Пісні, перероблені на сало

12 Червня 2010
23342
12 Червня 2010
08:37

Пісні, перероблені на сало

23342
Спільні зусилля шароварників та антишароварників утвердили в суспільстві думку про безгрішність будь-якого «осучаснення» традиційної української культури, що й засвідчив підсумковий випуск «Фольк-music» у ефірі Першого національного
Пісні, перероблені на сало

Іноді дорога редакція «Детектор медіа» виявляє до мене надмірну жорстокість. Як-от цього разу, коли загадала написати про підсумковий випуск програми «Фольк-music», що урочисто відмайорів у ефірі Першого національного минулої суботи, прозвітувавши перед вдячним глядачем про народно-пісенні здобутки першого півріччя 2010 року.

 

Давно я не катався на такій машині часу, ба навіть мав сумніви, що відповідні механізми все ще існують у телевізійному просторі, засіваючи його іржавими гайками і коліщатами. Факт існування цієї програми раніше викликав у мене тихе упиряче схвалення, бо ж народна пісня у калиновім вінку, рушники в серці й мазанка у мозку присипляють пильність. Солов'ї щебечуть? Дівчина по воду йде? Петрусь ночує у вишневім садочку? Ну, й слава Богу, можна пермикати на жіночі бої без правил на каналі «Мега». Себто, проект Оксани Пекун аж до цього часу залишався для мене великим і світлим міфом про можливість існування традиційної народної культури в телепросторі, де світ тьохкає і милується зорями, а бабці з дідусями тужливо починають кожну другу пісню зі слова «ой». Але електронні ангели підманули мене, підвели, заколисали марними надіями. Простіше кажучи - знову підсунули свиню, і цей естетичний теракт заслуговує на детальний звіт. 

 

Отже, підсумкова програма «Фольк-music» почалася з того, що під бадьоре вистукування червоних чобітків і круговерть запасок із плахтами на сцену також вистрибнув гіперактивний артист, мінімалістично вбраний у подерті джинси (вочевидь, він мав символізувати сучасне, модерне тлумачення фольклору), й ото вони спільно з вишиваними жіночками вдарили, врізали й уперіщили: «Було в мене у коморі сало!». А також «груші для милого Андрюші» та «гроші для милого Альоші». Ця композиція мене не на жарт розтривожила. Звісно, не сама пісня, а той ото чудернацький і впізнаваний з дитинства гібрид стилю, обробки і «телевізійної трансляції», що вкупі з недолугим «осучасненням» ще й досі народжує монстрів. Так, це він, той великий і безжальний шароварницький напалм, який ще в минулому десятилітті викликав сякі-такі дискусії, бо ж залишався в нашій культурі говерлою української радянської естетики. А втім, з того часу мода на використання фольклору в сучасному (передусім - пісенному) мистецтві набула ознак пандемії, й тепер уже не залишилося, здається, навіть завалящої провінційної дез-метал команди, в репертуарі якої не було б пісні про червоні бурячки чи ставки-млинки. Відтак тема «шароварщини» якось поволі втратила актуальність. Натомість її фортеці нікуди не пощезли, й пороху в них не бракує. І програма «Фольк-music» - мінометний аргумент на користь цієї тези.

 

Найцікавіше, що спільні зусилля шароварників та антишароварників утвердили в суспільстві думку про безгрішність будь-якого «осучаснення» традиційної української культури. Й відтак однаковий німб непорочності та святих намірів сяє і над фестивалем «Країна мрій», і над програмою «Фольк-music», хоча це живі антитези, протилежні уявлення про те, як варто інтерпретувати вітчизняну автентику. Й поки той-таки Тарас Компаніченко невтомно вишуковує забуті твори українського бароко та класицизму, реставрує та відтворює ту спадщину, про існування якої більшість із нас навіть не здогадується, програма «Фольк-music» обслуговує культ гопця-дриця-бум-цаца.

 

Переглянувши-переслухавши фрагменти кращих пісень сезону, подані у фольклорному та в «сучасному» виконанні, я чомусь одразу пригадав один метикуватий колектив, який кілька років тому «створював настрій» на фестивалі сала в Луцьку. Хороші такі жіночки ходили поміж загородками з найкращими українськими свинями, частували відвідувачів готовим продуктом, та ще й наливали щедро і невтомно виспівували «українські народні пісні» про сало і свиней. Я тоді ще й здивувався, де це вони їх розкопали. Бо так у нас історично склалося, що співали завжди про солов'їв, соколів та чайок, а не про свиней. Але вони, принаймні, чесно зізналися, що співають «українські народні пісні, перероблені на сало». Мені ще тоді здалося, що це - чудова метафора того, чим займаються наші головні «популяризатори» народної пісні, до числа яких належить, поза сумнівами, й проект «Фольк-music». Зрештою, лише такий метод «осучаснення» фольклору, оздоблений укро-радянським сценічним пафосом, має безпрограшний успіх що на фестивалі сала, що в ефірі Першого національного. А якраз успішність програми Оксани Пекун не випадає ставити під сумнів. У підсумковій програмі сезону автори «Фольк-music», звісно, не забули про це нагадати, розповівши про свої відзнаки, поміж яких - перемога на фестивалі «Агросвіт» і воістину знаковий диплом міністра сільського господарства республіки Білорусь. Про «всенародну улюбленицю телеглядачів» ще й розповіли у добірці синхронів Наталя Сумська («Це супер-реаліті-шоу!»), Ганна Герман («Це одна з найкращих і найбільш живих програм. Рідко на якому каналі зустрінеш таку щирість!») і Тетяна Цимбал («Це геніальна ідея!»).

 

І що на це скажеш? Золоте перевесло ще вдарить у дніпровські дзвони, а гурти з чудовими назвами («Славяни» або ж «Пепли») все це хутенько осучаснять. І буде так, як співається в одній із кращих пісень сезону: «Ти - капуста! Ти - розсада!».

 

Ілюстрація - http://www.pekun.com.ua/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23342
Читайте також
16.10.2010 15:23
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
52 228
25.09.2010 11:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
8 487
17.09.2010 10:57
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
23 108
10.09.2010 08:42
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 530
13.08.2010 16:20
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
12 924
20.07.2010 11:26
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
10 535
08.07.2010 10:21
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
16 424
24.06.2010 13:35
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
46 496
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анонім
5066 дн. тому
Ви критикуєте цю програму? а ви її бачили? Для створення цієї програми потрібно багато часу і людей! це не десяти хвилинна справа! Ви кажите, що програма "донищує рештки справжнього українського народного мистецтва"? а що ви зробили для цього мистецтва? Ви поїхали у далеке село, знайшли колектив і записали їх пісні?? НІ!!! Ви просто можете писати і поливати брудом інших, а самі ні на що не спроможні!=(( на жаль, це менталітет нашого народу....
Макабіст
5066 дн. тому
Раз на рік цей Бриних щось до діла написав. Правильно, сало - це зло, прецінь у таку спеку!
Дедушка Крылов
5067 дн. тому
Критиковать бывает хорошо и полезно.Но критикуя шароварницьке надо самому уходить от шароварщины .Критиковать надо аргументировано ,по факттам ,проводя четкую аналитику.В противном случае "...Ты виноват лишь в том , что хочется мне кушать. Волк и ягненок".
Зоя
5067 дн. тому
Саме отакі "проекти" як в О Пекун, "творчість" "ректора національного університету культури" поплавського тощо й донищують рештки справжнього українського народного мистецтва, дискридитують й паплюжать саму ідею й прищеплюють комплекс меншовартності. Дякую, МИХАЙЛЕ , ЗА ПОЗИЦІЮ!
Tip top
5068 дн. тому
I takoe derjmo Novij UT prezident ostavil????????????????
atos
5069 дн. тому
Дедушка приготовился слушать " Целуй меня где ты хочеш--я уже взрослая", А тут шароварщики со своим салом. Обидно!
atos
5069 дн. тому
Дедушка приготовился слушать " Целуй меня где ты хочеш--я уже взрослая", А тут шароварщики со своим салом. Обидно!
Lom
5069 дн. тому
шось із'їв мабуть бриних. живіт дме. ось воно й поперло на все підряд. а давайте запропонуйте й цю передачу закрити на хрєн і сидіти целочкою противсіхствувать як ющенко.
Дедушка Крылов
5069 дн. тому
"Свинья под дубом вековым наелась желудей до сыта,до отвала.Наевшись-выспалась,проснувшись- рыть под дубом стала".Михайлику!Ти переїв жолудів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду