У справі про частоти потрібен компроміс

1 Вересня 2010
37447
1 Вересня 2010
17:03

У справі про частоти потрібен компроміс

37447
Влада повинна зрозуміти, що «перемога» над двома незалежними каналами, здобута на догоду інтересам Хорошковського, запустить механізм знищення режиму. А мовникам слід поступитись намірами отримати великий частотний ресурс «на шару»
У справі про частоти потрібен компроміс

Останнім часом, коли президент України Віктор Янукович чув від журналістів запитання про тиск на медіа, про поєднання високих державних посад з володінням величезною медійною власністю, впливом на суди і сферу регулювання медіа, він відповідав щось на зразок «я не знаю таких фактів, назвіть мені прізвища».

 

Після того, як Віктору Федоровичу кілька разів назвали прізвище  голови СБУ та  фактично власника групи компаній «Інтер» Валерія Хорошковського, президент заспівав іншої: мовляв, факти ваші не відповідають дійсності, Хорошковський - не власник, ні на що не впливає і займається своєю роботою в межах повноважень.

 

Однак, хоч скільки глава держави заперечуватиме очевидне, він нічого не вдіє з тим, що вся Україна і весь світ уже знає: голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський, фактичний власник найбільшої в країні медіагрупи, член Вищої ради юстиції, використовує своє службове становище для взяття під контроль регуляторних органів у сфері медіа та зведення своїх чи то бізнесових, чи приватних порахунків. Недарма Януковичу на його «я не володію такою інформацією» вже прямо відповідають: тоді змініть шефа своєї спецслужби, раз він вас не інформує.

 

Судовий процес за позовом телеканалів групи «Інтер», що вимагав скасування рішення Національної ради з питання телебачення і радіомовлення про результати конкурсу на телевізійні частоти 27 січня 2010 року, став своєрідним дзеркалом, у якому відображається низка одвічних проблем нашої держави. Це й свавілля влади, і залежність судів, і недосконалість регуляторних та контролюючих органів, і практика кулуарних домовленостей про речі, які стосуються суспільства і державної власності, і безнадійно застарілий та безглуздий механізм ліцензування, і неготовність держави до викликів сучасних цифрових технологій (за кілька років до повного переходу на «цифру» ми продовжуємо розбудовувати аналогові мережі!), і нечесна конкуренція на медійному ринку, і непрофесійність, безвідповідальність та рабська покора медіа, з яких одиниці наважились на спробу дослідити цю тему або хоча б поінформувати свою аудиторію про те, що такий процес відбувається.

 

Про те, чому ця справа є неоднозначною, й через що їй не можна давати категоричних оцінок, на які останнім часом особливо щедрі деякі політики, йшлося в попередньому матеріалі ТК - «Частотний процес». Знаючи подробиці справи й розуміючи, наскільки хисткою є позиція телеканалів, ми, на жаль, не можемо приєднатись до колег, які безапеляційно називають рішення суду незаконним, а ТВі із 5-м - жертвами цензури та політичного тиску. Як не можемо і погодитись із «Інтером» та його союзниками у тому, що суд ухвалив єдино правильне і справедливе рішення. До різних аспектів цієї справи слід підходити диференційовано, не намагаючись оголосити одних її учасників абсолютним злом, а інших - уособленням найвищої справедливості. 

 

Для влади ситуація, в яку її завів Хорошковський в історії з ТВі та 5 каналом, є патовою. Фактично лише звільнення голови СБУ, який на сьогодні є найбільш одіозною персоною у владі (крім, хіба що, Дмитра Табачника), могло б пригальмувати процес дискредитації держави та її керівництва, викликаний занадто грубими та енергійними діями спецслужбіста-медіамагната на медійному фронті та у спробах залякати представників громадянського суспільства  відновленням практики «профілактичної» роботи часів радянського КДБ. Надію подати діяльність Хорошковського як елемент «наведення порядку в країні»  влада вже безнадійно програла.

 

З огляду на те, що заклики і вимоги звільнити Хорошковського - або з усіх займаних посад, або хоча б із ВРЮ -  лунають дедалі частіше, можна прогнозувати, що наступного дня після того, як влада остаточно розрахується з Дмитром Фірташем за газ, Валерія Івановича можуть перевести на почесну посаду сьомого заступника секретаря РНБОУ або кудись іще подалі. Та поки що Хорошковський недоторканний, і навряд чи навіть Янукович може давати йому вказівки. Інакше, безперечно, йому давно сказали б згортати судову війну з ТВі і 5-м, сідати за стіл переговорів і знаходити компромісне рішення. Адже іміджева шкода, якої завдає команді Януковича цей процес, значно перебільшує ту, якої могли б завдати ці два  канали зі скромним рейтингом навіть у разі, якби перейшли в опозицію й «мочили» владу день і ніч.

 

З усіх версій відповіді на запитання «навіщо Хорошковському все це?» найбільш схожою на правду на сьогодні видається версія помсти з особистих, суто емоційних мотивів. Найбільш промовистим свідченням цього є повторне - після відмови Генеральної прокуратури порушити справу - намагання притягти членів Національної ради попереднього скликання до відповідальності за порушення закону в процесі проведення конкурсу на телечастоти. Сцена, документально відтворена у статті «Дзеркала тижня» «Ліцензія на свободу слова» - «Засідання розпочалося з демонстративних дзвінків по мобільному телефону: "Алло, Валерію Івановичу, вони не хочуть голосувати"» - цілком могла мати своїм продовженням «чесне есбеушне слово» Валерія Івановича, що всі, хто не схотів голосувати, будуть сидіти, й по-їхньому все одно не вийде. Зіставляючи ж частоти, які виставлялись на конкурс, із масштабами телегрупи «Інтер» (яка й без того посідає більше третини ринку), розуміємо, що бажання власника мегахолдингу отримати ці малопотужні передавачі для себе має значно більше спільного із примхою, ніж із бізнес-інтересами. Ще одна загальновідома й очевидна версія, якої тримаються керівники 5 каналу і ТВі - політично-цензурна, себто прагнення влади унеможливити розвиток незалежних від неї телемереж, - не суперечить і не виключає версії панської примхи магната-небожителя.

 

Зараз ТВі і 5-й - дуже потрібні українському суспільству телеканали. Насамперед тому, що не належать до підлабузницького пулу, готового облизувати владу, замовчувати будь-які її прорахунки і вергати блискавки на опозицію заради хазяйських феросплавів і труб. Після добровільно-примусової самокастрації суспільно-політичного мовлення більшості телеканалів саме ці два канали стали головним осередком відносно вільної, - хоч і не цілком вільної від проблем і вад, притаманних новинам і політичним програмам нашого телебачення взагалі, - інформації та аналітики. Тому, якщо спробувати подивитись на ситуацію з погляду умовної «революційної доцільності» (крий Боже, не йдеться про повалення режиму Януковича, лише про боротьбу за громадянські свободи та демократію), то розширення мовлення ТВі і 5-го - те, за що варто боротись.

 

Утім, є сенс розглядати випадки цих двох каналів окремо. Метою ТВі було за допомогою хитрого механізму із залученням державних органів, легального на межі фолу, стати ефірним мовником із всеукраїнським статусом і, що не менш важливо, частотою в Києві. При цьому програми каналу, суспільно поживні за умов тотального замовчування та самообмеження, стали б доступні набагато більшій кількості громадян. Таким чином, бізнес-інтереси Костянтина Кагаловського збігаються з суспільним інтересом.

 

Натомість метою власників 5-го було запустити на базі отриманих на конкурсі частот новий телеканал, який у різних джерелах характеризується то як «розважальний», то як «просвітницький». Офіційне пояснення, що пролунало з вуст представників 5-го: двом юридичним особам тісно, і їм необхідні два окремі канали.  При цьому, нагадаю, в майбутніх цифрових мультиплексах такі два канали для НБМ і «Експрес-інформ» уже передбачені - перший гніздитиметься в МХ-3, другий в МХ-2. Питання, чи потрібен нам ще один всеукраїнський ефірний розважально-пізнавальний телеканал, коли ринок і без того тріщить від безпрецедентно надмірної їх кількості, є дискусійним. В усякому разі, ні про які загрози для мовлення «першого інформаційного каналу України», як називає себе 5-й, унаслідок неотримання ліцензій на 10-ваттники - зі сторони влади -  йтися не може. Все залежить виключно від волі власника - наприклад, якщо Петро Порошенко має намір відмовитись від подальшого інвестування в 5-й, якщо операція «Мітоз» зірветься.  Але це навряд: Петро Олексійович і в політиці, і в бізнесі всерйоз і надовго, і не для того підтримував 5-й у життєздатному стані останні п'ять років, щоб тепер позбутись малопотужного, але впливового та брендового медіаресурсу. Який він, якщо вірити його власним словам, категорично відмовляється продавати.

 

Що ж до аргументу про те, що зміни до ліцензії однієї з телекомпаній, які були занадто поспішно внесені після оголошення результатів конкурсу, унеможливлюють подальше мовлення у форматі інформаційного каналу, то він на практиці означає лише одне - небажання власника і менеджменту 5 каналу повертатись до старих умов ліцензії, поставивши таким чином хрест на ідеї запуску другого, розважально-пізнавального, каналу. Драматична ж перспектива начебто відключення наявної у 5-го ефірної мережі через вимушене порушення умов ліцензії виглядає малоймовірною - недарма Віктор Янукович казав, що «зробить усе можливе, аби 5 канал лишився в ефірі». Президентської четвірки в Нацраді цілком вистачає, щоб виконати цю обіцянку. 

 

Отже, на відміну від історії ТВі, яку можна пов'язати з обмеженням свободи слова, історія 5-го каналу може бути визначена лише як перешкоджання розширенню бізнесу власника. За всієї поваги до героїчної історії 5-го та його визначної ролі у Помаранчевій революції, сприймати судову заборону створити ще один канал слід так само, як, наприклад, відмову Антимонопольного комітету дати згоду компанії «Рошен» на придбання ще одного карамельного заводу.

 

З ТВі усе також зовсім не однозначно. На стіні в одного мого знайомого бухгалтера висіла табличка з афоризмом, сенс якого зводився до того, що «оптимізувати оподаткування», себто прагнути платити державі менше,  не порушуючи при цьому закон - святе право кожного індивіда чи компанії. Очевидно, саме за цим принципом діяло керівництво ТВі, замисливши схему з посиленням потужності передавачів та перенесенням одного з них до Києва. Проте, на жаль, відповідність цієї схеми законодавству викликає сумніви. І представники ТВі, попри анонімні обіцянки надати документи, дотепер так і не змогли ці сумніви розвіяти. Можливо, відповідальність за це несе апарат Нацради, посадовці цього та інших регуляторних органів, а не ТВі та його керівництво. Однак, в усякому разі, навіть попри суспільну користь від мовлення цього поки що не залежного від влади каналу, телевізійний ринок не повинен розбудовуватись у подібний спосіб. Це - крок назад від цивілізованого регулювання і саморегулювання ринку.

 

Яким міг би бути компромісний вихід? Перш за все Національній раді з питань телебачення і радіомовлення слід заспокоїтись із приводу негайного проведення конкурсу на частоти, що стали яблуком розбрату. Принаймні, поки справа не пройшла касаційну інстанцію. Інакше в судову війну доведеться вступати вже іншим каналам, які братимуть участь у новому конкурсі, але не зможуть отримати ліцензію через скасування нинішнього рішення апеляційної інстанції Верховним Судом. Останнє є цілком імовірним - або суд дослухається до аргументів телеканалів, або отримає відмашку від влади, якій нарешті набридне набувати реноме душителів опозиційних медіа.

 

Вимушена неучасть у конкурсі ТВі і/або 5-го, або ж надання їм меншої кількості частот, ніж вони отримали на горезвісному січневому конкурсі, все одно трактуватиметься як «позбавлення частот». У цьому разі власники каналів мають певні шанси у міжнародних судах, рішення яких, - судячи з того, як було сприйнято присуд Стокгольмського трибуналу за позовом Дмитра Фірташа, - наша влада вважає обов'язковими для виконання. Знов-таки, тоді не уникнути постраждалих із числа переможців нового конкурсу.

 

За таких обставин єдиним розумним рішенням видається залишити в силі рішення Нацради про визначення результатів січневого конкурсу, однак скасувати подальші загадкові документи, які зробили можливим збільшення потужності передавачів та перенесення одного з них. За кіловатні передавачі та київські частоти телеканали повинні платити в державну скарбницю відповідний ліцензійний збір, адекватний істотному зростанню капіталізації разом із фактичним збільшенням покриття. Якщо панове Кагаловський і Княжицький готові відмовитись від плану отримання національного покриття та «золотої» київської частоти за копійки й іти законним шляхом - чудово. Не готові - що ж, тут уже проблема ніяк не в утисках свободи слова.

 

Визнаючи ймовірну неправедність мотивів, що спонукали групу «Інтер» оскаржувати результати конкурсу, не можна не визнати, що її аргументи в суді виглядали переконливіше. Що, втім, почасти пояснюється відсутністю повноцінного захисту з боку Нацради, на сьогодні цілком контрольованої Хорошковським. За інформацією, наявною у ТК, деякі вагомі докази на користь того, що формально засідання Нацради 27 січня проходило із кворумом, просто не були використані, оскільки нинішнє скликання Нацради не було в цьому зацікавлене. Колишнім членам Нацради, - один із яких, Юрій Плаксюк, що нині очолює Державний комітет телебачення і радіомовлення, на жаль, поки що відмовляється розтлумачити ситуацію з появою дивного додатку до ліцензії зі збільшеними потужностями передавачів, - є сенс вимагати свого залучення до процесу як зацікавлених осіб і самим відстоювати свої права.

 

Владі ж, якщо вона не хоче остаточно утвердитись в очах світової спільноти як тоталітарна й недемократична, варто чимскоріше підштовхнути власника групи «Інтер» до пошуків компромісного виходу, а не зведення особистих або бізнесових порахунків у цій справі.  Адже «перемога» над двома невеличкими телеканалами стане не стільки демонстрацією сили режиму, скільки запуском громадянського й політичного механізму, який рано чи пізно відправить цей режим туди, куди помандрували його попередники.

 

Фото - www.ntv.ru

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37447
Читайте також
29.10.2010 10:05
Отар Довженко
25 520
01.09.2010 10:06
Вікторія Кобиляцька, Валерій Костюкевич, Лариса Осадчук, Микола Семена, Тетяна Ільницька, «День»
57 718
31.08.2010 17:22
Мар'яна Закусило
66 051
31.08.2010 14:06
Елена Геда, Ирина Миронова, «Коммерсантъ»
44 092
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Даля, Литва
4984 дн. тому
Ясно, вырисовывается, кто такой может быть Веддаарди
Веддаарди
4984 дн. тому
А я разве ещё не сказал?.. Те, кто в Воле, в Триолане и в прочих получают деньги за вхождение ТВi в их кабеля. Не Княжицкому ж за это платят, а прям так наоборот, скорее всего.
Otar Dovzhenko
4984 дн. тому
Веддаарди, так ви скажіть - що за люди?
Даля, Литва
4985 дн. тому
Деловой Вы, Веддаарди
Веддаарди
4985 дн. тому
Да я не про ТВi (хоть и считаю, что общественную важность должно показывать общество, и у канала, которое общественность считает важным, рейтинг должен быть не таким). Я про Интер и Хорошковского.. Ему выгоды не видно (как и написано: мол, просто эмоционально "захотелось"). От ликвидации, в частности, лицензии на аналоговый эфир в Киеве зрителей у ТВi не убавится... разве что на каплю: ну не смотрят аналоговый эфир в Киеве. Где выгода даже такому злодею, каким Хорошковского рисуют? А вот от вхождения ТВi в УПП конкретные люди потеряют конкретные деньги. Вот же явно заинтересованная сторона (и это - не Хорошковский)! Но о них - ни слова...
Даля, Литва
4985 дн. тому
Веддаарди — надо же, какой ник придумали себе. И тексты навороченные. Украина, блин
Otar Dovzhenko
4985 дн. тому
Веддаарди, ну я ж, здається, жодного разу ТВі в цьому тексті не облизував, і навіть навпаки - прямо сказав, що йшлося про певну схему на межі законності з метою розширити бізнес :) Те, про що ви кажете - ще один аспект. Що, однак, ніяк не заперечує суспільної важливості каналу.
beznadega.ru
4985 дн. тому
Молодець, пане Отаре! Журналістика і Україна житиме — з такими, як Ви
Веддаарди
4985 дн. тому
Тогда это совершенно другие люди, оказывается... ТВi и сейчас входит даже в самые дешёвые пакеты и Воли, и Триолана... кто там ещё в Киеве... Но так как общественная важность как-то не сильно отражается на рейтинге (не то общество канал смотрит), то, наверное, в кабельный пакет они попадают не за бесплатно... А хотят не платить... Вот так и вырисовываются конкретно материально заинтересованные! А то Хорошовский, Хорошковский... Отнюдь не только Хорошковский.. причём не Хорошковский понятнее.
Otar Dovzhenko
4985 дн. тому
Веддарди, хіба ТВі не мав би ввійти до універсальної програмної послуги на території поширення сигналу?
Веддаарди
4986 дн. тому
Самое душевное - про частоту в Киеве. Где, где в Киеве есть дома, которые берут сигнал с аналогового эфира??? Да во всех домах антенны уже порезали в лихие 90-е, когда первое кабельное прокладывали. Смотрящих эфир в Киеве - копейки! А самое интересное, что в 2012 году (уже скоро) аналоговый эфир замолчит, и те частоты будут отданы мобильному интернету, чтобы буржуйские iPаdы нормально работали. О чём разговор-то?..
stas
4986 дн. тому
хорошая статья
Rost
4986 дн. тому
Зараз ТВі і 5-й - дуже потрібні українському суспільству телеканали. Насамперед тому, що не належать до підлабузницького пулу, готового облизувати владу, замовчувати будь-які її прорахунки і вергати блискавки на опозицію заради хазяйських феросплавів і труб. Після добровільно-примусової самокастрації суспільно-політичного мовлення більшості телеканалів саме ці два канали стали головним осередком відносно вільної, - хоч і не цілком вільної від проблем і вад, притаманних новинам і політичним програмам нашого телебачення взагалі, - інформації та аналітики. Тому, якщо спробувати подивитись на ситуацію з погляду умовної «революційної доцільності» (крий Боже, не йдеться про повалення режиму Януковича, лише про боротьбу за громадянські свободи та демократію), то розширення мовлення ТВі і 5-го - те, за що варто боротись. Респект Отару! А власти уподобляются Медведчуку: Льовочкін зазначив, що "не можна обмежувати права багатої людини"
Соня
4986 дн. тому
Отар, Вы молодец. Вот так и надо рассуждать на эти темы - спокойно и с расстановкой. А то суд апеллянты все время пытались сделать мелодрамой - били в основном на эмоции и "на широкий загал" в худшем понимании этого слова. Я считаю, что надо прежде всего видеть перспективу и семимильными шагами двигаться к цифре, наверстывая уже упущенное, а не топтаться на месте с раздачей аналоговых частот. Время упущено. Теперь "хай звеняють", пусть отдают незаконно быстросхваченное перед вторым туром выборов. Конкурсы надо объявлять уже на цифру. И разъяснить людям, что никто сети этих каналов не закрывает, разве что сами закроются.
//
4986 дн. тому
Мы с вами вряд ли что-то тут поделаем, но подталкивать процесс к компромиссу там, где нужно просто следовать логике "аналоговые частоты выдавать больше нельзя" - неверно. Леся ведь уже описывала эту ситуацию, причем сделала это мастерски, описав подноготную всей этой каши. Порох под шумок из одного канала хотел сделать два, один из них продать, а второй оставить себе. Княж нахимичил с получением "высновкив" на 10-ваттные частоты, прекрасно зная, что потом нарастит мощность. И все это - на фоне моратория на аналоговые частоты. Но на всякую хитрую гайку найдется болт с обратной резьбой. И в данном случае это отбор незаконно полученых от УДЦР частот, и возвращение к статус-кво на 1 января 2010 года. А раз "нашлось" 80 свободных частот на фоне криков, что "на цифру частот не хватает" - перевести их именно на развитие цифры. И все тут.
Civil
4986 дн. тому
Странно: проворовалась одна команда, а уволить надо кого-то из другой. Дефект логики? То же по компромиссу: в чем он? Власть должна подарить украденные частоты, а взамен что? -еще большее мочилово? Всем известно - с террористами нельзя идти на уступки. Надеюсь на банковой не найдется дураков сделающих такой подарок "оранжевым"
Otar Dovzhenko
4986 дн. тому
//, так а що ви пропонуєте?
//
4986 дн. тому
Отар, ну не нужно искать компромиссов там, где изначально всё было "левым"! Эти частоты должны быть изъяты и переориентированы для цифрового вещания. Хитрожопость руководителей 5-го и ТВи совершенно очевидна, и оправдываться тем, что "все так делают" - неправильно. Кстати, ведь было решение Кабмина об отзыве частот, которые разыграли 27 января. Почему об этом уже никто не вспоминает - оставляют группе Интер шанс прибрать их к рукам?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду