центнера (за висловом Леся Подерв'янського, це щось на кшталт дітовбивства). Інша річ - зрозуміти логіку, яка виштовхує такий продукт в ефір.

 

Безперечно, телевізор заразився афішами від щоденних газет, редактори яких переконані: найгостріша проблема більшості їхніх читачів полягає в тому, як згаяти вечір важкого трудодня. І якщо їм не запропонувати два десятки щоденних імпрез, читачі образяться і втратять віру в друковане слово. Існує ще така гіпотеза, що читачам насамперед важливо відчувати себе культурно збагаченими людьми, і я з цим частково погоджуюсь. Нещодавно сам бачив таку картину. Двоє робітників вийшли з прохідної заводу й стали на зупинці; один із них швидко начитався матеріалів рубрики «Афіша» в одній зі столичних газет і каже колезі:

 

- Сьоні концерт групи «Бутирка», ідем?

- Та нє, лучче водкі купим.

 

І вони вдвох, затягнувши «Ех, Шарік, я как і ти бил на цепі...», вирушили в бік найближчого гастроному. Безперечно, їхній вечір виявився збагачений - і все завдяки газетній афіші.

 

На перший погляд, телевізійна афіша нічим не відрізняється від газетної й може виконувати ті ж таки функції. З іншого боку, я знаю багатьох людей, які передплачували газети винятково заради телепрограми, але не знаю жодного, хто б дивився телевізор заради ознайомлення з програмою передач на завтра. Телевізор - це не тільки самодостатня розвага, але й прямий конкурент усього того добра, яке вам намагається впарити будь-яка афіша. Покликання телевізора - залишити вас увечері на дивані, а не, боронь Боже, випхати з дому на концерт групи «Воровайки» чи бенефіс Сергія Пєнкіна, - я все ж таки вірю в рудиментарний телегуманізм.

 

Якщо ж подія, котрою зваблює газетна афіша, настільки значна, як ото пишуть, - то її тим більше покажуть по телевізору.

 

Протистояння намірів телебачення й афіші очевидне якраз у поєднанні цих славних пожирачів вільного часу. Телебачення традиційно докладає невеликі, але достатні зусилля для того, щоб афіша незатишно схлипувала в його череві. По-перше, хронометраж телеафіші зазвичай дозволяє тільки красиво привітатися й красиво попрощатися, бо мало кому спаде на думку зробити її осердям (чи, принаймні, пишним орнаментом) півгодинної програми, як у випадку з «Експертами дозвілля» на Першому національному. По-друге, афіша - настільки злий пес, що його можна вигулювати тільки раз на тиждень. Цю тезу поділяють не всі, але на каналі ТРК «Київ» до неї поставилися не менш серйозно, ніж сер Генрі Баскервіль - до родинної легенди. По-третє, тільки жорстока війна й взаємна ненависть між телебаченням і афішею може пояснити принципи відбору тих чи інших анонсів, нібито вартих глядацької уваги. Ось як це все відбувається у прем'єрній «Афіші» на ТРК «Київ». Ведуча Ірина Пустільник повідомляє про найбільші культурно-мистецькі події наступного тижня в Києві. Йдеться про концерти двох імпортних поп-зірок, а також про клубний виступ італійської групи «Порт Роял». Потім запрошує в кіно на свіжі блокбастери «22 кулі» та «Битву титанів». А також анонсує без зайвої конкретики фестиваль «Французька весна». Безперечно, для когось саме ця тижнева доза і стане «морем позитивних емоцій та гарного настрою». Але здається мені, що всі ці анонси зібрано за єдиним принципом - ошукати глядача, який знову марно сподівався почути про культурне життя столиці, а натомість - завдяки голубому екрану - зазирнув похапцем у щоденну газету й переконався, що нічого ніде не відбувається, тижнева пайка культури - півкіло сухариків, а тому краще подивитися вечірній серіал. Або ж затягнути: «Ех, Шарік...», що також у більшості випадків гарантує приємний телевечір.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26377
Читайте також
16.10.2010 15:23
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
52 228
25.09.2010 11:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
8 487
17.09.2010 10:57
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
23 108
10.09.2010 08:42
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 530
13.08.2010 16:20
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
12 924
20.07.2010 11:26
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
10 535
08.07.2010 10:21
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
16 424
24.06.2010 13:35
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
46 496
28.05.2010 17:34
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
30 712
19.05.2010 11:03
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
4 225
21.04.2010 09:31
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
20 361
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
kinok
5120 дн. тому
Вас послушать, так складывается впечатление, что программу "Афиша" делают Черновецкий, Бектурсунов и Джангиров. Критиковать ради самой критики может каждый. Пишите что конкретно с точки зрения режиссуры, драматургии и журналистики вам не нравится в этой передаче!
во
5122 дн. тому
Какой-то бред. Программа идет меньше пяти минут (с трудом обнаружил), показатели (точно не смотрел), но, думаю, тоже близки к нулю. И этой программе посвящают целую статью на сайте, который занимается критикой телеконтента. По моему, этот Брыных зря получает свои деньги, а если он это делает бесплатно - он просто больной человек.
Вася
5123 дн. тому
Ну если автор добивался, чтобы его эмоционально посвлали куда подальше, то конечно цель достигнута.
O.K.
5123 дн. тому
навпаки - автор якраз спровокував емоційні реакції читачів. чого ще кращого бажати будь-якому автору?
Вася
5123 дн. тому
Согласен, с предведущими ораторами, что статья больше самой "афиши". Речь, насколько я понял, идет про небольшой анонс. Зачем писать рецензию на анонс? Но если писать, то она не должна быть длинной. Но в этой рецензии 3/4 занимает вступление, а 1/4 простое описание того, что автор видел на экране. В сухом остатке мы имеем понимание, что автора обуревали какие-то эмоции, но какие именно, автор выразить не смог.
Westa
5124 дн. тому
Михайле, справді,згодна-немає й про що говорити. Фуфло,як ви його не називайте- всерівно мер(зька) продукція від медіа-холдингу.Якщо порівнювати з свинею- то тут вона не мала. Але краще було її вбити ще в утробі-аби не плодити натуральне свинство.Згадується один з номерів мер(зь)кої преси "Вечірнього Києва"-(газети із столітньою історією й безславно знищеною цими вандалами)-"Натуральне свинство" -з колажами на неугодних меру голів адміністрацій Києва. Так ось,вся "продукція" медіа-холдиггу казбека-джангірова поза професійністю й моральністю.Але якщо згадати,що під неї з комунальних підприємств Києва в примусовому порядку викачуються сотні тисяч коштів-то це вже просто злочин.Афіша,спів мера,моралізація аделаджи,сеанси гадалок-це ницість,цинізм й ганьба української журналістики.Отож,може варто із почуття власної гідності й професійної етики-солідарності оголосити їх "поза увагою"-до стовпа зневаги.
rider
5124 дн. тому
Дурня повна! Ніякий це не новий прект! Коли був директором ТРК "Київ" Ткачук така прогрма виходила, але під назвою, по-моєму, "Мистецький Киїів" чи "Київ мистецький". Не в назві суть.Там були не лише анонси про прем"єри, гастролі у концертних залах Києва, а й рецензії на концерти, вистави музичних та театральних колективів, зарубіжних виконавців класичної музики тощо. До речі, вона мала досить пристойний рейтинг. Нинішня "Афіша" - ніщо інше, як побрякушка, де більше ведучої, ніж по суті програми.
O.K.
5124 дн. тому
яка різниця про що, важливо - як; майстер може хоч би й про попільничку трілер написати
OBI-Consulting.eu
5124 дн. тому
Логіка: 1. ТРУ КИЇВ - комунальний канал КМДА; 2. КМДА - злило в оперативне управління свої проекти КМХ; 3. КМХ фактично керує комунальними ЗМІ; 4. КМХ тиждень тому пере-пере-перезапустило АФІШУ; 5. ТЕЛЕ-проект створений на доповнення інтегрованої медійної лінійки АФІШИ на всіх комунальних ЗМІ КМДА; 6. Вірно все зроблено. 7. Більше про комунальні ЗМІ КМДА - тут - http://businessintelligenceukraine.blogspot.com/2010/04/public-expertise-case-list-kyiv.html ////// а стаття, так - жива)
Не столько - сколько
5124 дн. тому
Тот редкий случай, когда с автором согласен. Кроме двух пунктов. 1. Рецензия превосходит по хронометражу саму передачу. 2. Образ свиньи, не достигшей ста килограммов - проявление сельского менталитета, мешающее воспринимать любые великосветские умничания.
Jane
5124 дн. тому
Как автор не понимает логики, "яка виштовхує такий продукт в ефір", так я не понимаю логики этой статьи. Если программа ничего не стоит и "наважитися критикувати такого формату програму - все одно що зарізати свиню, вага якої не сягнула центнера", то зачем же ее резать?... Да, не фонтан программа, не фонтан формат (мягко сказанно), но серьезный критик не позволит себе размениваться на мелочи. А в данной ситуации так и произошло. Напишите одним словом - "фуфло". Вас поймут, и не нужно будет "снисходить"
читаДтч
5124 дн. тому
Михаил, как всегда - блестяще! Вкусный стиль.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду