З Першого каналу витискають «незручних» журналістів

16 Вересня 2010
26423
16 Вересня 2010
11:25

З Першого каналу витискають «незручних» журналістів

26423
Заклики керівництва інформаційної служби Національної телекомпанії не вбачати у звільненні Юлії Банкової та Ігоря Кримова політичного підтексту не витримують жодної критики
З Першого каналу витискають «незручних» журналістів

13 вересня стало відомо, що з інформаційної служби Першого національного телеканалу звільняються за власним бажанням троє кореспондентів - Юлія Банкова, Ігор Кримов та Олександр Романюк. Своє рішення піти з державного телеканалу журналісти пояснили поєднанням економічних та морально-етичних причин.

 

«За власним бажанням і з морально-етичних міркувань. А вже ці міркування мали дві складові - політичну й економічну. Політична є така, що багато чого не давали робити, а економічна - просто витискали з каналу, три місяці поспіль позбавляючи премії й тримаючи на голій ставці. А це приблизно півтори тисячі гривень мінус податки», - розтлумачив свої мотиви Ігор Кримов. Слід зазначити, що подібне «лікувальне голодування», за інформацією джерел «Детектор медіа», влаштували не всім журналістам, а лише деяким.

 

Ігор Кримов і Юлія Банкова - учасники журналістського руху «Стоп цензурі!», їхні підписи стоять під маніфестом ініціативи, оприлюдненим 21 травня. Зміни, що відбулись у Національній телекомпанії України з приходом нового керівництва - команди екс-продюсера групи «Інтер» Єгора Бенкендорфа та радника Ганни Герман Валіда Арфуша, - зробили з державного каналу справжню «передову» боротьби за свободу слова.

 

«Цензура міцніє, і щодалі - то важче їй опиратися», - каже Юлія Банкова. Вона, до речі, відома не лише своїми матеріалами для новин Першого каналу, але й тим, що у травні цього року в статті «Поєднаємо патріотизм зі здоровим глуздом», опублікованій «Детектор медіаю», розповіла про закриту зустріч заступника глави Адміністрації президента Ганни Герман із іноземними журналістами, які почули від української чиновниці відверто неправдиву інформацію про стан справ у країні. Тоді прес-служба каналу висловила «здивування» матеріалом журналістки, а пані Герман звинуватила Юлію в тому, що та «поливає її брудом». Пізніше, втім, виправдовувалася, що її вигадки про Галичину були жартом.

 

Ігор Кримов також фігурував у публікаціях, що стосувалися цензури й тиску на журналістів у новинах Першого, і брав участь у публічних заходах «Стоп цензурі!». Чи можна після цього вважати збігом той факт, що саме Юлію та Ігоря було позбавлено доплат, які наближають зарплату новинарів Першого якщо не до ринкового рівня, то до київського прожиткового мінімуму?

 

Натомість керівник новин Першого каналу Олександр Пантелеймонов убачає в рішенні журналістів звільнитися наслідок об'єктивних економічних обставин: «Так, це правда, за останній місяць співпрацю з телеканалом припинили троє журналістів новин. На жаль, сьогодні Першому національному важко конкурувати з комерційними каналами у всьому, що стосується фінансів, і зарплата журналістів - не виняток. Тому керівництво телеканалу з розумінням ставиться до рішення наших журналістів». Від можливої наявності політичних причин, а тим більше - цензури, пан Пантелеймонов категорично відхрещується: «Цензури на телеканалі немає. Ми працюємо в рамках редакційної політики, і як державна телекомпанія висвітлюємо діяльність органів влади... Перший національний завжди був своєрідною кузнею кадрів для українського телебачення. В Україні немає телевізійного каналу, на якому не працювали б колишні працівники Першого. Я прошу не вбачати в переході журналістів Першого на інші канали політики. Звільнення журналістів - це постійний нескінченний процес, до якого, на жаль, ми були готові, і сприймаємо його з розумінням. Ми бажаємо журналістам, які працювали в новинах Першого, повної реалізації їхнього творчого потенціалу».

 

Щоб з'ясувати, чи правду каже заступник генерального директора Національної телекомпанії України, чи лукавить, дозволимо собі невеличкий історичний екскурс.

 

Після реформ, розпочатих, але не завершених командою Тараса Стецьківа та Андрія Шевченка у 2005 році, інформаційна служба Першого національного п'ять років існувала в перехідному стані: вже наближена до сучасної за форматом продукту, вона залишалася значною мірою «совковою» за організацією виробництва й технічним забезпеченням. До того ж, «помаранчева» влада в особі президента Ющенка недвозначно дала зрозуміти, що вбачає у державному телебаченні свій власний невідчужуваний медіаресурс. Із цим, зокрема, було пов'язане блокування Віктором Ющенком та контрольованою ним парламентською фракцією «Наша Україна» процесу перетворення НТКУ на суспільну телекомпанію. Керівництво каналу, яке глава держави призначав особисто, не могло чинити відкритого опору постійному прагненню використовувати НТКУ. До того ж, за статутом, державний канал справді зобов'язаний висвітлювати діяльність органів влади, а форма та обсяги такого висвітлення не є унормованими.

 

Разом із тим, попри вбоге матеріальне забезпечення та часто зв'язані інтересами влади руки, новини Першого, поступаючись інформаційним програмам комерційних каналів розмахом і видовищністю, весь «помаранчевий» період демонстрували прагнення до збереження чистоти й балансу. За результатами моніторингів новин, що проводилися незалежними установами (комітет «Рівність можливостей», «Детектор медіа», Академія української преси), показники кількості порушень стандартів у державного каналу зазвичай були одними з найкращих. Тут майже не траплялося відверто замовних сюжетів, а вплив президента, а згодом і прем'єр-міністра, на редакційну політику виражався у збільшенні частки того самого «висвітлення діяльності», однак не в ігноруванні або паплюженні опозиції. Прагнення дотримуватися стандартів було тут більш очевидним, аніж у новинах більшості комерційних каналів.

 

Із наближенням «останнього бою» за президентське крісло інтенсивність використання НТКУ, зокрема й новин, посилилася, що не могло не відбитися на показниках кількості замовних матеріалів. Перший вийшов на четверте, а між першим і другим турами виборів - на третє місце в антирейтингу каналів із найбільшою кількістю прихованої політичної реклами.

 

«Детектор медіа» та інші організації, що відстоюють свободу слова й цивілізовані принципи відносин між медіа та владою, протягом «помаранчевої» п'ятирічки регулярно висловлювали претензії до редакційної політики Першого, зокрема й ТВО «Новини», яким керував Ігор Федорів (практично негайно звільнений після приходу до влади Партії регіонів). Однак тепер слід визнати, що в порівнянні з нинішньою ситуацією на державному каналі тогочасні приводи для критики були дрібницями.

 

Сьогодні Перший надійно «прописався» в першій трійці антирейтингу каналів із найбільшою кількістю замовних матеріалів, а кількість таких матеріалів у його новинах практично на порядок перевищує показники періоду виборчої кампанії. Це безпрецедентно, адже раніше в період затишшя між виборами кількість джинси й політичного піару традиційно зменшувалась, а на Першому часто прямувала до нуля. Тепер вона, навпаки, щомісяця зростає - від семи випадків протягом березня (до призначення Бенкендорфа й Арфуша) до 335 за період 26 липня - 21 серпня. Протягом серпня загальна кількість зафіксованих порушень становила 389.

 

Кількість матеріалів із порушеннями журналістських стандартів, які можуть свідчити про замовний характер, а також випадків замовчування важливих фактів у новинах Першого Національного в 2010 році

 

 

 

 

 

Дані проекту «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян»

 

То що ж відбувається з редакційною політикою Національної телекомпанії з приходом нового керівництва, призначеного урядом в обхід прописаної в законі процедури?

 

«З квітня 2010 року Національна телекомпанія України розпочала активну підготовку до приведення головних засад своєї діяльності у відповідність до критеріїв суспільного телебачення», - заявила в червні прес-служба телекомпанії. Незабаром заступник генерального директора каналу Валід Арфуш в інтерв'ю інформаційній агенції УНІАН сформулював своє бачення цих «критеріїв» у тому, що стосується новин:

 

«Зараз багато йде розмов про громадське телебачення, кажуть, що Перший канал не повинен бути пов'язаний з владою... Та я вважаю, що Перший національний обов'язково повинен бути провладним. Вважаю, що в кожній країні повинен бути такий канал. Яка б влада не була, завжди знайдеться канал, який її критикуватиме. А Перший національний має завжди висвітлювати роботу влади, доносите лише позитивну інформацію до глядачів. Тоді люди нехай самі судять, чи справді все так, як кажуть на каналі. Наприклад, ми розказуватимемо, що ремонтуються під'їзди, а вони насправді не ремонтуються, тоді люди йдуть і жаліються. Перший національний має підтримувати владу, а влада повинна знати, що Перший національний завжди її захищатиме. Робота Першого передусім - не критикувати владу. Показати, що хороше, бо не буває такого, що у владі все погане».

 

Отже, як бачимо, керівництво телекомпанії не лише не вбачає в порушенні базових стандартів інформаційної журналістики якоїсь проблеми, але й відкрито визнає, що відсутність балансу та суто позитивне висвітлення діяльності влади є найголовнішою засадою редакційної політики. Пояснити це записаним у статуті зобов'язанням висвітлювати діяльність влади неможливо, позаяк ніяких задокументованих вимог щодо обсягів та, наголосимо, тональності цього висвітлення не існує. Усе це - самодіяльність менеджерів, які чи то виконують указівки з Адміністрації президента, чи то демонструють у такий спосіб власну відданість і старанність. При цьому явно перегинаючи палицю.

 

Ще одна особливість новин Першого за нового керівництва полягає в тому, що його новини аж надто часто працюють в унісон із іншими відверто провладними каналами - «Інтером» та ICTV. «Так само, як і раніше, ці три канали надзвичайно часто висвітлюють події, пов'язані з діями влади, дуже схожими сюжетами, з однаковими порушеннями стандартів. Подібних "співпадінь" нараховується 39. Це може свідчити про скоординованість дій каналів на замовлення представників владних інститутів. Підтвердженням цього висновку може бути й те, що три названі канали також зазвичай замовчують одні й ті самі теми або їхні складові», - йдеться у звіті моніторингової групи ТК за серпень. Про те, що новини Першого та «Інтера» (звідки походять гендиректор НТКУ Єгор Бенкендорф та низка його заступників) узгоджуються між собою, заговорили ще три місяці тому. Тоді це запитання було поставлено Віктору Януковичу на прес-конференції, однак президент продемонстрував чи то нерозуміння, чи то вкрай недбале ставлення до цієї проблеми.

 

Місце Першого національного в антирейтингу кількості порушень журналістських стандартів а) які свідчать про можливий замовний характер матеріалів; б) які полягають у замовчуванні важливої інформації; в) сумарна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дані проекту «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» за серпень 2010 року

 

Отже, на сьогодні новини Першого національного фактично працюють на замовлення влади, задовольняючи її інформаційні потреби, й при цьому ігнорують базові стандарти інформаційної журналістики, що існують у демократичних країнах. Висловлювана керівництвом телекомпанії думка, що державний канал повинен захищати інтереси влади й повідомляти лише позитивну інформацію про її діяльність, із погляду демократичної традиції є кричущою дикістю. Нічого подібного не можна зустріти навіть у тих нечисленних цивілізованих країнах, де в якійсь формі збереглася державна форма власності на ЗМІ, або суспільні медіа фінансуються з бюджету. Але для чинної української влади, як ми бачимо, подібний підхід є нормою.

 

Не дивно, що журналісти, які брали участь у рухові «Стоп цензурі!», відмовлялися виконувати замовлення та виступали проти цензури й політичного тиску, не вписувались у «рамки редакційної політики» - тієї самої, яка призвела до зростання щомісячної кількості порушень стандартів протягом півроку від декількох випадків до сотень. Вельми показово також, що для витискання незручних журналістів із каналу було використано формально законний, хоча від цього не менш підступний, метод «позбавлення премії», у 2007 році застосований з тією ж метою до колективу інформаційно-аналітичної служби телеканалу «Інтер». Тоді організований протест журналістів каналу, підтриманий колегами з інших ЗМІ, таки змусив менеджмент і власників віддати працівникам «Інтера» «преміальну» частину зароблених грошей. Журналістам Першого, на жаль, на подібне сподіватися не доводиться.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26423
Коментарі
26
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
baybak
4967 дн. тому
а глядачів витісняють з каналів: ТРІОЛАН не транслював в понеділок 20.09 передачу "свобода слова". Усі інші канали працювали
Idle-pro
4968 дн. тому
на УТ повний атстой. А що робиться з денними програмами неновинного формату? Там же суцільна порнографія, заглядання під спідницю і в ширінку...
Idle-pro
4968 дн. тому
Правда завжди десь по середині.
Чара
4968 дн. тому
ola, Ви або читайте частіше, або коментувати не беріться.
ola
4970 дн. тому
рідко читаю телекритику. інколи потрапляю на дописувача отара. Отаре, ви хто? журналіст? де ви працювали до ТК? в яких мас-медіа? на яких телеканалах, що ви собі дозволяєте оцінювати і коментувати колег з ТБ? що або який продукт ви зробили? що можна оцінити з вашого доробку?
Civil
4970 дн. тому
Отар, я намеренно написал "журналисты". Это не относится лично к вам. Но давайте посмотрим та ТК. Издание имеет ярко выраженный оранжевый характер (не будете спорить?). Вы бы назвали это цензурой, я всего лишь редакционной политикой, но проблема в том, что ТК претендует на оценку всех медиа якобы с нейтральных позиций. Вот с этим не хотите побороться?
Otar Dovzhenko
4970 дн. тому
Civil, може, хтось і мовчав, але не я і не мої колеги з ТК.
Civil
4971 дн. тому
Отар, но вы же (журналисты) молчали пять лет!!! Значит опыт такой имеется. А тогда вещи похуже происходили. Кстати, вы не думали, что если журналисты перестанут ощущать себя революционерами, а попробуют хотя бы стремиться к объективности то и давление на вас уменьшится или вовсе исчезнет?
Otar Dovzhenko
4971 дн. тому
Civil, я не мав на увазі, що хочу чути якісь вибачення, а натякав, що з таким вашим тоном дискусії в нас не вийде. Щодо "закрити Європу" - впевнений, що дії медіавласників, медіаменеджерів, спецслужб, міліції і найвищої влади справді це можуть. Ви пропонуєте мені як журналістові мовчати про ці дії?
Civil
4971 дн. тому
Александр, пропущу ваши попытки меня уязвить, сразу к сути. Моя фамилия не Ефремов, поэтому могу позволить себе быть откровенным: этот закон вообще не имеет отношения к защите нац. меньшинств. В Украине действует и поддерживается псевдопатриотами уникальное и не побоюсь этого слова фашистское законодательство когда язык огромного количества (по некоторым оценкам большинства) населения страны не является государственным. Такого нет ни в одной стране Европы. В Германии открываются школы на турецком языке для национальности, которая там появилась не более 30 лет назад! Так что это просто попытка исправить нацистские законы никак не ущемляя украинский язык. Что касается евреев - они теперь тоже смогут смотреть кино на родном языке. Небольшая, но польза.
Олександр Михельсон
4971 дн. тому
Civil - Під "маловченими" я не Вас мав на увазі. У Вас з ученістю все в порядку, я Вас давно знаю, Ваша ученість у мене сумнівів не викликає - окрім пізнань в українській мові, літературі та історії, звісно, але Ви ж це ученістю й не вважаєте, тож ми квити. А що стосується євреїв, то тут теж є нюанс. Звісно, навряд чи я маю право виступати від імені євреїв, не будучи євреєм сам - але коли Ви вже спитали, то зауважу, що за новою версією законопроекту "Про мови" євреї як не мали мовної легалізації, так і не матимуть. Адже в жодному регіоні України вони не складають більше 10 % населення. Тобто ані ідиш, ані іврит "регіональними" мовами бути не мають права - і це ще один, хоч і далеко не головний, недолік відомого Вам законопроекту.
Civil
4971 дн. тому
Отар, за тон приношу извинения. Но не более. Все эти гонгадзе-цензурные игрища вызывают у меня слишком однозначную реакцию. Вам мало того ущерба, который принесла стране предыдущая кампания? Опять нужно закрыть перед нами Европу? Александр, вы бы евреев вспоминали, когда нам запрещали кино смотреть на родном языке, не говоря уже об образовании. Есть законное право владельца строить информационную политику канала. Владелец 1-го - тот, кто у власти. На 5-м же никто не мешает собираться оранжевой тусовке и рассказывать сказки своей аудитории? И, давайте полегче в выражениях.
Олександр Михельсон
4971 дн. тому
Маловчені (і ще менш виховані) борці за ВФЯ намагаються довести, що цензури немає, бо не відбувається порушення закону. При цьому вони, з огляду на своє дрімуче селюцтво й невігластво, забувають два моменти - головний та основний. Головний момент полягає в тому, що, наприклад, винищення євреїв у гітлерівський Німеччині теж відбувалось цілком законно. А основний момент полягає в тому, що насправді порушення Закону нинішніми цензорами таки ВІДБУВАЄТЬСЯ - і тексти Отара, зокрема, показують це дуже переконливо. Якщо, звісно, цього Отара регулярно читати, а не лише регулярно писати йому відгуки :)))
Otar Dovzhenko
4972 дн. тому
Civil, в тексті немає нічого про пана Романюка, окрім того, що він також звільняється (це відомо з офіційного повідомлення). Про Банкову і Кримова написано конкретно. Те, що прізвище пана Романюка потрапило в лід, безперечно, моя помилка, але цілком технічна, і "брехнею" не є. А ваш тон не робить вам честі.
Civil
4972 дн. тому
Отар, может надо и перед читателями за наглое вранье извиниться?
Олександр Романюк
4972 дн. тому
Дякую!
Otar Dovzhenko
4972 дн. тому
Пардон, пане Олександре. Вас записали за компанію. Зараз приберемо ваше прізвище.
Олександр Романюк
4972 дн. тому
Панове, некоректно писати, з яких причин я звільнився із каналу, якщо ви навіть у мене не примудрилися цього спитати! Причини, у моєму випадку, аж ніяк не "морально-економічні". Людина, яка займається лайфами, соціалкою, поточними репортажами, навряд чи могла б стикнутися із цензурою. :-) Із каналу мене ніхто не витискував, це було виключно моє бажання (причина - перехід на іншу роботу). Більше того, мені сказали, якщо я буду мати бажання повернутися на канал - ніхто проти не буде. Прошу, підходьте старанніше до висвітлення теми!
terry
4972 дн. тому
Нему у нас ніякої цензури.Шо за безглуздя?
кцу
4972 дн. тому
мамадорогая, відколи на першому з'явився відділ пропаганди? ці хомячкі в каментах неймовірно доставялють
Врач
4972 дн. тому
А эти безумные ничем не обоснованные таблицы писали пациенты с Фрунзе 103? Где аргумекнтация что все это не написано от фонаря ?
уго чавес
4972 дн. тому
как вы зае***али уже со своей цензурой!!! видимо совсем не в курсе, что такое цензура по-настоящему. если бы бы была цензура, вы не смели бы поднять даже носа. а так посмотришь - ходят со своими плакатами, что-то кричат... толпа маленьких худосочных бездельников, которым из-за их профессионализма на пятки наступили, вот они и обиделись. никакого отношения ваши обиды не имеют к настоящей цензуре. спросите у поколения Кучмы - оно-то точно помнит. и прекратите брать по 110.000 долларов на ежемесячное содержание своего "честного" движения - все знают: кто и зачем вас финансирует.А если вам это не известно, то спросите у старших - где ваши деньги, ведь ваши фамилии стоят в тех актах, как факты о получении. Бессовестные.
samson
4972 дн. тому
Після приєднання до руху "Стоп цензурі!" та участі нашої редакції в акції "Марш журналістів за свободу слова" (http://zemna.ua/stattik/99-2010-08-12-08-12-21) засновники видання теж пояснювали своє рішення РОЗФОРМУВАТИ РЕДАКЦІЮ і звільнити всіх журналістів, а натомість взяти інших, що це ніяк не пов'язано з вище описаними подіями! (http://zemna.ua/2010-06-09-15-25-24/147-2010-08-25-22-35-57)
samson
4972 дн. тому
Після приєднання до руху "Стоп цензурі!" та участі нашої редакції в акції "Марш журналістів за свободу слова" (http://zemna.ua/stattik/99-2010-08-12-08-12-21) засновники видання теж пояснювали своє рішення РОЗФОРМУВАТИ РЕДАКЦІЮ і звільнити всіх журналістів, а натомість взяти інших, що це ніяк не пов'язано з вище описаними подіями! (http://zemna.ua/2010-06-09-15-25-24/147-2010-08-25-22-35-57)
eryu
4972 дн. тому
Зачем врать ? Кто их ВЫТИСКАЕТ ???
8-)
4972 дн. тому
Дякую, Отаре, за статтю.. Власне це відповідь на дискусії в новині про те, що журналісти звільняються з НТКУ через засилля цензури.. Сумно це все.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду